zielsplan

Laatst kreeg ik een emotionele e-mail van een lezer van mijn boek over het zielsplan. Volgens hem is het zielsplan heel onrechtvaardig, want er wordt ons door onze ziel een plan in de maag gesplitst waar we als mens niet om gevraagd hebben. We zouden zelf de baas moeten zijn over ons eigen leven, niet onze ziel die maar van alles voor ons bedacht heeft wat wij moeten uitvoeren. We zitten toch helemaal niet te wachten op een zwaar leven waarin wij van alles moeten ondergaan, alleen maar opdat onze ziel kan groeien?

Ik kan me best voorstellen dat je boos, zelfs verontwaardigd kunt zijn als je jouw zielsplan zo bekijkt. Zeker als je een moeilijk leven hebt en je het gevoel hebt dat het lot jou onevenredig zwaar getroffen heeft.

Wie we in wezen zijn

We identificeren ons volledig met onze aardse persoonlijkheid. We leiden ons leven en gaan daar helemaal in op. Onze diepgewortelde overtuigingen maken het heel moeilijk om je iets voor te stellen bij het feit dat wij in wezen niet onze aardse persoonlijkheid zijn. Het vereist een andere manier van kijken, die ons nooit geleerd of zelfs maar verteld is. Maar eigenlijk zijn wij zielen die tijdelijk op aarde zijn in een fysiek lichaam. Dat is niet helemaal juist uitgedrukt, want de ziel zit niet alleen in het lichaam, maar vult ook de hele energetische ruimte eromheen, onze aura. De ziel is dus groter en ruimer dan het lichaam. De ziel is eeuwig en onbegrensd, al is het slechts een klein deel van die veel grotere ziel, of het hoger zelf, dat de verbinding met het lichaam en de persoonlijkheid van een aards wezen aangaat voor de duur van een mensenleven. Dat doet de ziel keer op keer, tot ze klaar is met alle ervaringen die ze op wilde doen op deze planeet en door kan gaan naar andere dimensies en ervaringen.

De ‘sluier van vergetelheid’

Het probleem is natuurlijk dat we ons hiervan niets meer herinneren als we eenmaal geboren zijn, omdat op dat moment bewust de ‘sluier van vergetelheid’ in werking treedt. Waarom gebeurt dat eigenlijk?

Stel je voor dat je je bewust was van al je vorige levens en het doel van dit leven, de uitdagingen die je te wachten staan en de gewenste uitkomst. Het zou zijn alsof je examen moest doen, terwijl je alle antwoorden kunt opzoeken. Je zou er niets van leren, maar ook zou je belast worden met veel te veel informatie en niet spontaan kunnen reageren op dat wat op je pad komt. Het hele doel van je ziels- en levensplan zou wegvallen en het zou een vrij zinloze onderneming zijn. Dat doel is kort samengevat: ervaring opdoen, bewustwording en ontdekken hoe je zelf jouw eigen werkelijkheid creëert.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

ziel

Het volgen van je innerlijke leiding

Desondanks is het goed om je bewust te zijn van het feit dat je hier gekomen bent met een plan en een strategie om dat plan uit te voeren. Alleen hoef je niet precies te weten wat dat plan inhoudt en mag je leren om je innerlijke leiding te volgen, door te reageren op spontane ingevingen en verlangens die voortkomen uit je hart en je ziel. Dat gaat met vallen en opstaan, door voorspoed en tegenslag te ervaren. Terugkijkend op je leven tot nu toe kun je patronen ontdekken, thema’s die in jouw leven altijd een rol spelen en al reflecterend en experimenterend nieuwe oplossingen vinden voor steeds terugkerende uitdagingen op je levenspad.

Dat is een waardevol proces waar niet alleen je ziel profijt van heeft, maar zeker ook jouw aardse zelf. Je ego dat probeert je te beschermen, houdt niet van onzekerheid en zal proberen je af te houden van situaties die in zijn ogen gevaar inhouden. Daarom krijg je te maken met tal van weerstanden die je belemmeren in jouw pogingen het anders te doen dan je gewend was. Oude conditioneringen en overlevingsmechanismen vormen blokkades die niet zo makkelijk te overwinnen zijn. Vaak heb je daar hulp bij nodig. Het helpt misschien ook als je weet dat het juist wél de bedoeling is om uit je comfortzone te stappen. Je zult veel medewerking van je ziel en je gidsen ervaren als je de problemen echt aan wilt pakken.

Je levensboek inzien

Dan blijft nog de vraag over waarom sommige mensen zo’n zwaar levenspad hebben, vergeleken met anderen. Om dat te begrijpen zou je de geschiedenis van jouw ziel moeten kennen. Na je overgang krijg je, als je aankomt in de sfeer die bij jouw ontwikkelingsniveau past, inzage in jouw levensboek. Dat gaat niet alleen over het leven dat je net verlaten hebt, maar ook al jouw vorige levens kun je terugzien, als je dat wilt. Dan begrijp je heel goed waarom jouw leven er zo uit heeft gezien en waarom je dit ziels- en levensplan hebt gekozen. Je zult ontdekken dat je in veel vorige levens slachtoffer was, maar soms ook dader. Ooit zul je moeten ervaren wat het is om iets te ondergaan wat je anderen hebt aangedaan. De energie moet in evenwicht gebracht worden. Het heeft niets met straf te maken, want het is allemaal onderdeel van het leerproces dat je als ziel doormaakt. Er is geen oordeel vanuit je begeleiders, hooguit van jouzelf. En soms kies je een zware opgave alleen om een andere ziel of zielen te helpen in hun proces. Dat is een heel onbaatzuchtige keuze die voor je ziel veel ‘karmapunten’ oplevert, maar van jou als mens de nodige offers vraagt.

Nooit meer dan je aankunt

Vooral lichtwerkers willen in deze tijd zoveel mogelijk karma oplossen, zodat ze met minder bagage door kunnen naar de vijfde dimensie, de veel lichtere sfeer waarnaar we onderweg zijn. Dat kan betekenen dat je aardig wat op je genomen hebt in je zielsplan. Maar het is nooit meer dan je aankunt, want daar zorgen je gidsen en andere begeleiders wel voor. Het is jammer dat je je niet herinnert hoe gemotiveerd je was voordat je hier op aarde kwam, juist nu, om een belangrijke bijdrage te leveren aan deze overgang naar de nieuwe tijd. In het licht van de eeuwigheid ervaar je als ziel een aards leven als een korte onderbreking van je bestaan in de niet-fysieke dimensies, maar als mens is dit leven het enige dat je kent. Als je veel te verduren hebt kan dat juist heel lang lijken. Hopelijk helpt het om te weten dat jouw leven met al zijn worstelingen er toe doet en heel waardevol is, zowel voor je ziel als voor jouw aardse zelf. En voor de mensheid als geheel.

Aanbevolen literatuur:

Licht op je levenspad, zicht op je zielsplan- Ellen Scheffer

Moedige keuzes – plannen we onze levensuitdagingen voor de geboorte? Robert Schwartz

De cyclus van leven en dood – een schitterende reis –Thea Terlouw

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

10 REACTIES

 1. Mooi artikel, dank! Ziel en Ego zijn een. Mind en Hart zijn een. De verbindende link is Spirit, de Geest. Men kan hoge verwachtingen hebben van de Ziel. Maar ook de Ziel kan in de war zijn. Omdat Ziel en Ego een zijn, is het ego de persoon die we zijn in deze huidige incarnatie. Dit ego mag dingen ontdekken zodat de Ziel dit in Wijsheid kan omzetten. Het vallen en opstaan. Maar als Spirit (datgene wat uit ons getrokken is via oude contracten om het moeder kind trauma te ervaren, hoe of het voelde van ‘God’ los te zijn) niet wordt ingebracht, blijven het losse onderdelen. Het lichaam weet dan ook niet waar het naar mag luisteren.

  Ik hou van jou zeggen met hand op hart lijkt een saaie bedoening met alle afleiding van vermaak. Maar Ik Hou van Jou is Spirit. Hierdoor kan de Ziel de opgedane liefdeservaringen van het Ego (dat met jou meereist na jouw overgaan) terugschenken aan jouw huidige incarnatie. Die mooie vergaarbak van levende lessen als ervaringen. Spirit is de Godlink van Zelf en dat is niet hetzelfde als de Ziel. De Ziel is een beetje de Ouder van het Ego.
  Spirit is jouw verbinder met alle delen. Het is de lijm van Liefde, die het gebroken hart kan helen,mits je daar aan toe bent. In stapjes en niet meer in stukjes. Liefs, Nora

 2. Hallo Miranda,
  Vaak blijven zielen na hun overlijden rondhangen op aarde, in plaats van naar het licht te gaan. Daar kunnen meerdere redenen voor zijn. Ook kan een ziel worden aangetrokken door een dimensie die niet in het licht is, omdat diegene nog vol haat of wrok zit, of bijvoorbeeld verslaafd is aan alcohol of drugs. Er wordt altijd hulp geboden door gidsen en andere lichtwezens, maar iemand is vrij om daar niet op in te gaan. Soms heeft iemand niet eens in de gaten dat hij overleden is of dat er hulp aanwezig is. Meestal komt er een moment dat hij of zij toch ingaat op geboden hulp door gidsen en helpers uit niet-fysieke dimensies, of door personen op aarde die deze zielen waar kunnen nemen en hulp kunnen bieden.
  Groetjes, Ellen

 3. Bedankt Ellen voor je lieve reactie.
  Ik denk dat ik teleurgesteld ben omdat het hele
  ploeteren en de ‘zielenpijn’ niet heeft opgebracht wat ik verwacht.
  Het is idd goed om uit m`n comfortzone te stappen
  zodat ik niet ga denken : “Is dit alles?”.
  Ik ben gewoon het vertrouwen kwijt in mezelf, de mensheid en God.
  Het zal goed komen, het is goed, ik blijf geloven in het goede.
  Liefs, Helen

 4. Ik hoor steeds vaker over trapped souls. Mensen die na hun overlijden vast komen te zitten in een bepaalde dimensie. Weet u daar misschien iets over? Dan hoor ik dat graag.

 5. Dank je wel, mensen zoals jij die kunnen luisteren en begrijpen zonder zich aangevallen te voelen zijn wat mij betreft ook heel bijzonder

 6. Dag Helen,
  Ja, dat is niet mis wat je vertelt over hoe jij je voelt. Toch denk ik dat je al belangrijke stappen gezet hebt in je leven om je zielsplan te realiseren. Het feit allen al dat je een fijne thuissituatie hebt is een hele prestatie als je zo’n zwaar leven achter de rug hebt. En dat je gestopt bent met roken is ook veel belangrijker dan je denkt. Daarbij ben je wel degelijk uit je confortzone gestapt. Stoppen met vechten is vaak een keerpunt. Het kan best zijn dat je daardoor juist die stap hebt kunnen zetten
  Ik wens je alle goeds.
  Lieve groet, Ellen

 7. Linda, mensen zoals jij, die weten wat lijden is, zijn degenen die het lijden van anderen op een dieper niveau kunnen herkennen. Ik werk nu tien jaar samen met iemand die mij heeft geleerd dat mensen die minder lijden haar nooit echt konden verstaan.
  Ik ben gaan luisteren. Luisteren om de diepte waar vanuit zij sprak, te herkennen. Zij spreekt vanuit haar essentie.
  Mensen luisteren vanuit hun eigen persoonlijke geest en slechts zelden vanuit de essentie van leven.
  Ook zij is en blijft boos en is als baby / kind misbruikt. Ook zij heeft daar haar hele leven last van, ondanks allerlei therapieën.
  Zij is speciaal, juist omdat ze zo miskend werd in haar leven.
  Ik heb haar nooit willen “fixen”. Ze is goed zoals ze is en bijzonder omdat ze er zinnetjes uitflapt als: leven is onverbonden verbonden met onbestaan. Mijn taak bestaat er o.a. uit om haar woorden om te zetten naar taal die de mensen begrijpen.
  Samen hebben we de broncode van leven uitgediept.
  Juist door de diepte van het lijden zijn zij en jij bijzonder.

 8. Kijk eens naar jezelf zou ik zeggen, Linda. Rechter en jury over wat ECHT is of een echt zwaar leven is… Vol met aannames waar het ´over gaat´ of `wat er gesteld wordt in het artikel”

  De mensen die met droge ogen zulke reacties achterlaten wens ik veel sterkte en wijsheid toe!

 9. Zielsplan… mooi verhaaltje om dingen te verklaren als je niet echt een zwaar leven hebt. Allemaal speculatie want niemand weet 100% zeker of dit waar is. Als je als baby / kind misbruikt, mishandeld wordt heb je daar je hele leven last van. Al deze zogenaamde zielsplan verhalen gaan over volwassenen die een keuze hebben om een bepaalde situatie of terugkerend thema te herkennen en er voor kunnen kiezen om er anders mee om te gaan. Kinderen hebben niets te kiezen, ze zijn overgeleverd aan hun zogenaamde verzorgers. Die je dan zogenaamd zelf hebt uitgekozen, mee onderhandeld hebt om jou te molesteren. Eigen schuld….
  Dan het karma verhaal ook zo een trap na voor onschuldige babies/kinderen die gruwelijke dingen moeten meemaken. Zoals het gesteld wordt is elk mishandeld kind een moordenaar of pedofiel geweest in zijn/haar vorige leven lekker puh, boontje komt om zijn loontje…
  Ondertussen ben je gewoon een mens die geen weet heeft van zogenaamde plannen en die moet lijden zonder reden.
  Zoveel minachting van dit zogenaamde hogere zelf voor de mens die dit aangedaan wordt. Het misbruiken van een mens voor de groei van een ziel, blijft misbruik!
  De mensen die dit soort verhalen met droge ogen geloven en verkondigen hebben geen idee hoeveel leed ze aanrichten bij degenen die een ECHT zwaar leven hebben.

 10. Beste Ellen,
  ja ik vind het leven ook zwaar.
  Ik heb geworsteld met misbruik, mishandeling, psychische ziekte en verslavingen
  en worstel nog steeds.
  Vaak wordt er gezegd dat dankbaarheid de ‘snelste weg’ naar geluk is.
  Maar ik kan niet dankbaar zijn, alhoewel ik nu met een hele lieve man ben,
  een fijn thuis, 2 lieve katten en 2 lieve ‘bonuskinderen’.
  Ik word er moedeloos en depressief van dat ik me niet beter kan voelen,
  dat ik zo`n laag zelfbeeld heb en weinig bewustzijn.
  Me daardoor schuldig en verdrietig voel en dan is het cirkeltje weer rond.
  Nee, ik heb niet het idee dat het universum van me houdt.
  Ik heb het idee dat ik gestraft word en weinig waard ben.
  Je kan zeggen : “Houd je wel van jezelf??”.
  En idd dat is ook niet zo, ik ben de verbinding kwijt geraakt met mezelf en anderen.
  Dat doet ook zo`n pijn..
  Ik ben nu 57 en al vanaf kind zijn worstel ik met het leven.
  Vele therapieën en therapeuten verder geef ik het op.
  Ik geef het vechten op, ik ga de strijd niet meer aan.
  Wat is er mis met verblijven in je comfortzone?
  Nu na ruim 40 jaar gerookt te hebben als een schoorsteen
  ben ik bijna 4 maanden gestopt en daar richt ik me nu maar op.
  Stap voor stap zie ik wel wat er op me afkomt en hoop
  op het moment dat ik weer in liefde kan zijn.
  Hartelijke groet,
  Liefdevolle dagen gewenst,
  Helen