Vooruitgang vraagt moed

Je hoort wel eens dat stilstaan eigenlijk achteruitgang is. Je kan dit toepassen op alle gebieden in je leven. Denk aan je hobby’s: als je niet oefent of traint, ga je niet verbeteren. Denk ook aan je relaties: als je geen tijd spendeert aan de mensen die belangrijk voor je zijn, bestaat de kans dat je uit elkaar groeit. Kan jij nog enkele situaties bedenken?

Durf te kiezen

Ook op professioneel vlak, is stilstaan eigenlijk achteruitgang. Als je een eigen zaak uitbouwt, ben je steeds bezig om je kennis, aanbod, processen, werkwijze, … te verbeteren. Dit gaat vaak gepaard met investeringen, de ene al groter dan de andere. Op dit vlak sta ik ook voor een keuze: investeren in technische assistentie. Welke investeringen wil jij doen (privé of professioneel) om een stap vooruit te zetten?

Doe wat je graag doet

Het klinkt heel logisch (en dat is het ook), maar voor mij is dit een enorme stap uit de comfortzone. Elke investering kost geld, ook deze. Het is een hele hap uit mijn budget, maar ik weet dat het nodig is. Ik ben op het punt gekomen dat ik het beu ben om bepaalde technische dingen zelf te doen. Ik merk dat die dingen me enorm veel tijd en energie kosten. Tijd en energie die ik veel liever besteed aan wat ik graag doe: mensen inspireren. Wat zou jij graag uitbesteden, zodat je meer tijd hebt te doen wat je graag doet?

Investeer om te groeien

Voor mezelf heb ik nu de keuze gemaakt dat ik wil doen waar ik goed in ben en wat ik graag doe. De andere zaken wil ik zoveel mogelijk uit handen geven, aan mensen die daar goed in zijn. Als ik nog maar aan die taken denk, voel ik al enorm veel weerstand in me opkomen. Ik geef die zaken met heel veel plezier door. Het is een investering waarvan ik weet dat ik ze moet doen om mijn zaak te laten groeien. Het maakt me enkel ook weer angstig om het geld uit te geven. Herken jij dit gevoel ook? Je weet dat je iets moet doen, maar je durft (nog) niet?

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Open nieuwe deuren

Enkele dagen geleden kreeg ik op een heel onverwacht moment een verrassend inzicht. Ik leer anderen dat de eerste stap altijd is om de beslissing te maken, zonder te veel aan het “hoe” te denken. Pas na de beslissing, worden mogelijke opties zichtbaar. Het is alsof je eerst een deur moet sluiten, voor je andere deuren kan openen. Tijd om mijn eigen raad te gaan opvolgen! Welke beslissing stel jij uit, omdat je het “hoe” nog niet ziet?

Blijven doorgaan

Ik kies ervoor om de beslissing te nemen, ook al voel ik angst. Het is een volgend obstakel, een test van het leven om te kijken of ik wel echt wil doorgaan. Ja, ik ga door! Weer een volgende sprong uit mijn comfortzone. Ik raap al mijn moed bij elkaar en ga door de angst. Wat is tenslotte het ergste dat er kan gebeuren? Durf jij je angsten recht in de ogen te kijken en doorgaan met datgene wat je wil realiseren?

Uit de comfortzone

Weer een bewijs dat vooruitgang, op eender welk gebied, veel moed vraagt. Het is telkens weer uit die comfortzone komen. Ik weet dat ik er niet alleen voor sta. Elke dag zijn er mensen die beslissingen nemen. Elke dag komen mensen weer uit hun comfortzone. Iedereen die iets wil bereiken, ervaart dezelfde processen. Misschien op een ander niveau, maar iedereen gaat door de angst en de twijfel. Stap jij mee uit je comfortzone om te bereiken wat je wil? Heb jij de moed om, samen met vele anderen, vooruit te blijven stappen?

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

6 REACTIES

  1. Ik wil kijken hoe ver ik kan komen om op spitzen te leren staan, ook al zegt mijn ballet lerares: Je zal nooit verder komen, dan er aan de barre op te staan?

    • Niemand, ook je ballet lerares, heeft het recht om te zeggen wat je wel of niet kan. Ik geloof dat jij alles kan wat je wil bereiken, zolang je blijft volhouden en doorzetten. Ja, je kan het!

  2. Wauw! Mooi artikel Dorien.
    Je hoofd boven het maaiveld uitsteken en doorgaan. D’r is alleen een weg vooruit. De mooiste vernieuwing ligt buiten je comfortzone.

  3. Vorig jaar heb ik een reuzestap gezet. Een oude boerderij en monument met veel werk er aan gekocht. Het voelt als een sprong in het ongewisse. En zonder die eerste beweging te durven maken volgt er niets. Heel graag willen overheerst dan. Het is spannend en avontuurlijk en onzeker en beangstigend soms. En het is fijn de toekomst zich te laten ontvouwen. Hobbels én verrassingen. Het voelt dubbel en vooral vrij!

    • Prachtig, Marijke! Je hart volgen is een van de mooiste ervaringen die er zijn. Het leven zal je helpen, ook al gaat het niet steeds van een leien dakje. Zet door, hou vol en laat je niet ontmoedigen. Chapeau voor deze stap!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in