Nog voor ik de eerste woorden écht lees, voel ik al het venijn dat erachter zit. De woorden zelf zijn niet eens zo onaardig, maar ik vóel de laag eronder en raak van slag. Het is me al zo vaak overkomen als ik een reactie of een mail las. Zo ervaar ik het ook als ik praat met mensen die als ze boos zijn ‘imploderen’. Zo noem ik het als mensen ogenschijnlijk kalm blijven, maar ondertussen in zichzelf ontploffen en te beleefd zijn om dit te uiten. Ingehouden woede komt soms nog meer bij me binnen dan explosieve, maar ook de openlijke boosheid die je vaak op social media ziet, doet me veel. Ik zou willen zeggen dat ik nu alles van me af kan laten glijden, maar dat kan ik, zelfs na meer dan 43 jaar oefenen, nog steeds niet volledig. Ik zie dit heel vaak bij hoogsensitieve ondernemers en dit kan het extra lastig maken om je echt te laten zien en echt jouw visie te delen.

Wat zullen ze ervan vinden?

Zelfs nog náást wat mensen openlijk uiten, kan het voor een hoogsensitieve ondernemer vaak al lastig zijn wat mensen van jou vínden. Je voelt immers al vaak wat iemand vindt, nog voor diegene zich uit. En dan kan het ook nog gebeuren dat er iemand echt boos reageert. Wat bij jou dan waarschijnlijk 10 keer zo hard binnenkomt. De verleiding om altijd op eieren te lopen, om alles zo te verwoorden dat niemand er aanstoot aan kan nemen, is groot. Want dan wordt er tenminste niemand boos, kun je niemand onbedoeld kwetsen, krijg je geen uitschrijvingen op je nieuwsbrief, of ontvolgers op social media. Maar waarschijnlijk krijg je ook weinig nieuwe klanten, omdat niemand echt kan zien wie je bent.

Staan voor wat je gelooft

Het kan hartstikke spannend zijn om te gaan staan voor waar jij in gelooft, maar het is ook nodig als ondernemer. Zo schreef ik ooit een artikel waarin ik uitleg waarom ik vind dat coaches, therapeuten en andere missie gedreven ondernemers altijd zélf hun teksten moeten schrijven. Ik zette me al schrap voor de meningen van copywriters in mijn omgeving. Er kwamen er overigens geen en ook dat gebeurt regelmatig: Denk je heel iets op te roepen, is eigenlijk iedereen positief, heb je je voor niets druk gemaakt. Ook hield ik pas in een mail mijn lezers een flinke spiegel voor. Dat leverde me een flink aantal uitschrijvingen op. Vroeger had ik dat heel vervelend gevonden, nu kan ik die gedachte snel opzij schuiven: Dan waren dit niet mijn ideale klanten. Het grote verschil met vroeger is niet dat een eventuele vervelende reactie me niet meer (tijdelijk) zou raken, maar dat ik me er niet meer door laat weerhouden. Ik heb een missie en om daar stappen in te zetten, kan ik niet iedereen constant te vriend houden (hoe graag ik dat ook doe).

Alleen door je echt te laten zien, trek je aan wie bij je past

Ik ben er heilig van overtuigd dat je alleen door je écht te laten zien klanten aantrekt die bij je passen. Betekent dit dan dat je je in hele beladen onderwerpen moet gooien, gewoon om te laten zien waar jij voor staat? Niet per se, ik kijk eigenlijk bijna altijd voor ik iets zeg of post of het iets te maken heeft met mij als ondernemer of als expert. Heeft bijvoorbeeld religie iets te maken met mijn onderneming? Nee. Heeft gezondheid en hoe je daarmee omgaat iets te maken met mijn expertise? Nee. Dus hou ik me daar veelal buiten. Natuurlijk heb ik in deze tijd, waarin allerlei maatregelen genomen worden om een virus in te tomen, mijn mening. Maar náást dat ik me ervan bewust ben dat ik de wijsheid niet in pacht heb, heeft het niets te maken met wat ik doe, dus uit ik me er niet vaak openlijk over. Dat doe ik wél over allerlei dingen die wel te maken hebben met mijn werk. Dus uit ik mijn visie op ondernemen, op zichtbaarheid, op schrijven voor je onderneming, maar niet over allerlei andere zaken die nu spelen. Tenzij ze me natuurlijk erg aan het hart gaan, of veel zeggen over hoe ik in het leven sta.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Geef je bloot

Naast dat je je mening en visie mag en kan delen, is het ook heel leuk en goed voor je onderneming om jezelf te laten zien. Waarin ben jij anders dan anderen? Geef jezelf eens wat meer bloot. En nee, dat hoeft niet letterlijk, zeker als je geen fitcoach bent (dan heeft het misschien een doel). Maar je kunt wel delen over waar jij echt warm voor loopt. Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Wat doe jij graag? Wat leer jij uit het alledaagse leven? Wat raakt jou? Zo leren lezers je kennen en kunnen ze nog veel beter zien of jij degene bent die ze verder mag helpen.

Hou jij nog (te) veel rekening met wat anderen zouden kunnen vinden? Zo ja, bedenk eens een klein stapje dat je hierin zou kunnen zetten richting jezelf meer laten zien en zet hem.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

7 REACTIES

  1. Apprecieer de verschillen. Voor mij een thema. Ik vind het een stuk gemakkelijker als het verschil duidelijk is. Bij camouflage of maskering kost het mij heel veel energie. Ik pik dan zaken op waar ik liever niets mee kan/wil.

  2. Mooi verwoord, Nadia! Bedankt hiervoor. Ik herken me hier volledig in. Gelukkig heb ik de stap durven nemen om met o.a. jouw hulp ook te schrijven voor NTK :-)) En ook dit is weer een proces, maar ik merk dat ik groei! Lieve groet, Bernice

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in