nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Waar gaat dit allemaal over? Wat is de bedoeling? Waarom leven we? Waarom is het zo’n extreem zooitje op de wereld? Talloze godsdiensten hebben hun filosofische uitgangspunten te vuur en te zwaard uitgedragen. Therapeut en coach Peter den Haring onderzocht vijf spirituele filosofieën voor de moderne zoeker om uit te kiezen.

OPTIE 1: Leren wachten op Niets

In de Nederlandse documentaire Alles over Niets werd mij vanuit een non-dualistische kijkwijze, de Advaita filosofie, duidelijk gemaakt dat we maar beter kunnen leren dat alles al goed is. Dat alles vanzelf gebeurt, dat we simpelweg geduld en acceptatie moeten oefenen en moeten leren wachten op Niets. Er bestaat geen toekomst, alles vindt plaats in het Hier en Nu.

Er is geen vrije wil, alleen voorbestemming en de mogelijkheid om waar te nemen, dus in alle eenvoudigheid leerzame ervaringen op te doen. Oordelen is overbodig. Alle identificering met iets, een idee, een ideaal, met spullen of ander Uiterlijk Vertoon is slechts een nutteloze conditionering op basis van een minderwaardigheidscomplex. Elke angst voor mogelijk verlies creëert geforceerd gedrag en frustrerende afhankelijkheid.

nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

De onbewuste mens ploetert maar voort in een illusie van controle. En dus? Ik zou maar beter onbekommerd en niet meer denkend moeten gaan genieten van wat het leven aan prettigs aanreikt.

OPTIE 2: Wat jij denkt, dat wordt.

In 2006 werden we opgeschrikt door de film The Secret. Diverse succesgoeroes uit de geluksindustrie legden mij de Wet van Aantrekkingskracht uit. Volgens die filosofie creëert de mens vanuit een oneindige Universele Energie zijn eigen wereld, zijn eigen omgeving en zijn eigen succes. Door het visualiseren van het gewenste, door eigenlijk al te leven vanuit de overtuiging dat wensen en verlangens magnetisch tot manifestatie kunnen komen, ontstaat verdichtende materie om je heen.

Leraren en therapeuten van naam raadden mij aan om voor die techniek een Stappenplan op te stellen. Mijn Gepassioneerd Verlangde Ding moest ik dan in de vorm van prioriteitenlijstjes, magische woorden, mooie fotocollages en krachtige affirmaties praktisch naar mijn Dagelijkse Realiteit toveren. Alles draaide om Positief Denken en Dankbaarheid voor wat nog komen gaat. De boodschap was ondubbelzinnig: ‘Jij kunt elke dag opnieuw kiezen uit een stroom van concepten, allemaal gericht op een toekomstige persoonlijke verbetering. Karma bestaat niet, het is wat jij er van maakt. Jij ontwikkelt slechts de volle kracht van je gedachten. Denk, leef en handel alsof je God zelf bent.’

Vervelend aspect was dat het mij ook steeds werd ingewreven, dat als het mij niet zou lukken om succes te hebben, dan was ik gewoon nog niet ver genoeg in het Positieve Denken. Of ik had helaas astrologische problemen met planeten in mijn Tweede Huis (dat van geldzaken) natuurlijk…

Ons grote voorbeeld moesten de lui zijn die WEL de top hadden gehaald met de Mercedes voor de deur, een penthouse en zeventig maagden op afroep. Ik zag ze al voor me: de Rockefellers, de Rothschilds, Bill Gates, Berlusconi, Gerrit Zalm, Quote 500-miljonairs en koning Willem Alexander. Aha, die laten mij zien hoe het werkelijk moet?

OPTIE 3: (Bijna) alles is voorbestemd.

Ik woonde jarenlang in India. Hindoestaanse geleerden en astrologen beweerden daar dat ontzettend veel, driekwart van alles, is voorbestemd. Predestinatie heet dat, ’t is karma en nog eens karma. Elke ontwikkeling is een reactie op een eerder gebeuren, oorzaak en gevolg bijten elkaar in de staart. De ziel is een reizend bewustzijn, dat (regelmatig maar niet noodzakelijk) indaalt in een menselijke gedaante: reïncarnatie. Groepen zielen werken samen en spelen oneindig wisselende rollen in elkaars psychische en fysieke toneelstuk. Elke mens reageert op geestelijke impulsen, zijn bewustzijn is voortdurend in beweging. Terwijl de stroom van gebeurtenissen, emoties en projecties op je af komt, dien je steeds onderscheid te maken.

Er kwamen nuttige vragen bij me op. Speel ik nu misschien quitte? Moet er nieuw evenwicht bewerkstelligd worden? Moet ik eerdere schulden delgen? Mag ik eigen eerdere goedgeefsheid of belangeloze hulp nu terugvragen of gewoon leren ontvangen? Hoe kan ik dan zicht krijgen op dat ene kwart Vrije Wil?

Ik kreeg het idee dat de mens tijdens dit proces van zelfonderzoek onafhankelijkheid dient te leren. Dat hij moet onthechten van alles wat hem gevangen houdt aan aardse geneugten. Uiteindelijk zal hij verlicht kunnen worden, een los, vrij wezen dat al zijn karma geïntegreerd heeft en daarna opgaat in het grote Nirwana van gelukzalig, onbekommerd Niets Zijn. Wacht even, dat Niets? Is dat ergens om lollig?

Jammer voor wie nog steeds slooft in armoede, slavernij en ziekte. Die heeft gewoon pech en moet wachten op een volgend leven, waarin de zaken waarschijnlijk (hopelijk) worden omgedraaid. O ja, ik moet dus iedereen maar zijn/haar eigen lijden gunnen als een voertuig voor groei? Het goede bericht uit deze filosofie was de mededeling dat ondertussen allerlei Verlichte Zielen, Avatars, zo nu en dan terug komen naar de aarde om wat swingende nieuwe concepten in de groep te gooien.

OPTIE 4: Het recht van de sterkste.

Terug in Nederland kwam de koude douche al gauw. Om je heen kijkend ga je vrezen dat de mens een (al dan niet) door buitenaardsen uit apengenen gecreëerd experiment is. De agressieve, moordlustige op status en comfort gerichte chimpansee zit in ons en de sociale, polygame, gezellige Bonobo-aap ook.

Doordat de mens het vermogen tot taalontwikkeling is gegeven, heeft hij zijn bewustzijn kunnen uitbreiden. Hij benoemt de dingen om hem heen en legt daarmee verbanden. In een proces van honderdduizenden jaren heeft deze mens zo met humor leren relativeren en vanuit sociale emoties het gevoel van liefde en saamhorigheid ontdekt. Vrouwen en mannen ervaarden ooit elkaar als gelijkwaardig. Tegelijkertijd hebben aan de andere kant van dit spectrum bijdehante lieden de mogelijkheden van egocentrisch, moraalloos, hebzuchtig handelen ontdekt.

Het lijkt soms alsof onze maatschappij alleen maar is georiënteerd op het recht van de sterkste, survival of the fittest. Dat is natuurlijk ook een miljoen jaar oud biologisch-instinctief principe. In een spannende combinatie van verkrampt ego en de gerichtheid op directe en dierlijke driftbevrediging hebben grote groepen gelijkgestemde mensen in opportunistische gelegenheidsverbindingen zichzelf in absurde rijkdom, macht en seksuele perversiteit geleid.

Dit is de ultieme Dualiteit. Alles is strijdtoneel met gebruik van elk denkbaar middel. Geldschepping, consumentisme, manipulatie van media en burgers, werken met angst en verdoemenis. De machthebbers houden ons voor dat het hier gaat om de keus tussen het ‘Kwade’, de zelfzucht, en het ‘Goede’, de harmonische verbinding. Gelukkig kan ik altijd nog Goed Doen (giro 555). Ik word dan uiteindelijk beloond met een plaats in de hemel, de foutdoeners zullen eeuwig gestraft worden in de hel. De kerken hebben gelukkig een overzichtelijke claim gelegd op de selectie van wat Goed en Kwaad is.

OPTIE 5: Beetje dit, beetje dat.

Ik kreeg last van gepieker en twijfel. Is het niet van alles een beetje? Ik liet er eens wat logica op los. Stel je voor dat het Goddelijk Bewustzijn een alomvattende energie is, die zich na de oerknal van zichzelf bewust is geworden. Om vanuit de aanvankelijke chaos orde te ontwikkelen heeft dit Goddelijke Universele Weten zichzelf gesplitst in een onnoemelijk aantal deeltjes, elk met een kern, een ziel. God is de Moeder en wij zijn kinderen van één Vader.

Alles draait hier om verfijning en mogelijkheden in uitersten: licht versus donker, Yin versus Yang. Schuld bestaat niet in dit universum, het enige wat telt is de keuze voor verbinding en delen. De mens deelt op aarde. Hij deelt zijn filosofie, zijn idealen en deelt zichzelf dan in de voortplanting. Als overledene neemt hij actief deel aan het bewustwordingsproces op aarde. Tegelijk zijn er geheel andere wezens in verschillende dimensies hiermee bezig. Engelen bijvoorbeeld als inspirerende, helpende energieën, demonen als verleidende krachten. En buitenaardsen in minstens vier soorten en maten.

Spiritualiteit in deze optie is het ontwikkelen van vertrouwen in een Hoger Bewustzijn om ons heen en in ons. Overgave aan een eeuwig liefdevol Zijn, creatief bewust van Zichzelf, waar de mens kan leren deel uit te maken. Niet ons ego draagt schuld aan het extreme zooitje waarin de aarde verkeert, slechts onze angsten regeren ons. Daarom houden we onszelf onbewust, durven we krampachtig niet te geloven in die goddelijke Bron, in die lichaamloze liefdesnatuur. Ik haal een paar keer diep adem. Kan ik, durf ik mezelf over te geven?

Zo, dat waren mijn vijf voornaamste opties. En er is vast Veel Meer. De mens heeft immers ongekende en onverkende mogelijkheden. Paranormale talenten geven ons een eerste aanwijzing op dit terrein, gebruik van zogenaamd hallucinerende middelen kunnen onvermoede poorten in ons bewustzijn openen. Elk Bewustzijn manifesteert zich wel in drie fasen: absolute essentie, pure energie of verdichte materie, maar het is allemaal middel tot eenzelfde doel: spirituele, spontane en/of speelse evolutie. En dat kan, op langere termijn, dan weer van alles worden, reizend licht of ineenstorting in een zwart kosmisch gat.
Zwart Gat? Eh ja… Ja ja… Alles relativeren mag ook weer (optie 6).

Over de auteur

Peter den Haring (1946) heeft een Haagse coachingpraktijk waarin hij werkt met astrologie, auralezen, FamilieOpstellingen en trancewerk. Hij is schrijver en journalist.

http://www.peterdenharing.nl/

2 REACTIES

  1. Deze zin raakt mij zeer uit dit artikel . waarom is het zo 'n exstreem rotzooitje in de wereld .
    Kinderlijk naïef dat ik ben . denk ik een moment kon ik maar toveren . maar ach het blijft slechts
    een illusie , blijven hopen op het goede in de mens houd mij op de been.

  2. Optie 3 trekt mij het meeste aan . dat zinnetje ( bijna ) alles is voorbestemd . daar geloof ik zeker in .
    Ik probeer goed te zijn voor mens en dier .geloof zeer zeker de dingen
    Die je nu niet goed uitgewerkt heb . er in een volgend leven weer mee aan de slag moet gaan . . de ziel is een reizend bewustzijn die zin spreekt mij aan. we zien het allemaal wel hoe alles verloopt . Leef in het nu .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie achter
vul je naam in