Byron Katie, de grondlegger van The Work, heeft één taak: mensen leren hoe ze een einde kunnen maken aan hun eigen lijden.

Byron Katie is de, inmiddels beroemde, schrijver van het boek “Vier vragen die je leven veranderen.” De methode die om die vier vragen draait is bij uitstek geschikt om stresserende en negatieve gedachtes te lijf te gaan. En het is echt simpel! In de woorden van Byron zelf:

“Het is niet het probleem dat ons lijden veroorzaakt, het is onze gedachte over dat probleem.”

b.v. de gedachte dat je buurvrouw heeft het op je voorzien of een collega is een luie donder die er de kantjes af loopt. Over een jaar ben je aan de bedelstaf. Je geliefde staat op het punt je te verlaten. Als je deze baan kwijtraakt, kom je nooit meer aan de bak. Enzovoort. Dit zijn enkele, waarschijnlijk herkenbare, hersenspinsels. Negatieve gedachtes die stress creëren en je plezier in het leven danig ondermijnen. Het is een mechanisme dat nou eenmaal bij het leven hoort: onzekerheden leiden soms tot doemgedachtes. Die hebben meestal niets te maken met de realiteit. Maar je lijdt er wel onder.

The Work is een simpel maar krachtig proces van onderzoek dat je leert om de gedachten die al het lijden in de wereld veroorzaken te herkennen en te onderzoeken. Het is een manier om te begrijpen wat je pijn doet en om je problemen helder tegemoet te treden.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Mensen die The Work langer beoefenen, zeggen dat het resultaat is dat het hun leven  heeft verandert.

 • Vermindering van depressie: vind oplossingen en zelfs geluk in situaties die je voorheen uitputten.
 • Vermindering van stress: leer te leven met minder zorgen of angst.
 • Verbeterde relaties: ervaar een diepere verbondenheid en intimiteit met je partner, je ouders, je kinderen, je vrienden en jezelf.
 • Verminderde woede: begrijp wat je boos en haatdragend maakt, reageer minder snel, minder vaak en minder heftig.
 • Meer geestelijke helderheid: leef en werk intelligenter en effectiever en integer.
 • Meer energie: ervaar een nieuw gevoel van blijvende kracht en welbevinden.
 • Meer vrede: ontdek hoe je een ‘liefhebber van wat is’ kunt worden.

Duizenden jaren lang is ons verteld dat we niet mogen oordelen. Toch doen we het nog steeds; hoe onze vrienden zouden moeten doen, wat onze kinderen belangrijk zouden moeten vinden, wat onze ouders zouden moeten voelen, doen of zeggen. In plaats van ze te onderdrukken gebruiken we deze oordelen in The Work als startpunten voor zelfrealisatie. Door de oordelende geest aan het papier toe te vertrouwen ontdekken we, in de spiegel die anderen ons voorhouden, wat wij ons nog niet gerealiseerd hebbenliefdeNeem ter plekke de proef op de som voor jezelf. Kies om te beginnen je ‘favoriete’ (?) negatieve gedachte of overtuiging, en formuleer die zo helder mogelijk voor jezelf. Zet het op papier.

Nu ben je klaar om er de vier vragen op los te laten.

De Vier Vragen

The Work is een meditatie. Het gaat over bewustwording, niet over het veranderen van je gedachten. Stel de vragen, neem dan de tijd, keer in jezelf en wacht tot er diepere antwoorden naar boven komen.

In de basisvorm bestaat The Work uit vier vragen en een omkering. Bijvoorbeeld, de eerste gedachte die je kunt onderzoeken op is ‘Paul luistert niet naar me’. Zoek iemand in je leven over wie je deze gedachte hebt gehad en laten we dan The Work doen.

‘(Naam) luistert niet naar me’

 1.  Is het waar?
 2.  Kun je absoluut weten dat het waar is?
 3.  Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft?
 4.  Wie zou je zijn zonder de gedachte?

Nadat je jouw uitspraak hebt onderzocht met de vier vragen, ben je klaar om het om te keren (de gedachte waar je vraagtekens bij zet).

Keer het Om

Elke omkering is een kans om het tegenovergestelde van je originele uitspraak te ervaren en om te zien wat jij en de persoon waarover je geoordeeld hebt gemeen hebben.

Een uitspraak kan worden omgekeerd naar het tegenovergestelde, naar de ander en naar je zelf (en soms, waar dat van toepassing is, naar ‘mijn denken’). Vind minimaal drie echte voorbeelden in je leven waar iedere omkering waar is.

Bijvoorbeeld ‘Paul begrijpt me niet’ kan worden omgekeerd naar ‘Paul begrijpt me wel.’ Een anderen omkering is: ‘Ik begrijp Paul niet.’ Een derde is: ‘Ik begrijp mezelf niet.’

Wees creatief met de omkeringen. Het zijn onthullingen. Weerspiegelt in anderen laten ze jou nog ongeziene aspecten van jezelf zien. Als je eenmaal een omkering gevonden hebt, ga dan naar binnen en voel het. Zoek minstens drie echte voorbeelden waar de omkering voor jou waar is in je leven.De belangrijkste stap op jouw spirituele pad

Toen ik mijn omkeringen begon te leven, bemerkte ik dat ik alles was wat ik jou noemde. Jij was alleen maar mijn projectie. Nu kan je, in plaats van te proberen om de wereld om je heen te veranderen, je gedachten op papier zetten, ze onderzoeken, ze omkeren en ontdekken dat ik precies dat ben waarvan ik dacht dat jij het was. Op het moment dat ik jou als egoïstisch zie, ben ik zelf egoïstisch (door uit te maken hoe jij zou moeten zijn). Op het moment dat ik jou als onvriendelijk zie, ben ik zelf onvriendelijk. Als ik geloof dat jij moet stoppen met oorlog voeren, voer ik zelf oorlog tegen jou in mijn gedachten.

De omkeringen zijn je recept voor geluk. Leef het medicijn dat je anderen hebt voorgeschreven. De wereld wacht maar op één persoon om het te leven. Dat ben jij.

Voorbeelden van omkeringen

Hier zijn nog een paar voorbeelden van omkeringen:

Hij zou me moeten begrijpen’ kan worden omgekeerd in:
– Hij zou me niet moeten begrijpen. (Dit is de realiteit.)
– Ik zou hem moeten begrijpen.
– Ik zou mezelf moeten begrijpen.

Ik heb het nodig dat hij vriendelijk tegen me is’ kun je omkeren naar:
– Ik heb het niet nodig dat hij vriendelijk tegen me is.
– Ik heb het nodig dat ik vriendelijk ben tegen hem. (Kan ik het leven?)
– Ik heb het nodig dat ik vriendelijk ben tegen mezelf.

‘Hij is niet lief tegen me’ kun je omkeren naar:
– Hij is lief tegen me. (Naar zijn beste kunnen.)
– Ik ben niet lief tegen hem. (Kan ik dat vinden?)
– Ik ben niet lief tegen mezelf. (Wanneer ik geen onderzoek doe.)

‘Paul zou niet tegen me moeten schreeuwen’ kun je omkeren naar:
– Paul zou tegen me moeten schreeuwen. (Kennelijk: de realiteit is dat hij het soms doet. Luister ik wel?)
– Ik zou niet tegen Paul moeten schreeuwen.
– Ik zou niet tegen mezelf moeten schreeuwen.
(In mijn hoofd draai ik steeds weer het schreeuwen van Paul af. Wie is barmhartiger: Paul, die één keer schreeuwde of ik, die dit wel 100 keer afdraaide?)

De belangrijkste stap op jouw spirituele pad

Realiteit omarmen

Nadat je de oordelen in je antwoorden hebt omgekeerd (vragend of ze waar of meer waar zijn), keer je nummer 6 om met gebruikmaking van ‘Ik ben ertoe bereid…’ en ‘Ik kijk er naar uit…’.

Bijvoorbeeld: Ik wil nooit meer een ruzie met Paul ervaren’ kun je omkeren naar Ik ben bereid een ruzie met Paul te ervaren’ en Ik kijk er naar uit een ruzie met Paul te ervaren.’ Waarom zou je er naar uit kijken?

Nummer 6 gaat over het volledig omarmen van alle denken en leven zonder vrees, en openstaan voor de realiteit. Als je weer een ruzie met Paul ervaart, goed. Als het kwetst, kun je je gedachten op papier zetten en ze onderzoeken. Onaangename gevoelens herinneren ons er alleen maar aan dat we gehecht zijn aan iets dat voor ons wellicht niet waar is. Ze laten ons weten dat het tijd is om The Work te doen.

Zolang je je vijand nog niet als vriend kunt zien is je Werk nog niet gedaan. Dat betekent niet dat je hem voor het eten moet uitnodigen. Vriendschap is een innerlijke ervaring. Misschien zie je hem nooit meer, misschien ga je zelfs van hem scheiden, maar als je aan hem denkt, voel je dan stress of vrede?

Mijn ervaring is dat er maar één persoon nodig is om een succesvolle relatie te hebben.

Bestel het boek bij Bol.com

Vier vragen die je leven veranderen

http://www.thework.com

Behalve Vier vragen die je leven veranderen” heeft Byron Katie nog een ander verrukkelijk boek geschreven: ‘Ik Heb Je Liefde Nodig, Is Dat Waar ?‘. Op haar bekende confronterende wijze prikt ze fabeltjes over liefde vriendelijk maar genadeloos door. Ze schrijft dat haar boek ook ‘De twee grote universele leugens over liefde’ had kunnen heten. Leugen 1 is: ‘Ik moet mensen veroveren om aardig gevonden te worden’, en leugen 2 is: ‘Als je van me houdt doe je wat ik wil’.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in