vrouwelijke kracht

Schaduw. Emoties. Heling. Onderbewustzijn. Dood. Niet-weten… Die woorden hebben twee dingen met elkaar gemeen. Eén: ze hangen samen met de duisternis. Twee: ze roepen enorme weerstand op. Zoveel zelfs dat niet (meer) gezien wordt dat de duisternis diep verbonden is met de vrouwelijke kracht. En wil je kunnen léven en creëren, dan kan je niet zonder.

De duisternis kan je op allerlei manieren aanvliegen, want ze staat bol van symboliek, projecties en angsten, maar het is vooral de afwezigheid van licht, en de tijd/ruimte waarin je met je fysieke ogen niks kan zien.

De licht en donker cycli van zon en maan werken door in de natuur en de psyche. Dingen sterven en regenereren in de duisternis, zodat ze opnieuw geboren kunnen worden in het licht. In het donker vindt vernieuwing, wedergeboorte en groei plaats. Daar vergaan planten en worden zaden ingebed. Daar heelt je ziel en ligt de kracht om fysieke vorm te geven aan je inspiratie.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Vrouwelijke kracht

Van oorsprong was het duister het domein van vrouwen; van de healers, de vroedvrouwen, kruidendokters, voorspellers en priesteressen. Ze waren zich bewust van hun verbinding met het donkere aspect van de (en hun) natuur, zoals de verschillende fasen van de maan. Ze vonden er wijsheid over het lichaam, vruchtbaarheid, seksualiteit, heling en hoe je de fysieke werkelijkheid beïnvloedt door kennis van natuurlijke (energetische) wetten. Ofwel: ze leerden er meesterschap krijgen over de vormgevende principes die aan het zicht onttrokken zijn, onder meer tijdens hun menstruatie, via dromen en visioenen

Bang in het donker

Het donker vanbinnen is je onderbewustzijn; een enorme bron van psychisch materiaal. Je schaduw huist er én het potentieel dat je persoonlijkheid vele malen overstijgt. Veel mensen zijn er bang voor (de duisternis is vooral het terrein geworden van heksen, demonen en ongetemde seksualiteit) en ze wijzen hun diepe, donkere, wilde lagen af. En ja, het ís daar ook spannend. In het donker verdwijnt je zicht en je richtingsgevoel; je hebt geen idee wat daar ligt. En toch, om je vrouwelijke kracht te leren begrijpen moet je erheen.

Is dat eenvoudig? Nee. Zowel de duisternis als het licht hebben een goddelijke kant én een niet bijster verheven kant. Als goddelijke, feminiene kracht is de duisternis helend, transformerend, maar ook vernietigend zodát ze kan vernieuwen. En daarin is ze niet per se zachtzinnig. Ze zorgt ervoor dat je de waarheid eist en je ware gevoelens onder ogen ziet. Oude structuren offert ze meedogenloos op, zoals een huwelijk waardoor je veranderd bent in een slap aftreksel van jezelf, maar altijd in dienst van je groei.

In haar lage expressievorm verwordt ze tot het kleine en het grote kwaad. Op individueel niveau ziet dat eruit als de gewelddadige echtgenoot, de veeleisende moeder of het pestende kind. Het grote kwaad toont zich als het misbruik en de uitbuiting die op nationaal en globaal niveau plaatsvinden. Het zijn, bijvoorbeeld, instanties die zich, verschuilend achter wet- en regelgeving, pretenderen juist en integer te handelen. Maar of het kwaad nu groot is of klein: mensen sluiter er liever hun ogen voor en willen er geen verantwoordelijkheid voor nemen.

De feminiene pool van de Creatie

Heb je je ooit afgevraagd waarom spiritualiteit zo gericht is op het licht? Waarom zelfheling niet algemeen geaccepteerd wordt? Waarom rationele intelligentie betrouwbaarder lijkt dan intuïtie? Waarom er zo’n angst is voor de dood; magie alleen in films bestaat; niemand meer weet hoe de maan beweegt; seks zo pornografisch is? Waarom vrouwelijke kracht er vaak zo mannelijk uitziet? Waarom we niet normaal, natuurlijk kunnen bevallen en menstruatie vooral onsmakelijk, pijnlijk of onhandig wordt gevonden? Et cetera?

Het komt allemaal op hetzelfde neer: mensen zijn de verbinding kwijt met de feminiene pool van de Creatie; oftewel hun yin, hun donker, hun vrouwelijke scheppings- en vernietigingsvermogen. Vrouwen lijden daar nog meer onder dan mannen. Het hele donkere domein hoort namelijk bij hun kracht, en alles wat eronder valt is in de loop van de eeuwen gelijkgesteld aan evil, onreinheid en onzin.

Vrouwelijke kracht

Wil je je vrouwelijke kracht weer ontsluiten (voor jezelf, je dochters en de wereld), dan moet je het oordeel op de duisternis gaan herkennen en loslaten en je focus verleggen van al het kwaad buiten, naar binnen. Want alleen dan kan je ontdekken welke rijkdom erin ligt opgeslagen.

His-story

Daarbij kan het helpen om een ander perspectief op de geschiedenis te ontwikkelen dan his-story. De Kerk en andere machthebbers hebben in de loop van de eeuwen álle duisternis verdraaid, besmet, verdacht gemaakt en buiten het zicht geplaatst. Daardoor raakten mensen vervreemd van hun eigen innerlijke creatieve levenskracht (seksualiteit) en hun goddelijke kracht (ziel). Ze vergaten dat het donker een stevige bodem is, en dat je klein kwaad nodig hebt, zodat je jezelf kan optillen. Als je wil, leert het donker je alles over de Liefde en je ontdekt er ook nog al je magische kwaliteiten.

De vernietigende duisternis

Maar ook mét die kennis is het oordeel afleggen nog steeds niet eenvoudig. Iederéén gelooft meer in de oorlog en de krankzinnigheid buiten dan binnen. Hollywoodfilms en andere externe visioenen zetten de duisternis per definitie weg als gewelddadig en beangstigend. Het vermogen om nieuwsgierig te zijn naar het donker is uitgeschakeld. We zijn collectief ongevoelig geworden voor haar schoonheid en waarde, en we missen de helderheid om te zien dat het donker ook een helende ruimte is. Daar ís niks, en juist daardoor kan je onderzoeken, herstellen, regenereren en herinneren wie je bent. Daar zit de vrouwelijke kracht, de Kali, die nodig is om lelijke dingen definitief te beëindigen.

Uiteraard is er ook een reden voor de angst. ‘Materie’ uit je onderbewustzijn geeft net zo goed vorm aan je leven als je licht. Je schaduw kán een eigen leven gaan leiden en vernietigende trekken aannemen. Alleen: dat geldt als je er niks van wil weten. Als je onderdrukt wat eigenlijk gezien wil worden.

Is de duisternis dan ook het kwaad? Ja, met een kleine nuancering: in het duister kan het kwaad zich schuilhouden. Licht en donker zijn in principe neutraal. Maar zolang we het kleine kwaad vanbinnen negeren of naar buiten projecteren, in plaats van het met een open vizier tegemoet te treden en op te lossen, kan het grote kwaad ongezien zijn gang gaan. Het springt graag in het gat van onze onnozelheid en onhelderheid. En andersom werkt het ook: bevrijd je het kleine kwaad uit zijn on-bewustzijn, dan haal je stap voor stap de bodem weg onder het grote kwaad.

Leestips

Negen Geheimen van de Vrouw – Hermelijn van der Meijden

Het Geschenk – Edith Eger

De kracht van de maan en wat jij daaraan hebt

Leven met de maan verandert je leven, tenminste, als je weet hoe je haar kracht en magie moet gebruiken. Auteur en energytrainer Hermelijn van de Meijden is nog net geen maangodin, maar weet uit ervaring hoe je de maanenergie inzet om te groeien, zonder er per se hard voor te werken.

Ze schreef er een artikel over

Ook geeft Hermelijn op 18 april van 20-21.00 uur het gratis webinar ‘Maanmagie en Feminiene Kracht’, een inwijding op het spannende Dark Moon Creation, dat de 12 Verloren Codes tot de Creatie ontsluit.

  • Voel jij de invloed van de maan in jouw leven?
  • Wil je meer grip krijgen op de invloed van de maan?
  • Vraag je je af hoe je jouw diepste verlangens concreet kunt krijgen?
  • Ben je nieuwsgierig naar de werking van energetische blauwdrukken?
  • Wil je meer vanuit je zielsverlangen leven en creëren?

Schrijf je in voor het gratis webinar ‘Maanmagie en Feminiene Kracht’ via deze link

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in