de weg naar vrijheid

‘Vrij zijn’ is een breed begrip. Zelf denk ik het eerste aan: vrij zijn om te zijn wie je bent. Misschien is dit wel het ‘hoofdbegrip’. Maar om die vrijheid te ervaren, zal je ook vrij moeten zijn van verwachtingen (van anderen), van oordelen van (anderen en van jezelf) en van je eigen opgelegde beperkingen. Een kleine bewustwording voor jou, van mij.

De please-ziekte

Bewust en onbewust willen mensen graag voldoen aan de verwachtingen van anderen. Je wilt anderen niet tekort doen en hen pleasen. Vaak zijn dit naasten bij wie deze neiging ontstaat, denk aan je vader, moeder, lieve tante of simpelweg iemand waar je tegenop kijkt. Maar waar het om draait: niemand weet zó goed wat goed voor jou is, als jijzelf. En soms betekent dat simpelweg dat niet iedereen met je meebeweegt en dat er mensen zijn die je weerstand bieden.

Soms gebeurt het dat deze persoon waar je tegenop kijkt ‘teleurgesteld’ wordt, omdat je je eigen weg kiest. Het is dan aan hen om hun eigen verwachtingen bij te stellen. Soms kan het helaas zo zijn dat deze mensen niet kunnen leven met de keuzes die jij maakt in het leven. Weet dat de mensen die in jouw leven horen en die het beste met je voor hebben, jou altijd zullen accepteren zoals jij bent en zoals jij beweegt in het leven. Weet dat de mensen die niet kunnen leven met jouw gemaakte keuzes, vaak zelf het een en ander te leren hebben (misschien wel van jou!).
Natuurlijk houdt dit niet in dat je ineens mensen gaat kwetsen en dat je helemaal geen rekening meer houdt met anderen. Je kunt prima je eigen weg volgen zonder anderen daar (bewust of onbewust) mee te kwetsen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Oordelen overnemen.. en loslaten

Zonder dat je het zelf ooit echt doorhad, kunnen de oordelen van anderen ingesleten zijn in je eigen doen en laten. Je denkt ‘nee, laat ik dat maar niet doen, dan vinden ze me vast raar’ en omdat anderen je misschien wel als ‘raar’ bestempelen, doe je het niet. Zo maak je van het oordeel van een ander, een eigen oordeel. Misschien was er wel iemand in je familie die denigrerende opmerkingen maakte over het zijn van een kapster en heb je het daarom afgezworen, terwijl je diep in je hart dit beroep graag zou uitoefenen. Op deze manier slijten de oordelen van anderen in je eigen doen en laten en laat je ze deel uitmaken van de persoon die jij bent. Het helpt je hier bewust van te zijn. Helaas oordeelt iedereen, de een wat meer dan de ander, bedenk dat het iets over de mensen zelf zegt. Heb compassie, maar ga er niet in mee, vrijheid ontstaat als je de oordelen van anderen en (daarmee ook) van jezelf loslaat.

Vrijheid = leven vanuit je hart

Eigen opgelegde beperkingen kunnen ook je gevoel van vrijheid bepalen. ‘Dat lukt me toch nooit’, een gedachte als deze zorgt er inderdaad voor dat het je nooit lukt. Maar als je doet zoals je het ‘voelt’, maakt de uitkomst uiteindelijk niet uit, want je bent bij jezelf gebleven en hebt je hart gevolgd. En weet je? We hebben het allemaal nodig fouten te maken.
Als je leeft vanuit je hart en beweegt zoals dat voor jou fijn is, help je anderen ook. Je maakt van jezelf een beter, leuker, gezonder mens en anderen kunnen daar alleen maar van mee genieten. Zo kun je in de meest benarde situaties terecht komen en toch een gevoel van vrijheid ervaren: jij kiest zelf hoe je je voelt en hoe je reageert. Zo is het ervaren van vrijheid iets dat ontstaat als je je zelf toestemming geeft te leven vanuit je hart en jezelf te accepteren precies zoals je op dit moment bent, want dat is prachtig.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

1 REACTIE

  1. Ben erg blij met deze artikelen.Heb jaren lang bij mediums workshops gedaan en ook op paranormale beurzen gezeten met m’n tarotkaarten, eigenlijk alleen om een ander een ander licht te laten schijnen op hun problematiek.Nu krijg ik mijn kleindochter die spirituele belangstelling heeft en ik probeer haar zoveel mogelijk te ondersteunen met wat ik opgestoken heb de afgelopen jaren.Maar wat ik erg fijn vind is dat ik haar op de Nieuwe Tijdskinderen attent kan maken, zo hoort ze het ook nog vanuit een andere hoek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in