Kijk vanuit een ander perspectief en creëer je leven vanuit je hart!

1) Herken en aanvaard je verlangen 

Verlangen naar liefde is iets heel natuurlijks. Ieder mens kent het, denk ik. Vaak projecteren we dit in eerste instantie naar buiten; we zoeken liefde en bevestiging in anderen. Ik denk dat dit ook een heel gewone leerweg is, richting ontdekken wat liefde nu eigenlijk is en waar, en hoe we het vinden. Mij hielp het om als eerste stap het verlangen naar liefde te herkennen en erkennen. Dan breng je jezelf terug naar het begin. Mag het verlangen er van jou ook zijn?

2) Constructief omgaan met weerstand

Soms voelen we weerstand bij het toelaten van dit verlangen. Bijvoorbeeld na een verbroken relatie. Vanuit angst om opnieuw gekwetst te worden, kunnen we een zelfbeschermende houding aannemen. Bijvoorbeeld: ‘Ik doe het voortaan alleen, ik heb niemand nodig.’ – Een reactie op onze onverwerkte pijn.

Hoe begrijpelijk ook, effectief is het niet. We sluiten ons zó af voor echte connectie met anderen. Maar ook voor liefdevol contact met onszelf. Er treedt een verharding op. Gelukkig kan die weer verzachten wanneer we er het licht van ons bewustzijn en aanvaarding op laten schijnen. Daarna kunnen we bij het verlangen terugkomen dat achter die houding zit. Het verlangen om liefde toe te laten in en vanuit onszelf, en van anderen naar ons toe.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

3) Onderzoek je aannames en overtuigingen 

In onze maatschappij is bij velen het beeld ontstaan dat het hebben van een liefdesrelatie beter is dan single zijn. Alsof een partner hebben (een happy ever after incluis), het ultieme einddoel is.

Het ene is naar mijn idee niet per definitie beter dan het andere. Het heeft allebei leuke en minder leuke kanten. Beide zijn ook spiegels, leermeesters. We leren van met anderen samenzijn, maar ook – en weer andere, prachtige lessen – van alleen zijn.

Helaas is er voor het zogenaamde ‘perfecte plaatje’ veel propaganda. Via het witte doek, de media, politiek, mensen met een relatie. We worden beïnvloed door onze omgeving, en nemen overtuigingen uit de buitenwereld mee naar binnen. We gaan er vaak zelf in geloven. Herken je dit? Wat is jouw overtuiging rondom relaties en single zijn? Vind je het één beter dan het andere? Misschien helpt het je om te onderzoeken of je overtuigingen wel echt waar zijn. Sta je er met je hele hart achter?

4) Aanvaard je situatie 

Heeft een relatie maatschappelijk gezien de voorkeur, dan wordt er over single zijn makkelijker geoordeeld. ‘Zou men het vreemd vinden dat ik single ben? Zouden ze me anders bekijken?’ dacht ik soms als ik single was. Ik had dan oordelen over de situatie en mezelf. Maar uiteindelijk is ook de angst voor de mening van anderen vaak een projectie van een stille overtuiging in onszelf. Omdat het dus (uiteindelijk) van jezelf is, kun je er iets mee doen.

Kun je je situatie aanvaarden zoals die nu is? Met of zonder partner? Lukt het niet dit te accepteren, aanvaard dan dat je dat (nu) nog niet kunt. Zo kom je namelijk ook bij innerlijke vrede. Lukt dit, dan ben je reeds een rijk mens – en volgt liefde vanuit de innerlijke rust.

5) Ontdek de liefde in jezelf

Het belangrijkste dat ik leerde over de liefde, is dat we zélf liefde zijn, in onze diepste kern. Kijken we verder dan onze persoonlijkheid, blijven liefde en bewustzijn over. De uitnodiging die ik in deze boodschap vond: ‘leer jezelf kennen.’ Steeds beter. Leer te zijn met jezelf. Te genieten van je eigen gezelschap. Je pure zijn. De stilte, liefde, eenheid en harmonie in jou. Die je aantreft achter het tumult van gedachten en emoties.

Ontdek hoe het is om steeds meer ‘thuis te komen in jezelf’. Met alles wat je leert en ontdekt, gaat dit steeds makkelijker. Dit kan terwijl je een partner hebt, en even goed zonder. Dit groeiproces (dat je zelf volgt, maar niet helemaal alleen hoeft te doen) maakt dat je genoeg hebt aan jezelf. Daardoor leun je niet langer op je partner, of stop je buiten jezelf te zoeken wat je in de kern al bij je draagt.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

7 REACTIES

 1. “Dit groeiproces (dat je zelf volgt, maar niet helemaal alleen hoeft te doen) maakt dat je genoeg hebt aan jezelf.”

  Ik ervaar de laatste tijd dat ik niet enkel genoeg heb aan mezelf maar dat ik helemaal genoeg heb van mezelf.

  “Je pure zijn. De stilte, liefde, eenheid en harmonie in jou.”

  Dat ‘pure zijn, stilte, liefde, eenheid en harmonie’ is herkenbaar maar die ‘jou (mij)’ zegt me niets.

  Mogelijk toch beter zoeken/kijken.

  Of zou er mogelijk enkel dat ‘pure zijn/stilte/eenheid (waar geen samen bestaat maar letterlijk alles enkel 1 is)’ zijn waar hooguit een ‘jou/mij’ in verschijnt vanuit het nog aanwezige leerproces/nog niet opgegaan zijn in het geheel/eigenbelang.

  Zou bv ‘de stilte in mij’ niet kunnen zijn; ‘er is enkel stilte’/’de bewustheid van stilte’ en dat er niet zoiets is als een ‘mij’.

  Is die ‘mij’ niet enkel gebaseerd op het tumult van gedachten en emoties.

 2. Helemaal eens met wat jij schrijft! Er wordt in de media weinig benadrukt dat mensen die “het rijk alleen” hebben, gelukkige complete mensen (kunnen) zijn. Alleen met jezelf zijn heeft een aparte rijkdom waarin je een hele grote spiegel tegenkomt waaruit en waarvan je belangrijke dingen kunt leren over eigen, soms verborgen, overtuigingen die in de weg zitten bij het je goed voelen bij jezelf.
  Blijf schrijven!!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in