volle maan-oude maan

Deze maan noemt men ook wel de Oude Maan. Ze staat voor de mogelijkheid van diepe reiniging. De winter met zijn lange, donkere nachten heeft tot taak je de kans te geven je terug te trekken om jezelf te reinigen en te ‘herbronnen’. Duisternis is herbronning, reiniging om de nodige kracht te ontwikkelen voor je volgende stap in je groeiproces namelijk het groeien naar het licht vanuit kracht. Kijk naar de natuur hoe een zaadje, ingebed in de donkere moeder aarde, spontaan de weg vind naar boven naar het licht. Wel lieve mensen, we zijn in deze tijd, kracht aan het verzamelen om weer door de aardse korst naar het licht te groeien. Vergeet niet dat vanuit de donkere moederschoot leven geschonken wordt. Een zaadje direct blootstellen aan de zon zal het laten verbranden omdat het nog niet genoeg kracht heeft. Het heeft de duisternis nodig om kracht te vergaren. Bepaal zelf de mate van duisternis die jij nodig hebt om te groeien, we hebben immers de vrije wil hier op aarde.

Kijk jij nog naar jezelf vanuit een slachtoffer positie zal de nodige duisternis je pad nog kruisen opdat je de nodige kracht kan ontwikkelen om door te breken naar het licht. Kan jij echter deze donkere tijd van cocooning gebruiken voor zelfreflectie, zal het leven je belonen.

Gebruik deze periode van lange avonden om contact met jezelf te maken. Kijk eerlijk naar de essentie of rode draad van wat nu speelt. Geen oordelen of drama, gewoon eerlijk zijn met jezelf. Je verborgen agenda echt in de ogen kijken zodat deze je dit jaar geen parten meer hoeft te speelt.

Hierna worden de dagen weer langer en mag je letterlijk en figuurlijk met de berkenbezem je uiterlijke en innerlijke huis reinigen. Eeuwenlang gebruikte men de reinigende en beschermde kracht van de berkenbezem na midwinter. Dat wat in de winter afgestorven is, wordt letterlijk de deur uit geborsteld.

Het thema: vorm een nieuwe, frisse lei.

In de wicca is het nu de tijd voor het berkenmedicijn. Te gebruiken bij leverzwakte, hoofdpijn, reuma, jicht, uitslag. Thee van berkenknoppen is bloedreinigend, ontstekingensremmend en koortswerend. Energetisch geeft het inspiratie en de kracht van objectiviteit. Aan de hand van het berkenmedicijn is het duidelijk wat je mentaal kan doen:

 • leverzwakte: geef lucht aan de woede die in je sluimert
 • hoofdpijn: jezelf respecteren en in je waarde laten
 • reuma: chronische verbittering omdat je vastzit in je slachtofferrol
 • uitslag: irritaties over uitstel of op een kinderachtige wijze aandacht vragen
 • maar ook schuld/schaamte en zelfontkenning, een niet goedzitten in je vel

Kreeft koestert de maan in het derde huis

De maan in kreeft is thuis en is de beste stand om op adem te komen. Veiligheid, warmte en geborgenheid net zoals een warme moederschoot. Je kan best wel wat overgevoelig zijn nu en het idee hebben te moeten opkomen voor jezelf. Maar laat je hiertoe niet verleiden. Gebruik deze tijd voor contemplatie. Voel nu, neem tijd voor jezelf, zonder je gerust eens wat af. Langs de andere kant zal er ook behoefte zijn aan het contact met familie en dichte vrienden. Familie en gezin, de moederrelatie kunnen extra aandacht en ruimte vragen.

Belangrijke veranderingen ten goede kunnen zich voordoen op wereldtoneel. Ook politiek, een belangrijke machtswissel die een zegen zal/kan zijn. Voor mensen die promotie willen of een carrière switch, kunnen nu in aanraking komen met iemand die hen hierbij kan helpen. Je krijgt de kans om dat wat je echt vorm wil geven in je leven, te verwezenlijken. Doch deze constellatie staat tegenover de maan, wat twijfel  en gebrek aan vertrouwen kan zaaien. Volg je gevoel, laat angst je niet weghouden van deze gouden kans.

In die andere job zal jij waarschijnlijk uitkijken naar meer vrijheid vanuit een duidelijke structuur, regelmatige uren en natuurlijk een grote promotie (lees financiële ruimere armslag). De onderliggende motivatie is, dat je dit jaar meer tijd wil voor je innerlijk leven en je gezin.

Stel haalbare idealen en verlangens

Venus en neptunus, werken samen wat vaak zorgt voor een te rooskleurige kijk op de zaken. Wel merk je dat je op zoek bent naar geborgenheid en je kan geruststelling zoeken binnen het gezin/vrienden/nieuwe partner. Doch blijf met je twee voetjes op de grond. Laat je niet overweldigen door een te groot idealisme in zaken/relaties. Dit gegeven, het niet echt kunnen klaarkrijgen van je ideaal of verlangens kan je een hele tijd dwars zitten. Maak klaar voor jou wat je echt wil, wat je in wezen wil bereiken via je ideaal? Laat de wereld maar de wereld en draag enkel jouw wereld op je schouders, je zal er al je handel aan vol hebben om dit volledig uit te werken.oude maan

Ongeduldige, moedige mars wordt geremd

Mars en saturnus doen aan touwtjes trekken, wie de sterkste is. Er is enerzijds wel het open vizier, en het willen helpen maar langs de andere kant komt er ongeduld bij kijken vanwege je onderliggende verwachtingen. Het kan zijn dat je overvallen wordt door gevoelens van een je geremd en gefrustreerd voelen. Gezag kan nu als een rode lap werken dus laat jezelf niet opjutten. Drijf het niet op de spits en daag niet uit want je zal in het stof bijten. Het is het goeie moment om assertief te zijn vanuit je gevoel en niet vanuit je hoofd !

Mars en venus flirten

Je kan je bij momenten echt contact maken met je innerlijke kern en geeft als resultaat dat je heel charismatisch en aantrekkelijk overkomt. Dames, dit is je kans om de vlammen te laten uitslaan bij die man die jij nu op het oog hebt ;-). Seksualiteit, sensualiteit en vastberadenheid, een onweerstaanbare cocktail, gebruik hem verstandig en maak er geen molotovcocktail van. Mannen wees gewaarschuwd, er is het “gevaar” dat je in bekoring kan gebracht worden. Gebruik jullie verstand en wees niet te overmoedig of onverschrokken want schijn kan bedriegen. Neptunus kan je voor het lapje houden en dit kan je duur te staan komen. In het leven dient alles zorgvuldig opgebouwd te zijn met een stevige draagstructuur. Avontuurtjes zijn drijfzand. Zorg dat er meer voorhanden is dan enkel aantrekking en verlangen tenzij je graag met vuur speelt. Mars staat hier ideaal om onverwachte originele handelingen te treffen. Vrouwen weten dit te waarderen. Wordt je bekoord, wees dan origineel 😉

Op financieel gebied kan je wat wisselvallig en gespannen reageren. Zorg dat je onafhankelijk blijft en informeer je goed.

9 REACTIES

 1. Sinds ze het artikel "klagen, eisen, verwachten is terrorisme. Ben jij ook terrorist ?" heeft geschreven ben ik niet direct geneigd om haar artikelen nog als een soort van waarheid te beschouwen. Heb eerder de indruk dat ze vanuit haar eigen standpunt ( en onbewust of bewust) haar mening wilt doorduwen bij de mensen.
  Ik lees nu alles van haar in een ander perspectief, met een ondertoon van argwaan.

 2. De langste nacht en diepe reiniging… Nou, zeg dat wel! Ik heb 13 uur geslapen nadat ik doodziek naar bed ging gisteren, en ik voel me als herboren vanochtend.
  Dank je voor de mooie artikelen! Ik geniet ervan om ze te lezen.
  Veel liefs, Elly

 3. De langste nacht valt toch op 21 december met midwinter (Yule) de nachten zijn nu alweer korter aan het worden.

 4. Ik heb net een zeeeer pijnlijke wortelkanaalbehandeling aan een tand achter de rug, echt afgrijselijk wat een pijn en emotie`s komen daar bij kijken… veel huilen en hàndelen met de pijn… me terug trekken van alles en volledig op mezelf concentreren, ik kon geen kant [ lees afleiding] meer op..
  Nu word de pijn wat minder en kan ik het zien als een grote reiniging, een opruiming van alle troep en onreinheid…
  En vooral grote dankbaarheid naar mijn man, die me zo lief ondersteunt…..
  Je artikel valt precies op het juiste moment en ik zie de verbindingen met de volle maan.
  Dank hiervoor!
  Lieve groet
  Janny

 5. Wat zijn deze berichten toch iedere keer weer raak en een onverwachts cadeau. Het heeft me de afgelopen 3 jaar al zo vaak net dat ene zetje in de juiste richting gegeven. Het was een woelige tijd die ik niet had willen missen. Dankbaar en vol inspiratie nu verder op weg.
  Blij dat er meer mensen op deze manier in het leven staan, trouw aan mezelf, rechte rug en zin in de toekomst. Bewust van wat er nu energetisch speelt blijf ik makkelijker dicht bij mezelf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in