Heeft u zich ooit afgevraagd waarom we dieren zoals katten, honden en goudvissen koesteren als huisdier, maar ervoor kiezen om andere dieren, zoals varkens, koeien en zalm, op te eten? Waarin zit het onderscheid? Waarom die dubbele moraal? Hoe komt het dat we de levens van dieren die we liefdevol in onze huizen verwelkomen waarderen en de levens van vele andere diersoorten niet? Waarom eten we geen roodborstjes en poema’s? Het is buitengewoon interessant dat deze gedachte bij de meerderheid van de mensheid niet eens opkomt.
Een antwoord van een psycholoog
In Canada lanceerde iVegan een advertentiecampagne “Waarom het ene dier liefhebben en het andere opeten?”, die liep tijdens de Toronto Transit Commission (TTC). Duizenden mensen werden dagelijks geconfronteerd met advertenties en posters waarop twee dieren werden afgebeeld onder de kop: “Waarom het ene dier liefhebben en het andere opeten?” De poster somde vervolgens een lijst van overeenkomsten op tussen die twee dieren. De publicaties bestonden uit drie advertenties waarop een puppy versus kalf, een kitten versus kuiken en een puppy versus biggetje werden getoond. Ook lieten deze publicaties enkele (van de vele) wrede en onmenselijke praktijken zien, die wereldwijd in de bio-industrie plaatsvinden. Deze advertentiecampagne verhoogde op z’n minst het bewustzijn van de mens voor de wreedheid die specifieke dieren gedwongen worden te verduren en vestigde de aandacht op de zeer terechte vraag: “Waarom het ene dier liefhebben en het andere opeten?”
Video: Ted Talk met psychologe Melanie Joy. Bespreking van carnisme.
U vraagt zich nu misschien af: wat is carnisme precies? Melanie Joy definieert ‘carnisme’ als volgt: “Carnisme is een onzichtbaar geloofssysteem, of ideologie, dat mensen conditioneert om bepaalde dieren te eten. Carnisme is in feite het tegenovergestelde van veganisme; ‘Carn’ betekent ‘vlees’ of ‘van het vlees’ en ‘isme’ betreft het geloofssysteem. De meeste mensen zien het eten van dieren als een vanzelfsprekend gegeven in plaats van een keuze; wereldwijd denken mensen in vleesetende culturen meestal niet na over waarom ze het vlees van sommige dieren walgelijk en vlees van andere dieren smakelijk vinden, of waarom ze helemaal geen dieren eten. Maar aangezien het eten van dieren in de wereld van nu helemaal niet noodzakelijk is om te kunnen overleven, is het dus een keuze – en keuzes komen altijd voort uit overtuigingen.
Bekijk de video van de Ted Talk hieronder voor meer informatie over dit onderwerp.
Voor meer informatie over het werk van Melanie Joy en het begrip ‘carnisme’, lees haar boek “Waarom we van honden houden, varkens eten en koeien dragen” (Why We Love Dogs, Eat Pigs And Wear Cows), of bezoek de website www.carnism.org.
Wat kunt ú doen?
Zoals Joy het al noemt in de video, u kunt uw vleesconsumptie drastisch verlagen. Als u ontevreden bent met de manier waarop deze dieren in de bio-industrie worden behandeld, BOYCOT DIE DAN. Stop met oogluikend toestaan wat er voor uw neus gebeurt. U kunt verschillende keuzes maken, u heeft altijd een andere mogelijkheid, en dat is uiterst belangrijk om zéér goed te onthouden. Als het idee om het eten van vlees helemaal op te geven te moeilijk is, overweeg dan ‘Vleesloze maandagen’ en maak van die dag een vegetarische of veganistische dag. Dit biedt u een geweldige kans om eens een paar heerlijke vegetarische/veganistische recepten uit te proberen (kijk bijvoorbeeld op de hippe vegetarier, De Vegetarische Slager, of Jamie Magazine voor een aantal verrukkelijke ideeën), uw vleesconsumptie drastisch te verlagen en uzelf bewust te maken dat de hoeveelheid vlees die we gemiddeld verorberen absoluut niet noodzakelijk is om ons in leven te houden. Het is slechts een gewoonte die doorbroken dient te worden. Het is tijd voor een drastische mentaliteitsverandering op deze planeet en dat kan alleen gebeuren met uw hulp! Het is aan ons allen om “De verandering te zijn die we in de wereld willen zien!” Verspreid deze boodschap, deel het artikel en de Ted Talk met vrienden en familie. Zelfs als u denkt dat men niet zal luisteren, u weet maar nooit en niet geschoten is altijd mis. Dit zou nou nèt het kleine duwtje in de rug kunnen zijn hen te helpen hun gedachten te veranderen.
Een artikel als dit roept altijd heftige emoties op. Aan de reacties te zien is dit een ouder artikel uit 2015. Zes jaar later is klimaatverandering een hot item, zo ook de stikstofcrisis. Hoe ‘vervelend’ het ook is om minder vlees te eten, voor het behoud van onze planeet (en de toekomst van onze kinderen) ontkomen we er niet aan.
Wat me opvalt in dit soort discussies, is dat het lijkt alsof vleeseters zich altijd enorm aangesproken voelen en zich gaan verdedigen waarom ze vinden dat ze het recht hebben om dagelijks vlees eten. Het is pas sinds de jaren ’60 dat we iedere dag vlees zijn gaan eten. Mijn ouders, tachtigers, hadden die ‘luxe’ niet. En dat is wat vlees eten zou moeten zijn, een luxe die je niet dagelijks hoeft te eten.
Het gaat er nu eigenlijk niet eens meer om waarom we sommige dieren knuffelen en andere dieren eten. Voor onze planeet is het hoogst belangrijk dat we minder vlees gaan eten. Omdat een groot deel van de aarde, in Nederland maar ook in bijvoorbeeld Brazilië, gebruikt wordt om onze enorme veestapel te voeden. (De mais en tarwe die we bijvoorbeeld in Nederland verbouwen is bestemd voor veevoer.). De reden dat het regenwoud verdwijnt, is onder andere omdat wij voedsel nodig hebben voor onze enorme veestapel.
Wat zou helpen is als vlees minder ‘anoniem’ wordt. Je mening verandert als je zelf een dier grootbrengt dat je slacht en opeet. Ik woon nu vijf jaar op het platteland. We begonnen met een groepje van zes kippen. Al gauw kwamen er schattige kuikentjes, waarvan de helft haan was. Na weken leuren met onze zes maanden oude hanen, niemand zat op een haan te wachten, leerden we om ze dan maar zelf te slachten. Ook hebben we drie jaar geleden twee bokjes van de naburige geitenboerderij geadopteerd, omdat we geitenkaas eten en vonden dat we zo onze verantwoordelijkheid namen voor het bokjes-overschot. Eén bokje hebben we laten slachten. Dat moment dat we hem naar de slachterij brachten vergeet ik nooit. Hartverscheurend. Ik kan je zeggen dat ik de hanen en de bok niet met smaak heb opgegeten. (Een schooltuintje is voor veel kinderen een heel leuke schoolse activiteit. Waarom het verzorgen van een boerderijdier geen onderdeel van het lesprogramma op scholen vraag ik me af…).
Als je wil, lekker vlees blijven eten, maar wel minder frequent en biologisch, zodat de beesten ook een fatsoenlijk(er) bestaan hebben.
Ik heb het filmpje al een keer gezien. In mijn mening is er geen eenduidig antwoord op deze vraag. Zelf ervoer ik het niet meer willen eten van vlees nadat ik een heleboel oud zeer had opgeruimd. Ik voelde plotseling de angst in het vlees waar ik eerst onbewust voor was. Dat zorgde ervoor dat ik vlees loos ging eten.
Momenteel heb ik weer meer trek in het eten in vlees. Ik merk ook dat ik oud zeer voel wat ik nog niet heb los gelaten. Mijns inziens zorgt mijn energie niveau ervoor of ik wel of geen trek heb in vlees. Ik kan het nu zien als een teken dat ik angst vast houd en dien los te laten. Als ik echt heel erg trek heb in vlees dan eet ik het. En ik eer het dier door het te bedanken voor zijn vlees. De bewustwording zorgt er ook voor dat ik gerichter aan de slag ga met mezelf en dan neemt de trek in vlees ook weer af. Wellicht kan ik ooit op een hogere energie niveau blijven en leven zonder vlees. De tijd zal het leren.
Waarom het mooie Vlijtig Liesje op de vensterbank zetten en de lompe Preiplant opeten? En waarom de lieve Paardebloemen uit het gazon verjagen?
Even domme vragen als de titel van dit artikel.
Het opeten van roodborstjes of puma’s zou tot hun uitsterven leiden. En moest er geen rundsvlees meer gegeten worden of melk gedronken, er zouden geen koeien meer zijn. Als ze hun leven lang gelukkig op een weide gestaan hebben en bij grote koude in de stal, heb ik er geen probleem mee om ze op te eten. De dood is voor alle levende wezens geen lachertje, ook voor ons niet.
Voor veganisten met B12 tekort: het komt in hoge concentratie voor in ‘nori’, een Japans zeewier dat gegeten wordt. Maar toch maar opletten voor de radioactiviteit…
Beste Eriq,
Domme vragen zijn het zeker niet.
De vergelijking met uitsterven is onterecht. De dieren die nu leven in de vee-industrie planten niet zichzelf voort. De mens bevrucht deze kunstmatig. De hoeveelheid koeien en varkens zouden er niet zijn als de mens die niet zodanig zou bevruchten. Wij zouden natuurlijk hetzelfde met puma’s en roodborstjes kunnen doen, maar je begrijpt dat dat economisch minder aantrekkelijk is.
Net als de vergelijking met preiplanten en paardenbloemen – deze planten zullen wellicht pijn ervaren maar ik neem aan dat ik je niet hoef uit te leggen wat het verschil is met het zenuwstelsel van een varken.
Dan nog het laatste; een koe staat niet zomaar haar hele leven in de wei. Hebben we het over melk dan wordt zij meermaals zwanger gemaakt, na 9 maanden zwangerschap bestolen van haar kinderen waarop de mens de melk af kan tappen die haar lichaam nu maakt voor haar kind. Dat is niet goed te praten. Zo verliest zij 4 tot 6 van haar kinderen waarop ze zelf – 15 a 20 jaar eerder dan haar originele levensverwachting, af wordt gemaakt. (Haar dochters zullen hetzelfde lot wachten en haar zonen zijn slechts een bijproduct en zullen ofwel meteen afgemaakt worden voor de stremsel in moeder’s kaas ofwel wat vetgemester zodat zijn spieren en pezen op worden gegeten – met een beetje pech gebakken in de boter zie bedoelt was om hem te voeden)
De dood is inderdaad geen lachtertje, je hebt de keuze hier niet langer aan bij te dragen. Het is beter voor onze gezondheid, voor de wereldvoedselverdeling, voor het milieu, en uiteraard beter voor de dieren zelf – neem die verantwoordelijkheid aub.
Wat een cynische reactie….en met name ook wat betreft de B12…..
Waarom zou het eten van planten beter (minder erg) zijn dan het eten van vlees? Alleen om dat we meer verwant zijn aan dieren en daardoor gemakkelijker affectieve gevoelens koesteren. Maar planten zijn net zo goed leven en wie weet wat zei allemaal kunnen ervaren. Daar hebben we geen weet van. We denken en doen allemaal maar wat.
Als je het hebt over de pijn die planten ervaren, 80% van de landbouw is bedoeld voor de vee-industrie. Als wij allen zouden stoppen met het eten van dieren zouden er ook minder planten geplukt hoeven worden 🙂 win-win!
Dankjewel voor je artikel over al onze lieve dieren. Het getuigt van een hoog en mens- en dierlievend bewustzijn. En ook van veel liefde in je hart.
Nog een fijne dag
Ik vind dit ook geen artikel voor deze site. Ik wordt een beetje moe van de stempel die je schijnbaar krijgt als je wel vlees en vis eet door mensen die er voor kiezen geen vis of vlees te eten. En ik denk dan maar heel simpel, in het dierenrijk zijn er dieren die dieren eten en dieren die planten eten. Ik kan me niet voorstellen dat dieren zelf niet het instinct hebben om te weten wat goed voor ze is. Laten wij daar een voorbeeld aan nemen. Als je je goed voelt om vlees of vis te eten doe dat gewoon, en als je je daar niet goed bij voelt doe het dan niet.
En het artikel is totaal niet wetenschappelijk onderbouwd.
in de natuur zijn geen mega stallen met dieren die kunstmatig bevrucht worden, te kort leven en volgespoten worden met antibiotica. Je begrijpt het verschil met een leeuw die een zebra vangt toch wel?
Inderdaad Ella…..vooral ook wat betreft die vreselijke megastallen!
Goed dat hier aandacht aan wordt besteedt om mensen bewust te maken, maar ik vind het artikel niet zo thuis op nieuwetijdskind. Ik had een artikel verwacht waarin er ook dieper in wordt gegaan op deze vraag. Waarom we onbewust wel een dier kunnen eten als het al verwekt en verpakt is en niet als het voor onze neus geslacht wordt bijvoorbeeld. Het zou mij interessant lijken om hier meer antwoorden op te krijgen en dan zowel op psychologisch als spiritueel/energetisch niveau.
Maa,
Ja onwetendheid en ego, maar volgens mij komt onwetendheid op de eerste plaats. 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=Mn9Wmjp2aZI
<blockquote> Heeft u zich ooit afgevraagd waarom we dieren zoals katten, honden en goudvissen liefhebben als huisdier, maar ervoor kiezen om andere dieren, zoals varkens, koeien en zalm opeten? Waarin zit het onderscheid? Waarom die dubbele moraal. </blockquote>
Ik denk dat het antwoord vrij simpel is.
Katten en honden zijn geschikt als huisdier, omdat ze zindelijk zijn te maken.
Ik zie een koeienvlaai op het vloerkleed echt niet zitten.
Trouwens, in veel landen zwerven katten en honden op straat en wordt hun vlees als lekkernij beschouwd.
Verder staan dieren als kippen, koeien, geiten, schapen en kamelen dichter bij de mens omdat ze als vee en lastdieren werden gehouden (ooit zelfs onder één dak) wegens de produktie van melk, eieren, leer en dus ook vlees.
E.e.a. is vaak cultuur en godsdienst gebonden. Varkens werden onrein bevonden en waren verboden te eten.
Ik vraag me af of je met een goudvis in kom, een kanariepiet in kooitje, of een olifant in Artis nog wel kan spreken van liefhebben.
<a href="#comment-245717" rel="nofollow">@Lia</a>, nou Lia, natuurlijk kan dat , een goudvis of kanarie liefhebben, het is maar wat jij onder liefhebben verstaat. In mijn vorige werk in een instelling voor verstandelijk gehandicapten had een cliente een kanarie in een kooi. Dat was wederzijds liefde hoor. Dus het kan wel
Het zal allemaal wel.
Wat mij betreft is liefhebben ook nog zoiets als vrijheid.
Een vogeltje hoort niet in een kooitje, een vis niet in een kom en een konijn niet in een hok.
Jawel, en allemaal nog in hun eentje ook.
Zal ik jou eens eenzaampjes opsluiten in een kooitje?
🙁
<a href="#comment-245736" rel="nofollow">@Lia</a>, dat vindt jij bedoel je? Ik zou ook nooit een dier willen opsluiten, maar ik geloof wel dat op zielsniveau daar vrijwilligers voor zijn; zeker in het geval van zo'n "cliente". En ik geloof ook dat dit liefde is.
Gordon,
Ik schrijf “wat mij betreft”, dus het is inderdaad wat ik er van vind. 🙂
Ik geloof ook niet in “vrijwilligers op zielsniveau”.
Uitgezonderd misschien gedomesticeerde dieren en enkele andere dieren die iets meer persoonlijkheid en intelligentie vertonen, denk ik dat dieren tot een groepsziel behoren (een soort overziel) en geen individuele ziel bezitten.
De groepsziel is m.i. duidelijk merkbaar bij vissen die in scholen leven en o.a. bij vogels (trekvogels in groepen, spreeuwen, etc). Denk bijv. ook aan bijen, mieren.
Volgens mij zijn zulke dieren dus niet in staat om onafhankelijk van de groep en op “vrijwillige” basis te reageren.
Ach ja, ik vernam vorige week dat er mensen zijn die een krokodil in de kelder houden. Het moet niet gekker worden. Nog even en dan heeft iemand een nijlpaard of haai in de badkuip. 😀 😀
Als kind wilde ik nooit vlees eten. Het moest van mijn moeder, het zou gezond zijn. Zo groei je op en gaat inderdaad denken dat het zo hoort. Toch is die vraag vaak bij me opgekomen waarom we zulke lieve beesten als varkens en koeien opeten. Nu eet ik soms nog maar vlees, voornamelijk kip. (Alsof dat geen lieve beestjes zijn)
Maar.. ik heb een vraag die me al een hele tijd bezig houd.
Ik heb een opname storing van vitamine B12, sinds 6 jaar een ernstig tekort en wordt daarvoor behandeld. Zonder behandeling gaan mensen eraan dood. B12 zit (zeggen ze) alleen in dierlijke producten.
Mijn vraag is nu; hoe kunnen mensen zoals veganisten, voldoende vitamine B12 binnen krijgen op een natuurlijke manier? Dus mensen die geen vlees e/o dierlijke producten willen nuttigen. Kan iemand mij dat vertellen?
Missty,
Vit B12 komt enkel voor in vlees en dierlijke produkten zoals melk, eieren, kaas.
Je zult dus genoegen moeten nemen met een vit-pilletje.
<a href="#comment-245719" rel="nofollow">@Lia</a>,
Een pilletje heeft bij een opname storing geen zin hoor. Ik krijg spuiten.
<a href="#comment-245711" rel="nofollow">@Missty</a>,
Hi Missty,
Mensen die geen dierlijke producten willen nuttigen, kunnen:
* Producten (waarin geen dierlijke elementen zitten) gebruiken waaraan B12 is toegevoegd (zoals sommige sojamelk). Dit is echter alleen een optie als er geen opnamestoornis is.
* Suppletie (waar geen dierlijke elementen inzitten) gebruiken. Dit wordt sowieso aangeraden door de Nederlandse Vereniging voor Veganisme als je een veganistisch dieet hebt.
Ik heb er meer over gedeeld in deze blog: http://www.femkedegrijs.com/blog/vitamine-b12-tekort-en-vermoeidheid-wat-kun-je-doen-4-tips-voor-hsp/
Groetjes,
Femke
<a href="#comment-245720" rel="nofollow">@Femke</a>,
Ik bedoel juist omdat in het artikel hierboven staat dat vlees eten niet noodzakelijk is, hoe krijg je dan op een natuurlijke wijze voldoende b12 binnen als b12 alleen in dierlijke producten zit.
Ik bedoel dus echt natuurlijk, niet met toevoeging e/o supplementen. Dát was mijn vraag eigenlijk.
Je leest in het artikel niks over B12 die je mist als vegetariër of veganist. Terwijl b12 wel van levensbelang is.
Bovendien.. stel dat mensen het artikel lezen en minder of geen vlees gaan eten en niets weten van de stoffen die ze dan missen..
<a href="#comment-245764" rel="nofollow">@Missty</a>, hoi Missty, ik eet zelf praktisch veganistisch en vul dat aan met wat kaas en eieren van biologisch-dynamische (demeter)kwaliteit. BD kippenboeren houden dubbeldoelrassen (rotwoord) zodat de hanen in ieder geval gegeten worden ipv vergast. Soms eet ik vis van wildvang. Ik weet niet of dat voor jou een optie is? Je moet trouwens ook op vitamine D letten. Ik eet bewust biologische roomboter voor de vit. D. Dat zit ook in margarine en halvarine maar ik ben niet zo'n fan van toevoegen. Groet, Merel
<a href="#comment-245764" rel="nofollow">@Missty</a>,
Hi Missty,
Vitamine B12 is inderdaad van levensbelang :).
Vitamine B12 kan alleen 'natuurlijk, niet met toevoeging e/o supplementen' worden verkregen als iemand geen opnamestoornis heeft én dierlijke producten (zoals vis, vlees, eieren, melk) nuttigt. Het is niet wetenschappelijk bewezen/mogelijk om via andere natuurlijke (plantaardige) bronnen vitamine B12 op te nemen ;).
Groetjes, Femke
<a href="#comment-245843" rel="nofollow">@Femke</a>,
Dat is mijn mening ook Femke en daarom zeg ik schiet het artikel tekort. Ik ben voorstander van geen dieren eten hoor, maar er hoort dus nog een ander verhaal bij en dat vergeten ze.
Bedankt voor je reactie en complimenten voor je blog. Goed speurwerk over B12!
Groetjes..
Ik ben veganist en maak mijn eigen tempeh van sojabonen uit de eco winkel en sporen die ik uit Indonesië heb besteld. In de tempeh uit Indonesië zit namelijk wel ruim B12. Zie ook het kopje “Tempeh uit derde wereld heeft wel B12” op deze webpagina: https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/80674-mythe-b12-komt-alleen-van-vlees.html
Weleens zoiets gehoord dat vroeger mensen die vegetarisch aten toch B12 binnen kregen, doordat in stilstaand water dat ze dronken organismen, zaten die B12 bevatten. Tegenwoordig eten en leven we sowieso anders. Medicijnen en tandartsverdovingen die onder andere de B12-status verlagen.
Dat pilletjes geen alternatief zouden zijn klopt niet helemaal. Zuigtabletten, wel in de juiste vorm, kunnen ook helpen.
In vlees zitten ook nog tal van andere stoffen, zoals carnitine en taurine, waardoor er knelpunten kunnen ontstaan bij vegetarische voeding. Eet zelf vis en een beetje vlees.
B12 helpt de aanmaak van creatine en carnitine. Dat soort stoffen toevoegen kan schelen in de B12-behoefte.