Versterk-je-innerlijke-kracht-geld

Versterk je innerlijke kracht, leer met geld omgaan!

In zoiets basaals als leren omgaan met geld zag ik pas geleden ineens een interessant thema: het gaat om ontwikkelen van innerlijke kracht. In een gesprek met een vriendin over haar financiële situatie en door haar eerlijke en open houding, vielen er zomaar een paar kwartjes. Met geld omgaan draait om keuzes maken, grenzen aangeven en nee zeggen.

Bewustwording

Veel geld uitgeven is heel makkelijk. Je koopt en doet gewoon alles wat je leuk vindt. Een stuk moeilijker is het om bewust met geld om te gaan. Want dan moet je je afvragen, wil ik dit wel echt, heb ik het nodig, is dit een noodzakelijke uitgave. Dat vereist dat je stil staat bij deze vragen en goed voelt. Ook vraagt het van je dat je kritisch kijkt naar elk beroep dat op je wordt gedaan om te kopen. Of te doneren.

Want er wordt nogal wat verleiding op ons afgevuurd, al die dingen die we zogenaamd echt moeten hebben. En vooral goede doelen-organisaties zijn er een ster in om subtiel in te spelen op ons gevoel. Zie je daar doorheen dat het gewoon bedrijven zijn met een uitgekiende marketing strategie? Inzicht is dus een belangrijke eerste stap in het goed met geld omgaan en ontwikkelen van innerlijke kracht. Nee zeggen is de volgende.

Versterk je innerlijke kracht
Collage van Lusanne

Keuzes maken

Zoals gezegd, kopen wat je hartje begeert is geen kunst. Je kunt er in uitdijen, alle kanten op, en je helemaal laten gaan. Bewust geld uitgeven omdat simpelweg je budget te klein is om alles te kopen, vergt zelfbeheersing. Het vraagt van je dat je keuzes maakt. Bij het plannen van je uitgaven afwegingen maken en bij jezelf nagaan waar je op kunt bezuinigen en waar je niet op wilt inleveren, versterken je wilskracht. Je moet nadenken over wat echt belangrijk voor je is en je leert om daar echt voor te kiezen. Het kan ook confronterend zijn. Je beseft misschien dat je tot nu toe behoorlijk gemakzuchtig was.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Om inzicht te krijgen in je financiële situatie, moet je inkomsten en uitgaven op een rijtje zetten. Zodat je weet wat je vrij besteedbare bedrag is, na betaling van al je vast lasten. En dan moet je kiezen. Waar geef ik mijn geld aan uit, aan een vakantie of een cursus. Nieuwe kleren en schoenen, of 2e handse. Welke kranten, tijdschriften, uitjes en leuke dingen. Het kan trouwens best lastig zijn om alleen al in de vaste lasten selectief te zijn. Is een auto echt nodig? Biologisch eten? Een werkster?

Weerstand

In deze manier van overzicht en inzicht krijgen kom je ook weerstand tegen. Je moet jezelf beperken en anderen begrenzen, dit wel en dat niet, dit minder en dat maar af en toe. Mijn vriendin maakt zich zorgen over hoe ze haar zoon moet uitleggen dat hij niet meer alles kan krijgen wat hij gewend is. Wat meespeelt, als je veel geld hebt waan je je veilig. Terwijl weinig geld hebben de angst kan oproepen om tekort te hebben of in de problemen te komen. Ook daarom roept teruggaan in inkomen en moeten bezuinigen weerstand op.

Met deze weerstand omgaan is een goede training. Het vergt discipline, kritisch denken en goed voelen. Allemaal aspecten van innerlijke kracht. Goed met geld omgaan eist dus dat je goed bij jezelf kunt blijven. En dit is tegelijkertijd wat je ervan leert. Mijn vriendin kan haar zoon zo een goed voorbeeld geven, waar ze dat zelf van haar ouders niet heeft meegekregen.

Versterk je innerlijke kracht
Collage van Lusanne

Innerlijke rijkdom

Voor mij persoonlijk speelt dit thema ook. Ik leef als zzp’er sinds de crisis van een veel lager inkomen dan jaren geleden. Dat was eerst even slikken, om te moeten snoeien. Maar ik merkte dat het me een goed gevoel gaf. Om overbodige uitgaven te schrappen, om automatische afschrijvingen kritisch tegen het licht te houden. Om te leren mezelf in te houden. Om te leren genieten van kleine dingen en tevreden te zijn met wat ik krijg. Het grappige is, ik krijg steeds meer.

Het geeft rust om eenvoudiger te leven, simpelweg omdat veel niet meer kan en ik daar dus niet meer over hoef na te denken. Daarnaast brengt stilstaan bij wat echt belangrijk is en weloverwogen keuzes maken nieuwe inzichten en meer bewustzijn. Door je eigen weerstand gaan geeft een gevoel van zelfoverwinning en zelfwaardering. De in eerste instantie noodgedwongen bewuste levensstijl leidt zo uiteindelijk tot innerlijke rijkdom.

Voldoening

Onlangs had ik een mooi inzicht. Ik ben net verhuisd en kreeg in die periode toevallig extra geld. Kwam dat even goed uit. In zeer korte tijd had ik het uitgegeven aan meubels en aan nuttige én leuke dingen voor mijn huis. Nu is het op, sneller dan ik had gedacht. En moet ik weer terug naar mijn strenge regime van elke maand niet meer uitgeven dan er binnenkomt. Ik weet dat ik het kan. Ik weet ook dat het mij voldoening geeft om zo bewust om te gaan met innemen en uitgeven. Het is heerlijk om af en toe te ‘zondigen’, om toe te geven aan verlangens, wetende dat ik net zo goed in staat ben om te leven met de beperking van ‘het juiste doen’.

En ik voelde ook het verschil. Geld uitgeven zonder erbij te hoeven nadenken, geeft een gevoel van rijkdom en van vrijheid. Van grenzeloosheid. Het maakt je op een of andere manier zwak, onnadenkend. Bewust geld uitgeven aan dat wat belangrijk voor je is en grenzen accepteren, geeft zoals gezegd voldoening. En het maakt je sterk.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

7 REACTIES

 1. Leuk om te lezen 🙂 Soms lijkt het in de huidige maatschappij wel dat je je moet schamen als je niet zoveel te besteden hebt.

 2. Ik heb jaren lang elk dubbeltje moeten omdraaien als alleenstaande moeder, werkend in de zorg. Veel extra werken om af en toe wat extra's te kunnen doen.
  Zat ik eindelijk op een bijna modaal salaris, kids deur uit, stort ik compleet in en ga nu richting een WIA aanvraag. Zit nu al op 70% dit houdt in, nadat vaste lasten zijn betaald, heb ik 197 over om van te eten en drinken samen met mijn hond, te sparen, kleding en cadeautjes van te kopen en onverwachte kosten/rekeningen. Dan kun je plannen wat je wil, maar dit gaat mij niet lukken. Zelfs mij lukt dat niet terwijl ik jaren heb geoefend!

 3. Dag Jeanette.
  Wellicht is het handig om eens naar de uitgebreide site van Lusanne te gaan:
  http://www.vialusanne.nl/
  Je kunt ontdekken dat je een overvloedig lichtwezen bent en daar je aandacht op gaan
  richten in plaats van wat je te kort komt.
  Overvloed, geluk en bewustwording mag eerst in jezelf ontwaken.
  Bewustwording is een waardevol geschenk
  Uit vrije keuze te aanvaarden.

  Groetjes, John.

 4. Nogal makkelijk gezegd als je 100 euro per uur vraagt/verdient. Als verpleegkundige verdien ik er 16. Dat is een groot verschil.

 5. Ik heb een periode meegemaakt van een krap budget toen we onze 3 kinderen op de basisschool hadden. In de vakantie periode wilden ze graag net als andere kinderen naar een pretpark.
  Daar hadden we absoluut het geld niet voor. Toen bedacht ik mij om zo'n pretpark eens op te bellen en de situatie eens uit te leggen. Deze man was zo vriendelijk om ons uit te nodigen zonder enige kosten. De kinderen hadden de dag van hun leven, maar wat voor mij nog belangrijker was:
  Ik had geleerd om mij kwetsbaar op te stellen, en mij niet te schamen voor de omstandigheden.
  Daardoor kwamen er steeds meer mensen op mijn pad die op allerlei manieren hielpen, van kleding naaien tot een oude computer opknappen. Het was geweldig om te zien. Nu het financieel allemaal beter gaat denk ik nog vaak terug aan al die lieve mensen en de "echte" rijkdom die ik toen mocht ervaren!

 6. Ik zou willen dat er meer artikelen over geld werden geschreven!Ontzettend nuttig en belangrijk! Ik ben er ook erg mee bezig. Misschien soms wel te veel. De manier waarop je geld uitgeeft, zegt veel over jezelf.
  De externe druk om te kopen/consumeren is groot. Steeds wordt je verleid om aankopen te doen, het houdt niet op. Aan jou de keuze wat je er mee doet..