empaat zijn

Waarom is het belangrijk een empaat te zijn?

Walt Whitman vertaalde empatisch vermogen op de volgende manier:

“IK VRAAG NIET AAN DE VERWONDE PERSOON HOE HIJ ZICH VOELT, IKZELF WORD DE VERWONDE PERSOON”

Empatisch vermogen is het vermogen zich in te kunnen leven in de belevingswereld van anderen, kort gezegd: hoe het is om hen te “ZIJN”.

Sympathie

Een persoon die zich bevindt op het niveau van het ego, voelt sympathie voor de ander. Als hij iemand ziet die geestelijke nood ervaart, zal hij deze pijn wel of niet herkennen als iets dat hij ooit eerder zelf ervaren heeft. Als hij deze pijn niet herkent, zal hij oordelen en zeggen dat de persoon “net doet alsof”, het “verzint”, of dit alleen maar doet om “iemands aandacht te krijgen”, of enig ander denkbaar excuus. Als hij de pijn wel herkent als iets dat hij ooit eerder zelf ervaren heeft, zou het hem kunnen beangstigen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Hij wil die pijn niet opnieuw herbeleven. Diep van binnen is er de gedachte die zegt: “ik ben blij dat het om hem gaat en niet om mij”. Sympathie is een vermenging van verdriet van zichzelf en verdriet van de ander. Hij zal zich slechts gedeeltelijk verbinden met de pijn van de ander, omdat het doel is enige afstand tussen zijn eigen pijn en die van de ander te bewaren. Sympathie is zelfbescherming, verhuld in zorgen voor. Het LIJKT alsof de focus ligt op zorgen voor de ander, maar in werkelijkheid is sympathie gefocust op de behoeften van het zelf.empaat

Empathie

Een persoon die zich bevindt op het niveau van het hart voelt empathie voor anderen. Of hij wel of niet ooit zelf de ander zijn pijn ervaren heeft, is irrelevant aan zijn vermogen om het te herkennen en op gelijke voet er mee te komen.

Hij is in staat zichzelf in andermans schoenen te plaatsen. De persoon die empatisch vermogen heeft, houdt zich niet bezig met zichzelf, maar houdt zich bezig met de ervaring van de ander.

Hij is niet bang zijn eigen pijn te voelen en is daardoor ook niet bang om iemand anders’ pijn te voelen. Het doel van empathie is te zien, voelen en weten wat de ander ervaart, onafhankelijk van de eigen ervaringen.

Wat is een empaat?

Een empaat is een persoon die leeft op het niveau van het hart en is in staat om empatisch van anderen te houden (zich te verplaatsen in de gevoelens van een ander). Op dit punt van spirituele evolutie is hij in staat te zien dat anderen op iedere mogelijke manier gelijk zijn aan hemzelf. Hij ziet dat hun gevoelens net zo juist zijn als die van hemzelf (wat deze gevoelens dan ook mogen zijn).

Hij ziet dat hun waarnemingen even juist zijn als die van hemzelf (ook als deze anders zijn dan die van hemzelf). Hij ziet dat hun behoeften net zo belangrijk zijn als de zijne. Hij begrijpt dat niemand gelijk of ongelijk heeft. Hij begrijpt dat menselijk lijden mededogen nodig heeft, om welke reden, door welke oorzaak of onder welke condities dan ook.

Een empathisch invoelend persoon zijn zou moeten worden gezien als een sprong in de evolutie van het bewustzijn van de ziel. Het verschil tussen een persoon die leeft op het niveau van het ego en een persoon die leeft op het niveau van het hart is een kwalitatieve verschuiving in inzicht.

Empaten hebben over het algemeen hun eigen unieke uitdagingen in het leven. Omdat zij niet bang zijn om menselijk lijden te voelen, voelen zij dit OVERAL. Bedenk dat een empaat een subliem afgestelde antenne heeft die duizenden radiofrequenties oppikt, dag en nacht. Een empaat staat voor de taak te leren – niet hoe hij beter afgestemd moet zijn – maar hoe hij de signalen die hij ontvangt kan filteren. Hij moet zich de kunst van onderscheidingsvermogen eigen maken wil hij zijn eigen geestelijke gezondheid kunnen behouden.

Helpen

Omdat empaten het lijden van anderen voelen, hebben ze meestal erg sterk de neiging de ander te willen helpen. Sommige empaten voelen de behoefte het lijden van anderen weg te nemen. Het is echter van vitaal belang de middenweg hierin te kiezen als we anderen willen gaan genezen.

Je hebt vast weleens gehoord van zoiets als vrije wil. Vrije wil is de eerste en meest belangrijke wet van het Universum. Het betekent dat ieder individu het RECHT heeft om te leren en te groeien in zijn eigen tempo en op zijn eigen manier. Het is het recht van ieder individu om zijn eigen lessen te leren…… en de manier waarop mensen deze lessen leren is door het ervaren van pijn.

Het zou een inbreuk zijn op de wet van vrije wil als een genezer probeert iets van een persoon weg te nemen. Empaten hebben het vermogen te begrijpen en een persoon naar een betere plek te begeleiden……… maar ze hebben geen toestemming om iemand anders’ lijden te absorberen of weg te nemen.

Zelfs als empaten iemands lijden van hen weg zouden mógen nemen, dan nog is dat NIET ECHT MOGELIJK. Heb je ooit een helingsessie gehad waar de genezer met zijn handen zwaaide en op magische wijze iets duisters uit je zijn heeft “verwijderd”? Wellicht is je vervolgens verteld dat je genezen was.

Wees eens eerlijk – kwam het issue terug? Ik durf er om te wedden dat dat het geval was. De reden dat dat gebeurde is omdat wij niet kunnen ontsnappen aan onze eigen karmische lessen. Het is niet mogelijk om iemands proces van het doorworstelen van zijn lessen weg te nemen. Ofwel mensen leren hun les door hieraan te werken, of ze blijven in de pijn en het lijden. Er is geen andere uitweg.

Als een empaat probeert andermans pijn te absorberen of te verwerken door zijn eigen wezen, dan kan dit de genezer verwonden. Het openen van je eigen veld om de energie van een ander weg te nemen kan je eigen vitale energie wegnemen en schade aan het energetisch lichaam toebrengen. We moeten daarom héél erg goed voor onszelf blijven zorgen als we enige kans van slagen willen hebben in het helpen van de wereld.

Het punt is niet het lijden van anderen te verlichten of te repareren.

Het is enkel de bedoeling ze bij te staan in tijden van nood en ze de weg te wijzen naar een gezondere manier van zijn.

Empathie op het niveau van het hart (4e dichtheid) is een teken van spirituele volwassenheid. empathie betekent dat we ons realiseren dat we allen even belangrijk zijn. Jouw pijn. Mijn pijn. Hun pijn. We doen er allemaal evenveel toe.

Ga voorwaarts en leef vanuit je hart!

Over de auteur

Paige Bartholomew is een gecertificeerde Psychotherapeut, Sufi Master Leraar en gepassioneerd pleitbezorger voor de heling van alle mensen.

Vond je dit een sympathiek artikel? Deel het met je vrienden via de buttons onder aan dit artikel 🙂

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

9 REACTIES

 1. dank je wel Paige voor dit herkenbare artikel. ik ben blij dat je er zo over schrijft, want het heeft mij in mijn lange leven soms ook pijn gedaan, maar daar ben ik Godzijdank toch aan voorbij kunnen gaan. Het heeft ook af en toe vragen opgeworpen, dat ik het allemaal niet meer begreep. Je maakt nu veel duidelijk; dank je wel daarvoor!

 2. Paige, erg interessant om te lezen. In mijn puber/tienerjaren werd ik mij lichtelijk bewust van mijn HSP/Empatische kant en persoonlijkheid. Tegenwoordig begeleid ik mensen met ASS waardoor ik regelmatig oververmoeid kan raken. Ik heb ervaren dat deze doelgroep en dus ook mijn baan een enorme energievreter is, die de levenslust uit mijn ziel kan trekken. Ik probeer hier duidelijk een grens in te vinden maar dit is erg lastig. Ik probeer niet sentimenteel te zijn. Ik voel de gevoelens, frustratie, boosheid, woede, verwardheid en andere emoties erg sterk maar probeer alles te signaleren en door te laten varen. Ik hoop dat ik op deze manier goed bezig ben.

 3. Ik ben een empaat en ga ten onder aan mijn onbegrensde verantwoordelijkheidsgevoel voor mijn moeder.
  Negen jaar gleden werd zij weduwe, ze was een ouderwetse huisvrouw, en kon verder niets, was emotioneel ook afhankelijk en had verlatingsangst.
  Sinds een half jaar zit zij in een verplegingshuis met dementie.
  Aangezien ik de enige dochter ben die in de buurt woont ben ik het die alles doet.
  Gisteren geweest en vandaag in conflict want ik wil vandaag niet maar wil haar ook niet in de steek laten.
  Ik heb het artikel goed gelezen en denk na, ik ben het er mee eens en zou een middenweg moeten bewandelen. Maar waar ligt de grens? Misschien is het artikel alleen voor healers geschreven?
  Wat zijn de regels voor mantelzorgers en dementie, gaat het geschrevene dan nog op?
  Voelen wat de ander voelt, meeleven en ook medelijden, en dan de ander zijn lijden proberen te verlichten omdat ze zo opgebeurd worden door je aanwezigheid en aandacht.
  Nee zeggen, voor jezelf kiezen staat weer garant voor schuldgevoel. Ik heb sinds haar opname reumatische klachten, en weet het inmiddels ook niet meer

 4. Bijzonder Agnes , heeeel bijzonder zelfs . tegelijk ook moeilijk . kan jij het wel verwerken in je eentje , deze bijzondere waarnemingen.
  Je bent ongetwijfeld een ziener . Hoop dat je je gehoord zal worden in de toekomst . Liefs Jannie.

 5. voor het eerst lees ik het woord empaat. Ik voel emoties, pijn door naar iemand te kijken,nu en of afstand, in het nu , in het verleden . Door naar een overvliegend passagiertoestel te kijken , zag ik dat het neergehaald werd, zag de raket met een boog vanuit de lucht met de nummers erop zich in het vliegtuig boren. hoorde ik MH17/BH17, Ik geloofde het niet want Nederland was immers niet in oorlog. Zei het tegen mijn familie, belde mijn broer op. Binnen 1 week was het op het nieuws: een vliegtuig neergestort, NEE riep ik Het is neergehaald. Behalve Alphen a/d/ Rijn, 2 meisjes in Panama die WEL door een serie moordenaar zijn vermoord wat ook wel uiteindelijk bekend zal worden heb ik soms spijt dat ik niet gereageerd heb met de MH17. Dat is ook de grootste frustratie, het is in Nederland nergens te melden! Nederland is niet klaar voor empaten, ook niet voor kinderen waarvan ik er steeds meer zie.

  Agnes

 6. Empathie het hoord bij mij . ik weet niet beter van jong's af aan . zoveel mensen bijgestaan . ben blij als ik iemand kan helpen . je krijgt er zoveel voor terug.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in