Waarom optimisme niet per se positief is

Ben jij een echte optimist? Of juist een beetje pessimistisch? Volgens nieuw onderzoek ligt je beste optie ergens tussen die twee: het hebben van meer realistische verwachtingen.

Bij een nieuw gepubliceerd, langdurig onderzoek uit Engeland ontdekten onderzoekers dat realisten een groter gevoel van welzijn op de lange termijn ervaren dan optimisten.

De effecten van verwachtingen bestuderen

De afgelopen 18 jaar werden er in Engeland jaarlijks 1.600 deelnemers ondervraagd, in een poging te achterhalen welke soort mindset leidt tot de beste resultaten. Dit werd gemeten aan de hand van hun algemene tevredenheid over hun leven en mentale gezondheid. Ook werden hun financiën ieder jaar bijgehouden, en hun verwachtingen over die financiën, om hun verwachtingen te meten en hoe die verwachtingen verwant zijn aan hun welzijn.

Waarschijnlijk tot de ontzetting van de eeuwige optimisten kwamen de realisten als beste uit de test. (Volgens dit onderzoek waren ongeveer 80% van de mensen ‘onrealistisch optimistisch’). En ondanks de volkswijsheid over lage verwachtingen om teleurstelling te voorkomen, ging het de pessimisten ook niet zo goed af. Realisten namen nooit aan dat ze het beste of slechtste zou overkomen: ze planden hun koers op basis van het beschikbare bewijs.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Het voordeel van realistisch zijn

Op basis van dit onderzoek lijkt het erop dat realistisch zijn over je verwachtingen (en handelingen) uiteindelijk leidt tot meer positieve resultaten dan wanneer je continu positief denkt.

Veel optimisten lopen tegen een drempel wanneer ze teleurgesteld inzien dat ze hun dromen niet kunnen waarmaken, terwijl pessimisten niet kunnen inzien wanneer het wel goed gaat. Maar dankzij de verwachtingen van realisten, ontwijken ze allebei die valkuilen.

“Ik denk dat dit onderzoek voor veel mensen een opluchting is, als bewijs dat je niet elke dag jezelf hoeft te dwingen positief te denken,” vertelt medeauteur van het onderzoek, Chris Dawson. “We zien dat realistische verwachtingen over je toekomst en het maken van gedegen beslissingen op basis van bewijs een gevoel van welzijn teweeg kan brengen, zonder dat je jezelf hoeft over te geven aan onophoudelijk optimisme.”

Dat wil nog niet zeggen dat we nooit positief hoeven te zijn, maar juist dat we realistisch moeten zijn over onze verwachtingen en handelingen. Dit onderzoek laat de gevaarlijke kant zien van overdreven positiviteit en wat realisme zo belangrijk maakt, vooral als het aankomt op het maken van beslissingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in