Vrijwel elk mens stelt zichzelf deze vraag op een bepaald moment in het leven. Je doet wat je altijd doet. Je hebt op zich een prima leven. Maar toch heb je het gevoel dat je niet echt voluit leeft. Je hebt meer het gevoel dat je geleefd wordt of achter de feiten aan het aanrennen bent. En je vraagt je af wat het eigenlijk allemaal voor zin heeft. Maar zingevingsvragen kunnen ook voortkomen uit heftige gebeurtenissen, zoals een naaste die overlijdt of een ongeluk of ziekte. Door dit soort heftige gebeurtenissen komt je leven even op zijn kop te staan en dat zorgt ervoor dat jij je afvraagt wat de zin van het leven eigenlijk is.

Wat is de zin van het leven?

Iedereen heeft een andere kijk op de zin van het leven. Feit is dat niemand die vraag met zekerheid kan beantwoorden. We weten het niet, dat maakt dat alle antwoorden die gegeven worden op deze vraag een visie van die persoon betreft. Mijn visie is dat het leven bedoeld is om te leven, te leren, te genieten en te ervaren. Het heeft geen groter doel maar het doel is dat je het maximale uit je leven haalt, je eigen potentie benut. De lessen oppakt die je te leren hebt. En probeert de aarde een stukje mooier achter te laten dan je hem aangetroffen hebt. Dat is voor mij de zin van het leven.

Wat is jouw WHY?

Waarin veel mensen vastlopen is dat ze niet precies weten wat hun persoonlijke waarden zijn. Waar ze elke ochtend hun bed voor uit komen. Welke zin zij aan het leven willen geven. Waar ze het voor doen. En als je dat niet weet dan ga je leven volgens “de wetten”, volgens de normen van de maatschappij, dan ga je doen wat je denkt dat er van je verwacht wordt. Dan ga je doen “wat hoort”. Je missie wordt dan eigenlijk om de perfecte leerling te zijn en het goed te doen in de ogen van de buitenwereld. Maar als jij het voor iedereen goed wil doen, dan blijf je onzeker. Dan heb je veel last van stress, want iedereen verwacht iets anders van je. Je weet nooit precies waar je aan toe bent en of je het wel goed doet.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Je leeft van buiten naar binnen.

De buitenwereld, de normen van de maatschappij, de mening en verwachtingen van de mensen om je heen worden dan leidend voor hoe jij je leven leeft. Je bent je constant aan het aanpassen. En je leeft dus in dienst van de buitenwereld. Van buiten naar binnen. Maar gelukkig zul je daar niet van worden. Sterker nog, een burn-out ligt op de loer. En de meeste mensen wachten onbewust tot het zover is voor ze verandering gaan aanbrengen. Burn-out is dan wel een hele goede oefening voor zingeving. Maar eentje die ik niemand gun. Ik spreek helaas uit ervaring.

Burn-out als oefening voor zingeving.

Als je burn-out bent, je bed niet meer uit kan komen, niet meer kan werken, niet meer voor je kinderen kan zorgen, je hobby’s en sociale contacten niet meer aan kan, alleen nog maar onder de dekens kan liggen en kan huilen… Oftewel, als alle zinvolle activiteiten uit je leven wegvallen, wie ben je dan nog? Dat is de ultieme les op het gebied van zingeving. Teruggeworpen worden op de basis en van daaruit ontdekken wat voor jou het leven de moeite waard maakt. Wat jou de kracht geeft om dit diepe dal weer uit te klimmen.

De sleutel, stop met rennen en start met leven.

De meeste mensen komen er op dat punt achter dat het niet gaat om alles wat er in de buitenwereld speelt. Maar dat het gaat om je verlangen, je behoefte en je innerlijke motivatie. Je Why. Pas als je dat op nummer 1 gaat zetten, als je van binnen naar buiten gaat leven, jouw innerlijke kompas gaat volgen, dan zul je merken dat er rust komt. Dat de onzekerheid vermindert en jij gelukkiger wordt. Weten wat jouw Why is, waar jij het voor doet, is dus de basis om jouw leven vorm te geven.

Dit klinkt misschien groot en een beetje vaag maar begin eens heel klein en praktisch met jezelf gedurende dag te bevragen. Wil ik dit eigenlijk wel? Wat wil ik dan? Waar heb ik nu eigenlijk behoefte aan? En dat kan gaan om de simpelste dingen, bijvoorbeeld een afspraak waar zomaar vanuit gegaan wordt dat je erbij bent. Heb je daar eigenlijk wel zin in? Die traditie die je al jaren hebt, past die nog wel bij jou? Of die boterhammen die je uit gewoonte elke dag eet, heb je niet stiekem trek in iets anders? Zo kom je stapje voor stapje steeds dichter bij jouw eigen behoefte en kom je er langzaam aan achter wat voor jou belangrijk is.

Heel veel bezig zijn met de vraag “wat is de zin van HET leven” is dus niet zo zinvol. Veel belangrijker is het om stil te staan bij wat het leven voor JOU zinvol maakt. Wat vind jij belangrijk? Waar kom jij elke ochtend weer je bed voor uit? Die waarden centraal zetten in je leven en je leven van daaruit gaan leven. Vanuit je eigen WHY, je eigen verlangen en je eigen behoefte. Daar ligt jouw pot met goud. Denk dan bijvoorbeeld aan meer tijd maken voor de belangrijkste personen in je leven. Meer tijd maken voor je hobby of je passie. Of misschien een baan zoeken waar jouw WHY meer ruimte krijgt. Beter je eigen grenzen aangeven, duidelijker communiceren over jouw wensen en behoeften. Het gaat niet om de eindbestemming, er is geen doel dat je moet behalen. Het gaat om de reis, en hoe je daar optimaal van kunt genieten. We zijn hier maar voor even, en we zijn hier om te leven.

Herken jij deze zoektocht? Hoe heb jij jouw WHY ontdekt? Of ben je nog zoekende?

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

2 REACTIES

 1. Hoi Daphna,
  Je artikel herinnerd er mij aan hoe ik mezelf ook ooit eens dezelfde vraag heb gesteld. Door keuzes te maken en hard te werken ging ik vooruit om mijn doel te bereiken. Tot er een grote gebeurtenis plaats had en dat doel en dus mijn zingeving veranderde. Maar het is een onderdeel van de reis die ik maak door te nieuwe keuzes te maken om de reis weer voort te zetten. Nu alweer paar jaar veder onderweg en weet ik dat ik mijn eigen behoefte mag volgen. Dat was me al vaker verteld maar zat nog in een mindset van een vast doel. Je artikel herinnerd me er weer aan dat het leven draait om de lessen die we leren op onze reis vanuit eigen wil en vrijheid. En zonder belemmeringen te LEVEN.
  Dankjewel!
  Hartelijke groet,
  Twan

 2. Soms denk ik wel eens dat ‘zinvol’ ook betekent dat je met zinnen en woorden iets ‘vol’ dient te maken. Zinvolheid kan soms ook voortkomen vanuit een vals gevoel van gebrek aan eigenwaarde of juist om een bepaald gevoel/idee van eigenwaarde in stand te houden.

  De wereld mooier maken….? Ik hoorde iemand ooit zeggen: “Probeer niet jouw visie van de wereld te projecteren op het Nieuwe Jeruzalem”. Ofwel: als iedereen zijn visie van de wereld naar buiten projecteert, dan wordt het weer een Babylonische spraakverwarring en een dit is mooi en dat niet, omdat het niet met iedereen matcht.

  Je Licht af en toe even bewust uitzenden naar de aarde, de planeet kan heilzaam zijn. En niet de geheime agenda die je meezendt van ‘hoe het er uit moet komen te zien’. Leven op aarde en in de wereld met jouw Lichtje en prive de dingen doen die je fijn vindt en vooral in de persoonlijke omgeving eerlijk zijn over wat je wilt/ niet wilt. Kunt/nog niet kunt. Beetje bij jezelf blijven. Dit betekent soms veel dingen afslaan.Of zoals Madonna de zangeres ooit zong:

  “The Power Of Good-Bye” lyrics
  Madonna Lyrics
  “The Power Of Good-Bye”

  Your heart is not open, so I must go
  The spell has been broken, I loved you so
  Freedom comes when you learn to let go
  Creation comes when you learn to say no

  You were my lesson I had to learn
  I was your fortress you had to burn
  Pain is a warning that something’s wrong
  I pray to God that it won’t be long
  Do you wanna go higher?

  There’s nothing left to try
  There’s no place left to hide
  There’s no greater power
  Than the power of good-bye

  Your heart is not open, so I must go
  The spell has been broken, I loved you so
  You were my lesson I had to learn
  I was your fortress

  There’s nothing left to lose
  There’s no more heart to bruise
  There’s no greater power
  Than the power of good-bye

  Learn to say good-bye
  I yearn to say good-bye

  There’s nothing left to try
  There’s no more places to hide
  There’s no greater power
  Than the power of good-bye

  There’s nothing left to lose
  There’s no more heart to bruise
  There’s no greater power
  Than the power of good-bye

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in