Volgens wetenschap is stilte van levensbelang voor ons brein

Samengevat: uit onderzoek blijkt dat overmatig omgevingslawaai niet alleen je levenskwaliteit en cognitieve functioneren omlaag brengt, maar ook je levensduur verkort. Het goede nieuws is dat je tijd doorbrengen in stilte het tegenovergestelde effect kan hebben.

Als je zoals de gemiddelde persoon bent, dan word je wakker van het geluid van een alarm. Dat alarm stuurt je naar de badkamer, waar je jezelf snel voorbereid op je werkdag. Als je de tijd hebt, dan eet je misschien nog wat voordat je in je auto springt om naar muziek of de radio te luisteren, op weg naar je werk.

En zodra je daar bent, is het één en al mensen, klanten, collega’s, auto’s, vrachtwagens, vliegtuigen, grasmaaiers, bouw, telefoongesprekken en taken. 8 uur lang. Deze geluiden die de meeste van ons in overvloed ervaren, brengen ons lichaam in een staat van stress. Daarmee vermindert onze levenskwaliteit en kan het onze levensduur verkorten. Stilte, aan de andere kant, kan enorme voordelen hebben. Maar laten we eerst kijken naar de schade van lawaai voordat we kijken naar de voordelen van stilte.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

En nog voordat we beginnen, wil ik graag opmerken dat het Engelse ‘noise’ komt van het Latijn ‘nausea’ of ‘noxia’, wat zoveel betekent als ‘zeeziek’, ‘ziekte’, ‘smart’, ‘schade’ of ‘letsel’. Komt het dan nog als verrassing dat ‘noise’ niet goed voor ons is?

Volgens wetenschap is stilte van levensbelang voor ons brein

 

Het onderzoek

Naast de anekdotische overdenkingen bestaat er ook wetenschappelijk bewijs dat de negatieve effecten van lawaai op onze gezondheid onderschrijft. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekeek en kwantificeerde de gezondheidsgevolgen van lawaai in een Europees onderzoek, dat keek naar 340 miljoen mensen in West-Europa. Hieruit bleek dat inwoners cumulatief ieder jaar ongeveer een miljoen jaar van hun levens verloor aan lawaai. Dat staat gelijk aan één op drie mensen die een heel jaar van hun leven verliezen door overmatig lawaai!

In een onderzoek uit 2011 in het tijdschrift Psychological Science keek men naar de effecten van het vliegveld van München op de gezondheid en cognitieve functies van kinderen. Professor Gary W. Evans van Cornell Univeristy beschreef dat kinderen die werden blootgesteld aan lawaai een stressrespons ontwikkelden waarmee ze het lawaai negeerden. Die kinderen deden meer dan het negeren van schadelijke geluiden: ze negeerden ook normale stimuli waar ze wel op moesten letten, zoals spraak. Vraag je je af waarom mensen tegenwoordig zoveel moeite hebben zich te focussen? Misschien worden we teveel blootgesteld aan lawaai en verschillende geluiden.

“Dit behoort tot het krachtigste en waarschijnlijk meest uitsluitende bewijs dat geluid – zelf op niveaus die geen gehoorschade aanrichten – stress veroorzaakt en schadelijk is voor mensen.” – Professor Gary Evans

Om dan toch terug te komen op anekdotisch bewijs, merk ik altijd dat ik me veel oncomfortabeler voel bij mijn vrienden die in steden wonen dan wanneer ik me in rustigere omgevingen bevindt, of leef in mijn stille, ietwat afgelegen huis in de natuur. Ik vertel mijn vrienden altijd dat leven in een stedelijke omgeving schadelijk lijkt; niet alleen de lucht, maar ook de energie, de drukte en het lawaai. Na het lezen van deze onderzoeken is het mij duidelijk dat het niet natuurlijk of gezond is voor mensen om elke dag in een luide omgeving te werken en leven.

Lawaai wordt gelinkt aan hoge bloedruk, hartaandoeningen, oorsuizen en slapeloosheid. Leven in een continu lawaaierige omgeving zorgt ervoor dat je veel hogere niveaus van schadelijke hormonen ervaart. Natuurlijk is er iets wat je kunt doen als je wat wilt veranderen, en dat is precies wat nodig is: verandering.boos op de wereld

De voordelen van stilte

Om nog even bij anekdotisch bewijs te blijven: denk eens terug aan de momenten waarop je alleen was, je terugtrok in een vakantiehuisje of een andere stille plek. Weet je nog hoe vaak de stilte je OPVIEL? Niet alleen dat, waarschijnlijk voelde je je ook een stuk beter als je er 3-4 uur geweest was.

Het is niet alleen schonere lucht of een tijdje niet werken, het is de stilte en het gebrek aan afleiding. Dit kun je bewijzen door ook een keer luide muziek en een groot feest te geven in dat vakantiehuisje. Je zult merken dat het niet ontspant, maar gewoon de volgende afleiding is. Als je de twee verschillende ervaringen tegenover elkaar zet, dan worden de voordelen veel duidelijker.

Een interessant onderzoek keek naar de effecten van lawaai, muziek en stilte op het brein. Het onderzoek werd gepubliceerd in het tijdschrift Heart. Het bleek dat de twee minuten pauze die in het onderzoek willekeurig waren geplaatst in ‘ontspannende muziek’ voor het brein veel ontspannener waren dan de ontspannende muziek. Des te langer de stilte, des te meer voordelen de deelnemers ervaarden. De onderzoekers kwamen erachter dat de ‘irrelevante’ pauzes het belangrijkste aspect van het onderzoek was. Stilte wordt vergroot door contrast.stilte van levensbelang voor ons brein

Wat je zelf kunt doen

Dus wat kun je doen als je veel lawaai ervaart en die geluiden wilt vermijden of gewoon wat rust wilt nemen? Ten eerste is er goed nieuws, namelijk dat het brein mettertijd herstelt van een teveel aan geluid. Volgens de attentie-respiratietheorie beginnen de beperkte cognitieve middelen van het brein zich te herstellen in een omgeving van lagere niveaus van zintuigelijke input. In feite laat het brein bij stilte zijn zintuiglijke waakzaamheid zakken en herstelt het iets van wat ‘verloren’ is gegaan door al dat lawaai.

De praktische kant hiervan is een extra inspanning maken om je tijd in stilte door te brengen. Dat betekent geen muziek, films, vrienden, gesprekken, telefoonjingles, enzovoort, zelfs al is het maar 30 tot 60 minuten per dag.

Die stilte zou je brein niet alleen in staat stellen de cognitieve functies te herstellen, zoals creativiteit, maar het kan je ook de kans geven om je los te breken, te kalmeren en je met jezelf te verbinden.

Volgens wetenschap is stilte van levensbelang voor ons brein

 

Ben je op zoek naar:

  • Het verhelpen van emotionele blokkeringen
  • Een diepe verbinding met jezelf
  • Meer rust in je leven
  • Het ontwikkelen van meer zelfbewustzijn en aanwezigheid
  • Afremmen en meer van het leven genieten

Dan kan ik je stilte en onthaasten van harte aanbevelen.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in