door Alan Cohen.
Nederlandse vertaling door Heleen, © Nieuwetijdkind.com

Vele jaren geleden worstelde een jonge kunstenaar uit Kansas City ermee zijn cartoons gepubliceerd te krijgen in de stadskranten. Keer op keer werd hij afgewezen als hij zijn werk aanbood. “Vergeet het maar”, zeiden redacteurs tegen hem. “Je hebt geen talent. Zoek toch een echte baan”. Maar de kunstenaar voelde dat hij wel talent had en weigerde om een compromis te sluiten met betrekking tot zijn loopbaan.

Uiteindelijk belandde de kunstenaar in een garage die vergeven was van de muizen, platzak. Verveeld begon hij zijn omgeving te schetsen, vooral een kleine muis die steeds heen weer rende over de vensterbank. Geleidelijk werd hij vriendjes met het knaagdier en ontstond er  een band tussen de twee. Hij gaf de muis de naam “Mickey”.Mikkie-Muis

De kunstenaar was Walt Disney, en de rest van het verhaal ken je. Disney vestigde het grootste entertainment imperium ter wereld, met pretparken over de hele wereld, vooraanstaande film- en televisie bedrijven en talloze spin-off producten. Gedurende vele jaren hebben Walt, Mickey en hun “amusements-nakomelingen”,  honderden miljoenen kinderen en hun families eindeloos plezier bezorgd. Als je ooit een bezoek hebt gebracht aan een Disney park of Disney films of -televisieprogramma’s hebt bekeken, kun je Walt Disney bedanken dat hij op zijn talent vertrouwde.

Iedereen heeft een kredietwaardig talent. Je kwam naar de aarde met een bedoeling. Op het diepste niveau ben je hier met een spiritueel doel, je identiteit en je waarde te ontdekken in het kosmische plan. Je hebt ook een bepaalde vorm van expressie in de wereld, waarmee je anderen dient terwijl je jezelf vervult. Stop niet totdat je jouw talent hebt aangeboord en het vormgegeven hebt. Het is waarom je hier bent.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

In bijbelse tijden was een talent een hele kostbare valuta-eenheid, ongeveer 80 zilveren ponden waard, gelijk aan het loon dat werd uitbetaald aan een man voor ongeveer 20 jaar werk. Als je dit omrekent naar het bedrag in dollars dat je tegenwoordig krijgt voor 20 jaar werken, begrijp je de gigantische waarde ervan.

De bijbelse gelijkenis van de talenten vertelt van een landheer die lange tijd van huis ging en drie bedienden talenten gaf die ze met wijsheid moesten gebruiken. Toen de meester weer thuiskwam, zag hij dat twee van de bedienden in hun talenten hadden geïnvesteerd en daar beduidend winst uit hadden teruggekregen. De derde bediende echter, had simpelweg zijn talent diep in de grond verborgen en deed er verder niets mee. De meester was daar erg ontdaan over en gooide hem eruit.

De gelijkenis leert ons dat talenten alleen van waarde zijn als je ze gebruikt. Als jij “jouw licht onder de korenmaat verstopt”, kan dat licht nooit doen waarvoor het gemaakt is om te doen. Als jij jouw talenten negeert of ontkent, zal de wereld de zegeningen missen waarvoor je geboren bent om te brengen. En jij mist de geestelijke en materiële beloning die je verdient.

Cesar Millan
Cesar Millan

Een wat modernere voorloper, Cesar Millan groeide op in armoede in Mexico in een huis zonder stromend water. De jonge Cesar was verlegen en niet erg populair, en andere kinderen lachten hem uit omdat hij zijn tijd doorbracht met honden. Ze noemden hem lacherig “El Perrero”, honden jongen. In 1990, op 21 jarige leeftijd, stak Cesar als illegale immigrant de grens over naar de VS, betaald met de $100 die zijn vader investeerde in een betere toekomst voor zijn zoon. Milan, die geen Engels sprak, geen huis en geen geld had, liep bedelend door de straten, en hing wat rond in het park. Daar ontmoette hij mensen die hun hond uitlieten en hij hielp hen om het gedrag van hun hond te verbeteren. Uiteindelijk kreeg Cesar een baan in een hondentrimsalon, waar hij hielp een agressieve Cocker Spaniel te temmen. De eigenaren vonden hem aardig en gaven hem een sleutel van de winkel zodat hij van de straat af was en een plek had om te slapen en douchen.

Milan verhuisde naar Los Angeles, waar hij hard werkte in een autowasserette. De eigenaar gaf hem een busje om een mobiel hondentrainingscentrum op te starten. Cesar ontmoette actrice Jada Pinkett (die later de vrouw zou worden van acteur Will Smith) en hielp haar met haar hond. Pinkett was zo onder de indruk dat ze Cesar voorstelde aan haar vrienden uit Hollywood en betaalde een jaar lang een leraar om zijn Engels te verbeteren. In 2004 gaf National Geographic Channel Cesar Milan zijn eigen televisieshow, die een hit werd en zijn wereldwijde reputatie als “The Dog Whisperer” (De Hondenfluisteraar) aanwakkerde. Milans show, uitgezonden in 80 landen, heeft 5 bestsellers voortgebracht, een dieren productenlijn, verschillende hondenopvangtehuizen en gulle donaties aan goede doelen.

Je kunt je afvragen hoe de wereld eruit zou zien zonder de gaven die geschonken werden door Walt Disney, Cesar Milan en Stephen Jobs, die zijn studie opgaf om lettertypes te ontwerpen, en uiteindelijk het Apple imperium opbouwde. Geloof jij dat je minder te bieden hebt dan zij? Je bent misschien niet geïnteresseerd in, of voorbestemd voor het stichten van een imperium, maar je kunt een hemels koninkrijk maken door het opvoeden van je kind, serveren in een restaurant, of door ouderen te helpen. God heeft iedereen een uniek talent gegeven om te dienen en voldoening in te vinden, ook jou.

Het begin van een nieuw jaar is de perfecte tijd om je talenten te inventariseren. Wat gaat jou natuurlijk en gemakkelijk af? Wat zou je doen zelfs als je er niet voor zou worden betaald? Waar geven mensen jou complimenten over? Dit zijn allemaal aanwijzingen voor jouw talent. Begraaf dit jaar je talent niet, verberg het niet. Het is waarom je hier bent.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

19 REACTIES

 1. Mbt Walt Disney: (Danielle reactie 29 jan '15): ik ben Walt Disney tegen gekomen in verhalen over Illuminati / Nieuwe Wereldorde en de daarmee verborgen boodschappen die in zijn tekenfilms zouden zitten en ik weet ook niet wat er wel en niet klopt over alles wat er onderzocht en geschreven wordt.. Misschien is zijn talent gebruikt door de macht achter de macht in de entertainment-propaganda-industrie en "overgenomen" en is Walt Disney ge-/misbruikt en is hij in zijn pure zijn toch een "verrezen meester"…Wie zal het zeggen en inderdaad: wat is waarheid… ? Voor mijn gevoeld zijn alle gechannelde boodschappen ( dus ook die van het boek "het licht zal je bevrijden") discutabel , alleen al omdat het zeker door 3 filters heen is moeten gaan : zijn de uitgever, de persoon die de channeling doorkrijgt en op papier moet vertalen, de entiteit die de channeling doorgeeft ( wie zegt dat het de meester, engel etc. is voor wie hij /zij zich uitgeeft?) en Ik zou zeggen: neem de boodschappen uit het boek mee die met jouw innerlijke harts-waarheid resoneren , doorvoel ze en laat de rest rusten.

 2. Ik ben uitgekomen op dit artikel omdat ik de zoektermen -walt Disney en het licht zal je bevrijden- heb ingetikt. (Tot mijn verbazing aangezien ik deze site regelmatig bezoek)
  Na een meditatie sessie deze ochtend kreeg ik zin om het boek ‘Het licht zal je bevrijden’ te lezen. Ik heb dit boek al meerdere malen gelezen, nu besloot ik het eens echt in mij op te nemen. Van voorwoord tot nawoord. Ik kwam tot de ontdekking dat in dit boek Walt Disney als één van de verrezen Meesters word genoemd. Wat ik zelf vreemd vind aangezien na vele research over deze man, hij in één adem word genoemd met seksist/pedo/racist. Dit blijkt uit zijn films, na het zien van zijn films vind ik dat er inderdaad vormen van seksisme en racisme in te vinden zijn. Dit zet me toch een groot vraagteken bij het boek dat ik aan het lezen ben. Een boek dat gaat over de groei van spiritualiteit en het helpen om mensen te verlichten, met daarin Walt Disney..

  Wat is waarheid? Mijn hart zwijgt.

 3. ” Begraaf dit jaar je talent niet, verberg het niet. Het is waarom je hier bent. ”

  Mooi zin 🙂 .

  Liefs, Susanne

 4. @Rob,

  Hoi Rob,

  Wat knap dat je het uiteindelijk toch gedurfd heb en bent gaan doen! Mag ik vragen wat je grootste angst was om het niet te doen? En wat er uiteindelijk voor gezorgd heeft (in je denken bijv.) dat je tóch die stap maakte?

  🙂

  Liefs, Susanne

 5. Er is geen talent, prestatie of status nodig om je waarde mee te bepalen.
  Je bent waardevol omdat je er bent, alleen en om jezelf.

 6. Prachtig en inspirerend artikel! Dankjewel!
  Het raakt mij, want vaak zien wij mensen niet hoeveel talent er in ons zit en wat voor bron van zegeningen dit voor andere mensen zijn…

 7. Vele talenten, maar dat zijn allemaal vaardigheden die in het zakelijke leven niets voorstellen en kan ik er niet van leven. Wat ik Nu leuk vindt om te doen is leven in de flow, net als Aart, gewoon Zijn wie ik ben en doen wat ik wil. Leven in mijn eigen ritme.
  Mijn talenten geef ik For Free aan iedereen die op mijn pad komt en als het zo loopt dat ik iets kan doen vor hun., dit gaat soepel. Ik houdt ervan, vindt het leuk maar zou het niet dagelijks volgens regels 6a8 uur kunnen doen. Mijn spontane glimlach valt ook goed, dat is echt een talent, altijd zeer gewaardeerd, behalve door mijn ex baas, het ging meer om de productie ipv hoe de patienten zich voelde.
  Misschien komt er in de toekomst nog iets, Nu ben ik een talent in de Tao.

 8. Wat een mooi en inspirerend artikel! Geweldig 🙂 ik word er blij van!
  En wens dat ieder zijn talent mag ontdekken en durft neer te zetten hier op aarde.

  Liefs Anne

 9. “Wat gaat jou natuurlijk en gemakkelijk af? Wat zou je doen zelfs als je er niet voor zou worden betaald? Waar geven mensen jou complimenten over? Dit zijn allemaal aanwijzingen voor jouw talent. Begraaf dit jaar je talent niet, verberg het niet. Het is waarom je hier bent.”

  De afwas.

  Ik ben 2,5 jaar geleden verhuist en in de nieuwe woning zat een vaatwasser, nou die ging dezelfde dag nog de deur uit.

  Wat denk ik het probleem m.b.t. talenten is dat er een waarde, een eigenwaarde, een waarde t.o.v. anderen (in basis de opvoeders) aan op gehangen wordt.

  Mijn talent bv is dat ik totaal geen talent heb.

  Mijn aanwezigheid hier is al genoeg.

  Ik ben net God.

  Die doet ook niets, die hoeft niets, die speelt verstoppertje met wat engelen en that`s it.

  Talent, hou op schei uit.

  Het is nu 9.10 uur, ik heb het talent op zo uit bed te stappen, me te douchen, aankleden en voor 9.50 een ontbijtje bij de Hema te bestellen.

  Lieve mensen, gewoon doen waar je zin in hebt, meer stelt het leven niet voor.

  Veel plezier er mee.

 10. Ieder mens heeft talenten.
  Waar ben je goed in?
  Waar krijg je energie van?
  Wat zou je de hele dag willen doen?
  Waar ligt je passie?
  Ik denk dat je je talenten ontdekt door zulke vragen te beantwoorden.
  Het zal echter lang niet altijd lukken om van je talenten je beroep te maken. En of je er beroemd mee kunt worden, zoals Walt Disney en Cesar Millan? Dat betwijfel ik ook.

 11. @Soulspeaker, talent gaat wat mijn betreft ook samen met doen wat leuk vind echt leuk vind. En er komt een moment waarop je van alles heb gedaan wat niet helemaal je ding was totdat je niet anders meer kunt om te kiezen voor wat je wel echt wilt. Alles is goed zoals het is en alles komt op het juiste moment anders was het er niet. Ikzelf zit ook erg met dit stuk al zolang ik hier op aarde rond loop maar ik begin steeds meer het vertrouwen te krijgen dat het wel goed komt. En volgens mij zijn we vaak erg bang om te kiezen voor wat we echt willen. Onderzoek je angsten daar zou je nog wel eens wat kunnen vinden. Ik wilde bijvoorbeeld alleen reizen en zag hier jaren tegen op. Te bang, totdat ik zo depressief was dat ik op het punt kwam het is of dood of reizen. Ik zag geen andere uitweg meer. Ik heb het gedaan en ben verslaafd, dit is wat ik de rest van mijn leven wil. Hoe en wat, dat zie ik wel.

  Het komt goed

 12. Tja, talenten……

  Ik heb ze zeker, maar voor mij zijn ze waarschijnlijk zo normaal en alledaags dat ik ze niet zie of herken.
  zoek al 34 jaar naar hoe ik mijn talenten het beste kan inzetten…….dat ik maar gestopt ben met zoeken.
  als ik de mensen om mij heen moet/mag geloven kom ik er helemaal niet meer uit.
  sommigen zien een geestelijke in mij: een imam priester of zen-monnik.
  zucht…….

 13. Wat prachtig!!! 🙂 bedankt voor deze mooie voorbeelden…

  Schrijven…. spreken… helpen hiermee….dat doe ik graag…
  en dat zal ik ook altijd blijven doen… zingen..schilderen…
  ontwerpen maken… voor wat op dat moment nodig is… 🙂
  alles wat nodig is..samenvoegen… met liefde

  Liefs, Henriëtte <3 xxx