gemeenschappelijke huizen voor senioren ipv verzorgingstehuizen

Samengevat: Veel senioren leven in isolatie in verzorgingstehuizen. Dat leidt vaak tot eenzaamheid en depressies. Er moet toch een betere manier zijn! Die is er ook: stel je eens voor dat je oud wordt met een doel, passie en een gemeenschap. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je ouders, grootouders en je vergrijzende vrienden.

Toen ik op dit onderwerp stuitte en besloot er over te schrijven, was ik erg verbaasd dat dit niet allang meer een ‘ding’ is en dat het helemaal niet normaal is voor senioren om samen te wonen en te leven in gemeenschappen. Dat is met name schokkend omdat veel ouderen leven in volledige isolatie, wat een bewezen oorzaak is voor angststoornissen en depressies.

gemeenschappelijke huizen voor seniorenAls je nu denkt maar daar zijn verzorgingstehuizen toch juist voor? Zodat ze niet alleen en geïsoleerd hoeven te wonen? – Helaas, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kunnen verzorgingstehuizen ontzettend eenzame plekken zijn voor ouderen. Sterker nog, het is niet vreemd voor ouderen om hier sociaal geïsoleerd te raken, wat leidt tot depressie en eenzaamheid juist in deze tehuizen. Veel mensen geloven dat een verzorgingstehuis deze klachten juist verlicht, maar de gevoelens van een depressie houden vaak aan en worden in veel geval zelfs alleen maar erger.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

In de westerse wereld is een verzorgingstehuis een van de normaalste plekken voor een senior persoon om terecht te komen als ze een bepaalde leeftijd bereiken. Het lijkt kenmerkend te zijn voor onze cultuur, omdat ouderen in veel andere landen samenwonen met hun volwassen kinderen en kleinkinderen en er voor hen gezorgd wordt op hun oude dag. Ze zouden niet durven dromen om hun ouders op een gegeven moment af te geven bij een verzorgingstehuis alleen maar omdat ze een bepaald moment in hun leeftijd hebben bereikt die het moeilijk maakt om zelf voor ze te zorgen.

Is het dan eindelijk tijd om verzorgingstehuizen opnieuw in te richten?

Het concept van gemeenschapshuizen voor onze gepensioneerde en vergrijzende vrienden is recentelijk opgekomen en om eerlijk te zijn kan ik geen briljantere oplossing bedenken voor een systeem dat momenteel niet goed werkt voor miljoenen senioren in de hele westerse wereld.

Hoe werkt het?

Zoals je maar wilt! Sommige senioren geven de voorkeur aan een eigen ruimte binnen een gemeenschapssetting, met gemeenschappelijke ruimtes die ze delen en waarin ze socialiseren. Een gemeenschap van tiny homes zou hier goed kunnen werken. Anderen hebben liever een groot huis en andere senioren als huisgenoten, zodat ze meer gemotiveerd zijn om regelmatig contact te leggen. En bij weer andere opties komen senioren te wonen bij andere families met kinderen in de gemeenschap. De keuze is aan het specifieke individu, en aan de verschillende behoeftes van de seniore persoon. Verzorgingstehuizen hebben vaak een soort eenheidsworst-methode, en die is vaak nog hartstikke duur ook.

Een stuk land kopen en er tiny homes neerzetten of wat geld bijeenbrengen om een groter huis te kopen is ongetwijfeld goedkoper dan de gecombineerde kosten van een verblijf in een verzorgingstehuis. De ouderen kunnen ook samen koken en maaltijden delen, wat ook veel efficiënter is dan het eten dat ze krijgen in tehuizen.gemeenschappelijke huizen voor senioren

Voordelen van gemeenschappelijke seniorenwoningen

De senioren zelf mogen beslissen wat ze precies willen maken, aangezien de gemeenschappen worden gesticht en gemanaged door de leden. Niks van die dure zorg in verzorgingstehuizen; de leden van de gemeenschap beloven voor elkaar te zorgen. Als dat te veel werk is, dan kunnen ze het waarschijnlijk wel betalen om een zuster in te huren voor bepaalde tijdstippen met het geld dat ze hebben bespaard. Idealiter letten ze ook op elkaar en houden ze een tijdschema bij zodat niemand hun belangrijke datums mist. Misschien hebben ze zelf wat huisdieren voor wat plezier en affectie, tuinen om van de zon te genieten en allerlei hobby’s of activiteiten om samen aan te werken. Echt, de mogelijkheden zijn eindeloos; zolang de ouderen maar kunnen samenwerken en het goed kunnen vinden met de andere bewoners van de gemeenschap, dan komt het allemaal wel goed.

Kinderen van deze senioren kunnen met een gerust hart slapen, wetende dat hun ouders genieten van hun laatste jaren samen met vrienden en plezier.

Wat denk jij van dit idee? Zou je liever willen wonen in zo’n gemeenschap als je oud bent dan je laatste jaren alleen te moeten doorbrengen? Laat ons weten wat je denkt in de reacties!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

57 REACTIES

 1. Ja dat zou fijn zijn. Met bewoners met de nodige zelfreflectie en positieve intentie. Het lijkt mij leuk om je eigen huisje te hebben met veel licht en uitkijk. In een omgeving van natuur en makkelijk bereikbare winkels, koffie plekjes en een bieb. Dieren(opvang ) om te kunnen helpen verzorgen en een eigen moestuin. Mogelijkheid tot gemeenschappelijk schilderen en muziek maken. Alle seizoenen tuin met fijne lees/droom/meditatie plekjes.En oproepbare verpleging hulp in nabijgelegen stad. Ik woon zelf op drie hoog in Amsterdam met nog een betaalbare huur ben 69 jaar en heb me tijdens de lockdowns bijzonder eenzaam gevoeld.

  • Helemaal eens met jou Lydia! zo,n plekje hoop ik te vinden ergens in Nederland, mijn kinderen wonen ver weg , ik zou me zowieso vreselijk voelen als hun mij moesten gaan verzorgen! Mijn kinderen heb ik opgevoed om zelf te zoeken wat ze willen in hun leven, en aangezien ik zielsveel van hun hou heb ik hun in liefde losgelaten om deze weg zelf te onderzoeken, geen oudere moeder of vader te gaan verzorgen Maar komen wanneer hun daar de behoefte aan hebben, en dat werkt voor beide partijen

 2. Ik vind het een goed plan. Het moet dan wel toegankelijk zijn voor alle ouderen. Dus ook voor de arme ouderen met alleen AOW. Want juist zij hebben het het hardst nodig. Daarnaast vind ik dat de ouderen die geen familie (meer) hebben voorrang moeten krijgen voor zo’n woning. Want er is nu een oneerlijke 2-dwling tussen ouderen die mantelzorg krijgen van familie, kinderen enz. en ouderen die alleenstaande zijn zonder kinderen en die niemand meer hebben. Er moet meer aandacht komen voor arme, alleenstaande ouderen die echt niemand meer hebben.

  • Een super idee!! Ik ben 78j. Woon zelfstandig, in het oosten van het land.Heb mij ook al beetje verdiept, in Knarrenhof, die ook in het land het en der gerealiseerd worden, voor senioren. Harte groet Marion

 3. Mooi artikel. Wil er een kanttekening bij plaatsen. In mijn woonplaats zijn verschillende senioren projecten. Allemaal eigen appartement en een ruimte voor samenkomsten. Doel en passie is misschien wat ver gezocht want alles waar je je aan conformeert moet je ook vol kunnen blijven houden. En dan vallen senioren die minder worden opeens veel meer buiten de boot en gaan zich schuldig voelen. Ook zijn de mensen die achter uit gaan vaak toch een blok aan het been van de anderen die dan voor die ander willen zorgen maar ook een dagje ouder zijn. Je kunt in zo een leefgemeenschap nu eenmaal niet alles aan de thuiszorg overlaten. Dus het is af en toe ook een vage constructie. En ook mensen die alleen wonen ervaren dit weer anders dan stellen.
  Geef mij maar een seniorenwoning gewoon in een straatje waar je kunt kiezen met wie je omgaat en tot hoever en wanneer. Het houdt gewoon allemaal een keertje op en dan denk ik dat rust vinden en krijgen best belangrijk is als je ouder wordt. We klitten aan elkaar uit angst en te weinig uit echte verbondenheid. Diep in het onderbewuste willen we toch bij elkaar schuilen omdat ouder worden ook als kwetsbaar wordt gezien.

  • Het is een fantastisch idee, maar ik hoop wel dat zulke huizen beschikbaar worden voor alle ouderen, dus ook voor de ouderen met weinig geld/alleen AOW. Anders schiet het zijn doel voorbij.

 4. Heel goed en mooi idee. Woon zelf op de Veluwe, waar nogvoldoende ruimte is.

  Doe ervaring op met een dementerende vader in het westen, en wordt verdrietig over de wijze waarop hij is “ opgesloten”.
  Helaas ook de”mentaal gezonde ouderen” worden weggestopt.

  Ben zelf 58 jaar, en denk graag mee.

  Roger van der Velde

 5. Ook al ben ik “pas” 60 jaar, denk ik hier al langer over na. Een tiny house community voor ouderen lijkt mij fantastisch. Maar wie gaat zoiets opstarten? Ik heb daar nu nog geen tijd voor omdat ik nog werk. Maar meedenken moet wel kunnen.
  ik word graag op de hoogte gehouden van initiatieven van deze manier van wonen.

 6. Dat zou ik geweldig vinden. Het zal wel moeten zijn, denk ik, met mensen met ongeveer hetzelfde inkomen om gezamenlijk evt zorg in te kopen. Het samenzijn, als je dat wilt, het sociale, het delen spreekt mij erg aan.
  Fantastisch als je dan bv een grote binnentuin hebt met z’n allen. Met huisjes daaromheen gebouwd.

 7. Ik ben 70 en een half jaar geleden verhuisd naar een Nieuw appartement boven een Nieuw winkelcentrum. Het is vierkant met een binnentuin op het dak van winkels. Heel mooi aangelegd. Het mooie ervan is dat we er gelijk kwamen. Je leert door het klussen en inrichten meteen de mensen om je heen kennen.
  Iemand vroeg me een kleine schroevendraaier voor een lampje ophangen enz. We hadden al snel onze eerste vergadering. We moeten samen dingen beslissen. Er waren allerlei vragen en wensen. Er is een vereniging van eigenaren. En al weer snel een nieuwe vergadering waar de wensen besproken zijn en is gestemd over verschillende dingen, om het reglement aan te passen. Er wonen ook jongeren die alleen zijn of samenwonen. Van alles wat.
  Na twee weken merkte ik dat iedereen een beetje z’n eigen plekje had gevonden. Iedereen groet elkaar. Even bij elkaar buurten. Gezellig in het zonnetje zitten in de tuin. Even een babbeltje met een buur. Of even aan de andere kant op het balkon naar winkelende mensen kijken. Het zijn allemaal lieve mensen en als er iets is dan staat de voorzitter van de vereniging voor ons klaar en regelt allerlei dingen. Echt een heerlijke plek om oud te worden. Ik heb het voordeel van kinderen die dichtbij wonen. Ik zie ook bij andere bewoners kinderen en kleinkinderen op bezoek en in onze tuin spelen. Ik heb na een half jaar nog steeds een vakantiegevoel en ben hier helemaal thuis, op mijn plekje.

 8. Heel goed als die huizen er komen! Ze moeten dan wel betaalbaar zijn voor iedereen. Dus ook voor mensen met alleen AOW zonder aanvullend pensioen. Anders heeft het idee van gemeenschapswonen geen zin, als het alleen bedoeld is voor mensen die wat te besteden hebben. Dus de huizen moeten toegankelijk worden voor letterlijk alle bejaarden, ook voor degenen met weinig geld. Mits zij gemotiveerd zijn natuurlijk.

 9. Heel goed als die huizen er komen! Ze moeten dan wel betaalbaar zijn voor iedereen. Dus ook voor mensen met alleen AOW zonder aanvullend pensioen. Anders heeft het idee van gemeenschapswonen geen zin, als het alleen bedoeld is voor mensen die wat te besteden hebben. Dus de huizen moeten toegankelijk worden voor letterlijk alle bejaarden, ook voor degenen met weinig geld. Mits zij gemotiveerd zijn natuurlijk.

 10. Oh alsjeblieft, laten we dit realiseren. Mijn oma is weggestopt op een gesloten afdeling waar 30 cliënten verblijven en dubbel zoveel personeel. Zo ontzettend onpersoonlijk. Het breekt mijn hart als ik zie hoe eenzaam ze daar is, ze verdient dat niet!

  Ik denk dat het goed is om weer meer community like te gaan leven, echt samen leven, naar elkaar omkijken, voor elkaar zorgen, met liefde en respect. Ik ben 30 en zou met liefde in zo’n community leven voor jong en oud, in de natuur, leren van elkaar en elkaar aanvullen.

  Namasté ❤ ☮️

 11. Al langere tijd voel ik de behoefte om anders te wonen, te leven en het liefst in de natuur!
  Ik ben nu 64 en mijn partner 59 en we willen graag een plek waar we oud kunnen worden!
  Een plek voor jong en oud, waar we naar elkaar omkijken en elkaar helpen als het nodig is!
  Waar iedereen welkom is!
  Veel van mijn vrienden voelen deze behoefte en willen absoluut niet in een verzorgingshuis!
  Het past niet meer, we zijn te actief!
  Ik ben net een eigen praktijk gestart, heb weer studies gedaan en sta volop in het leven!

 12. Ik ben nog ‘jong’ (43) maar loop al heel lang met dit idee voor mijn dorp. Ik weet dat daar enorme behoefte aan is. Maar … waar te beginnen! Niet met een standaard projectontwikkelaar, daar is dit veel te speciaal en sociaal voor. Zeker geen commercieel project!

  Iemand ideeën of wil met me meedenken? De gemeente heb ik al mee …

 13. Wat een geweldig idee! Het is misschien wel realiseerbaar, maar dan zijn er wel een paar punten die anders bekeken dienen te worden. Ten eerste: waardig sterven. Het lijkt mij dat er veel mensen zijn die liever wat eerder, maar wel waardig sterven dan dat ze volgepropt met mediamenten, lusteloos, met pamper aan etc… enige tijd rekken. Het zou mijn voorkeur absoluut hebben. Ten tweede kan er misschien bekeken worden of er geen woonvormen mogelijk zijn zoals bv ouderen met jongeren samen. Deze kunnen dan een deel van de zorg op zich nemen, in ruil voor goedkoop (of gratis) wonen. Uiteraard met een instantie dat hier toezicht op houdt. Is dit een utopie? Of mogelijk? Wat vinden jullie hiervan?

 14. Heel mooi idee. Ik hoop ook realiseerbaar. Vooral denk ik nu aan financiën. Hoe krijg je het geld binnen? De zorg is compleet uitgekleed op dit moment. En als je hier 24/7 personeel voor wilt hebben dan moet dat voor hen ook haalbaar zijn. Hoe ver staan de huisjes uit elkaar?
  Ik werk in de ouderenzorg dus ik denk ook even heel zakelijk nu, sorry hiervoor.
  Het dichtbij een verzorgingshuis plaatsen bestaat al, dat zijn de aanleun woningen. En dit is een extra belasting voor het personeel in het verzorgingshuis die al een hoge werkdruk heeft. Ze krijgen geen personeel erbij als er zorg gevraagd word vanuit de aanleunwoning. Ze moeten dit er “gewoon”bij doen.

  Er mag en moet zeker wat veranderen. Ik werk in een verpleeghuis op een afdeling voor ouderen met dementie. En sommigen zijn echt helemaal afhankelijk van ons, maar een aantal zal best nog wel in zo’n woongemeenschap kunnen wonen. Zolang ze het terrein maar niet kunnen verlaten. Deze mensen vervelen zich rot in het huis. Zeker nu er geen visite mag komen door de Corona. En als ze dan in zo’n gemeenschap mee mogen helpen met de tuin bijhouden of iets dergelijk is dat ook erg gaaf. Nu laat ik vaak deze mensen mij helpen met bijvoorbeeld handdoeken delen op de kamers en vuilnis wegbrengen. Ook helpen ze mee met eten koken. Ze zouden zoveel meer moeten kunnen doen.
  Ik vind het sowieso altijd erg jammer dat ze verplicht moeten leven met degenen die ook op die afdeling geplaatst zijn. Als je al jaren alleen geleefd hebt en nooit een type was die veel mensen om zich heen fijn vond en nu moet je de hele dag “gezellig” zijn. Dat is toch heel erg moeilijk?
  En dan moet je ook nog met wildvreemden gezellig zijn. Dus ik ben wel voor een leefgemeenschap als deze.

 15. Kijk ook eens op KilimanjaroWonen.nl. Onder leiding van deze enthousiaste mensen hebben we in Den Bosch met 10 huishoudens een school verbouwd. Gezamenlijkheid kun je op vele manieren invullen en vraagt een zeker verlangen naar verbinding. Door tijdsgebrek tijdens bouw- en ontwikkelfase hebben wij het gemeenschapsproces wat te weinig aandacht gegeven. Ik zou eenieder die dit soort projecten initieert adviseren daar wel voldoende aandacht aan te besteden, zodat het samen leven op een fijne manier tot stand komt. Samen leven met wat voor afstand of nabijheid dan ook, vraagt altijd de bereidheid tot zelfreflectie en het vermogen een goede balans in eigen en groepsbelang na te streven. Ik vind het niet altijd makkelijk maar leer er veel van over mezelf en mijn medemens. Weten dat er goede buren zijn waar ik makkelijk binnen loop of aanklop en waardoor ik opgemerkt wordt, maakt “alleen” wonen echt zoveel warmer.

 16. Helemaal mijn toekomstbeeld!!
  Niet weggestopt worden maar deelgenoot blijven in zo’n samenlevingsvorm is een grote wens. Wat is er nog meer mogelijk dan dit?

 17. Ik loop ook al langer met die gedachte. Zelfstandig wonen binnen een woongemeenschap, liefst met enigszins gelijkgestemden.
  Zelf en samen regelen wat nodig is, zelf en samen beslissen, je eigen eten bepalen, etc. Mensen inhuren voor zover wenselijk.
  Elkaar stimuleren! Plezier hebben, lief en leed delen. Elkaar vitaal houden!
  Je kunt zo nodig samen van alles regelen, in overleg!
  Moet er niet aan denken in een verzorgingstehuis terecht te komen!! Waar alles voor jou bepaald en beslist wordt.
  Ik woon nu op 3 hoog, 6 trappen. Nu gat dat nog prima. Prettige buren en leuke vriendschappen/kennisssen in de buurt.
  Dat gaat een keer lastig worden, fysiek… En wat dan…?

 18. Kun je zo’n netwerk niet opbouwen in je eigen buurt? Dat is ook een kwestie van zelf d e eerste stap zetten, openstaan en het laten gebeuren. En je moet boffen dat je mensen treft die er ook voor openstaan. Ik heb zelf heel fijne buren. We lenen elkaars spullen, als iemand naar de bouwmarkt gaat vraagt die of de anderen nog iets nodig hebben. We zitt echt niet de hele dag op elkaars lip en op mezelf wonen vind ik heel prettig. Maar we hebben oog voor elkaar. Dat voelt heel veilig. Ik ben nog niet zo oud maar ik zou hier met een gerust hart ouder worden. Moeten we hier per se van alles voor opzetten of kunnen we het ook creëren met wat er al is? Want het gaat eigenlijk alleen maar om aandacht voor elkaar

 19. Ja, ik ben voor! Toch op jezelf en als je dat wil toch met elkaar!
  Nu bijna 60 , dus zou een fijne toekomst zijn!

 20. Heel mooi zouden mijn man en ik ook wel willen!
  Wel graag met de mogelijkheid echt ergens te kunnen blijven,ook
  wanneer de zorg zwaarder zou worden.
  Denk eerlijk gezegd dat daar nu net de crux zit!
  Wanneer je gezond bent en blijft tot aan je dood kun je overal terecht
  en zul je sowieso minder eenzaam zijn.
  Dan is een speciale woon omgeving ook niet meer echt noodzakelijk.
  Maar oh wee,wanneer het minder goed gaat,dan is er vaak geen zorg te bekennen
  en mag je alsnog naar het verpleeghuis.
  In de toekomst(met alle nasleep van Corona)zal het er niet beter op worden,wat
  thuiszorg betreft.
  Dit zul je dan met elkaar in moeten kopen,waarschijnlijk voor zeer veel geld.
  Dit is helaas al de realiteit op dit moment.

 21. Lijkt me fantastisch! Ik zou graag met dieren willen blijven samen leven als ik ouder ben. Met een paar fijne mensen om me heen. Ook aan plekje voor mezelf.

 22. Hoe zit het als je hulpbehoevender gaat worden en 24 uurs zorg in nabijheid nodig is? In Zwolle heb je zo’n concept, krasse knarrenhof, maar krijgt je beroerte en hulpbehoevend dan kun je niet meer terug omdat er geen zorgprofessionals zijn die 24 uurs zorg kunnen bieden in nabijheid. Wijkverpleging is niet toereikend genoeg. Dit soort complexen zouden aan kunnen grenzen bij een verzorgingshuis waarbij je ook gegarandeerd bent van zorg. Ik ben meer voorstander van gecombineerde woonzorgcentra met zelfde principe qua zelfstandigheid en gemeenschappelijkheid maar dan wel met zorg op loopafstand erbij in. Feitelijk zijn dat nu de woonzorgcentra geworden. Ik vind dat woonzorgcentra’s wel wat meer aandacht mogen besteden aan een mooie tuin, terras en winkels in de buurt.

  • Ben het met je eens, Hinde. Het gaat vooral om die hulpbehoevendheid en verpleging. Zolang je gezond bent klinkt het fantastisch maar helaas is dat niet altijd realistisch op een bepaalde leeftijd. Toch wil je de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk houden terwijl het tegelijk betaalbaar blijft.

 23. lijkt me geweldig .Soms krijg je het gevoel dat je onzichtbaar word voor de maatschappij . En inderdaad zullen veel minder mensen zich eenzaam of niet meer nodig voelen.Hoe oud je ook bent je hebt nog steeds iets bij te dragen aan de gemeenschap waar je woont, al is het een luisterend oor.Op lief zijn voor een ander staat geen leeftijd

 24. Het klinkt als een droomoplossing natuurlijk. Ik zou zo als ik oud was graag willen leven. Ik ben echter bang dat dit geen alternatief is voor een verzorgingstehuis. Bewoners van verzorgingstehuizen zijn er tegenwoordig eigenlijk altijd zo slecht aan toe, dat zelf koken, zelfs met elkaar, echt niet meer tot de mogelijkheden behoort. Deze mensen hebben hulp nodig met douchen en aankleden, vaak zelfs met toiletbezoek, vergeten te eten als niemand ze eraan herinnert, koken is helemaal een brug te ver. en hobby’s? Dat zit er ook niet meer in. Heel eenvoudig e spelletjes of liedjes, onder leiding van een verzorgende? Misschien. Dus zo’n gezamenlijk woonproject? graag. Maar in de jaren voordat het verzorgingstehuis in beeld komt, niet als alternatief.

 25. ik vind het een héél goed idee, nu nog plannen om het te verwerkelijken.
  Hoop dat ik daar nog gebruik van kan maken; ben dit jaar 60 geworden en kijk uit naar mijn plezierig rustige oude dag.

 26. Dit is mijn wens, wonen in een bosrijke omgeving, samen het groen verzorgen enz.
  Ik ben nu 69 en altijd een drukke baan gehad, ik woon nu aan de rand van het centrum en mijn wens is om, het liefst in de bossen te gaan wonen.
  Dit is goed te verwezenlijken als je samen met gelijkgestemden hetzelfde doel voor ogen hebt.
  Mochten er plannen zijn in die richting ik ben van de partij

 27. Een prachtig idee……hopelijk gaat zo iets lukken in het hele land! Ben bijna 65 en dit lijkt mij een heel mooi vooruitzicht……maar ja hier gaat alles niet zo snel……

  • De vraag is of er nieuwbouw moet plaatsvinden, in de wijk wonen diverse ouderen die met de mede-wijkbewoners, de wijk vormen. In Brabant zijn er 74 onafhankelijke wijkzusters actief, die dicht bij de wijkbewoners staan, zichtbaar zijn en bij ‘ niet pluis gevoel’ op de wijkbewoner afstappen. Dit is dus iets anders dan het wijkteam van een zorginstelling etc. Ik denk dat een wijk de gemeenschap zou moeten zijn: saamhorigheid, vertrouwen en ontmoetingen, dat is waar iedere mens blij van wordt. Nieuwsgierig; kijk op de website van de Kruisvereniging Brabant en http://www.samenlerenindewijk.nl. Verandering begint vanuit onszelf, de wijkbewoners. Joke voermans

 28. Dat is een geweldige oplossing. Ik werk in de zorg en zie dat er veel eenzame oudere zijn. In de verzorgingshuizen. Maar ook heel veel oudere die nog alleen thuis wonen. Want die hebben ook maar weinig sociale contacten.

 29. Buiten wonen lijkt me geweldig. Stel me dit al een hele tijd voor. Plek waar je dierbare spullen mee Naar toe kunt nemen. Weten dat je het met elkaar gaat doen zonder inmenging van overheid. Had al eerder project gezien, maar dat liep leeg. Zou echt blij zijn niet naar zo’n opbergplaats voor senioren te hoeven in de toekomst. Zie geen contactadres in het bovenstaande artikel. Boerderij met schuren als basis om bewoonbaar te maken. Groenten, bloemen en wat de mens nog meer gelukkig kan maken.

 30. Hoed idde, ik ben nu 68 heb 21 jr. In gemeenschappen gewoond en geniet nu al ruim 18 jr. V. Op mij zelfwonen. Maar zie veel goede mogelijkhedrn om dit toch weer in te ruilen voor iets gezamelijks.
  Alleen om dat op te zetten???

 31. Het leek en lijkt ons geweldig!!
  Vijf jaar geleden wilden wij dit al realiseren. grond genoeg en bouwkavels…dus dat moest toch lukken. Helaas hadden/hebben wij een college dat daar niet aan mee wilde werken. Argument: het is het buitengebied…..Je zou toch denken, dat is juist heerlijk!
  Dus ondanks alle mooi plannen: begin bij je gemeente! En kijk wat de provincie wil. Het kan een lange weg zijn. Begin dus voor je oud bent ;-).

 32. Dit idee maakt mij geweldig blij! Mijn 87- jarige licht dementerende moeder woont in een verzorgingshuis en vindt er geen (echte) aansluiting en leeft een vrij alleen-bestaan vooral als gevolg van de ingeleverde mobiliteit. Ik ben er getuige van hoe zij ouder en ouder wordt, zelf niet meer de zin van het leven ziende…Haar poging tot euthanasie aanvragen leverde een nee op, want ze was nog ‘te gezond’….verdrietig…

 33. Mooi idee! Hier heb ik als, dertiger ook vaak aan gedacht. Ik ben nu een senior van bijna 64 jaar.

  Cora, Zuid Holland

  • Geweldig!! Dit stemd mij gelukkig!! Zo zou het moeten zijn ipv dat ze nu eenzaam gevangen zitten en wegkwijnen. En in eenzaamheid overlijden!!! Dit is allemaal gebeurt en ik ben er zo verdrietig, boos en gefrustreerd over!! Mensonterend gewoon. Dus ja dit klinkt als muziek in mijn oren!!

 34. Er zijn al woongemeenschappen voor senioren
  Veel info is te krijgen bij de LVGO.
  Je kunt als senior ook je eigen woongemeenschap starten met gelijkgestemden.
  Uiteindelijk zal dit concept de voorkeur hebben van veel senioren boven verzorgingstehuizen.

 35. Ben ik het helemaal mee eens,alleen jammer dat hier in Nederland alles erg traag gaat.
  Veel ambtenaren die zich hier mee willen bemoeien, moeilijk doen van gemeentes.
  Ik zou graag met mijn man in een eco samenwonen project willen verblijven.
  In Duitsland zijn ze veel verder op dit gebied.
  Mochten er initiatieven ontstaan door dit artikel willen we daar graag van horen en ook als dit mogelijk is aan mee willen werken.

 36. Oh hier wil ik aan meewerken kom maar op met ideeën voor Zuid – Beveland (Zeeland) kimrain46@gmail.com

  Dit is zó veel mooier, oud worden. En toch aanwezig mogen zijn. Om maar wat te noemen. ❤❤
  Hopelijk komt het van de grond ik wil me voor dit prachtige idee inzetten.

  In liefde Inge joosse.
  Oudelande.

  • Hier in Brabant zijn al diverse projecten zo opgezet of in aanbouw.
   Samen ontwerp je hele gemeenschap, je kunt dus zelf je woning ontwerpen, je kunt kiezen voor kleine of wat grotere woningen, gezamenlijke tuin en ruimtes om elkaar te ontmoeten.
   Het enige nadeel is dat het vaak koophuizen en die zijn relatief duur, hoewel ze hebben wel al 0 op de meter, dus duurzaam.
   Er zijn ook huurhuizen, rond de €1100 per maand en met de stijgende huren en dat is dan vaak voor ouderen niet op te brengen.
   En weer een hoge hypotheek afsluiten op hoge leeftijd lijkt me niet voor iedereen haalbaar. Niet iedereen heeft een eigen huis met overwaarde. Vallen deze mensen dan buiten de boot bij dit soort projecten vraag ik me af.
   Ook naar die groep mensen moet wel gekeken worden.

 37. Hier sta ik volledig achter .zou mooi zijn als dit al zeer spoedig realiteit zou zijn ..ook in Limburg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in