Vijf verrassende & minder bekende redenen die voor gewichtstoename zorgen

Obesitas is in de Verenigde Staten uitgegroeid tot een gigantisch probleem. Hóe groot, zul je je wellicht afvragen. Meldingen geven weer dat vandaag de dag 1 op de 3 Amerikanen veel te zwaar is. De statistieken liegen er niet om en kunnen niet langer genegeerd worden.

In haar artikel Amerikanen zijn kolossaal, 5 verrassende oorzaken waarom we steeds dikker worden merkt Martha Rosenberg op, dat het gewicht van de gemiddelde Amerikaan in de vier decennia tussen 1960 en 2000 met gemiddeld 10 kilo is toegenomen, een probleem dat volgens haar het gevolg is van 5 belangrijke factoren.

Deze factoren kunnen voor velen een verrassing zijn, aangezien geen van hen de meest besproken oorzaak van gewichtstoename noemt: calorieën.

Hoewel calorieën absoluut een belangrijke rol spelen bij de vergelijking, is er een aantal andere milieu- en levenshoudingsfactoren te noemen, die waarschijnlijk een veel grotere rol spelen. Vooral omdat de meeste mensen niet beseffen dat ze daardoor beïnvloed worden (en om die reden het signaal niet oppakken). Deze omvatten:

1: Antibiotica in voedsel en medicamenten.

De meeste mensen begrijpen het sterke verband niet tussen ons microbiome en gewichtstoename. Overtuigend bewijs geeft een gecompliceerd verband aan tussen overmatig gebruik van antibiotica en gewichtstoename. Het is voor de mens een algemene tendens om infecties met antibiotica te bestrijden.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Het probleem van overmatig gebruik van antibiotica is dat het alle goede darmbacteriën vernietigt. Goede bacteriën (probiotica) zijn echter fundamenteel voor je gezondheid, dat onderzoekers ze inmiddels vergelijken met ‘een nieuw erkend orgaan.’

In de VS wordt elk jaar bijna 14 miljoen kilo antibiotica aan voedselproducerende dieren toegediend. Dat is ongeveer 80 procent van alle antibiotica dat jaarlijks in de VS wordt gebruikt. Het wordt zowel gebruikt om de veestapel te behoeden voor ziektes, als wel om hun gewicht te bevorderen. Uit onderzoek blijkt dat antibiotica-houdend vlees hetzelfde gewichtstoenemende effect heeft op mensen die het consumeren.

2: Andere groeibevorderende geneesmiddelen die worden toegediend aan vlees producerend vee.

Andere medicijnen die worden gebruikt om vee vet te mesten leiden ook bij de mens tot gewichtstoename. Ractopamine is daar een voorbeeld van. Dit beta-agonistisch geneesmiddel bevordert de groei bij een toenemende eiwitsynthese, waardoor het dier grotere spieren ontwikkelt.

In de geneeskunde voor de mens zijn beta-agonisten ook gevonden in medicatie tegen astma. Een hardnekkige gewichtstoename is in feite een veel voorkomende klacht onder astmapatiënten die gebruikmaken van Advair (een beta-agonistisch medicijn). Zelfs zozeer, dat de fabrikant de bijwerking gewichtstoename heeft toegevoegd aan de post-marketing.

3: Hormoonontregelaars.

Veel algemeen gebruikte huishoudelijke producten bevatten hormoonontregelaars, waarvan enkelen structureel vergelijkbaar zijn met hormonen als oestrogeen en dientengevolge effect kunnen hebben op iemand’s normale lichaamsfuncties.

Voorbeelden daarvan zijn Bisphenol-A (BPA), PCB’s, Ftalaten, Triclosam, bestrijdingsmiddelen voor de landbouw en brandvertragers. Bepaalde landbouwchemicaliën, met name glyfosaat, kunnen eveneens je gewicht beïnvloeden omdat het gezonde darmbacteriën vernietigt. Recent onderzoek heeft aangetoond dat glyfosaat een extreme functieverstoring van microben en levenscycli veroorzaakt, bij voorkeur nuttige bacteriën, waardoor ziekteverwekkers kunnen gaan woekeren.

Arts schetst de verrassend dramatische rol die voeding speelt bij behandeling - genezen van geestelijke ziekten
Het kan ook anders!

In de Verenigde Staten is het merendeel van glyfosaat dat mensen consumeren afkomstig van genetisch gemanipuleerde (GE) suiker, maïs, soja en conventioneel geteelde gedroogde tarwe. Behalve dat het je darmflora verandert, verhoogt het ook het schadelijke effect van andere voedsel vergiftigende chemische substanties en milieu-toxines.

4: Kunstmatige zoetstoffen.

Nogmaals, de misvatting betreffende kunstmatige zoetstoffen is enorm. Ze worden op de markt gebracht als ‘dieet’ voordelig, maar onderzoek laat andere resultaten zien.

Aangetoond is dat kunstmatige zoetstoffen de eetlust bevorderen, het verlangen naar koolhydraten stimuleren, vetopslag verhogen en gewichtstoename veroorzaken. Kunstmatige zoetstoffen houden ons brein voor de gek doordat het ‘denkt’ dat het suiker ontvangt. En als er geen suiker binnenkomt geeft het brein signalen af dat het koolhydraten nodig heeft. Vandaar dat het gewichtstoename bevordert.

Een onderzoek dat in Democrat & Chronicle (artikel) werd gepubliceerd, beschrijft dat van mensen die regelmatig ‘light’ frisdranken gebruiken de tailleomtrek met 500 procent toeneemt ten opzichte van mensen die nooit ‘light’ frisdrank drinken.

5: Sluipende reclame voor ‘junk food.’

Kinderen zijn de belangrijkste doelgroep van ‘junk food’-reclame. Dat is duidelijk te zien bij kassa’s van supermarkten, waar chocoladerepen, snoep en frisdrank strategisch op oogniveau van kinderen worden geplaatst. En deze vorm van reclame heeft een geweldig effect, aangezien vandaag de dag in de Verenigde Staten bij één op de drie kinderen obesitas wordt gediagnostiseerd. Deze levenshouding is uiteraard buitengewoon nadelig voor kinderen, zowel lichamelijk als geestelijk.

Kinderen worden tegenwoordig blootgesteld aan een overdaad aan reclame, door middel van het laten zien van allerlei spannende merkproducten, het tonen van die merken in (jeugd)films, reclame op school, sluikreclame, mond-tot-mondreclame, dvd’s, spelletjes en internet. Volgens een door het Institute of Medicine (IOM) in 2013 gepubliceerd rapport, zien kinderen van 2-11 jaar momenteel gemiddeld per dag meer dan 10 voedseladvertenties op de televisie.

De Speciale Rapporteur van de Verenigde Naties, Olivier de Schutter, waarschuwde onlangs dat “obesitas een grotere wereldwijde bedreiging voor de gezondheid vormt, dan het gebruik van tabak.” De Amerikaanse ‘Society of Clinical Oncology (ASCO) kwam kortgeleden eveneens tot een stelling nemende verklaring met betrekking tot obesitas en kanker, waarin wordt weergegeven dat “obesitas met rap tempo het gebruik van tabak inhaalt als vermijdbare oorzaak van kanker.”

Tijdens het dit jaar gehouden topoverleg van de World Health Organization, spoorde De Schutter alle landen aan hun krachten te bundelen voor strengere regelgeving op het gebied van ongezond voedsel, met de woorden: “Zoals de hele wereld samenwerkte om de risico’s van tabaksproducten te reguleren, dienen we nu een stevige kaderovereenkomst te bereiken over ongezond voedsel.”

Hoe kunnen we voornoemde oorzaken van gewichtstoename vermijden?

Zoals eerder vermeld: één van de manieren om gewichtstoename te voorkomen is kritisch kijken naar de kwaliteit van het voedsel dat je eet, in plaats van naar de kwantiteit (de hoeveelheid calorieën).

Biologisch voedsel bevat geen schadelijke chemische conserveringsmiddelen, hormonen of pesticiden die gewichtstoename veroorzaken. Vermijd absoluut overdreven bewerkt voedsel, je raakt er alleen maar gefrustreerd van wanneer je tot de ontdekking komt dat alles wat je eet doorspekt is van de hiervoor genoemde, gewicht bevorderende toevoegingen.

Wanneer er voor voedsel wordt geadverteerd, weet je bijna zeker dat het slecht voor je is. Vraag je maar eens af wanneer je voor het laatst reclame hebt gezien voor appels… Of voor boerenkool… Ja toch?

Koop biologische groenten en fruit rauw en heel en bereid ze vanaf de basis. Dit zal automatisch het gebruik van suiker verlagen, de oorzaak van insulineresistentie en gewichtstoename. Wanneer je alleen biologische producten koopt, vermijd je ook de blootstelling aan pesticiden en genetisch gemanipuleerde ingrediënten, terwijl je door het niet meer kopen van kant-en-klaar voedsel vanzelfsprekend voorkomt dat je kunstmatige zoetstoffen en schadelijke bewerkte vetten binnenkrijgt.

Gezonde vetten zijn van essentieel belang, zorg er dus voor dat je de juiste vetten tot je neemt. Bronnen van gezonde vetten zijn bijvoorbeeld: avocado’s, kokosnoten en kokosolie, onverhitte biologische notenoliën, rauwe noten en zaden.Nieuwe Maan van 3 juni 2019 | DIEP GEVOED ZIJN

Kies voor glazen verpakkingen en voorraadpotten ter vermijding van het binnendringen van hormoon-ontregelende chemische stoffen.

Maak van het veranderingsproces in je eetgewoonten een leerzaam avontuur, begin langzaam met veranderingen en heb vooral heel veel plezier in het ontdekken van nieuwe smaken. Puur en ècht eten is een feestje en geen strijd.

Wij zijn heel benieuwd naar suggesties of verhalen over jouw omschakeling naar een gezond eetpatroon.

Je kunt het hieronder met ons delen.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

18 REACTIES

 1. Een toevoeging waarover niet zoveel bekend is: vermijden van zaad oliën (zoals zonnebloem, koolzaad, raapzaad olie). Deze zijn echt de pest voor je vetstofwisseling. Zit echter wel in veel producten helaas. Dit is echt een oorzaak waarom veel mensen niet afvallen.

 2. Goede punten in dit artikel en bovenstaande commentaren. Wil er zelf ook nog aan toevoegen, dat de tijd die gespendeerd wordt aan eten mij ook erg belangrijk lijkt. Hoe langzamer je eet, des te beter het wordt verteerd en opgenomen. Maar als je onderstaande percentages ziet- en wetende dat er in Amerika bijvoorbeeld grote porties worden gegeten- lijkt het ook dat het een hap-snap-weg systeem is in Amerika 🙁

  Time spent eating and drinking per day. (minutes)

  France: 133
  Italy: 127
  Spain: 126
  S Korea: 105
  China: 100
  Germany: 95
  Japan: 93
  Australia: 89
  India: 84
  UK: 79
  Mexico: 76
  Sweden: 74
  South Africa: 72
  Canada: 65
  US: 62
  (OECD).

 3. ik herken mezelf in uw reactie. Maar ik denk dat dit de grootste fout is van ons allemaal, als we ons zelf willen gezonder laten leven en eten doen we alles te drastisch en bouwen we niet af. zoals u melde over de suikers, als je van de ene dag op de andere die laat vallen, heeft u lichaam te maken met afkick verschijnselen. Deze zijn alles behalve natuurlijk en we hebben allemaal dan de neiging om er terug naar te grijpen want die hoofdpijn, duizeligheid, … hadden we vroeger niet en wat is er nu aangenaam om door het leven te gaan met al die ongemakken. Ik denk persoonlijk dat we op een eigen ritme moeten aanvoelen hoe we ons levenswijze kunnen aanpassen zodat dit een gezond en evenwichtig levenspatroon word die vol te houden is, want ik denk dat volhouden toch ons grootste doelstelling is in dit ganse gebeuren.

 4. Als je zorgt dat je zeker weet dat het vlees dat je koopt afkomstig is van dieren uit Nederland, kun je er van op aan dat het niet vol zit met antibiotica en groeihormonen aangezien dat het hier niet toegestaan is!

 5. Zelfs in gewoon vleeswaren: in runderrookvlees stond op het etiket: dextrose; suiker ; glucosestroop. Dat is 3x suiker in vlees

 6. Deels mee eens. Heb je namelijk wel eens gekeken hoeveel suiker er in vleesvervangers zit? Ik schrok daar behoorlijk van!

 7. ik zou ook kiezen voor biologies eten maar het is zo duur ,waarom de prijs niet aanpassen zodat meer mensen gezond kunnen eten,ik woon in een verzorgingshuis is eten wat de pot schaft die kijken zeer zeker naar de prijs

 8. Wat ik hier mis is overgewicht door opgeslagen emoties. Veel mensen slaan emoties bewust of onbewust op, waardoor het lichaam een beschermlaag gaat opbouwen. Daarbij komt het ook vaak voor dat mensen emoties of zorgen van anderen overnemen en dit onbewust vastzetten in hun lichaam. Daar hoeft lang niet altijd ongezonde voeding oorzaak van te zijn.
  Plus er is natuurlijk het emotie-eten, troosteten om niet te hoeven voelen. Ga eerst na waar de behoefte aan zoet en vet vandaan komt, pas dan kan er bewust en onbewust verandering optreden in overgewicht…

 9. vooral de opmerking "wanneer er voor het voedsel wordt geadverteerd weetje bijna zeker dat het slecht voor je is" vind ik nogal goed gevonden en met een grote kern van waarheid

 10. Probeer de PALEO voedingswijze eens.
  Geen suiker, geen toevoegingen en geen reclame en het beste is de biologische variant

 11. N.a.v. punt 1 zou het logisch zijn geweest om bij de tips ook Vegetarisch / Veganistisch eten te zetten!
  (Daar zijn bovendien nog wel meer redenen voor. Ik ben er qua gezondheid enórm door op vooruit gegaan.)

 12. Voor mij niet nieuw, wel goed geschreven, mis wel de grootte van de porties.In Amerika en zag onlangs in Duitsland nog zijn de porties enorm ook daar moet op gelet worden. Dus bijvoorbeeld een stukje chocolade in plaats van een hele reep. Of een schaaltje chips in plaats van een hele zak. Ik werk in de kinderopvang en wij letten hier wel degelijk op. Alles waar te voor staat is ….vul maar in.
  Groet, Corinne

 13. Goed artikel. Heel jammer van de Emté reclames tussendoor. Wat een tegenstrijdige reclames op deze site soms, niet passend bij de visie, hoe kan dat?

 14. Heel herkenbaar. Ik ben nu al meer dan twee jaar bezig met het gezond eten. Begin dit jaar volledig biologisch en zoveel mogelijk suikervrij. Dat voelt al een stuk beter. Alhoewel viel ik geen gram af.was doodmoe, had hoofdpijn, voelde mij zwaar. Ik ben toen naar een integraal arts gegaan. (Alternatieve geneeswijze.)En zij testte mijn stofwisseling. Het scheen dus dat die totaal verstoord was. En ik allergisch was voor bepaalde voedingsmiddelen en kruiden. Ik had een soort (damp) in mijn lichaam. En mocht ik dus geen rauw en koud voedsel meer. Ook geen koud water. Enkel warm. En natuurlijk met een beetje hulp van acupunctuur. En opbouwend sporten. Lukt het nu eindelijk heel langzaam. Ik val langzaam af.en mijn vermoeidheid is afgenomen. Ik was echt heel blij. Want jippie me lichaam werkt weer. Helaas waren dit mijn gevolgen van jarenlang suiker eten. En een slechte jeugd. Dat uit zich omdat ik het heb gedooft. In een verstoring in je lichaam. Dus mensen het is echt niet altijd zo super makkelijk dan mensen vertellen. Inderdaad biologisch eten en onbewerkt is zoveel beter. Maar als jou lichaam al verstoord is door hormoonverstoorders, e-nummers, suiker en dergelijke. Wees dan niet teleurgesteld. Blijf biologisch eten en ga naar een acupuncturiste. Want ieder lichaam is anders. En moet dingen anders bereiden.