DELEN
Tie-dye
Tie-dye
tie&dye t-shirt

Zijn jou de tie&dye t-shirts opgevallen de laatste tijd? Merk jij de wereldwijde anti-oorlog beweging op? Heb jij misschien iemand met bloemen in het haar gezien? Voel je de behoefte om naar muziek uit de jaren ‘60 te luisteren, terwijl je misschien zelf geen deel nam aan de originele “Summer of Love”? Dan ben je niet de enige!

Met de planeet Pluto in Steenbok, zal het oude regime vallen en vervangen worden door waarheid.

Het volgende is een terugblik in de tijd. Ik heb wat video’s uit die tijd toegevoegd, die dit artikel een bepaalde toon zullen geven.

Voel je de liefde?

De “Summer of Love” (Zomer van de Liefde) was een sociaal fenomeen dat zich voordeed in de zomer van 1967, toen niet minder dan 100.000 mensen samenkwamen in de wijk “Haight-Ashbury”  in San Fransisco, om op die manier de aanzet te geven voor een enorme culturele en politieke verschuiving. Terwijl hippies ook in New York, Los Angeles, Philadelphia, Seattle, Portland, Washington, D.C., Chicago, Miami, Montreal, Toronto, Vancouver, en her en der in Europa samenkwamen,  was San Francisco het centrum van de hippie-revolutie, een smeltkroes van muziek, psychoactieve drugs, seksuele vrijheid, creatieve expressie en politiek.

De “Summer of Love” werd een bepalend moment in de jaren 60, terwijl de hippie tegencultuur beweging in het publieke bewustzijn door begon te dringen. Dit samenkomen van zoveel jonge mensen, dat nog nooit eerder op die manier was gebeurd, wordt tegenwoordig vaak gezien als een sociaal experiment,   omdat er in dat jaar, en de jaren daarna, steeds vaker alternatieve leefwijzen  voorkwamen. Deze nieuwe manieren van leven hielden onder andere gemeenschappelijk wonen in, gratis en gemeenschappelijk gebruik van (inkomsten)bronnen, vaak met volstrekte onbekenden, en vrije liefde.

De muziek uit dit tijdperk heeft een bepaalde energie, die voor altijd besloten ligt in die specifieke periode, maar die tegelijkertijd op elk moment herbeleefd kan worden.

Geïnspireerd door de “Beats” uit de jaren 50, die zichzelf onafhankelijk verklaarden van de autoritaire rangorde in Amerika, was de Haight-Ashbury gemeenschap gebaseerd op het afwijzen van het Amerikaanse commercialisme.  Haight bewoners schuwden de materiële voordelen van het moderne leven, aangemoedigd door het uitdelen van gratis voedsel en het organiseren van onderkomen door de “Diggers”, en het oprichten van instituten als de Gratis Kliniek voor medische hulp.  Het gebruik van psychedelische drugs was slechts één van de manieren om een nieuwe werkelijkheid te ontdekken.

 

‘Grateful Dead’ gitarist Bob Weir licht toe:

bob_weir
bob_weir

“Haight-Ashbury was een ghetto van bohemiens die alles wilden doen- en dat deden we ook, maar ik denk dat het sinds die tijd nooit meer is gebeurd. Ja, er was LSD. Maar Haight-Ashbury ging niet om drugs. Het ging om het onderzoeken, nieuwe manieren vinden om je te uiten, je bewust te zijn van je bestaan”.

De aanzet tot de “Summer of Love” was de “Human Be-In” in het Golden Gate park op 14 januari 1967, die was opgericht en georganiseerd door artiest Michael Bowen als een “samenkomst van stammen”. Het evenement werd aangekondigd door Haight-Ashbury’s eigen psychedelische krant, de San Francisco Oracle:

“een nieuwe manier  van feestelijk samenkomen, als basis voor de mensheid, moet ontstaan, bewust gemaakt worden en gedeeld, zodat er een revolutie kan worden gecreëerd met een heropleving  van compassie, bewustzijn en liefde, en de openbaring van eenheid voor de gehele mensheid”.

Met de samenkomst van ongeveer 30.000 gelijkgestemde mensen was de “Human Be-In” het eerste evenement dat duidelijk maakte dat er een levensvatbare hippie beweging was.

De term “Summer of Love” ontstond tijdens het vormen van de ‘Raad van de Summer of Love’ in de lente van 1967, als reactie op de samenkomst van jonge mensen in het Haight-Ashbury district. Deze Raad bestond uit de “Family Dog”, het “Straight Theatre”, de “Diggers”, de “San Fransisco Oracle” en ongeveer 25 andere mensen, die probeerden enkele van de voorziene problemen rondom de instroom van de  mensenmenigte tijdens de zomer op te lossen. De Raad ondersteunde de “Gratis Kliniek” en regelde onderdak, voedsel, sanitaire voorzieningen, muziek en kunst en samenwerking met plaatselijke kerken en andere sociale groeperingen.

Popularisatie door media en muziek

De steeds groter wordende aantallen jongeren die een pelgrimstocht maakten naar het Haight-Ashbury district, alarmeerden de autoriteiten in San Francisco, wiens officiële statement was dat ze de hippies buiten wilden houden. Adam Kneeman, sinds lange tijd inwoner van Haight-Ashbury, herinnert zich dat de politie weinig hulp bood; de overweldigde inwoners moesten zelf de organisatie van de nieuw binnenkomende mensenmassa regelen. Studenten en middelbare scholieren stroomden de Haight buurt binnen tijdens de voorjaarsvakantie van 1967. De regeringsleiders van San Francisco, vastbesloten om de instroom van jongeren aan het begin van de zomervakantie tegen te houden, zorgen onbedoeld voor extra aandacht voor het evenement, en een voortdurende reeks artikelen in de plaatselijke kranten maakte dat de nationale media het groeiende aantal hippies opmerkte. Eenmaal lente geworden, reageerden de Haight gemeenschapsleiders met het vormen van de “Raad van de Summer of Love”, daarmee het evenement, dat tot nu toe alleen van mond tot mond bekendheid kreeg, een officieel klinkende naam gevend.

De beweging werd ook gevoed door de eigen media van de tegencultuur, in het bijzonder door de San Francisco Oracle die, doorgegeven onder de lezers, dat jaar op zijn hoogtepunt vermoedelijk meer dan een half miljoen lezers had.

De fascinatie van de media voor de ‘tegencultuur’ hield aan tijdens het Monterey Pop Festival in juni 1967, waar ongeveer 30.000 mensen samenkwamen op de eerste dag van het muziekfestival, met oplopende aantallen tot 60.000 op de slotdag. Het liedje “San Francisco (Be Sure to Wear Flowers in Your Hair)”, geschreven door John Phillips van the Mamas & the Papas en gezongen door Scott McKenzie was oorspronkelijk gemaakt om het Monterey Pop Festival te promoten.

“If you’re going to San Francisco,
be sure to wear some flowers in your hair…
If you’re going to San Francisco,
You’re gonna meet some gentle people there. ”

( Als je naar San Francisco gaat,

Zorg dan dat je bloemen in je haar draagt

Als je naar San Franciso gaat,

Zul je daar vriendelijke mensen ontmoeten)

“San Francisco” werd onmiddellijk een hit (nr. 4 in VS, nr.1 in Engeland) en onsteeg al snel zijn oorspronkelijke doel door een snel populair wordend  ideaalplaatje van San Francisco te geven. In aanvulling daarop, was de aandacht in de media de “Summer of Love” weer van dienst, omdat grote aantallen jonge hippies naar San Francisco trokken om hun favoriete bands  te horen spelen, waaronder the Doors, Grateful Dead, Jefferson Airplane, Quicksilver Messenger Service, The Jimi Hendrix Experience, Otis Redding, The Byrds en Big Brother and the Holding Company met Janis Joplin.

 

Bron

Nederlandse vertaling Heleen, voor Nieuwetijdskind.com ©2013

4 REACTIES

  1. De tekst van ‘The Age of Aquarius / Let the Sunshine’ van de musical Hair geeft misschien meer duidelijkheid

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in