verwachtingen
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Als hooggevoelige pik je zoveel op. Het non-verbale is even echt en sprekend voor je. Je kijkt als het ware door de persoon heen, naar wat speelt bij hem. Hierdoor schiet je direct in de Florence Nightingale of moeder Theresa modus. Dat komt omdat je sneller weet dan de persoon zelf wat speelt en waar hij gekwetst is. Je doorprik de gekwetste ego-maskerade want je voelt dat de woorden niet gedragen zijn door de ander en dat zijn handelingen tegengesteld zijn aan de gesproken woorden.

En dan, je kent het wel, dat subtiele gevoel van teleurstelling langs beide zijden. Soms is het maar een korte flits, doch heel duidelijk voelbaar en waarneembaar. De ander is boos op je, omdat je wil helpen of omdat je denkt dat hij hulp nodig heeft. Of de trek van teleurstelling die over de ander zijn gezicht glijdt, omdat je iets anders doet dan door hem gevraagd of verwacht. Brr, dan voel je je gekwetst en zelfs afgewezen, daar waar je onbewust herkenning en dankbaarheid verwacht.verwachtingen

Wat is dat toch met die verwachtingen?

Belangrijk is om het mechanisme van verwachtingen te begrijpen. Want het zijn de gestelde verwachtingen die voor alle spanningen en problemen in je leven zorgen.

Wanneer je het woordje verwachtingen bekijkt, vind je er het woord wacht in vervat:  ver-wacht-ing.

Wanneer ik het woord uitspreek, voel ik al het ware een vertraging van de energie. Als de film die vertraagt afgespeeld wordt. Probeer zelf eens? Je start als het ware krachtig en dan komt een soort van letterlijke vertraging in de energielading van het woord. De meeste Hsp zullen dat wel kunnen voelen. Is ook een leuke oefening in het leren de lading van iets voelen.

De essentie van een verwachting is als het ware iets waarop je wacht. Meer nog, wanneer je er dieper durft in te graven, zal je ontdekken dat er een onbewuste eis in vervat zit. Je wacht op iets en het is gecombineerd met een onbewust willen / eisen dat de ander het je geeft of het voor je doet. Wat we eigenlijk doen, als we iets van de ander verwachten, is het leggen we onze macht in de handen van de ander. Meer nog, we maken ruimte voor de energie van de ander in ons eigen energiesysteem. Het is als doen we een stapje opzij voor de ander in ons eigen leven en energie. Op die manier maken we ons afhankelijk van de ander en dat zorgt voor heel veel ongenoegen, irritaties en spanningen.verwachtingen

Want de ander kan: – het wel of niet doen

♥doen wanneer het hem uitkomt
♥het doen op zijn unieke manier die nooit helemaal de jouwe kan zijn
♥iets terugverwachten
♥de situatie verdraaien en naar zijn hand zetten
♥putten uit onze energie want door onze verwachting naar de ander houden we een energielijn open en actief die in beide richtingen werkt

Verwachtingen zijn een ideale kweekvijver voor problemen.

Wanneer je je macht aan de ander heeft, kan je moeilijk krijgen wat jij echt wil. Want wat elke mens echt wil: is zelfbeschikking, zelfvertrouwen, zelfgeloof, geluk en vreugde om zelfvervulling te oogsten.

Wanneer je, je wil tot uiting of tot schepping wil brengen heb je macht nodig. Let wel, macht is iets anders dan kracht. Wanneer je nu verwachtingen stelt, wacht jij letterlijk op de macht van de ander. Op dat moment kies jij er (onbewust) voor om de macht van de ander aan te wenden, om iets in jouw leven te scheppen, vorm te geven of te realiseren. Waarom denk je dat de ander meer macht heeft dan jij? Waarom niet aan de slag gaan met de macht die in jou aanwezig is?

Heb jij die macht niet? Jawel, elke mens heeft dezelfde macht. Want wat je in essentie met macht kan, is ja of nee zeggen tegen iets. Macht is keuzes maken. Ben jij je er wel bewust van, hoe krachtig de macht is om keuzes te maken?[bctt tweet=” Heb je al eens stilgestaan bij het feit dat het jouw keuzes zijn die je leven vorm geven?”]verwachtingen

Werkvragen waarrond je zelf kan werken:

Waarom stel jij verwachtingen aan anderen. Een onbewust verwachtingspatroon bij HSP’ers is dat ze de anderen gelukkig en gezond willen zien/weten. Ontdekt je persoonlijke motivatie hierin.
Waarom wachten op vervulling als jij zelf beschikt over die macht? Waarop wacht je op?
Probeer in de volgende dagen te ontdekken waarom jij je macht weggeeft, welke onderliggende angsten of denkpatronen spelen.
Het hoe en waarom deze posities van onmacht?

Onmacht kan enkel omdat je angst, de tegenhanger van liefde, toegelaten hebt. Onmacht is je knop van macht op de stand “on” zetten. De uit stand.

Hoe komt het dat zoveel mensen in de on-stand functioneren? Dat komt omdat je als kind geleerd hebt om te wachten op de respons van de buitenwereld om je noden ingevuld te zien. Als baby/peuter/adolescent was je afhankelijk van je ouders, je omgeving voor alles in je leven inzake overleving. Voedsel, een dak boven je hoofd, handleiding over het reilen zeilen op deze aarde. Telkens je jouw ding wou doen, werd je teruggefloten en erger, zelfs afgewezen. Jouw geloof in de wereld werd gekwetst, jouw zelfbeschikkingsrecht was een aanfluiting, het vertrouwen in jezelf werd weggeblazen. En hier staan we dan, als volwassenen nog steeds in onze kinderschoenen.

Lieve mensen, het is tijd om onze kinderschoenen terug aan Sinterklaas te geven. Want onze kinderschoenen zijn een fabeltje, ze zorgen niet voor geschenken. Nee, ze geven kortstondige opvulling en raken vluchtig het idee van vervulling. Al snel vervelen ze je terug en val je terug in een sleur en een patroon van verwachtingen. Ze zorgen uiteindelijk meer voor problemen en een klein en afhankelijk van de anderen blijven.

Oplossingen

Nieuwe inzichten zoals deze hierboven, kunnen voor wonderen zorgen in je leven. Wees daarom nieuwsgierig naar het leven zelf. Ontdekt ZELF het echte reilen en zeilen van het aardse “spel”. Als HSP’er heb jij de krachtige tool om via je hooggevoeligheid te handelen naar wat echt speelt. Zeg nee tegen de gekwetste maskerade van ego en buitenwereld.
Durf anders naar de dingen te kijken vanuit je hooggevoeligheid en weten. Een ander zicht-punt opent vanzelf nieuwe wegen.
Hou de macht en teugels in eigen handen omdat je nu weet dat macht huist in de beslissingen die je neemt. Ja ik wil geloof hechten aan …. of nee ik volg mijn eigen gevoel. Ja ik wil, nee ik wil niet. Meer is het niet.
Vervul jezelf, dan zal je nooit meer teleurgesteld worden. Zoek wat je wil/verwacht van de buitenwereld en geef het jezelf. Wil je kracht, zeg dan krachtig ja tegen jezelf en durf bewuste keuzes te maken! Wil je erkenning? Begin dat met jezelf te erkennen en te waarderen. Wil je dankbaarheid, wees dan dankbaar voor je zijn en je gaven. Wil je vertrouwen, besluit dan nu om jezelf te vertrouwen.
Probeer als leidraad om keuzes te maken die aansluiten bij je gevoel. Dat wat je spontaan en gemakkelijk afgaat, dat wat je energie en vreugde geeft is de best te volgen weg voor je.
Ik krijg vaak de vraag van klanten. Maar hoe doe je dat dan?aarden

Mijn rijke ervaring leert dat het een stapsgewijs proces is. Maar in elk proces primeert de keuze die jij maakt. Kiezen voor iets is een keus en je dan houden aan die keus. Ik deed het door mezelf een belofte te doen en me te houden en regelmatig te herinneren aan mijn belofte. Via de coaching leer ik je handgrepen om jezelf op je pad ophoog te tillen en via de healingen neem ik blokkades weg zodat je pad lichter wordt.

Isabelle Lambrecht    www.isahealing.eu

vitaal water
vitaal water
vitaal water

4 REACTIES

 1. Ik zie wel vaker taalfoutjes in artikelen en ook hier weer een paar. Gelukkig verklaart de context meestal genoeg. Maar, lieve Isabelle, de stand “on” is “aan” en de stand uit is “off ”. Het is dus ook in de “off-stand functioneren” zoals jij het (eigenlijk) wil aangeven . ;<)
  Verder prima artikel!

 2. De laatste jaren probeer ik absoluut de juiste keuzes te maken.
  En zoveel als mogelijk bij mijzelf te blijven.
  Maar af en toe loop je toch nog in de val , van je eigen angst en onzekerheid om dingen te verliezen.
  Terwijl je diep van binnen weet wat de waarheid is , maar je dan toch door een ander laat manipuleren.
  Toch ben ik tot echt besef gekomen dat mensen die mij geen vreugde geven of mij iets positiefs
  geven , dat niet nergens meer voor dienen, dat ik die laat gaan, en mijn eigen weg volg.
  Ik weet zelf toch het beste wat mijn doel in het leven is.
  Ik heb al zoveel stappen gemaakt in mijn leven, dat ik denk dat dit bijna de finish is.
  Ik kreeg een boodschap gisteren avond , van een fantastisch medium.
  Ik knikte toen zij haar verhaal deed, wat zei mij vertelden bevestigde wat ik eigenlijk al wist
  Ik laat graag mijn licht over de wereld schijnen, zolang ik hier nog mag zijn.
  Een mooiere boodschap kon ik niet krijgen. ✨✨✨✨

  Dank je wel Isabelle voor jou mooie artikel.
  Liefs Jannie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie asch
vul je naam in