Waarom veel hooggevoelige mensen oogcontact vermijden

Mensen die heel gevoelig zijn, doen veel met hun onderbewuste en hun intuïtie. Zij werken vanuit hun onderbewuste of hun kern. Deze hooggevoelige mensen werken wat meer met hun onderbewuste dan een wat minder gevoelig persoon. Dit zijn ze simpelweg gewend en het werkt voor hun fijner, omdat dit het samenwerken met de intuïtie vaak bevordert. En om dit te bewerkstelligen gedragen ze zich soms anders dan de meesten.

Oogcontact vermijden om beter samen te werken met het ondebewuste

Om dit te bewerkstelligen, om beter contact te krijgen met je onderbewuste en je beter te concentreren, is het handig als je bewuste hier niet tussenkomt. Daarom leiden veel mensen hun bewuste af. Dit gebeurt soms geheel per ongeluk. Ze gaan tijdens een gesprek tv kijken, kleuren, schrijven, alles om maar niet iemand aan te hoeven kijken. Iemand aankijken zorgt er namelijk voor dat je bewust bij een gesprek bent en dit is voor veel (gevoelige) mensen eng. Bovendien zorgt het ervoor dat de nadruk zó op het iemand aankijken ligt dat het alle concentratie weghaalt. Dit is concentratie die zij wél hebben als ze zichzelf gewoon afleiden met bovenstaande voorbeelden. Het sociaal wenselijke (oogcontact) speelt dan even geen rol, waardoor zij het gesprek kunnen voeren op een manier dat het beste bij ze past. Dat kan dus variëren in tijdens het gesprek kleuren of tijdens het gesprek gaan opruimen of koken. Hoe meer het bewuste afgeleid is, hoe beter er via het onderbewuste gecommuniceerd kan worden. Deze mensen ervaren betere concentratie en onthouden wat gezegd wordt beter.

Geen oogcontact willen maken omdat je teveel informatie binnenkrijgt.

Veel mensen die hooggevoelig zijn, zijn erg goed in mensen lezen. Sommigen noemen dat ook wel readen. Ogen zijn de doorgeefluik van de ziel. Oogcontact maken betekent dan vaak dat je teveel persoonlijke informatie doorkrijgt van de persoon met wie je spreekt. Dit kan leiden tot je ongemakkelijk voelen of afgeleid worden. Om actief bij het gesprek te blijven, vermijdt men dus automatisch oogcontact.

Wat kun je doen als het vermijden van oogcontact niet begrepen wordt door de omgeving?

Ik zal nooit de ene groep boven de andere groep stellen. Dus de hooggevoelige groep mensen boven de minder gevoelige groep mensen of andersom. De enige reden dat ik ze onderverdeel in groepen is om de invloed van oogcontact uit te leggen.

De groep mensen die wat minder met hun gevoel werken, werken vaak vanuit wat zij kennen. Zij werken op hun werk bijvoorbeeld methodisch. De gevoeligere groep werkt meer op intuïtie, deze mensen passen op gevoel de werkwijze en plan van aanpak aan. Natuurlijk werkt de eerste groep ook met hun gevoel, maar minder. Net zoals de tweede groep ook vanuit methodes werkt, maar ook ‘minder’.

Om het best bij je intuïtie te kunnen, leiden de meeste gevoelige mensen zichzelf af om zo min mogelijk bewust met het gesprek bezig te zijn. Maar zij kunnen wel vaak vaak de koppeling tussen oogcontact en onzekerheid krijgen. Probeer daarom altijd een manier te vinden waarvan je beter wordt. Ga geen dingen forceren die niet hoeven! Oogcontact maken wordt wel als beleefd beschouwd in de westerse wereld. Dat is iets dat ‘moet‘. Probeer dan bijvoorbeeld een punt te zoeken waarin je iemand net niet recht in ogen hoeft aan te kijken. Probeer, als je een persoon bent die zich het best concentreert door zichzelf af te leiden, iets te vinden zoals schrijven. Bereid je dan voor op gesprekken door te schrijven en maak het je voordeel. Maak er bijvoorbeeld van dat je je goed hebt voorbereid of dat je aantekeningen wilt maken van het gesprek.

Bonustip: kijk iemand juist wel even aan tijdens het gesprek, zodat je diegene kan lezen en weet hoe je bij bijvoorbeeld een belangrijk gesprek moet reageren!

Bewaar voor later op Pinterest:

Waarom veel hooggevoelige mensen oogcontact vermijden

Desiree Witte Wolf

Desiree Witte Wolf

Ik ben Desiree van praktijk de Witte Wolf. Ik vertel mensen graag over mijn ervaringen in de vorm van tips. Ik heb me georiënteerd in een breed scala van alternatieve hulpverleningstechnieken, zodat ik meerdere benaderingswijzen kan toepassen op verschillende mensen. Iedereen is uniek en ik help graag jouw unieke talenten te ontdekken.
5-hoek

Overige artikelen

Waarom zijn er juist nu zoveel hsp-ers op aarde?
Onverwerkt trauma als oorzaak van angsten
Werkt jouw zekerheid nog voor je?
Uit nieuw onderzoek blijkt dat placebo’s effectiever worden in de behandeling van ziektes
Je thuis voelen in de onveiligheid van transformatie
Labels zijn bedoeld voor kruiden
Waarom je de frequentie van je muziek wellicht wilt aanpassen
Het herstellen van je oorspronkelijke blauwdruk
Beelddenken: een lastige gave? check hier de kenmerken
Waarom voelen hoogsensitieve mensen zich tot ongezonde liefdesrelaties aangetrokken?
Autisme bekeken vanuit een spiritueel perspectief
Candida albicans als spirituele leermeester…