Het losmaken van de psoas -spier (spier van de ziel)
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

De psoas, spier van de ziel

Op Nieuwetijdskind Magazine  hebben altijd veel artikelen gestaan over het idee dat wij mensen in ons fysieke lichaam een ziel herbergen en dat onze ogen de toegangspoort tot deze essentie zijn. We hebben veel gesproken over de relatie tussen lichaam en geest en ziel en over het belang van een harmonieus evenwicht tussen deze drie. Echter, heb je je wel eens afgevraagd wat de fysieke spier van de ziel zou kunnen zijn? Therapeute en cineaste Danielle Prohom Olson heeft zich dat wèl afgevraagd; sterker nog, ze stelt dat door ontspanning van je psoas, die ze de ‘spier van de ziel’ noemt, je jezelf weer kunt verbinden met de krachtige energie van de Aarde.

Wat is je psoasspier?

De juiste uitspraak van psoas is ‘zo-az’. De psoas is letterlijk de diepste spiergroep van het menselijk lichaam. De psoas bevindt zich aan beide kanten van de ruggengraat en is zijdelings vanuit de borstwervels (T12) aan de 5 lendenwervels verbonden. Van daaruit beweegt het neerwaarts door de abdominale kern – het bekken – waarna iliacusspier en psoas in één pees samenkomend verbonden zijn met de bovenkant van het dijbeen, net onder het heupgewricht.

De afbeelding hieronder toont de locatie van de psoas in het menselijk lichaam:psoas diagram-200x300

De psoas is van cruciaal belang voor een goede beweging van het lichaam en heeft direct invloed op balans, spierfuncties, flexibiliteit, kracht, bewegingsbereik, gewrichten en organen. Zonder je psoas zou je niet in staat zijn een juiste houding vast te houden of je benen te bewegen om te lopen. Een gezonde psoas beweegt gemakkelijk en masseert niet alleen ononderbroken de wervelkolom, maar ook organen, bloedvaten en de zenuwen van de romp. Dit proces bevordert een goede doorstroming van de lichaamssappen waardoor we ons goed geaard en gecentreerd voelen.

nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

De psoas is de enige spier die de wervelkolom met de benen verbindt. De psoas is door middel van bindweefsel (fascia) verbonden met het diafragma die elkaar in de solar plexus ontmoeten en van waaruit ons angstreflex en ademhaling wordt beïnvloed. Dit komt door de verbinding tussen psoas en reptielenbrein, het oudste binnenste deel van de hersenstam en het ruggenmerg.

Liz Koch, auteur van Het Psoas Boek en oprichter van Core Awareness, legt uit:

“Lang voordat het gesproken woord of de organiserende capaciteiten van de cortex van de mens was ontwikkeld, handhaafde ons reptielenbrein – bekend om zijn overlevingsinstinct – de kern van ons essentiële functioneren.”

Waarom wordt de psoas beschouwd als de spier van de ziel?

Voordat ze leerde wat het verband is tussen de psoas en energie, voegde Olson aan het begin en einde van haar yogaoefeningen meer heupopeningshoudingen toe. Hoewel het in eerste instantie simpelweg de bedoeling was haar psoas te ontspannen, ontdekte ze tijdens de oefeningen een duidelijk waarneembare daling van stress en een toename van kracht. Nadat ze zich verdiept had in het onderzoek van Koch en het Taoïsme, zag ze het verband tussen de psoas, stress en spiritualiteit en noemde vanaf dat moment de psoas de ‘spier van de ziel.’

Taoïsme is een levenswijze of kunst – niet te verwarren met filosofie of religie – die onze relatie met de natuur en het Universum verklaart. Praktiserende Taoïsten richten zich op echtheid, gezondheid, onsterfelijkheid, onthechting, spontaniteit, transformatie en spiritualiteit. Binnen de Taoïstische traditie wordt de psoas beschouwd als de zetel of de spier van de ziel die zich in de onderste ‘Dan Tien’ bevindt, een van de belangrijkste energiecentra van het menselijk lichaam. Er wordt gezegd dat een flexibele en sterke psoas zorgt voor betere aarding en circulatie van energie door het lichaam.

Het verband tussen stress en de psoas en hoe je dat kunt losmaken

Stress, angst en bezorgdheid worden meestal als psychische problemen beschouwd, waarvoor artsen vaak rustgevende medicijnen voorschrijven. Hoewel deze aanpak voor veel mensen nuttig kan zijn, is het beter om die stress in een breder perspectief te plaatsen en in eerste instantie te proberen te begrijpen wat de oorzaken zijn van emotionele onbalans, met inbegrip van de relatie tussen stress en de psoas. Door hun onderzoek hebben Koch en Olson beiden ontdekt dat je door het openen van de psoas stress kunt losmaken.

Veel mensen hebben een snelle, stressvolle en ambitieuze levensstijl, die veelal wordt gekenmerkt door een drukke (kantoor)baan, in de weekends tot zonsopgang feestvieren en dat proces eindeloos herhalen. Koch is van mening dat chronische psoas-problemen het gevolg zijn van onze ongezonde levensstijl en van andere gangbare elementen van ons hedendaagse leven, zoals de stoelen waarop we zitten, de strakke broeken die we dragen en het soort schoenen waarop we lopen. Als we de psoas continu samentrekken door toegenomen stress worden de spieren korter, met als gevolg lage rugpijn, ischias, wervelproblemen, scoliose, degeneratie van de heupen, menstruatiepijn, onvruchtbaarheid en spijsverteringsproblemen.psoas

Als je last hebt van een van deze gezondheidsproblemen of op zoek bent naar mogelijkheden om stress te verminderen of te voorkomen, probeer dan de volgende yogaoefeningen voor het openen van de psoas:

* Bewustzijnshouding Savasana (ga in deze houding liggen en geef je over aan de zwaartekracht)

* Lage lunge en hoge lunge (stijgende houding)

* Slapende duif houding

* Kleermakerszit

* Tadasana (berghouding)

* Vrksasana (boomhouding)

Zoek je nog meer waardevolle tips om je stress te verminderen, klik dan hier

Bron fotomateriaal: https://www.davidwolfe.com/

 

vitaal water
vitaal water
vitaal water

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie achter
vul je naam in