DELEN
El Morya

Meditatie ter gelegenheid van de volle maan van 8 oktober 2014

Te beluisteren op mayil.com 

Meester Morya,

Het ene doel is het andere niet. Het maakt een groot verschil of je een grote energie aandurft en vraagt in je leven, of met banale, futiele dingen bezig bent en van daaruit de cultuur bekijkt. Als je bijvoorbeeld de kunst bekijkt, zal je zien dat daar een groot gebrek aan inspiratie heerst, maar tegelijk zal je merken dat er ook grootse krachten aan het werk zijn. Je moet dus de beide kanten durven zien, want niet alles wat blinkt is goud. Niet alles wat voorgesteld wordt als kunst, is kunst. Niet alles wat de mens produceert, is mooi, prachtig en goed. Daar speelt je onder­scheidings­vermogen zijn rol, als je voor jezelf kan zien tegen welke krachten het aanleunt. Zijn het krachten van liefde, waarheid, eerlijkheid, trouw, vrede en de grote waarden in het leven, dan zal je zien dat de cultuur gaat bloeien. Maar daarvoor moeten er wel mensen zijn die deze krachten in hun hart plaatsen, die deze krachten aanboren.

Het fundamentele van het leven van een volk ligt eigenlijk in jouw hart. Een mens kan heel veel betekenen voor zijn volk, voor zijn maatschappij, maar daarvoor moet hij in zijn eigen hart. Er is geen andere mogelijkheid om deze immense krachten geboren te laten worden. Deze krachten moet hij dus aanboren. Het menselijk materiaal dat hier gebruik maakt van dit boek, zo zal Ik het maar zeggen, dit menselijk materiaal is zo prachtig, dat Ik daarmee aan het werk ga en zeg: “Ik heb geen tijd te verliezen, Ik moet die mens wakker maken, Ik moet met die mens werken.”

Meester MoryaDit kan jij ook. Je kan naar mensen gaan en vanuit je eigen hart een belangrijke kracht aanmaken die dan in jou aanwezig komt en waarmee je gaat werken. En die kracht zal steeds groeien. Ze zal je naar het geluk brengen en van daaruit weer een grotere kracht scheppen. En dat wordt een heel ander leven dan wanneer je dit niet zou doen. Het ligt dus in jouw eigen vermogen. Ofwel doe je iets met je vermogen, ofwel stop je je ene talent in de grond – je kent de parabel wel – en je doet er niets mee. Dan kom je ook nergens terecht. Dit wil zeggen, als je verantwoording moet afleggen aan iemand – of aan je eigen ziel want dat is het ook – dan gebeurt er ineens iets waarvan je zegt: “Nu heb ik kracht nodig” en dan weet je niet waar je die kracht vandaan moet halen, want je hebt ze niet. Je hebt ze nooit aangesproken. Je hebt gedacht: ‘ik zal ze ergens verstoppen, ik zal ze niet gebruiken, ik moet alleen zorgen dat ik ze niet kwijtraak.’

Maar dat is niet de manier om met kracht om te gaan, want kracht is een levend iets. Het komt uit de reserve van God, uit de kracht van God, en het is een bestendige, veranderende kracht. Het is onmogelijk om een kracht tot je bezit te maken. Je kan er altijd gebruik van maken, maar ze is nooit je bezit. Vandaar ook dat je ermee moet handelen en tot een oriëntatie moet komen in het leven, waarbij je zegt: “In deze richting wil ik gaan met mijn leven, op basis van die en die en die kracht.” Als je dit gaat doen, word je ineens veel actiever en krijg je ook meer vrede in jezelf. Daar is een reden voor, want als je tot vrede en geluk in jezelf komt, dan kan je zoveel stiller zijn. Het paradoxale is dat je door in de stilte te komen, veel meer gaat doen. Door in de stilte te komen, maak je een andere pool in jezelf. Meester Morya

© Geert Crevits, www.morya.org

3 REACTIES

 1. ´´Zijn het krachten van liefde, waarheid, eerlijkheid, trouw, vrede en de grote waarden in het leven, dan zal je zien dat de cultuur gaat bloeien. Maar daarvoor moeten er wel mensen zijn die deze krachten in hun hart plaatsen, die deze krachten aanboren.´´

  Mooi inspirerend artikel 🙂
  Ik geloof er ook in dat het de bedoeling is dat mensen die positieve krachten aanboren in zichzelf en daar iets mee horen te doen, voor zichzelf maar ook voor andere.
  En door er iets mee te gaan doen zal het voor zichzelf veel brengen maar andere ook, want je kunt andere daardoor inspireren om ook die positieve krachten aan te boren in hun zelf!

  Liefs Anne

 2. “Het is onmogelijk om een kracht tot je bezit te maken.

  Je kan er altijd gebruik van maken, maar ze is nooit je bezit.”

 3. Precies! Positieve krachten bouwen op en beantwoorden aan heelheid en eenheid. Negatieve krachten breken af. Dat is een kwestie van onderscheidingsvermogen en heeft niets te maken met oordelen.

  Mooi artikel over kracht! 🙂
  In je eigen kracht staan.
  Door eigen vitaliteit en geestkracht wordt je aangezet om in beweging te komen en dingen te gaan doen.
  Hoe die stille en passieve Zijnsbron al niet werkt in jezelf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in