Als psychiater behandel ik vaak patiënten die zeer empathisch zijn, en die in een staat van uitputting raken door een syndroom dat gekend is als bijnieruitputting/ vermoeide adrenalineklieren.
Dit is een complex van symptomen zoals uitputting, pijn, angst, moeite om helder te denken en slapeloosheid. In deze staat is het theoretisch zo dat de adrenalineklieren de stress in de buitenwereld niet aan kunnen, zodat hormonen zoals cortisol, die je normaal in vorm houden, uitgeput raken.

door Dr. Judith Orloff

In mijn boek,The Ecstasy of Surrender (De extase van overgave) heb ik het over de heel reële situatie van empathische aandoeningen, waarbij empathen letterlijk de stress en symptomen van anderen overnemen. Ongelukkigerwijze heeft de conventionele geneeskunde geen context waarin dit te plaatsen valt, en krijgen vele empathen foute diagnoses.images Omdat empaten emotionele sponzen zijn en letterlijk symptomen van anderen overnemen, verhoogt dit hun stressniveau, en maakt dit dat ze ontvankelijker zijn voor uitputting van de adrenalineklieren. Hier zijn wat oplossingen voor empathische mensen om adrenalineklier-vermoeidheid te behandelen, de symptomen aan te pakken en je energie te herstellen. Maar denk eraan, dit is slechts een symptoombehandeling – empathen dienen hun levensstijl gefundeerd te veranderen, zodat je je energie op lange termijn effectief kan beheren.

Manieren om bijnieruitputting aan te pakken

 • doe bij een dokter een bloedtest om je cortisol-levels te meten
 • vraag aan je dokter informatie over op natuurlijke manier je cortisol-level in orde te brengen
 • neem regelmatig zoveel rust als je kan (slaap is zeer healend en herstellend!)
 • verwijder de energie-vampieren in je leven, of toon ze op zijn minst duidelijke grenzen zodat ze je niet chronisch uitputten
 • eet volwaardige voeding en vermijd junk food
 • voeg Himalayazout toe aan je dieet, en vermijd lage kwaliteits-zout (check altijd even met je dokter wanneer je bloeddruk hoog is)
 • vermijd witte bloem en andere toxische granen
 • minimaliseer je suiker-verbruik
 • doe zachte lichaamsoefening en stretching, bouw geleidelijk aan conditie op en doe meer inspanning naarmate je energie-level stijgt
 • mediteer: 3 minuten hartmeditatie om mini-breaks te nemen doorheen je drukke dag, om jezelf opnieuw op te laden
 • neem 2000 tot 5000 mg vitamine C per dag (raadpleeg altijd je dokter)

  Bijnieruitputting
  de bestseller die Dr Wilson schreef over bijnieruitputting (klik voor info)

Naast die praktische tips hou je best de attitude aan van positief denken. Bestook jezelf niet langer met negatieve gedachten zoals ‘Ik zal me nooit nog beter voelen’, of ‘Ik ben zwak en ziek’. Focus liever op de overgave-affirmaties die ik bij het eind van elk hoofdstuk aanbied, zoals ‘Ik ben gezond, gelukkig, en ik verdien het om wel-zijn uit te stralen’.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Over bepaalde stress in de buitenwereld hebben we geen controle, maar we hebben wel innerlijk controle over hoe we daar mee omgaan.

Om vermoeidheid van de adrenalineklieren aan te pakken, kan je veel innerlijke stress vermijden door patronen van zelfbeschuldiging los te laten, en mededogen en liefde voor jezelf te ontwikkelen!

Bekijk het boek Bijnieruitputting-het stresssyndroom van de 21e eeuw bij Bol.com

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

12 REACTIES

 1. En lees hier alle mogelijke adviezen in het artikel en comment sectie. Wat dacht je van de overload aan informatie vandaag de dag. Eindeeeeloze adviezen. Voor wie hier keuze stress en hoofdpijn van krijgt probeer gewoon eens meer tijd voor jezelf te nemen en te voelen wat jij wil en hier naar handelt.

 2. rhodiola rosea 500mg en savonds aschwaghanda helpt enorm
  samen met vit c. Je vindt er genoeg informatie over deze 2 produkten op internet. Mij heeft het geholpen om uit een uitgeput dal te komen.
  Soms nog een goeie terugval als ik teveel hooi op mn vork neem naar buiten toe .
  en ja vooral proberen dicht bij mezelf blijven en anderen hun problemen bij hen laten .

 3. Er zijn geweldige resultaten te zien bij het gebruik van de essentiële olie endoflex. Na gelang de duur van de bijnieruitputting is het smeren van deze olie op je bijnierplekken op je lichaam nodig. Een natuurlijke manier van aanpak zonder bijwerkingen. Er zijn al vele mensen die hierdoor zijn geholpen.

 4. Om goed te kunnen gronden en te aarden zijn (stilte)wandelingen, tai chi/chi kung, maar ook massage een goed middel. Eet elke dag 5 tot 8 ons zongerijpte groenten, fruit en bessen om meer rust en kalmte in het hoofd te krijgen. Gezonde groet van een hsp'er, vitaliteiscoach en masseur

 5. Voor degene met bijnieruitputting, kan ik een EMR behandeling aanbevelen. Deze heb ik in Leeuwarden gedaan. Door geluidsgolven worden de bijnieren gestimuleerd (de motor wordt a.h.w. aangejaagd) en ik had plots weer mijn oude vertrouwde energie terug. Iets wat ik in geen jaren meer heb gevoeld.

  Dit gun ik iedereen, vandaar deze reactie.

  • Beste karin kun je mij vertellen bij wie je deze behandeling gehad hebt. Ik kamp n.l. al jaren met ernstige vermoeidheid, de dokter wil geen bloedtest doen en anti depressie medicijnen helpen niet of voor een paar dagen. Ik vermoed dat mijn bijnieren ernstig uitgeput zijn door 20 jaar veel en soms erg veel stress. Je zou mij er zeer wel bij helpen kunnen om mijn dodelijke vermoeidheid op te kunnen lossen Het probleem is echter ik woon in Hoorn( N-H) Bij voorbaat dank

 6. Heel nuttige en praktische leef adviezen die het waard zijn om zeker uit te proberen en als het kan te blijven volhouden !
  Als het zo is dat empathen letterlijk de stress en symptomen van anderen overnemen, dan is hier sprake van medelijden.
  Juist daarom is het zo belangrijk om goed onderscheid te kennen tussen medelijden en mededogen. Mededogen is wellicht de hoogst te waarderen menselijke kwaliteit die ontwikkeld kan worden. Mededogen komt voort uit een altruïstische levenshouding. Hierbij komt een sterk ontwikkeld invoelendvermogen juist goed van pas. Als het uitgangspunt is dat alles en iedereen onderling verbonden is, dan kan ik geen energie-vampieren uit mijn leven te bannen. Ten alle tijden is het van wezenlijk belang om beide voeten stevig in de klei te laten staan. Ofschoon alles met alles onderling is verbonden leef ik als mens helemaal alleen in mijn eigen lichaam. Hierbij zijn duidelijke grenzen vanzelfsprekend zodat je niet chronisch uitgeput raakt.
  Allebei de voetjes op de grond en verwijder de energie die belemmert en blokeert. Da’s mijn aanvulling in de hoop dat niemand zijn of haar empatisch vermogen overboord kiepert. De wereld heeft het harder nodig dan ooit.

 7. Hier nog een effectieve, grondige manier om van emotionele stres af te komen n.l. E.F.T (Emotion Freedom Techniques).
  Zoals je op het kaft van het boek ziet raken we van nature al vaak dagelijks de energiepunten aan.
  Door te focussen op de klacht waar je vanaf wilt en ondertussen te kloppen op de energie punten, lost de emotionele stress op.
  Het voelt en werkt bevrijdend ontspannend en genezend.
  Deze tool is te gebruiken als zelfhulp voor het bestrijden van de symptomen, voor het oplossen van emotionele, psychische en lichamelijke klachten, bezoek een E.F.T. therapeut
  groetjes gea van den akker

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in