nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

We zijn in groten getale spiritueel aan het ontwaken. Naast dat we wakker worden, zitten we in een transformatieproces waarin ons DNA verandert. Hoe dieper je in het proces komt, des te meer je wereld gaat veranderen.

Een belangrijk onderdeel van het spiritueel ontwaken is het veranderen van je kijk op en de inname van het voedsel dat je eet. Doordat je steeds meer inzicht krijgt in wat je lichaam werkelijk nodig heeft, kunnen soms enorme veranderingen optreden in je voedingspatroon. Hoe komt dit en hoe ga je daar mee om?

Het voedsel dat je eet en wat je lichaam echt nodig heeft

Van jongs af aan hebben we bepaalde eetgewoonten mee gekregen. De meesten van ons eten op gezette tijden en zo’n 5 a 6 keer per dag. Het eten van bewerkte voedingsmiddelen vol met suikers en conserveringsnummers is geen uitzondering. We zijn er aan gewend en geven weinig echte aandacht aan ons eten.

nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Vanwege de drukte die wij ervaren, zijn we geneigd om voor snel en gemakkelijk voedsel te kiezen. We eten veelal vanuit ons hoofd. Vaak omdat we ons vervelen, uit emotie of omdat we suikerverslaafd zijn. Het contact met het lichaam zijn wij daardoor kwijtgeraakt, met alle gevolgen van dien. Meer mensen dan ooit hebben overgewicht en moeten hun best doen om af te slanken om gezond oud te kunnen worden.

Het eten zoals hierboven beschreven blijft meestal doorgaan totdat je, wellicht ‘per ongeluk’, in het ontwakingsproces terecht komt. Want als je spiritueel ontwaakt, gaat als het ware het licht aan. Je komt weer in contact met je lichaam en gaat zien en voelen waar je lijf daadwerkelijk behoefte aan heeft.

Hoe herken je het?

Hoe meer je je spiritueel ontwikkelt, des te bewuster word je van de wereld waarin wij leven. Je gaat meer nadenken over hoe voedsel wordt bereid, waar het vandaan komt en je krijgt meer compassie voor alles dat leeft. Het voedingspatroon dat je al jaren hebt, verandert daardoor niet van de ene op de andere dag, maar het is een proces en het gaat stap voor stap.

Je voelt je steeds meer aangetrokken tot gezonde pure voedingsmiddelen en alles uit bakjes, pakjes en zakjes wordt minder interessant. Ook je behoefte aan suikers en snelle koolhydraten, zoals brood, rijst, pasta en aardappelen, vermindert. Groenten, fruit, noten, zaden, pitten en peulvruchten gaan een grotere rol spelen in je voedselpatroon. Vaak begint dit doordat je je ineens veel interesse krijgt voor bepaalde blogs, boeken of documentaires die je ziet. Aan de hand daarvan doe je bijvoorbeeld eens een vegan challenge, een detox week of koop je een kookboek met lekkere gezonde recepten. Je gaat steeds meer ervaren hoe belangrijk het is dat je gezonde voeding in je lichaam stopt en merkt het effect ervan direct op je energieniveaus en de vorm die je lichaam aanneemt.

Luister naar je lichaam

Je lichaam is een geweldig systeem, dat heel goed aangeeft wanneer het energie nodig heeft en wat het specifiek nodig heeft. Omdat we gewend zijn om te eten uit gewoonte, verveling, stress of emotie zijn we niet meer geneigd te luisteren naar de signalen die we krijgen.

Als je spiritueel ontwaakt, word je gevoeliger waardoor je veel beter gaat aanvoelen waar je lichaam behoefte aan heeft. Ook eet je meestal pas als je fysieke signalen, (zoals een rommelig gevoel in je buik) van je lichaam ontvangt die aangeven dat je eten nodig hebt. Je eet dan waar je behoefte aan hebt en tot je voldaan bent. Dit hoeft niet op precieze tijden te zijn, maar dit verschilt per dag. De ene dag ben je immers actiever dan de andere en heb je meer trek en meer energie nodig dan op andere dagen.

Vegetarisch eten

Vaak wordt spiritualiteit geassocieerd met vegetarisch of veganistisch eten. Maar moet je ineens vegetarisch worden als je spiritueel ontwaakt?

Nee hoor, je hoeft helemaal niets. Het is echter wel iets dat bij de meeste mensen die ontwaken op een heel natuurlijke manier gebeurt. Je gaat langzaam meer beseffen hoe belangrijk het is om energie in je lichaam te stoppen, wat je vibratie verhoogt. Iets eten dat dood is en misschien ook nog slecht behandeld, gaat steeds minder goed voelen.

Je bent steeds beter in staat om te kiezen voor voedsel waar jij je fit en energiek door gaat voelen, zoals groenten en fruit vol met vitamines en mineralen. Ook koolhydraatarm eten gaat steeds meer vanzelf. Toch kan het in onze aardappel-en-vlees-cultuur verwarrend zijn om te merken dat je lichaam geen behoefte meer heeft aan dierlijke eiwitten of zetmeel. Je verstand zegt vaak nog dat het allemaal zo lekker is, en dat je er zin in hebt.

Naar een gezonde eetcultuur

Voor zover bekend, zijn er vóór ons geen mensen geweest met een eetcultuur als wij nu hebben. We aten altijd puur en uit de natuur. We weten rationeel gezien daarom ook dat het niet gezond is om zoveel suiker, koolhydraten, zout en conserveringsmiddelen te eten als we nu doen. Als je spiritueel ontwaakt, vertelt je lichaam je dat. Het enige dat je hoeft te doen is daar gehoor aan geven. Daardoor ga je anders eten, zonder dat je er moeite voor hoeft te doen. Als je overgewicht hebt en altijd zonder succes op dieet bent, zal je merken dat je vanzelf afvalt, puur omdat je andere keuzes maakt. Zonder strijd, maar uit liefde voor jezelf en de wereld waarin je leeft.

Wat kun je tegenkomen?

Als je lange tijd ongezond hebt gegeten, kan het zijn dat er grote voedselveranderingen optreden of dat je helemaal geen zin meer hebt om te eten. Dit komt doordat je lichaam zich in één keer probeert te ontdoen van alle opgehoopte afvalstoffen.

Je zult misschien ook merken dat je lichaam steeds iets anders nodig heeft, hoe verder je spiritueel ontwaakt. Geef hier gehoor aan en weet dat bonen je kunnen helpen gronden en salades en andere plantaardige voedingsmiddelen je energie geven. Ga vooral op zoek naar nieuwe voedingsmiddelen en recepten en onderzoek waar jij je prettig bij voelt. Dan kom je er steeds beter achter wat jouw lichaam werkelijk voedt.

11 REACTIES

 1. Lieve Anita,
  Gek genoeg merk ik juist dat ik heel erg veel zin heb in suiker, koffie, vet en zout, terwijl ik echt wel weet dat dat slecht is. Aan vlees heb ik inderdaad minder behoefte maar om alleen heel gezond te eten staat me tegen. Het is nu echt een strijd om geen suiker te eten bv.
  Warme groente vind ik wel lekker maar fruit en sla of rauwe groente staan al helemaal tegen.
  Ik zou het juist fijn vinden om de behoefte te voelen om heel gezond te eten, maar heb dus enorme cravings…Spiritueel ontwaken zie ik als je weer kunnen herinneren wie en wat wij werkelijk zijn.
  Lieve groet Sandra

 2. Dit artikel ligt lijnrecht naast mijn leven. Al een tijdje dat ik de gelegenheid heb om veel energie en tijd te stoppen in mijn spirituele ontwaken.
  Deze werd mogelijk door een burnout.
  Boeken, beurzen, gesprekken en technologie, overal gingen deuren open die mij voorzagen van mijn honger naar kennis.
  Na een maand of wat, zat ik ineens thuis en voelde me vol. Ik kon niks eten, dagen achter elkaar.
  Tegelijkertijd las ik een boek, die vertelde over wanneer een organisme sterft, zijn lichaam algauw verandert in een leefmilieu met een hoge zuurtegraad en dat deze al snel verteerd wordt door microben.
  Dit alles heeft weer invloed op ons lichamelijke pH en ook het trillingsniveau. Mijn lust naar vlees verdween als sneeuw voor de zon, dit was vrij makkelijk ik was hier al tijden mee bezig.
  Momenteel eet ik dus enkel planten, – die nog mooi vers en knapperig zijn tijdens consumeren of een korte bewerking – veel noten, zaden en vruchten en ben mij ook erg bewust van de nodige voedingsstoffen. Daarvoor heb ik de 30 dagen uitdaging gedaan van vegatarisch eten om de juiste bouwstoffen binnen te krijgen.

  Eten voelt goed en zonder schuldgevoel naar een ander of mezelf. Geen visioenen meer van hoe iets heeft geleefd of hoe het mijn lichaam (mogelijk) zal aantasten.

  Spiritueel ontwaken is voor ieder een persoonlijke reis. En zijn geen oordelen aan te meten wat goed of niet is.

  Ik kan alleen maar zeggen:
  Happy awakening!

  Alle liefs

 3. lees de site op Google, Weston Price voeding is gezond.nl een aanrader voor mensen die gezond willen eten en ook diabetes of alergien hebben ..we hebben zeker koolhydraten nodig en zeker ook vetten maar niet uit de bioindustrie ..Het kan echt anders ook met respect voor de dieren en de natuur. .
  succes met de zoek tocht naar balans in je leven

 4. Nu je ontwaakt word je gevoeliger voor hogere energieën. Je lichaam kan daarop reageren en dat kan zich uiten in de vorm van een allergische reactie. Het geeft aan dat het op dit moment niet goed voelt voor jouw lichaam om bepaalde soorten fruit en noten te eten. Het beste wat je op dit moment kunt doen is luisteren naar je lichaam en deze voedingsmiddelen voorlopig niet eten. Het kan goed mogelijk zijn dat de allergieën van tijdelijke aard zijn. Probeer ze over een maand of drie nog eens in kleine hoeveelheden te eten om te kijken of je er tegen die tijd anders op reageert.

 5. Bizar genoeg kan ik me alles wat ik heb gelezen “herinneren”. Alsof mijn Hogere Ik deze info voor me heeft bewaard.
  Wat ik niet geloof en als geconditioneerde info in dit artikel lees, is het niet meer willen eten van iets wat dood is of koolhydraatarm is.
  Dit is echt de voorkeur van de auteur of vn de redactie. Want ons lichaam is gemaakt om dieren te kunnen eten en goede koolhydraten prima te handelen. Koolhydraatarm is helemaal niet gezond, je valt er alleen maar van af bij overgewicht en dat je je beter voelt komt voornamelijk omdat je gezonder gaat eten. Uiteindelijk zal je toch echt wel weer koolhydraten moeten gaan eten, er bestaan heeeel veel gezonde varianten die puur uit de natuur komen.
  Dat je geen dieren eet die uit de industrie komen dát is dan weer wel liefdevol. Maar groenten hebben immers ook geleefd, dus iets niet willen eten wat dood is is echt rariteit…

  • Ben het wel met je eens. Ik eet zelf bijv. het Paleo-principe, en ik eet ook weleens zoete-aardappel. Omdat dat gezonde koolhydraten zijn ipv gewone aardappels.
   En zoals vlees is idd ook ontzettend belangrijk om te eten ipv vegetarisch-vlees – want dat is ook onnatuurlijk ‘eigenlijk’.
   Gewoon geen bewerkt voedsel zoals niet uit pakjes, zakjes, blikjes etc. dat is altijd goed, en als je veel warme dingen eet en dingen die de stoelgang stimuleren zoals gember ipv munt bijv.
   Dat eetpatroon daar word ik tenminste zen van, zoals hier beschreven staat. Dus iedereen handeld dit artikel op z’n eigen manier. Dus in de grote lijnen is dit waar. We zijn tenslotte ook allemaal anders. En zo hebben we idd ook allemaal verschillende behoeftes.

   Lieve groet Siri

   • Ik heb 3 jaar volgens paleo principe gegeten, ik voelde me geweldig. Nu begin ik een afkeer van vlees en vis te krijgen. Kip lukt nog, al de rest smaakt totaal niet. Het komt vanzelf, als je maar naar je lichaam durft luisteren. Ondertussen heb ik een intolerantie voor koemelk en bewerkte suiker. Mijn kinderen gaan dezelfde richting uit, ik forceer niks. Ik ga akkoord met het artikel, voor mij kwam het natuurlijk.

  • Ik denk ook dat je, als je vlees eet dat je daar niet slecht van wordt en als je geen vlees eet daardoor geen beter mens wordt. Wat de mond uitgaat door bv roddels te verspreiden, ruzie maken, schelden en dergelijke dingen dat , dat funest is voor je ziel.Vis is ook een levend wezen, maar Jezus bakte ze wel lekker bruin, en deelde ze uit. Het is ook belangrijk dat we naast spiritueel bezig zijn , ons gezond verstand gebruiken. En luisteren naar je lichaam.

 6. Beste Anita, hoe zit dat met allergie. Ik zou heel graag meer fruit enz. weer willen eten, maar voor het meeste ben ik allergisch. Ook voor bepaalde noten. groetjes Joyce

  • Misschien kan ik u helpen als de auteur niet reageert?
   Want als het toevallig fruitsoorten zijn waarvan je de schil kunt opeten zou ik gewoon heel veel sinaasappels en bananen eten als ik u was. En andere fruitsoorten waarvan de schil niet gegeten kan worden zoals ananas bijv. Ken zelf uit mijn vriendengroep ook iemand met dit probleem namelijk, en zij kan ook niet tegen noten. Maar ze kan wel kokos verdragen. U misschien ook toevallig? En verder zou ik het bij zaden en pitten houden, zoals bijv. pijnboompitten.
   Dus als u hier wat aan heeft? Graag gedaan dan✨.
   Lieve groet Siri

   • Beste Siri dank je wel voor je reactie, sinaasappelen en bananen, ananas en kokos kan ik inderdaad wel verdragen. Zaden en pitten zijn wel een uitdaging, maar niettemin het proberen waard. Dank je wel voor de tips. Groetjes Joyce

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie achter
vul je naam in