Voorkom overprikkeling tijdens de feestdagen

Sint Maarten, Sinterklaas en de kerstdagen; november en december zijn gevuld met feestdagen. Een periode van gezelligheid en samenzijn, maar ook een periode waarin veel hooggevoelige kinderen (en ouders) snel overprikkeld raken.

Extra prikkels rond de feestdagen

Tijdens deze periode komt er veel op je af, zowel voor ouder als kind. Aan de ene kant is het gezellig en kijk je er naar uit. Aan de andere kant lijk je (als gezin) van alles te moeten.

Verwachtingen van de omgeving (school, familie, vrienden) om aan allerlei activiteiten mee te doen. De knutselwerken, de kerstdiners en het lopen met de lampionnen. Het is echt ontzettend leuk maar hooggevoelige kinderen krijgen in deze periode vaak extra prikkels te verwerken en overprikkeling ligt dan op de loer.

Om (zoveel mogelijk) te voorkomen dat je tijdens de feestdagen overprikkeld raakt, heb ik een aantal tips (en overpeinzingen) op een rij gezet.

Bereid je kind voor

De eerste tip geldt eigenlijk voor alle feestdagen: bereid je kind voor. Hooggevoelige kinderen vinden veranderingen vaak spannend, en niet te weten waar ze aan toe zijn, al helemaal. Neem ze mee in wat er staat te gebeuren, wat jullie gaan doen en wanneer.

Zo kan je bijvoorbeeld rond Sint Maarten samen al een keer de route lopen. Dan weet je kind waar hij/zij aan toe is en dat is een vraag (en spanning door onzekerheid) minder.

Je zou thuis gebruik kunnen maken van een kalender met stickers, dit doen ze op school ook vaak. Dan kan je kind zelf zien hoe lang het nog duurt (Sint Maarten, Sinterklaas, cadeautjes tijdens de kerstdagen) en hoeft hij/zij dat niet steeds aan jou te vragen.

Moeten versus willen

Wat moet en wat vind jij dat moet? We zijn erg geneigd in de stroom van de omgeving (familie, vrienden, school) en commercie mee te gaan. Met als gevolg veel ‘moeten’, drukte en onrust. Zowel bij ouders als kinderen. Maar vraag je als gezin eens serieus af: ‘wat willen wij zelf?’ en ‘waar in dit geheel kunnen we keuzes voor onszelf maken?’ Welke (nieuwe) traditie kan je misschien als gezin creëren waar jullie je fijn bij voelen?

Rust, ritme en regelmaat

Neem de tijd om niks te doen of meer rust te nemen (als gezin) tijdens deze periode. Even een avond geen Sinterklaasjournaal (geef dit van tevoren aan bij je kind), wel voorlezen, zelf een boekje lezen, naar buiten of even iets voor jezelf doen.

Houd tijdens de vakantieperiode zoveel mogelijk een vast ritme aan; dit geeft rust en duidelijkheid.

T.a.v. Sinterklaas en het zetten van de schoen; spreek duidelijk af wanneer (hoe vaak) je kind de schoen mag zetten. Dit kan namelijk voor je kind al ontzettend spannend zijn (Piet komt in huis!) en als je dan iedere avond de schoen mag zetten is overprikkeling niet ver weg. Dus kijk of het bijvoorbeeld in het weekend kan en 1 keer door de week.

Snoepgoed

Tijdens alle feestdagen wordt er veel snoepgoed uitgedeeld! Het is heerlijk om te snoepen (toch?!). Veel hooggevoelige kinderen zijn wel extra gevoelig voor suiker. Wissel daarom snoep af met gezonde snacks en spreek bijvoorbeeld af wanneer (een vast moment) er gesnoept mag worden. Zodat je kind niet alle dagen stuiterend door het huis beweegt.

Aan al het moois ook weer een einde

Aan al het moois komt ook een einde: veel hooggevoelige kinderen zijn sfeergevoelig. De feestdagen zijn een bron van overprikkeling maar voor deze kinderen ook intens genieten. Wanneer een feest(dag) voorbij is, geef je kind dan de tijd om ook hier weer aan te wennen.

Soms kan jij er al aan toe zijn om de sinterklaasmuziek te deleten en de kerstboom het huis uit te slingeren, maar is je kind daar nog niet helemaal aan toe. Kijk naar je kind en naar wat hij/zij daarin nodig heeft en neem de tijd om je kind te laten wennen aan het feit dat aan al het moois ook weer een einde komt.

 

 

Picture of Pauline Coppens

Pauline Coppens

Mijn naam is Pauline Coppens en ik werk als psychosociaal therapeut en coach. Ik ondersteun volwassenen en kinderen in het leren omgaan met hooggevoeligheid.
5-hoek

Overige artikelen

Hoogbegaafd en hooggevoelig? Doe de test en in 10 minuten weet je het
Bestaansrecht héb je, bestaansruimte moet je innemen
Natuurlijker leven na burn-out met de GOLF-filosofie
Neurowetenschappers laten zien wat vasten doet met je brein
15 mythes over hoogsensitiviteit
Is verandering van ons huidige “voedingspatroon” noodzakelijk?
Hoogbegaafde kinderen: Een tien voor verwondering en respect
Waarom zijn er juist nu zoveel hsp-ers op aarde?
Onverwerkt trauma als oorzaak van angsten
Werkt jouw zekerheid nog voor je?
Uit nieuw onderzoek blijkt dat placebo’s effectiever worden in de behandeling van ziektes
“Hygge” – 5 simpele manieren om een eeuwenoude Deense oefening voor bewustzijn in je leven te verwerken