DELEN
Star Trek The Next Generation Make It So Captain Picard

Alan_CohenDoor Alan Cohen
Vertaling: Stefan Walthie

Star Trek The Next Generation Make It So Captain Picard
Star Trek ‘s Captain Jean-Luc Picard

Ik ontving een brief uit Maleisië waarin stond dat de overleden koning van Iran wilde dat ik zijn koninklijk fortuin erfde. Het enige dat ik hoef te doen is geld sturen naar een anonieme postbus in Engeland om de advocaten te betalen, die vervolgens het geld vrijgeven aan mensen die in het buitenkansje geloven. Jijzelf hebt waarschijnlijk ook wel eens zo’n ‘oplichtermail’ ontvangen die aankondigt dat een of ander rijk, beroemd, koninklijk of spiritueel persoon een fortuin heeft weggemoffeld welke nu beschikbaar is aan een elite groep mensen. Je geluk wordt bewezen als je geld stuurt.

Terwijl ik mijn uitnodiging van de konings geheim agent herlees probeer ik me in te denken waarom dit soort oplichterijen zo aantrekkelijk zijn. Op een onderbewust niveau realiseren we ons allemaal dat er een rijk is met grote rijkdommen die op ons wachten om ze op te eisen. Onze ziel herkent dat de wereld waarop wij rondlopen niet het koninkrijk van de hemel is en we hunkeren naar een terugkeer naar die plek waar we een vage, maar opgetogen herinnering aan hebben. Het idee dat we erfgenamen zijn van een groots koninkrijk gaat op een atomisch niveau rond door ons lichaam. Dus zodra de e-mail of brief aankomt die zegt dat ons verborgen koninkrijk nu beschikbaar is fleuren we op. Op een bepaalde manier is het waar. We zijn erfgenamen van een groots koninkrijk. Niet degene die de oplichters ons proberen te slijten. Het koninkrijk waar Jezus het over had toen hij tegen zijn ondervragers zei:

“Mijn koninkrijk is niet van deze wereld.”

Romantische liefdesverhalen hebben ook een kern van waarheid. We willen allemaal de gelukzaligheid ervaren van een echte relatie, en terecht ook. Liefde is onze natuurlijke toestand. De meeste van ons zijn echter ver van die staat afgeweken, waardoor we ons voelen als Assepoester die met een vies gezicht de vloeren schrobt onder de zweep van haar stiefzusters. Middenin ons zwoegen wensen, hopen, bidden en weten wij dat een prachtige sprookjesprins of –prinses ons op een wit paard trekt, ons weghaalt uit onze misère en ons terugbrengt naar het kasteel waar we horen te zijn. Daar worden we verwend met weelderige bedden, koninklijke tuinen en bediendes die ons druiven voeren. Een kinderlijke uitvlucht van fantasie? Op een bepaalde manier zeker.

Toch, op een andere manier weet een deel van ons dat we echte liefde verdienen. We weten dat de magere vervangingen van liefde waar we tot nu toe genoegen mee hebben genomen dit absoluut niet kunnen zijn. Dus keren we ons naar een eindeloze stroom aan liefdesliedjes, romans en films om ons naar een rijk te brengen dat ons hart wenst en dat ons een korte blik geeft op hoe het volgens ons zou kunnen zijn en zou moeten zijn.

Dus in zekere zin zijn sprookjes waarheid. Ze herinneren ons aan wie we zijn en wat we verdienen. Het lastige onderdeel is hoe daar te komen. Als je hoopt om de loterij te winnen om je creditcardrekeningen af te betalen of dat de perfecte man of vrouw je komt bevrijden uit je saaie relatie, dan kun je waarschijnlijk nog lang wachten. Je moet misschien zelfs een baan gaan zoeken of werken aan de communicatie met je huidige partner. Toen het trustfonds van mijn vriendin Sandy op was, had zij moeite met het betalen van haar rekeningen. Sandy zou alles doen voor geld behalve een baan zoeken. Ze heeft gebeden, bevestigd, een schatkaart gemaakt, haar huis ge-feng shue’t, haar deur rood geverfd, ze is naar geluksworkshops gegaan, tienden betaald en heeft ten hemel gestegen meesters aangeroepen. Het enige dat ze niet wilde was iets doen om geld te verdienen. Vrienden hebben haar banen aangeboden, maar die heeft ze afgewezen. Ze verwachtte dat de kosmos haar zou ondersteunen, maar ze wilde niet deelnemen aan dit proces. Sandy had gelijk in de verwachting dat de kosmos haar zou ondersteunen. Ze begreep alleen niet dat het geld net zo goed via haar kan komen als naar haar toe.

In zekere zin overtreft het leven op deze wereld de magie van sprookjes. Er zijn net zoveel wonderen en magie hier, misschien zelfs meer, als in de verhalen voor het slapengaan die je zijn voorgelezen. God verbergt zich niet in afgelegen koninkrijken in de wolken. God wordt onthuld door onze dagelijkse activiteiten naar een niveau van heiligheid te brengen. Als je vreugde volgt ervaar je de hemel op aarde. Zoals Frederick Buechner ooit heeft gezegd:

“Om je roeping te vinden hoef je enkel de kruising te vinden tussen je eigen diepste blijdschap en de werelds diepste honger.”

Lichtkrachtengel
Toch, afhankelijkheid van engelen wordt alleen overstegen door het zijn van een engel

Tijdens de laatste paar decennia zijn engelen uitermate populair geworden. Veel mensen gebruiken engelen kaarten, kopen in winkels met engelenspullen en worden gecertificeerde engelenmediums. Ikzelf geloof in engelen en roep ze aan. Toch, afhankelijkheid van engelen wordt alleen overstegen door het zijn van een engel. God redt de wereld niet via gevleugelde wezens met aureolen die uit de wolken neerdalen. God redt de wereld via mensen zoals jij en ik. Mensen die soms geïrriteerd raken, een extra toetje eten en stomende seksuele fantasieën hebben. Als je een engel wil ontmoeten, kijk dan in de spiegel. Om engelen aan te roepen is één ding, om een engel te zijn is iets heel anders. Met het laatste komen jij en de wereld veel verder. De aarde is niet een plek waar engelen gedijden. Het is een oefenveld om er een te worden.

Zoals Frank Sinatra ooit heeft gezongen: “Sprookjes kunnen uitkomen. Het kan je gebeuren.” Wacht niet tot jouw sprookje uitkomt.

Voor de beste sprookjesformule ooit volg je het commando van Captain Jean-Luc Picard, kapitein in een van de populairste sprookjes van deze tijd, Star Trek.  Captain Picard zei dagelijks tegen zijn bemanning: “Laat het gebeuren.” (make it so!)

Alan Cohen Publications – http://www.alancohen.com

©Nieuwetijdskind.com 2015

2 REACTIES

 1. Om je roeping te vinden hoef je enkel de kruising te vinden tussen je eigen diepste blijdschap en de werelds diepste honger.

  Een erg nuchter en komisch geschreven artikel.
  Bedankt Alan. Leuk!!

  En wat die roeping betreft: mensen begrijpen vaak niet wat hun roeping is, omdat de geroepene meent uitverkoren te zijn en denkt dat het om een speciale taak zou gaan.
  Maar een roeping is meestal een doodnormale taak.

 2. Een leuke en een recht voor zijn raap verhaal over sprookjes.
  Het is leuk zo af en toe om in sprookjes te geloven, het haald
  Soms de scherpe kantjes van het leven af.
  Ik kan zo af en toe de werkelijkheid even ontvluchten. niks mis mee.
  Ik heb zelf engelen kaarten en haal er vaak mooie boodschappen uit.
  Soms weet je de antwoorden allang maar herken je ze niet altijd.
  Ach gewoon leuk om te doen, maar ik weet dat het big business is.
  Er komt niks van zelf naar je toe in het leven.
  Met hard werken kan je een hoop te bereiken. en een beetje mazzel.
  Je eigen sprookje maken , genieten van de kleine dingen.
  Alles is mogelijk als er maar een wil is die je wakkert schud en je verteld
  Welk sprookje er voor jou weggelegd is.
  Hoe klein ook , pak het op en probeer er van te genieten.
  Ook al lijkt alles tegen te zitten, en voel je je er ver van af staan.
  Er gloort altijd hoop en licht aan de horizon.
  En dat moet je soms vast grijpen. en niet bij de pakken neer gaan zitten.
  Al is het maar een klein sprookje geloof erin. En alles komt goed.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
vul je naam in