‘Als je jouw bliss volgt, opent het universum deuren waar er daarvoor alleen muren waren. ’
– Joseph Campbell

Regelmatig krijg ik cliënten in mijn praktijk die erachter willen komen wat hun passie is. Ze hebben het gevoel dat er ‘iets’ is wat ze op aarde kwamen doen, maar ze zijn de verbinding ermee lang geleden kwijt geraakt.
Sterker nog, ze zijn de verbinding met hun passie soms zodanig kwijt dat ze geen idee meer hebben wat hun passie nu eigenlijk is.

Maar omdat je passie een onderdeel is van je missie, je zielenplan, en onlosmakelijk verbonden is met je identiteit en levensgeluk laat het je niet los. Het knagende gevoel dat er iets is, iets belangrijks dat je zou ‘moeten’ doen, maar je weet niet wat, en elke dag dat je het niet doet wordt het knagende gevoel van onrust sterker.

Vaak doe ik met deze mensen een sessie naar het ‘tussenbestaan’, de periode vlak voor de incarnatie in dit leven om te onderzoeken wat de unieke eigenschappen, energie en doelen waren waar ze in dit leven mee incarneerden. Tevens help ik ze zich te herverbinden met hun Hoger Zelf om een duidelijker verbinding met hun passie te maken.
Maar je kunt ook wat zelfonderzoek doen om helderder te krijgen wat je passie is.

Let wel: je passie hoeft niet je werk te zijn. Je hoeft er geen geld mee te ‘moeten verdienen’ (het mag natuurlijk wel!) Je kunt zelfs meer dan één passie hebben.
Het hoeft ook niet iets te zijn waar je een expert in bent, of moet worden.
Het hoeft in de ogen van de maatschappij niet eens een ‘waardevolle’, belangrijke, begrepen of geaccepteerde bezigheid te zijn.
Denk ‘outside of the box’. Er zijn genoeg nieuwslezers en treinconducteurs (niet dat daar iets mis mee is!).
De wereld heeft mensen nodig die buiten de gebaande paden treden en hun unieke signatuur neerzetten op een manier die nog niet eerder gedaan is. De wereld heeft behoefte aan vernieuwing. Jouw passie of droombaan (soms zijn ze één en dezelfde) staat mogelijk niet in de beroepskeuzetest. Waarschijnlijk moet je hem zelf creëren!

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Waar het bij je passie om gaat, is dat het iets is waar jij je unieke energie helemaal in kwijt kunt, iets waarvan jij het gevoel hebt, dat als je ermee bezig bent, je helemaal bent afgestemd op de energie van je ziel, je hoger Zelf, en alles stroomt.
Het is iets waar men je bij wijze van spreken ’s nachts voor wakker kan maken.
Het is iets waarbij, als je het doet, je de tijd vergeet, je alles om je heen vergeet, zo ga je erin op.
Het is iets wat je altijd wel zou willen doen, als je er eenmaal mee begonnen bent. Het gevoel dat je helemaal op je plek bent, dat alles precies is zoals het moet zijn. Je volledig in je passie storten voelt als puur geluk, pure vreugde.

Wat is jouw passie?

Hier zijn 4 vragen die je kunnen helpen ontdekken wat je passie is.

Vier vragen om je passie te vinden

1. Wat wilde je worden toen je klein was?
Zelfs in deze tijd, waarin kinderen al jong worden blootgesteld aan tv, internet en natuurlijk het regulier onderwijs, staan jonge kinderen vaak nog nauw in verbinding met hun zielsverlangen en ziele-energie. De fantasieën die je als kind had over wat je wilde worden, ‘later als je groot was’ kunnen daarom belangrijke aanwijzingen geven voor je ware passie.
Vraag bij het antwoord door: ‘Waarom? Wat is daar zo leuk aan?’ Bijvoorbeeld: stel dat je als kind piloot wilde worden. Waarom? Stel: je krijgt als antwoord van je innerlijk ‘omdat ik dan grenzen overstijg en mensen mee kan nemen in andere dimensies.’ Hee, dat is een aanwijzing: misschien wil je wel mensen onderwijzen in het bereiken van andere bewustzijnsniveaus door middel van workshops! Of misschien wil je wel letterlijk je vliegbrevet gaan halen omdat fysiek vliegen je een onvergelijkbaar gevoel van vreugde geeft… luister naar je gevoel.

2. Als alles kon, alles mocht, geld, leeftijd en diploma’s geen rol speelden, en je genoeg geld op de bank had staan om de rest van je leven van te kunnen leven, wat zou je dan doen? (Ik bedoel natuurlijk: na die welverdiende vakantie)

3. Waar word je blij van? Waar word jij zo enthousiast van dat je het altijd wel zou willen doen? Waar kun je geen genoeg van krijgen? Ware vreugde is een van de hoogste frequenties en is een signaal dat je op het pad van je ziel zit. Je ware passie leven geeft vreugde, gaat veelal moeiteloos als je je er eenmaal overgeeft en kost doorgaans weinig energie omdat alles stroomt. Vreugde is een van de belangrijkste aanwijzingen dat je op het spoor van je passie zit.

4. Wat wekt een gevoel van jaloezie op als je het andere mensen ziet doen of er succesvol mee ziet zijn?
Jaloezie kan verrassend genoeg een bijzonder goede richtingaanwijzer zijn voor het vinden van je ware passie. Immers, het doet op een bepaald niveau een beetje zeer om een ander te zien doen of neerzetten wat je jezelf onbewust niet toestaat te doen. Maar als je die kwaliteit niet in je had, zou je het niet eens kunnen waarnemen! Je zou het niet herkennen.
Dus: welke kwaliteiten, bezigheden, passies, hobby’s, beroepen wekken bij jou een gevoel van jaloezie op? Die geven een belangrijke aanwijzing voor je eigen onuitgeleefde passie en zielsverlangen.

passie

Kanttekening

Je kunt antwoorden krijgen op bovenstaande vragen die (nog) niet helemaal in de buurt van je passie zitten, of de schijn van je passie weergeven. Dan zul je wat verder moeten doorvragen.
Antwoorden als: ‘Ik wil x miljoen euro hebben en pina colada’s drinken op een wit zandstrand’ zijn waarschijnlijk een uiting van het ego en geen uiting van je zielsverlangen. Je zou je op dat zandstrand snel gaan vervelen. Je ware passie geeft een gevoel van opwinding, van echt leven, vreugde, zelfs extase.
Ook antwoorden als: ‘Ik wil beroemd zijn,’ zijn meer een uiting van het onvervulde verlangen naar erkenning en bevestiging van je innerlijk kind of van het ego dan van je zielsverlangen. Vraag dan door: waarmee, waarom wil je beroemd worden? Wat zal dat je geven? Hoe zal dat voelen? Waar gaat het dus écht om?

De ja-maars

Als je bezig bent de 4 vragen te beantwoorden zul je ongetwijfeld tegen je ‘ja, maars’ aanlopen. De ja-maars zijn je sociale conditionering: alle ideeën en overtuigingen van ouders, voorouders, de maatschappij, vrienden, familie, media, internet, onderwijs etc die je hebt overgenomen en bent gaan geloven alsof het absolute waarheiden betreft. Ze zijn vooral gebaseerd op oude ideeën rond overleven en competitie.
‘Ik ben te oud om te dansen.’ ‘Er valt toch geen geld te verdienen met schilderen.’ ‘Mijn ideeën zijn niet goed genoeg.’ ‘Er is geen vraag naar mijn kwaliteiten.’ ‘Er zijn al zoveel boeken geschreven over natuurlijke voeding.’

De ja-maars zijn beperkende overtuigingen die niet gebaseerd zijn op jouw persoonlijke waarheid, je hart en de energie van je ziel. Ze verlagen je frequentie, dammen je levensvreugde in en beperken je vrijheid en mogelijkheden.

Bovendien hoeven ze helemaal niet waar te zijn!

Je hoeft niet perfect te zijn in de expressie van je ziel. Trouwens, wie bepaalt wat perfect is?
Je hoeft niet de beste te zijn.
Je hoeft geen geld te verdienen met je passie (maar het mag wel).
Je passie hoeft geen maatschappelijk ‘erkende’ bezigheid te zijn.
Je passie is een uiting van jouw unieke ziele-energie en hoef je met niemand anders’ ziele-uiting te vergelijken.

De ja-maars uitdagen en loslaten

Elke keer dat je tegen een beperkende overtuiging aanloopt rond het uitoefenen van je passie, kun je deze uitdagen door er onmiddellijk de volgende kanttekeningen bij te zetten: ‘Oh ja? Wie zegt dat? Wie bepaalt dat dat waar is? Wanneer ben ik dat gaan geloven?’

Schijf je ja-maars op en onderzoek ze.
Als je eraan toe bent, kun je besluiten ze los te laten.

Eén manier om dat te doen is de volgende.
Voel de energie van de beperkende overtuiging, de ja-maar in je lichaam. Hoe voelt deze? Als deze een kleur had, wat zou het zijn? Als deze kon praten, wat zou ze dan zeggen?
Adem de energie vervolgens uit. Stel je voor dat je ze in een ballonnetje stopt. Geef het ballonnetje aan de engelen mee.
Zet dan een bevrijdende overtuiging in plaats van de ja-maar neer. Bijvoorbeeld: ‘Ik kan en mag mijn passie vrij uitoefenen.’ Voel de energie van die bevrijdende overtuiging. Voel de kracht ervan, de ruimte die ze je geeft. Adem die in en geef ze een plek in je lichaam.

Geïnspireerde actie

De volgende stap in het neerzetten en uitoefenen van je passie is: kom in actie! Begin gewoon. Begin gewoon met die recepten uitproberen, dat artikel te schrijven, die lezing te geven. Luister naar je gevoel, je lijf, je hart. Volg je vreugde. Als je weerstand voelt, stop dan en onderzoek deze. Is het angst, of probeer je iets te forceren? Probeer je iets te doen wat je denkt dat je moet doen, ipv je hart de leiding te laten nemen?
Geef jezelf toestemming klein te beginnen, fouten te maken, het nog te mogen leren.

Eén trucje om over je faalangst heen te komen is: Zie het als een oefening. Het hoeft niet meteen perfect. Je mag oefenen. Speel ermee. Heb er plezier in. Als dat wat je doet werkelijk in overeenstemming is met de energie van je ziel en je passie, zul je er al snel niet meer mee willen stoppen!
Have fun!

Bewaar voor later op Pinterest:

Vier vragen om je passie te vinden

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

6 REACTIES

 1. De vragen had ik al eens gelezen en beantwoord.
  Als kind/puber heb ik een aantal wensen genoemd. Zo leek archeologie me wel wat, tolk/vertaler en ik wilde later een boek schrijven. Ik dacht dat er nog iets was, maar dat schiet me even niet te binnen.
  Nu lijkt hier niets van terecht gekomen als een buitenstaander naar mijn leven zou kijken.
  Echter ben ik ooit na een aantal keer mediteren plots mijn dromen gaan onthouden en werden deze zeer bijzonder. Zo bijzonder dat ik er een hele zelfstudie op los heb gelaten, via boeken lezen en googlen. Ik ben voorzichtig aan gaan leren om dromen te interpreteren (tolk/vertaler). De archeologie is niet letterlijk, maar de zelfstudie bracht me ver terug naar…mezelf/universeel/de diepte in. In die tijd heb ik verder meerdere gedichten geschreven die als vanzelf uit mijn pen leken te komen. Zonder arrogant over te willen komen, kan ik alleen maar zeggen dat ik mijzelf behoorlijk verbaasde met de symboliek die ik gebruikte om iets weer te geven. Waar het vandaan kwam?
  Het boek is er nog niet, zit wel continu in mijn gedachten, maar heb eerst nog een reuzen-drempel te nemen…

 2. Ik wilde als kind altijd astronaut worden. En dat heb ik altijd dolgraag gewild. Door omstandigheden heb ik die kans nooit gekregen om een universitaire studie te volgen terwijl ik een hoog IQ heb (te lang verhaal om uit te leggen) Daarbij werd mij altijd gezegd dat meisjes geen astronaut kunnen worden (was nog voor de tijd van Wubbo Ockels) Ik ben nu 44 dus ik kan dit echt nooit meer worden. Of ik zou al een paar ton moeten winnen in een of andere loterij. Dan zou ik één keer in mijn leven astronaut kunnen zijn door een ruimtereisje te kopen. Daarom ik ben ook stikjaloers op alle astronauten en toekomstige astronauten en alle rijke stinkerds en beroemdheden die zich wel een ruimtereisje zouden kunnen permitteren! Ook al laat ik de "ja- maars" los dan nog zie ik geen enkele mogelijkheid (buiten het kopen van een ruimtereis) om astronaut te kunnen worden!

 3. Ik heb mij dit vaak afgevraagd.
  Ik weet alleen dat ik veel van honden houd en dat ze mij
  erg blij maken.
  Door ziekte kan ik er helaas niets mee.
  Verder heb ik geen passie's of hobby.

 4. Hallo Wendy, ik ben het maar deels met je "visie" eens. 1. Ik wilde als kind helemaal niets "worden". Ik wilde enkel "ZIJN" en ik stond open om steeds meer te leren en te weten.. Maar blijkbaar is dat niet genoeg voor school, leraars en ouders. 2. Alles kan!! Altijd. Ik heb altijd al gedaan wat ik wilde. Geld speelt daarbij geen enkele rol. Toch? Want ook dat wordt ons van buitenaf opgelegd. Terzijde: niemand heeft mij ooit gevraagd of ik het leuk vond mee te doen in een maatschappij die enkel en alleen gebaseerd is op "economie" en "opbrengen". 3. Ik ben ooit "blij" geboren, ook al was ik ongewenst. Die (levens)blijheid werd voortdurend weggeduwd: fysiek en verbaal. 4. Dit punt begrijp ik iets beter… Maar je afsluiter : "luister naar je gevoel en volg altijd je hart", vind ik wel een topper! Groetjes!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in