DELEN
verslaving

Wat veroorzaakt verslaving? Veel mensen kijken hoofdschuddend toe hoe verschillende vormen van drugs ingang vinden in onze samenleving en het leven van geliefden, bekenden vreemden overneemt. We proberen de schuld van de verslavingen te geven aan deze giftige stoffen, omdat we geloven dat de waardigheid van mensen beter is dan dit. Maar zijn het echt de drugs waar we met de vinger naar moeten wijzen?

De volgende video is geïnspireerd op Johann Hari’s New York Times bestseller Chasing the Scream : The first and last days of the war on drugs. Er wordt uitgelegd dat buiten het idee van de definitie van een verslaving, dat na 21 dagen van gebruik van een substantie je lichaam ernaar begint te verlangen als resultaat van chemische haken in drugs, ook onze connectie met elkaar en ons milieu een immense impact heeft.

Gebaseerd op onderzoeken, laat de theorie in de video zien dat als we uit (wat we beschouwen als) een positief milieu gehaald worden en terecht komen in akelige omstandigheden of we ons erg eenzaam voelen, verslavingen ontstaan. In één studie bijvoorbeeld wordt een rat alleen in een kooi geplaatst met twee soorten water, gewoon water en water doorspekt met heroïne. Hij kiest de variant met heroïne tot hij eraan overlijd. Ratten die echter in een hemels rattenpark verbleven hadden de voorkeur voor gewoon water. Tijdens de Vietnam oorlog namen 20% van de soldaten heroïne tijdens hun uitzending. Toen ze terugkwamen stopten ze en pakten ze hun normale leven weer op. Hoe komt dit? Doordat het, zoals in de video benoemd wordt “niet gaat om de stofjes maar om de kooi.”

Als mens hebben we een natuurlijke drang tot verbinding en contact maken. Wanneer we een positieve omgeving hebben en dat kunnen doen zijn we gezond en gelukkig. Als we geïsoleerd zijn en een leven leiden van angst en verdriet, als een rat in een kooi of een soldaat in de oorlog, wenden we ons tot iets wat het gebrek aan contact zal verlichten. Die verslaving kan van alles zijn, van het eindeloos staren naar je telefoon, het spelen van videogames, het kijken van porno tot het innemen van drugs.

“We verbinden ons met iets omdat dat onze menselijke aard is” zeggen ze.

Wat de video concludeert is dat we moeten stoppen met focussen op individueel herstel en meer moeten kijken naar sociaal herstel. We moeten stoppen met het creëeren van een omgeving die lijkt op en lege kooi en in plaats daarvan er een mooi park van maken.

8 REACTIES

 1. Ook je darmwerking heeft invloed. Als je darmen niet goed werken, worden je goede voedingsstoffen niet goed opgenomen en de afvalstoffen worden niet afgevoerd, maar opgeslagen in je lichaam en ook je hersens. Daarbovenop krijg je nog vaccinaties, vooral de BMR is berucht (met name de mazelen), ook nog flink wat straling van mobieltjes, wifi, zendmasten, slimme meter en babyfoon. En natuurlijk nog wat stress erbij. Dan wordt het te veel en krijg je allerlei klachten. Ik ben het GAPSboek aan het lezen. Daar staat hele goede info in. Kijk maar op http://www.mijngezondedarmen.nl en http://www.gapsdieet.nl Boek bestellen zonder verzendkosten kan via gapsboek.nl voor 27,50. Kijk ook op http://voedingisgezondheid.nl/Darmen.html en bij maag, adhd, autisme enz. en bij juiste voeding. Hersens hebben veel goede vetten nodig, zie vet. Hoop dat jullie hier eens naar willen kijken. Depressies, schizofrenie, adhd, add, autisme, dyslectie, dyspraxie, epilepsie en nog veel meer.

 2. @Hermana, We gaan steeds meer naar een maatschappij waarin mensen meerdere baaantjes moeten hebben om te overleven om aan hun basisverplichtingen te voldoen, huur/hypotheek, zorgverzekering, energie enz. Daarnaast ken ik mensen die door banken absurd hoge boetes kregen opgelegd, als het eigen bedrijf na tientallen jaren minder loopt. Sommigen mensen kunnen dan niet anders dan naar de fles grijpen, het onrecht wat men wordt aangedaan is groot.

 3. Er verandert niets als we voorbij blijven gaan aan het misbruik maken van dieren. En er overheen lezen en weer alleen met ons privé welzijn bezig zijn. Bah!

  • hoi hoi .maar wat zouden jij en ik er persoonlijk aan kunnen doen om mensen bewust te maken van waar dieren nou echt voor bestemd zijn?
   op scholen les geven over welzijn voor de dieren….marianne van de party dieren heeft t in t parket zitten voor de scholen kreeg ik eens als antwoord??

 4. Misschien betekent dit ook dat we dus in onze opvoeding veel meer verbinding met onze kinderen moeten maken en daar meer tijd voor nemen en krijgen. Zij zijn onze toekomst en wat wij voorleven gaan zij nadoen….
  De hele maatschappij is gericht op de buitenkant: baan, huis, je imago op de sociale media…maar wie ben je echt? Als je steeds meer moet werken om aan al je (financiele) verplichtingen te kunnen voldoen, heb je dan nog tijd voor jezelf en je naasten? Of plof je dan maar uitgeput voor de buis en stomp je nog verder af?
  De jongeren van nu reizen veel en werken om te leven. En leven niet om te werken. Een tegenreactie op de huidige wereld?
  Van hoofd naar hart betekent dat we gaan voelen wat we willen en niet alleen wat ons geleerd wordt. Als we daar voor open staan zul je ook eerder in kunnen voelen hoe een ander naar de wereld kijkt. Waarom moeten we allemaal hetzelfde? Als alles om geld draait zal de wereld niet veranderen. Dan draait het om regels. En als je niet mee kunt doen grijp je naar iets om het niet meer te zien of te voelen.
  Gelukkig is er een kentering zichtbaar! Ik blijf vertrouwen. En vitamine A(andacht) en L(iefde) uitdelen. Daar wordt je zelf ook gelukkig van ;-)……

 5. Interessante visie en ook mooi hoe er staat dat we moeten stoppen met het maken van een lege kooi. In tweede instantie denk ik dat wij ons emotioneel veel te veel laten leiden door de buitenwereld. Gaat het daar goed voelen we ons geliefd of ok maar gaat het daar slecht dan voelen we ons slecht en zo jojoën we maar verder en oordelen we maar over elkaar. Zo nemen we ook elkaar ruimte in en krijgen we wrevel. Want dat is ook niet goed. Ons al dan niet goed voelen door in ons zelf rust en evenwicht te vinden en net als onze gedachten onze emoties te leren ontleden en juist zien helpt ook heel wat. Dan is bijna alles goed en is het het niet dan verander je er wat aan. 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in