‘Volg je verlangen.’ Wat betekent dat nu echt?

Codependency serie: de spirituele reis van heling deel 5 – (Lees deel 1 hier, deel 2 hier, deel 3 hier en deel 4 hier). Je kunt alle delen afzonderlijk lezen.

Soms lijkt het alsof je hartsverlangens je alleen maar in de problemen brengen. Op de een of andere manier bevind je je steeds in relaties waarin je geeft en geeft, maar niets terug ontvangt. Je voelt een sterke drang om je liefde te delen met je partner, maar die liefde lijkt te verdwijnen in een groot zwart gat. Hoezeer je je ook inleeft, hoe veel inzicht en compassie je ook toont, je krijgt niet de waardering waar je zo naar verlangt. In jou groeien onvrede en wrok…

Je merkt dat je gaat ergeren aan je partner en het lukt je niet meer om de hele tijd liefdevol te reageren. Een scherpe opmerking hier, een ongeduldige zucht daar en op een gegeven moment knapt er iets in jou: je krijgt een woede-uitbarsting en uit beschuldigingen, maakt verwijten, stelt eisen en komt met ultimatums. Het resultaat is dat je partner zich nu helemaal van je afsluit, of dat de relatie zelfs klapt. Je staat met lege handen, terwijl het je intentie was om de hartsverbinding aan te gaan.

Hoe onvoorwaardelijk is jouw geven?

Als je je herkent in het scenario hierboven, is het mogelijk dat je bepaalde egobehoeftes hebt verward met je hartsverlangens. Je dacht dat je jouw liefde onvoorwaardelijk deelde, maar in werkelijkheid werd je gedreven door de angst niet goed genoeg te zijn. Je probeerde met je geven in het verborgene de liefde van de ander te winnen. Dit soort voorwaardelijke geven houd je niet eeuwig vol; op een gegeven moment krijgt de angst de bovenhand en eis je de liefde en het commitment van je partner openlijk en dwingend op.

Voel je je buik of je hart?

Hartsverlangens en egobehoeften voelen allebei aan als een sterke drang, dus hoe maak je het onderscheid? Het antwoord ligt besloten in je lichaam. Een egobehoefte brandt in je buik en is dwingend van karakter – je wilt iets hebben en je wilt het nu! Een zielsverlangen ontvlamt in je hart en doet je smachten naar expansie – een proces dat tot rijping mag komen.

Het bevredigen van je egobehoefte is meestal destructief van aard. Het geven van liefde en begrip zonder je eigen grenzen en verlangens te eren is niet alleen schadelijk voor jezelf, je dient er ook de ander niet mee als je verzwijgt wat jij wilt en nodig hebt. Toch bevat je egobehoefte wel belangrijke informatie: als je hem observeert in plaats van uitleeft kun je het ware verlangen eronder ontdekken. Zo vormen je egobehoeften uiteindelijk de wegwijzers naar je hartsverlangens.

Je hartsverlangen volgen is constructief en inspirerend. De verlangens van je hart bewegen je in de richting van een grootsere versie van jezelf, je wordt steeds liefdevoller en compassievoller. Je groeit door het volgen van dit verlangen en tilt onderweg ook anderen mee omhoog.

Volg je verlangen maar weet wat je voelt

Onderzoeken in plaats van onderdrukken

Als je een egobehoefte ontdekt, is je eerste neiging misschien om hem te veroordelen. Je merkt bijvoorbeeld dat je tijd voor jezelf wilt, maar vindt dat egoïstisch met alle taken die nog op je wachten. Je kunt dan in de verleiding komen je behoefte te negeren, zodat je je op de korte termijn goed voelt over jezelf. Maar wat je onderdrukt verdwijnt ondergronds en keert terug als schaduwinhoud. En zo kan het gebeuren dat je uiteindelijk boos wordt op je partner omdat je vindt dat hij zich egoïstisch gedraagt door jou geen ruimte te geven voor jezelf. Je hebt je niet-vervulde behoeften op de buitenwereld geprojecteerd en hiermee conflict en drama gecreëerd.

Hoe bedrevener je wordt in het werkelijk toelaten en onderzoeken van je schaduwaspecten, hoe meer zicht je creëert op je ware verlangens. Als je niet meer in beslag wordt genomen door het verdringen van allerlei ongewenste aspecten van jezelf, maar ze in het licht laat komen, ontstaat er ruimte om je te voelen waar je hart naar uitgaat. Die verlangens zijn er om van te genieten, om ook de lichte kant van het menszijn te ervaren. 

Maak het onderscheid

Dus hoe ga je te werk als je een sterke drang voelt? Hoe kom je erachter of je met een hartsverlangen of egobehoefte te maken hebt?

  1. Voel eerst je verlangen ten volle en onderzoek wat het is dat je werkelijk wilt. Als je verlangt naar een relatie met iemand, vraag je dan af hoe je je verwacht te voelen. Kom je iets brengen, kom je iets halen, kom je iets creëren? En wat zegt dit over jou?
  2. Stel je dan voor dat je je verlangen omzet in actie. Maakt het verhaal helemaal af in je hoofd: zet alle gevolgen eerlijk op een rij. Wat breng je teweeg? Hoe dienen jouw acties jezelf en anderen?
  3. Ga tenslotte na waar je je verlangen voelt in je lichaam: in je hart of in je buik. Hoe voelt het daar? Wat zegt dit over de richting waarin het verlangen je wil duwen? Hoe wil je hier gehoor aan geven?

Van codependent geven naar je zielsverlangen volgen

Totdat je werkelijk goed voor jezelf zorgt, geef je vaak niet belangeloos, maar om via een omweg te krijgen wat je jezelf nog niet hebt kunnen schenken. Dit codependent geven doe je vanuit de angst zelf niet genoeg te zijn, en het is op die manier dat je verstrikt kunt raken in destructieve relatiepatronen.

Juist het eerst leren kennen en vervullen van je eigen behoeften, vormt de weg naar geven vanuit je hart. Wat je niet hebt kun je ook niet delen, dus zorg eerst goed voor jezelf. In dit proces ben je je eigen expert. Je ziel leidt je naar de ervaringen die je nodig hebt om te groeien en alles wat jij hoeft te doen, is deze ervaringen bewust te ondergaan om de inzichten te ontvangen die je op dat moment nodig hebt. Doe je dit consequent, dan zul je merken dat je hart op een gegeven moment overloopt en je niet anders meer kunt dan uit liefde delen met de mensen om je heen.

Ik ben benieuwd hoe dit bij jou zit. Wat zijn je ervaringen met geven vanuit angst en geven vanuit liefde? Deel het hieronder met me.

Picture of Fiona van Rees Vellinga

Fiona van Rees Vellinga

Ik help vrouwen die op een obsessieve manier bezig zijn met relaties en daten weer contact te maken met zichzelf, om van daaruit de liefdevolle verbinding met anderen aan te gaan. In mijn begeleiding breng ik kalmte en hoop. Ik ben ik speels, sprankelend, open en direct. Ik weet wat zich werkelijk afspeelt in jou en geef dat liefdevol terug. Confronteren doe ik met humor en warmte. Wil je meer lezen van mij, abonneer je dan op mijn Soul Letters.
5-hoek

Overige artikelen

Zes ondersteunende principes voor ouders van hooggevoelige kinderen
Hoogbegaafd en hooggevoelig? Doe de test en in 10 minuten weet je het
Bestaansrecht héb je, bestaansruimte moet je innemen
Natuurlijker leven na burn-out met de GOLF-filosofie
De kracht van woede in zeven stappen
Is verandering van ons huidige “voedingspatroon” noodzakelijk?
Het helen van de innerlijke wond als weg naar meesterschap
Hoogbegaafde kinderen: Een tien voor verwondering en respect
Waarom zijn er juist nu zoveel hsp-ers op aarde?
Een openhartig gesprek met mijn zelf-sabotage
Waarom begrijpen je niet verder helpt maar voelen wél
Onverwerkt trauma als oorzaak van angsten