DELEN
je innerlijk kind omarmen

Ga uit je hoofd en
Ga in je hart.
Denk minder,
Voel meer.

Osho

“Luister naar je hart en volg je gevoel, want dan komt het wel goed”. Het klinkt zo eenvoudig, maar dat is het natuurlijk niet. Integendeel, er kleven allerlei haken en ogen aan die we lang niet altijd beseffen. Luisteren naar je hart gaat niet vanzelf. Je moet het leren door vallen en opstaan.

Er zijn genoeg mensen die doen wat hun hart ingeeft en hun passie volgen, maar toch niet bereiken waar ze op hadden gehoopt. Je hart zegt bijvoorbeeld dat je een camping in Zuid-Frankrijk moet beginnen. Eenmaal daar volgt tegenslag op tegenslag. De conclusie is dat het hart zich heeft vergist en je keert met gezwinde spoed terug naar Nederland.
Hoe zit het dan eigenlijk met dat hart?
Waar moet je nu precies naar luisteren?
En vooral…is mijn ego soms degene die luistert (en zich misschien vergist?)

Wat wordt er niet allemaal door ons ego en persoonlijke begeerte ingefluisterd!
Natuurlijk, liefde, vreugde en passie worden in het hart beleefd maar daarnaast evenveel boosheid, verdriet, bezorgdheid, schuldgevoel, schaamte, depressie, angst en ga zo maar door. En zoals het spreekwoord luidt, is angst een slechte raadgever.
In het hart kan zich dus van alles afspelen maar niet alles levert goede raad op.

Nog een voorbeeld:
Zowel mededogen als medelijden worden in het hart gevoeld. En bij menigeen kan de liefde hier in het hart ineens omslaan in haat.
Verschil in tegenstelling is een kwestie van afstemming op hogere of lagere trilling, zoals warmte en kou enkel uiteenlopen in graden temperatuur. De conclusie is dat vibraties van hoog tot laag zich in het hart kunnen afwisselen, en niet alles bruikbaar is om er direct gevolg aan te geven.

Het hart in Egypte

volg je hart In het oude Egypte gold de overtuiging dat het Weten of de Kennis in het hart zetelde. Om die reden werd het hart van een overledene door de godin Maät gewogen op de weegschaal. Wanneer het hart te licht werd bevonden, had men er niet goed naar geluisterd. Men was te licht (d.w.z. te lichtzinnig) omgegaan met hetgeen er in het hart werd ge-Weten.

Het volgen van je hart heeft dus alles te maken met dit Weten, maar niet zondermeer. Om het helder en zuiver te kunnen ontvangen was evenwicht van cruciaal belang. Evenwicht tussen liefde en haat, tussen mededogen en medelijden, tussen vreugde en verdriet. Pas wanneer de weegschaal stil staat en niet meer naar links of rechts uitslaat, ontstaat er rust in het hart en wordt “de stem der Stilte” gehoord. Dan zijn we ook in staat te luisteren naar wat wel “de innerlijke Meester” wordt genoemd, ofwel je hoger Zelf die haar eigen geluid heeft en eigen koers vaart.

Hart als middelpunt

Het woordje “hart” kunnen we op verschillende manieren opvatten. Op de eerste plaats natuurlijk als het fysieke hart. Esoterisch gezien handelt het echter om het hartchakra. In veel oude culturen stond het hart symbool voor het mystieke, heilige Hart of het Heilige Centrum. Deze betekenis van hart als middelpunt is uiteraard van groot belang, aangezien een middelpunt bij uitstek de plaats is waar evenwicht wordt gevonden.

De verschillende interpretaties zorgden voor verwarring tussen de functie van het hartchakra en de betekenis van navelchakra en harapunt als middelpunt.
“Ga naar je hart” of “volg je hart” betekende veelal “verblijf in je middelpunt”. Dat wil zeggen: zorg voor evenwicht, kies voor de gulden middenweg en laat de weegschaal niet doorslaan. Evenwichtig in het Middelpunt zorgt voor een toestand van psychische stabiliteit en kalmte. We kennen het ook wel als gelijkmoedigheid of onbewogenheid.

Door de aandacht op je Centrum te richten ontstaat er op de eerste plaats besef over wat zich hier afspeelt. Vooral voor HSP-ers is dit van belang.
Hier in het Centrum worden de lagere trillingen die in de buik ontstaan gescheiden van de hogere trillingen boven het middenrif. Van deze zwaardere vibraties die in de buik thuishoren (waaronder depressie, angst, verdriet, boosheid, onzekerheid en bezorgdheid) is het de bedoeling dat we ze neerwaarts laten afvloeien richting de grond.
Worden deze buikvibraties echter omhoog getrokken naar het hartchakra, dan raakt het evenwicht verstoord en worden we kwetsbaar in plaats van gelijkmoedig. Er ontstaat dan een situatie waarbij het hart gaat lijden en er emotionele pijn in het hart wordt gevoeld. Emoties kunnen zelfs verder omhoog kruipen naar de keel. Ieder mens kent wel de ervaring dat angst door je keel kan gieren.

Verder is duidelijk te merken, dat wij mensen geraakt of beledigd worden in het hartchakra.
Wie dit herkent, heeft op zo’n moment weinig voeling met zijn of haar Centrum. We zijn zogezegd “ te hoog afgestemd”, waarmee wordt bedoeld dat we voornamelijk op de bovenste chakra’s zijn georiënteerd en er weinig of geen aandacht wordt geschonken aan het deel onder het middenrif. Deze slechte verdeling van energie is dus opnieuw een zaak van evenwicht herstellen.volg je hart

Terugkomend op het volgen van je hart…
Goed luisteren naar wat het hart aan helder Weten ingeeft, blijkt van meerdere factoren afhankelijk.
1.
Wat het hart aan Kennis of helder bewustzijn wil meedelen, wordt niet zuiver ontvangen als het zich mengt met allerlei emotionele en ego gerichte zaken die daar niet thuishoren. De emotionele pijn of begeerte worden dan de drijfveer in plaats van het zuivere Weten.
2.
Wat je als tweede punt kunt opmerken is een blokkade bij het hartcentrum. Het hart verhardt zich en raakt afgesloten door angst, verdriet, pijn, of frustratie terwijl het zich juist moet openen en ontspannen om het zuiver Weten te kunnen toelaten.
3.
Wanneer iemand bovendien als denker voornamelijk in het hoofd leeft, is de energie en het bewustzijn hoofdzakelijk in het bovenlichaam gecentreerd, in plaats van in het Middelpunt.

Kortom, door deze hindernissen is het volgen van je hart niet zo makkelijk als het lijkt. Het Weten in het hart (ofwel de innerlijke Meester die je uiteindelijk Zélf Bent) kan een heel andere weg bewandelen dan de succesrol die het ego voor zichzelf had uitgestippeld. Daarom is het voor een “ik-denker” zo moeilijk te begrijpen wat het hart te zeggen heeft, en is die ikkigheid niet in staat om naar het hart te luisteren.

Lia

24 REACTIES

 1. Nou ik volg mijn hart niet meer, het beperkt volledig, mijn hart zorg dat mijn lichaam leeft, het is een onderdeel van alle onderdelen die er voor zorgen dat ik leef. Ik volg mijn ziel, mijn wezen, die ik werkelijk ben. Ik luister naar mijn gevoel, naar mijn intuïtie, ik kies en als het niet goed gaat mag ik het aanpassen, veranderen.
  De mens wordt beperkt in alles, volg je pad, het komt op mijn pad, nou heel simpel het is een aards pad wat neer gelegd is door anderen en jij volgt het omdat je denkt dat het zo hoort, aangeleerd gedrag, jij mag jezelf niet zijn, ik weet dat vele dit niet zo zien, maar als je eens anders gaat kijken ernaar, misschien dat….

  • Mee eens, hoor! Je hart volgen is maar een fase. Het is een deur die opent naar een ruimer wezen of zijn. Het hart is geen eindstation. Bedankt voor de aanvulling, Doner!

 2. "Volg je hart ; maar hoe gaat dat?"

  Wie zou die 'je' zijn die 'je hart' zou volgen?

  Lijkt mij dan nog 2 verschillende 'energieën'.

  De 'je' en 'het hart'.

  Terwijl er ook enkel 'die zogenaamde hartenergie zijn kan'.

  Die is niet volgbaar, daar hoeft niets voor gedaan te worden.

  Die is er simpelweg en 'doet volledig zichzelf'.

  Net gelijk bv de hartslag of de ademhaling.

  Stel er zou een 'je zijn die de hartslag of ademhaling zou moeten regelen dan was de mens binnen een paar minuten gaan hemelen.

  Als er daadwerkelijk 'je hart volgen' of 'een leven vanuit het hart' is dan ben jij (in de zin van de jij die ergens BELANG bij heeft) niet meer.

  'Je hart volgen' is nog voor het gros der menschheid het volgen van het hart der ego en niet 'het universele hart'.

  Word ik niet boos om hoor want ik volg mijn hart.

  Ik moet er enkel van huilen.

  Ik heb toch ook zo`n gevoelig hart.

  En met zweet en tranen probeer ik het bij te benen.

  Ben blij dat het weer wat koeler is, het was bijna niet uit te houden.

  Dat hart te volgen.

  Maar misschien deed ik het wel niet op de goede manier.

  Hoe weet de mensch trouwens dat tie zijn of haar hart volgt.

  Oh ja, dan voel je je goed.

  Nou dan gaan bij mij die paar haren die resten overeind staan.

  • {–Wie zou die 'je' zijn die 'je hart' zou volgen? Lijkt mij dan nog 2 verschillende 'energieën'. –}

   En wie zou de “ik’ zijn die er van moet huilen? Wie de “ik” met zo’n gevoelig hart? En wie de “ik’ die probeert om het bij te benen? En wie de “mij” met slechts een paar haren die overeind staan. Lijkt mij nog 2 verschillende energieën.

 3. Een vraag zou kunnen zijn; is er nou werkelijk verschil tussen een 'ik-denker' en een 'hart-volger'.

  Het antwoord is NEEN.

  Bij beiden is er namelijk nog een ego/grens die niet opgelost is.

  Al klinkt/voelt/lijkt 'hart-volger' wel een stuk aangenamer/bewuster/spiritueler/egolozer maar het draait allemaal nog om EIGENBELANG.

  Niets mis mee maar als hoe eerder HART de mens niets meer zegt/laat voelen des te beter is dat voor 1heid/het opgelost zijn in het geheel.

  Ach, geen hond die herkent dat HART niets anders is dan een mind/ego-truckje.

  Ik volg enkel mijn blaas.

  Maar ik ben dan ook wel een grote zeikerd.

  Alhoewel, ik heb wel met veel tegenzin mijn HART moeten volgen om dit schrijven het universum in te slingeren.

  • Wauw dit is een goeie Aart. M.a.w. niet meer hoeven te kiezen of het te weten, want dat is mijn moeilijkheid vaak, wat neerkomt op dat het verdriet niet opgelost hoeft te worden door te weten wat ik moet doen.

   • "Ik had niet zo vinnig hoeven te reageren, maar dat komt uit mijn intense verlangen naar de waarheid."

    Mijn HART zegt; beter wat vinnigheid die voort komt uit het intense verlangen naar de waarheid (hoe mooi en zeldzaam) dan wat letters die enkel staan voor de eigen waarheid.

    Loes, jij gaat de waarheid wel vinden, het heeft jou in ieder geval al gevonden.

    Heb spontaan uit het hart een liedje voor mezelf gecomponeerd.

    https://www.youtube.com/watch?v=ns2o29nNr4I

    Wat een takke herrie tis maar goed dat ik mijn HSP-modus had uitgezet.

    Ik vermoed dat ik gek van blijdschap wordt als ik eens hier iets zinnigs schrijven ga.

    Deze (Aart) plaaggeest gaat weer in de fles.

    Zo, ik heb weer eens mijn hart gevolgd.

    Dank je wel, Lia.

       • Even als voorbeeld.

        Lia, is dit nu een praktijkgevalletje van je hart volgen?

        Oftewel is dit eigenbelang of hartenergie?

        Ach, ik weet zelf niet waar ik het over heb, waar bemoei ik me weer mee.

        Voor de rest van het universum.

        Mijn emailadres is trouwens aart1961@gmail.com

        En waag het niet om er wat naar toe te sturen want dan krijg ik een hartverzakking en ik heb al zo`n zwak hart.

        Ik haak af, tis zelfs voor mij niet meer te volgen.

          • Ik had niet zo vinnig hoeven te reageren, maar dat komt uit mijn intense verlangen naar de waarheid. Dat ze gewoon haar gegevens niet door durft te geven, hoe zit dat dan? Het gaat niet om recht, was maar waar. Ik ben helemaal voor recht, recht wordt met de voeten getreden. We worden zo vaak onheus behandeld. Maar dat komt mede door de angst van mensen. Dat jij haar adres niet door kan geven lijkt me logisch. Door de reactie van Aart wordt het voor mij een beetje recht getrokken. En ook door Doner, zie ik, en waar Lia dan wel op reageert. Ook begrijp ik Lia en vind dat haar verhaal voor wat zij wil zeggen heel helder beschreven. Excuses voor mijn vinnigheid.

          • Beste Loes,
           Er wordt tegen gewaarschuwd om adres -en emailgegevens achter te laten. Gegevens kunnen worden doorverkocht aan bedrijven en vervolgens zit je box vol spam. Dat was alles. En wat betreft Maria, ik heb allang contact met haar. Vriendelijke groet, Lia

          • De ikkigheid heeft inderdaad dat goed recht.

           Al vindt de volger van het hart dat natuurlijk wel krom.

          • Gordon ik heb ook al weer spijt dat ik zo doordraaf over 'recht'. Vergeet het maar.
           Ik ben echt blij met de website.

 4. Beste Lia,
  Hartelijk dank voor dit mooi en helder geschreven artikel. Gaat veel meer tot de kern en geeft daarom veel meer diepgang aan de zin: Volg je hart.
  Groet, Jos

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in