Emotional Freedom Technique - EFT

Kerst en oud en nieuw zou een tijd van blijdschap en plezier moeten zijn. Maar voor een heleboel mensen geldt dat niet. Gevoelens van stress, angst, verdriet, boosheid en schuld kunnen van de kerstvakantie juist een flinke domper maken – en dit jaar al helemaal.

Moeizame relaties met familie, herinneringen aan geliefden die je kwijt bent geraakt, financiële problemen en de druk om aan verwachtingen te voldoen, kunnen je in deze tijd juist extra depressief maken. En dit jaar, met de pandemie, zijn veel van de dingen die ons nog wat verlichting gaven tijdens de feestdagen (het delen van tradities, knuffels van je vrienden, reizen, sociaal samenkomen) niet eens een optie.

Oké, genoeg met dat slecht nieuws! Het goede nieuws is dat er ook meer dan genoeg manieren zijn om je december-stress wat te verminderen en om je open te stellen voor de mooie kant van dit speciale seizoen. Ik ken zelf geen betere manier om dat te doen dan met Emotional Freedom Technique (EFT), ook wel bekend als tapping. Het is gratis, makkelijk en je kunt het op ieder moment gebruiken.

Ken je EFT niet? Hier is een korte introductie

Emotional Freedom Technique (EFT) is een manier om je stres te verminderen. Het combineert elementen uit de traditionele Chinese geneeskunde en cognitieve gedragstherapie. Het is een techniek om je energie te zuiveren. Sommige mensen beschrijven het zelfs als ‘emotionele acupunctuur’. Met EFT tik je namelijk op meridiaanpunten terwijl je bewust bent van je gedachtes, emoties en sensaties.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

De techniek heeft het meeste effect als het wordt uitgevoerd door een gediplomeerde EFT-beoefenaar of therapeut – en dat is echt nodig als je het wilt gebruiken voor complexe problematiek, zoals trauma of depressie – maar iedereen kan het gebruiken voor de wat minder ingewikkelde gevoelens, zoals stres of angst. Dit zijn de vijf basisstappen:

 • Identificeer het probleem: dat is meestal een negatieve gedachte, overtuiging, emotie of fysieke sensatie (bijvoorbeeld: je voelt je verdrietig omdat je dit jaar geen dure cadeaus kunt kopen). Hoe specifieker je je probleem omschrijft, hoe beter.
 • Geef je niveau van onrust een cijfer: Geef je gevoel een cijfer op een schaal van 0 tot 10 (0 = je hebt nergens last van, 10 = je hebt er ontzettend veel last van).
 • Zeg je probleem hardop: hier kun je het beste een specifieke zinsstructuur gebruiken. Koppel een negatieve bewering over je probleem aan een positieve bewering. Dus bijvoorbeeld iets als: “Ik kan dit jaar niet veel geld uitgeven aan cadeaus, maar ik accepteer hoe ik me voel over mijn financiële situatie.”
 • Tap/tik: tijdens het uitspreken van je probleem, tik je met 2 of 3 vingers op je zogenaamde ‘karatepunt’ – de buitenkant van je hand, van je pols tot je pink. Doe dat met een redelijke druk. Andere populaire drukpunten zijn tussen je wenkbrauwen, onder je neus, op je kin en op je sleutelbeen. Probeer zelf ook zeker uit wat die plekken voor je doen!
 • Reflecteer nog eens op je gevoel: als je een paar rondes de verschillende punten hebt getapt, kijk je nog eens naar je gevoel op een schaal van 0 tot 10. Is het geen 0 of 1? Dan raad ik je aan om door te gaan met tappen, totdat het gevoel minder intens wordt.

Emotional Freedom Technique - EFT

Tapping-tips voor de jaarwisseling

Als je je bekend voelt met de basis van EFT, dan kun je proberen te tappen op andere dingen die je stress versterken. Hieronder vind je wat voorbeelden van hoe je juist in deze periode je energie kunt zuiveren:

 1. Tap op je gevoel
  Of je je nu verdrietig, boos of schuldig voelt, probeer die emotie goed in te voelen en de oorzaak te herkennen. Misschien ben je verdrietig omdat je niet bij je familie kunt zijn. Als je begint te tappen op dit probleem, wees dan zo specifiek mogelijk in je beschrijving van waarom je je verdrietig voelt.

Het kan ook helpen om je af te stemmen op je lichaam en te kijken hoe dat verdriet zich manifesteert. Voel je een ongemakkelijk gevoel in je buik? Dan kun je ook daar op de fysieke sensatie tappen.

 1. Tap op je verlangens
  Sommige van ons hebben ongezond gedrag ontwikkeld om te dealen met stres of negatieve emoties, zoals te veel eten. EFT kan ons helpen die verlangens aan de lijn te houden, zodat we meer controle krijgen over ons lichaam.

Stel dat ik chocolade eet als ik gestrest ben. Dan kan ik de intensiteit van mijn verlangen naar chocolade een cijfer geven en zo specifiek mogelijk zijn in mijn beschrijving van wat ik voel als ik chocolade eet. Mijn negatieve-positieve bewering wordt dan bijvoorbeeld: “Ik houd van chocolade eten – ik heb er zo’n trek in, ik houd van hoe zoet het is, van die textuur, en ik voel me er altijd beter door – maar ik accepteer mezelf en hoe ik me voel over chocolade.”

In dit geval kan ik tappen op de fijne gevoelens die ik ervaar bij het eten van chocolade, omdat juist die gevoelens mijn verlangen groter maken en dus ongewenst zijn. Na een paar rondes neemt de intensiteit meestal wel af.

 1. Tap om je gemotiveerd en positief te voelen
  Soms komen we vast te zitten in een neerwaartse spiraal. We voelen ons ongemotiveerd om een positieve verandering te maken of om überhaupt nog hoop te zien voor de situatie.

Met een extreem pessimistisch of cynisch perspectief wordt het onmogelijk om te proberen je beter te voelen. Mijn ervaring is dat tappen je daaruit kan helpen ontsnappen. Tappen op al die negatieve gevoelens en gedachtes geeft je de energie om weer in beweging te komen en nodigt je uit om de dingen weer anders te bekijken.

Voor deze situatie kun je iets zeggen als: “dit jaar zijn de feestdagen zwaar, ik voel me verdrietig, en er is niets wat ik kan doen om me beter te voelen, maar ik accepteer hoe ik me voel.” Of: “dit zijn de vervelendste feestdagen van mijn leven, het had onmogelijk nog erger gekund, en ik denk niet dat EFT of wat dan ook me kan helpen, maar ik accepteer hoe ik me voel.” Vaak is een paar rondes tappen op dit gevoel van wanhoop al genoeg om je een nieuwe richting te geven!

Ineens heb je zin om te geloven in de mogelijkheid dat we dit jaar wel nog van allerlei mooie dingen kunnen genieten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in