Samengevat: Dr. Paul Kelly van Oxford University wijst op de noodzaak voor een nieuwe maatschappij, waarin werk- en schooltijden rekening houden met onze biologische klok. Hoeveel van wat we doen gaat in tegen waar de mens voor gemaakt is?

Begint jouw werkdag ’s ochtends voor 10 uur? Dat zal wel een belachelijke vraag lijken; je alarm wekt je elke ochtend ruw uit je dromen en je moet jezelf elke dag weer overtuigen om onder je deken vandaan te komen, wakker te worden met een douche en wat koffie, om vervolgens naar kantoor te gaan.

Als je die constante tegenzin om ’s ochtends uit bed te komen herkent, dan vind je het misschien leuk om te weten dat de universiteit van Oxford aan je kant staat. En ik ook! Op mijn werk hebben we afgesproken dat je zo laat mag komen als je wilt, als iedereen er maar is om 10.30.

Oxford beweert nu dat het haast martelwerk is om je personeel te dwingen voor 10.00 uur te beginnen: het maakt mensen ziek, gestrest en compleet uitgeput. Volgens hun onderzoek sluit de biologische klok van volwassenen onder de 55 niet aan op de standaard werkdag van 09.00 tot 17.00. Sterker nog, het geforceerd doorbreken van ons natuurlijk ritme vormt een “serieuze dreiging” voor ons geluk, onze mentale gesteldheid, en zelfs onze prestaties op werk.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Dr. Paul Kelley van Oxford University wijst daarom op de noodzaak voor een verandering in de maatschappij, zodat de werk- en schooltijden rekening gaan houden met onze natuurlijke lichaamsklok.

“Dit is een groot maatschappelijk probleem,” zegt Dr. Kelley.“Personeel zou pas om 10.00 moeten beginnen. Je klok keert niet terug naar het startpunt (van 09.00) tot je 55e. Hierdoor kampt veel personeel met een slaaptekort. We hebben een maatschappij van slaaptekort aan onze handen.”

“Het is ontzettend schadelijk voor de systemen in ons lichaam, omdat je de fysieke, emotionele en prestatiesystemen van het lichaam ermee beïnvloedt. Je lever en je hart hebben verschillende patronen, en ons werkritme dwingt ze om dat patroon met twee of drie uur te verschuiven. Het is een internationaal probleem. Iedereen lijdt eronder en dat is nergens voor nodig.”

“We kunnen ons 24-uursritme niet veranderen. Je kunt niet aanleren om op een bepaald tijdstip op te staan. Je lichaam is afgestemd op de hoeveelheid zonlicht en daar ben je je niet bewust van, omdat je lichaam dit signaleert aan de hypothalamus, niet aan je zicht.”ongezond werk en school voor 10 uur starten

“Dit geldt in nog grotere maten in gevangenissen en ziekenhuizen. Daar worden mensen gewekt en gevoed zonder dat ze dat willen. Je wordt inschikkelijker, omdat je compleet van slag bent. Dit geforceerde slaaptekort is een marteling.”

Uit experimenten blijkt dat de gemiddelde 10-jarige zich voor 08.30 niet kan richten op zijn of haar onderwijs. Bij een 16-jarige is dit 10.00 uur en bij studenten 11.00 uur. Dr. Kelley gelooft dat schoolcijfer met 10 procent kunnen stijgen, alleen maar doordat we ons aan die tijden zouden houden. Hij is voormalig docent aan een middelbare school en besloot als experiment de starttijd van school te verplaatsen van 08.30 naar 10.00 uur. De hoeveelheid hoge cijfers nam toe met 19 procent.

Ook voor bedrijven zou het voordelig kunnen zijn om de starttijden te veranderen. Slaaptekort is een groeiende zorg in de gehaaste maatschappij van tegenwoordig, en statistieken wijzen uit dat 65 procent van de mensen wereldwijd gemiddeld zes uur en 27 minuten slaap per nacht krijgen. Uit veel eerder onderzoek is al bekend dat een enkele week met minder dan 6 uur slaap per nacht leidt tot 711 veranderingen in hoe je genen werken.

Als je niet genoeg slaap krijgt, kun je allerlei gezondheidsproblemen krijgen, zoals vermoeidheid, angstgevoelens, frustratie, woede, gewicht aankomen, hoge bloeddruk, en nog meer.

“Door puur de starttijd te veranderen, kun je de levenskwaliteit verbeteren van een hele generatie aan kinderen,” vertelt Dr. Kelly. “De huidige manier veroorzaakt grote maatschappelijke problemen, maar de kansen zijn fantastisch. We hebben de mogelijkheid om iets te doen wat goed is voor miljoenen mensen op Aarde.”

Om te zien hoe de verschuiving naar 10.00 uit zou kunnen pakken, begonnen tienduizenden kinderen om 10.00 met school, in een baanbrekend onderzoek van Oxford. Het team hoopt binnenkort hun resultaten te kunnen publiceren.

“We hebben alle scholen de vrijheid gegeven om de lengte van de schooldag zelf te bepalen, omdat zij het beste weten wat goed is voor hun gemeenschappen,” vertelt een woordvoerder van het Britse Ministerie van Onderwijs. “Er is al gebleken dat meer tijd besteden aan begeleid leren en buitenschoolse activiteiten met name voordelig is voor leerlingen met een achterstand, door ze toegang te geven tot doelgerichte, karaktervormende activiteiten. Daarom helpen we scholen om een langere schooldag aan te bieden.”

Anderen lezen ook: Steeds meer scholen verkiezen meditatie boven nablijven & doceren mindfulness

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

1 REACTIE

  1. Sorry, maar dit is zo gegeneraliseerd, ik heb mijn hele leven vroeg opgestaan en had veel liever de vroege dan de late diensten. Zelfs in mijn puberjaren had ik geen enkele moeite met vroeg opstaan en eigenlijk mijn hele leven niet. Ik denk dat deze wetenschapper voor het gemak even vergeten is dat er gewoon mensen zijn die in de ochtend het best presteren en mensen die later op de dag of zelfs ‘s avonds beter presteren.
    Je moet alleen niet pas om 1 uur ‘s nachts gaan slapen als je een vroege opstaander bent, want dan gaat het fout en ben je moe omdat je te weinig geslapen hebt
    Logisch toch maar zo zijn er ook mensen die liever laat naar bed gaan en laat opstaan. Ik ben nu met pensioen, maar nog steeds sta ik vroeg op, gewoon omdat de ochtend heerlijk is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in