Einstein had het niet mooier kunnen zeggen: “Verbeelding is alles. Het is een voorproefje van de komende attracties in het leven.” We weten dat kinderen kunnen fantaseren. We geven ze vrijheid en ruimte om verhalen te verzinnen, fantastische schilderijen te maken en onzichtbare vriendjes te hebben. Op een bepaald punt in hun jonge leven beginnen we deze fantasieën te ontmoedigen. We verlangen van kinderen dat ze zich concentreren op wiskunde, wetenschap en logica. We bestempelen hun verhalen als ‘leugens’, vertellen hen dat schilderen niet meer is dan een hobby en geen ‘echte baan’ en maken ons zorgen of ze op een bepaalde leeftijd nog steeds onzichtbare vriendjes hebben.

Waarom blokkeren we de verbeeldingskracht van kinderen? Omdat we de kracht van een fantasierijke geest zijn vergeten.

Kinderen maken bewust gebruik van hun fantasie. Volwassenen fantaseren onbewust. Realiseer je je eigenlijk wel, dat wanneer je nadenkt over een diner met je schoonfamilie je op dat moment gebruik maakt van je verbeeldingskracht? En ook wanneer je nadenkt over een gesprek met je baas op maandag? Kortom, op ieder moment dat je in gedachten een ‘verhaal’ over bepaalde personen of een situatie creëert, maak je gebruik van je fantasie.

Fysieke ervaring wordt door fantasie beïnvloed.

Waarom is dit belangrijk? Omdat fantasie een enorme creatieve kracht bevat. Je lichaam reageert op deze kracht. Neem bijvoorbeeld een lekker stuk chocoladetaart in gedachten. Neem een denkbeeldige hap… mmm… vochtig, zoet en bevredigend. Loopt het water je in de mond? Begint je maag te knorren? Voel je je enthousiast worden? Of schuldig? Hoe reageerde je lichaam erop?

Denk vervolgens aan een geliefde. Laat je maar gaan met de eerste gedachte die in je opkomt. Stel je gedurende 10 seconden een flinke knuffel voor met hem of haar. Haal een paar keer diep adem terwijl je daar aan denkt. Wat voelde je? Ontspanning? Een glimlach op je lippen? Welke veranderingen voelde je?

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Naar schatting hebben we maar liefst zo’n 70.000 gedachten per dag. Als elke gedachte zo’n sterke kracht heeft waardoor het lichaam wordt beïnvloed, zou het dan niet in ons belang zijn om die ongelooflijke gedachtekracht te gaan gebruiken om ons dagelijks leven te verbeteren? Indien elke gedachte een ‘verhaal’ bevat (omdat al onze gedachten zich in de regel bezighouden met gevoelens uit het verleden of met iets waarvan we geloven dat het zal gaan gebeuren), waarom dan geen verhalen bedenken waar we een goed gevoel van krijgen?

Dit betekent niet dat je door dagdromen aan de werkelijkheid ontsnapt. Dit betekent dat je door je verbeeldingskracht de werkelijkheid vorm geeft. Er is verschil tussen deze twee. Wanneer je gebruik maakt van verbeeldingskracht als een ontsnapping, dan denk je aan iets of mediteer je over iets, maar onderneemt geen actie. Wanneer je je verbeeldingskracht gebruikt om de werkelijkheid vorm te geven, dan stel je je het best mogelijke resultaat voor en neemt vervolgens passende maatregelen om het ook daadwerkelijk te laten gebeuren.

Manifesteren begint met fantaseren.

Wanneer je een verandering in je leven wilt manifesteren, bedenk dan eerst een intentie (met behulp van je verbeeldingskracht), gevolgd door een ondersteunende actie. Dit is een proces wat we dagelijks doen, zowel bewust als onbewust. We visualiseren een te verwachten resultaat (positief of negatief) en nemen vervolgens bepaalde stappen om het te laten gebeuren.

Om bijvoorbeeld een cake te bakken heb je eerst de idee nodig. Dan fantaseer je over de smaak die de cake zou moeten hebben, de ingrediënten die daarvoor nodig zijn en gereedschappen die je nodig hebt om de cake te materialiseren. Met dat goed gevormde idee in je achterhoofd ga je vervolgens naar de winkel om alles te kopen. Eenmaal thuis voeg je alle ingrediënten samen, je bakt het en uiteindelijk heb je een cake om op te eten.

Dit is de basis van het manifestatieproces: idee – gevolgd door actie. Veel mensen komen ergens in dat proces vast te zitten, voelen zich hopeloos en geven uiteindelijk op.Als je manifestatieproces niet werkt, komt dat omdat je ‘vast’ zit in je verbeelding of ergens in het actieve deel.

Onthoud: om verandering te creëren heb je eerst een helder idee nodig over wat je precies wilt, voordat je kunt overgaan tot actie. Je geest is net als een leeg doek. Eerst heb je een beeld nodig voordat je kunt beginnen met schilderen.

Sta jezelf toe te kunnen fantaseren als een kind, onbevreesd, onbevangen, doelbewust en vrij. Wat is dan het BEST bedenkbare resultaat? Hoe ziet een ongelooflijk vruchtbaar leven er naar jouw idee uit? Waarmee zou je het LIEFST je dagen vullen? Neem dan de nodige maatregelen om dat te laten gebeuren.

Meer lezen over manifestatie?

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

2 REACTIES

  1. Ik vind dit nogal kort door de bocht. Als je vastgelopen bent in je leven, hoe gaat fantaseren je dan helpen? Je kunt nl. uren fantaseren, maar niet de juiste stappen zetten die nodig zijn om tot resultaat te komen. En soms weet je wel wat je niet wilt, maar heb je geen idee wat je wel wilt.

  2. Verbeelding…. zeker een helende kracht maar…. fysieke pijn , daar wordt niet op in gegaan, terwijl het lichaam veel aandacht kan eisen als je lijdt aan chronische pijn. Te simpel om dat te zien als “tussen de oren”.