Voor alle zorgzame Leerkrachten in het

Je werkt al in het onderwijs of hebt net jouw opleiding afgerond maar nu lijkt het of je aangeleerde kennis en technieken eigenlijk niet goed passen bij de huidige generatie kinderen.

De manier waarop de lesstof in de boeken staat bijvoorbeeld, dat komt helemaal niet altijd goed meer over. En het lijkt wel alsof wat je wilt overbrengen voor hun meer abacadabra is, dan normale Nederlandse woorden. Kinderen lijken ook meer afwezig en in een dromerige, onbereikbare, staat.

Een nieuwe generatie kinderen

Daarnaast tonen de kinderen zich veel gevoeliger dan ‘vroeger’. Voor indrukken van buitenaf, voor de woorden die je kiest, voor de ruimte waarin ze zitten, zelfs voor jouw eigen energie voor de klas.

Als je in een goede bui bent, lijken de kinderen óók vrolijker te zijn. En als je bijvoorbeeld vanwege de werkdruk moeite hebt om positief te blijven, dan lijkt het toeval, dat de klas nu net ook nog eens druk en vervelend is. Dat is het echter niet…

Herken je het bovenstaande (deels) ook?

Goed nieuws!

Dan is er goed nieuws. Het ligt niet aan jou en jouw zorgzame goede bedoelingen! : )

De generatie kinderen van NU is echt anders en heeft een heel andere mooie ‘gebruiksaanwijzing’. Dat maakt ook dat ze niet meer in de hokjes passen die we ooit voor kinderen bedacht hebben.

Omdat ze daar niet meer in passen, hebben we inmiddels etiketten uitgevonden, zoals bijvoorbeeld ADHD etc. Want dan lijkt het alsof we onze eigen visie kunnen vasthouden en nog enigszins controle kunnen behouden.

Niets is minder waar…

Ook hier weer goed nieuws! Want er is ook helemaal niets mis met de kinderen van NU!

Een vernieuwde blik

Wat als we in gesprek zouden gaan met de kinderen in plaats van de voorgeschreven technieken toe te passen? En dan niet op de manier waarop we het eigenlijk altijd al deden? Waarbij wij de kinderen gaan vragen wat zij denken, voelen en weten over wat goed zou kunnen zijn voor henzelf? Zij zijn tenslotte de enigen die echt vanuit hun eigen intuïtie en gevoel kunnen spreken, toch? Dat willen volwassenen tenslotte zelf ook, ons eigen gevoel volgen.

Deze nieuwe mooie gebruiksaanwijzing vraagt dit namelijk wel van ons. Het is dus de moeite waard om dit verder te onderzoeken.

Hoogevoeligheid

De basis van dit alles heeft te maken met een extra gevoeligheid, die deze kinderen hebben. Dit wordt ook wel eens hooggevoelig of hoogsensitief genoemd. Dat betekent eigenlijk, dat kinderen gevoelig zijn voor prikkels van buitenaf, die hen van binnen kunnen raken. Deze prikkels maken een bepaalde reactie los. Kinderen kunnen heel druk worden of zich juist heel erg terugtrekken. Daartussen zit een heel grijs gebied van uitingen.

Zonder deze prikkels zouden kinderen geen etiketten nodig hebben. En daarnaast is het ook een kwestie van accepteren, dat iedereen anders en uniek is. Er is geen standaard ‘normaal’.

Het belangrijkste is, dat kinderen zichzelf kunnen en mogen zijn. En ook zelf keuzes mogen maken, waarvan zij voelen, dat die het beste bij hun passen.

Wetenschappelijk erkend

Als je het bovenstaande leest, lijkt er een ‘verschil’ te staan tussen het oude en het nieuwe. Dat is voor een deel ook zo. Toch is het niet OF/OF. Maar juist een kwestie van EN/EN.

De mooie achtergrond en waardevolle ervaringen die je als leerkracht al hebt, kunnen alleen maar aangevuld worden met nieuwe kennis en inzichten.

Dus ga eens op zoek naar meer informatie over hooggevoeligheid. Hooggevoeligheid is inmiddels wetenschappelijk erkend. En aanvullend vind je nog veel meer informatie buiten het wetenschappelijke kader.

Beeldenkers

Hooggevoeligheid is een fenomeen en is niet meer te negeren. Net als het feit, dat een groot aantal kinderen ‘beelddenkers’ zijn, of de voorkeur hebben met de ‘rechterhersenhelft’ de stof in zich op te willen nemen, in plaats van door middel van woorden of cijfers.

                    filmpje gemaakt door Moonchild Coaching

Bewustwording

Vanuit mijn eigen achtergrond heb ik de ‘Hallo, ik ben Gwen Academie’ opgericht met als doel de bewustwording hierover verder te verspreiden op scholen, bij leerkrachten en andere begeleiders van kinderen en bij ouders en verzorgers.

Door deze bewustwording kunnen we de kinderen van NU beter ‘zien’ en samen onderzoeken wat zij nodig hebben. Daarbij kunnen we nieuwe randvoorwaarden voor ze gaan scheppen, zoals bijvoorbeeld een stilteruimte binnen de school etc.

Doe jij ook mee?

Als we de kinderen beter ‘zien’, dan zullen ze ook op een veel natuurlijkere manier jouw begeleiding als leerkracht omarmen en accepteren. Dan wordt dit alles een waardevolle win-win situatie.

Succes!

Barbara Veer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in