Vertrouwen

Wat is vertrouwen eigenlijk? Hoe vertrouw je? Of, wat maakt dat je iets of iemand vertrouwd?

Is vertrouwen meer dan een verwachting van jezelf naar de ander? Wanneer iemand niet zijn woord houdt, wat is er dan gebeurd? Heeft iemand je vertrouwen geschonden of heeft die iemand niet aan je verwachtingen voldaan?  Dat zou dan betekenen dat je zelf een inschattingsfout hebt gemaakt!

Heel moeilijk te aanvaarden omdat je, door je vertrouwen te geven, je geloof in iemand aangeeft. Het is een vorm van overgave van jouw naar de ander. Een stukje jezelf blootgeven dus. En het doet pijn wanneer daarin iets niet blijkt te kloppen.

Het is heel wat, wat we nodig hebben om iets of iemand te vertrouwen. De vorming van vertrouwen start al in je vroege jeugd.  Wanneer je binnen jezelf een gezonde dosis vertrouwen hebt ontwikkelt, is het gemakkelijker voor je, om andere mensen in je leven te vertrouwen.

Zodra je vertrouwen vanuit het perspectief van de energie gaat bekijken, want je weet, alles is energie, is het interessant om bij jezelf te ontdekken of je veel mensen / situaties in je leven hebt die te vertrouwen zijn.

Wanneer je in de energie zit van; ’de wereld is niet te vertrouwen’, kan je er donder op zeggen dat de wereld op deze manier aan je wordt getoond. Met alle gevolgen van dien. Dat is jammer. Het kan namelijk zo mooi zijn.

De basis voor vertrouwen wordt in drie fasen in je leven ontwikkelt

baby-oudersIn de baby-tijd; door voeding, verzorging en koestering op momenten dat jij daar behoefte aan hebt. Dat geeft je als afhankelijke baby je veiligheid. En het geeft je het gevoel dat je het waard bent.

Rondom je tien-jarige leeftijd; Heb je in het gezin waar je opgroeide de basis-veiligheid gehad om je eigen ‘ik’ te ontdekken? Kreeg jij de ruimte en aanmoediging / ondersteuning jezelf en de wereld te ontdekken?

De 3e fase van ontwikkeling is de puber tijd; Heb jij van je opvoeders het vertrouwen, de ruimte en een veilige uitvalbasis gekregen je (onbezonnen) plannen en ideeën uit te werken? Om vorm te geven aan je leven hoe jij dat wilt? Kreeg jij de ruimte je eigen-waarde of eigen waarheid te ontdekken? Ook dat geeft je het gevoel dat je het waard bent en dat je mag zijn wie je bent. En daaruit ontstaat vertrouwen.

In deze drie groei-fasen zie je dat vertrouwen alles te maken heeft met veiligheid. Je veilig voelen in wie jij bent. En eigenwaarde, zodat je van daaruit gelijkwaardige relaties op kan bouwen zonder jezelf de meerdere of mindere te voelen. Omdat je het jezelf waard vind, maar ook, omdat je de waarde van de ander kan zien.

In dit kleine stukje tekst komen al verschillende zaken naar voren welke gekoppeld zijn aan vertrouwen; veiligheid, verwachtingen, geloof, daarbij ook hoop, inschatting, blootgeven, gelijkwaardigheid en overgave. En dat alles bij elkaar maakt; Vertrouwen.

Wordt je eens bewust vanuit de basis: de 5 levensgebieden.

Waarin vertrouw jij jezelf? Heb jij vertrouwen in je;….

Relaties? Gezondheid? Financiën? Levensvervulling / Werk? Geluk?

Kijk eens in welk levensgebied jij meer vertrouwen (veiligheid en eigenwaarde…) kan gebruiken. En werk aan de vervulling welke je nodig hebt om dat levensgebied te verbeteren. Begin bij jezelf, dat is de enige juiste stap. Niemand anders kan dat voor je doen. Zie hoe waardevol je bent en hoe mooi je leven kan zijn zodra je dat beseft!

Hoe doe je dat? Vertrouwen in een levensgebied verbeteren?

Zodra je ontdekt hebt welk levensgebied je nog kan verbeteren, ga je eerst het fundament bevestigen; wordt je eens bewust van wat je wél al hebt. Welke levensgebieden zijn al wel vol vertrouwen?  Ga je vertrouwen herkennen in jezelf en in je leven. In alles heb je een basis! Er is nergens een ‘gat’.  Ga inzien wat je hebt, wat er al is, want uit dat bewustzijn kan je verder bouwen.

Vervolgens ga je op onderzoek uit. Ontdek wat je nog nodig hebt om ‘aan te vullen’; kennis? (opleiding?) of alleen informatie? (kan iemand je vragen beantwoorden?) kan een boek je helpen? Zijn er mensen in je omgeving die jou vertrouwen? Daar zullen ze vast wel een reden voor hebben! Maak jezelf bewust van het vertrouwen in je leven!

En gééf jezélf vertrouwen;  Niemand anders kan je voldoende vertrouwen geven (om vervulling te voelen) als je jezelf niet vertrouwt. Zodra je je bewust bent van wat je al hebt, is het belangrijk jezelf daarin te erkennen. Hoe weinig je het ook vindt.  (dat is je eigen oordeel). Kortom; neem verantwoordelijkheid voor je leven in eigen hand en vertrouw in jezelf.

Ik wens je veel succes.

Liefs Esther. xx

Esther Buijs

Esther Buijs

Esther Buijs communiceert al heel haar leven met alles wat er tussen hemel en aarde is. Daarmee heeft zij een zeer brede kijk ontwikkeld in groei, bewustzijn en levensprocessen, en heeft een affiniteit met zowel zichtbare als onzichtbare energieën. Zij heeft inmiddels duizenden mensen geïnspireerd hun mindset op een krachtige manier te gebruiken en daarmee velen hun spirituele talenten helpen ontdekken.
5-hoek

Overige artikelen

Hoogbegaafde kinderen: Een tien voor verwondering en respect
Waarom niemand jouw toekomst kan voorspellen
Onverwerkt trauma als oorzaak van angsten
De 10 krachtigste volledig natuurlijke ‘antibiotica’ die we kennen
In liefde leven: foute keuzes bestaan niet
“Hygge” – 5 simpele manieren om een eeuwenoude Deense oefening voor bewustzijn in je leven te verwerken
Willen we op een duurzame manier verder leven of kiezen we voor een leven gericht op puur eigenbelang?
Waarom we ons tegen verandering verzetten & hoe we dat stoppen
5 zinnen die waardevoller zijn dan “ik hou van jou”
10 Universele wetten van het bestaan
Aards lijden: mag je boos zijn op het universum?
Waarom voelen hoogsensitieve mensen zich tot ongezonde liefdesrelaties aangetrokken?