verzwaringsdeken
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Slaap is zo belangrijk voor onze gezondheid, dat als we geen goede nacht rust krijgen, we te maken kunnen  krijgen met gezondheidsproblemen. We kunnen ons voordeel doen met slapen om  te helpen onze geest tot rust te laten komen, waar miljoenen mensen  problemen mee hebben.

Stress, angst, en slapeloosheid  beinvloeden miljoenen mensen wereldwijd, om deze symptomen te verlichten, zijn er een aantal verschillende manieren, inclusief de populaire slaappillen.

Maar als onze wereld de patronen doorbreekt van de waanzin van kunstmatige mogelijkheden, we elkaar ondersteunen naar een holistische visie, afgeleid van zowel oude leringen als hedendaagse genezers, is het van belang  dat we  onze aandacht richten op wat goed is voor ons.

nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine
nieuwetijdskindmagazine

Iedereen die lijdt aan de hiervoor genoemde aandoening kent  de uitdrukking  “gaat wel ” maar geeft niet aan hoe ze zich voelen. In feite lijkt het tegenovergestelde: een complex gevoel dat nauwelijks onder woorden kan worden gebracht. Dus, hoe kan iets eenvoudigs als slapen met verzwaarde dekens een goede oplossing zijn voor stress, angst, slapeloosheid, en nog veel meer?

Diepe druk aanraking stimulatie.

Wat genoemd wordt diepe druk aanraking stimulatie (of DPTS), is een vorm van therapie  welke vergelijkbaar is met het krijgen van een massage. De druk wordt uitgeoefend over het lichaam en zorgt voor zowel fysieke en psychologische voordelen. Diepe druk, volgens Temple Grandin, Ph.D., “is het type oppervlak druk, welke  in de meeste soorten van stevig  aanraken terug vinden, strelen, aaien van de dieren, of doeken.” In vergelijking met zeer lichte aanraking, die het zenuwstelsel activeert, blijkt diepe druk ontspannend en kalmerend te werken.

Verzwaringdekens worden van oudsher gebruikt door ergotherapeuten als een middel om kinderen met een zintuiglijke stoornissen, angst, stress, of aandoening in verband met autisme te helpen, uit  onderzoek blijkt dat dit ondersteunt wordt in de praktijk . Een studie, met behulp van de Grandin’s Hug Machine apparaat,  het toedienen  van zijdelingse lichaams druk, onderzocht de effecten van de diepe druk als een instrument voor het verlichten van angst in verband met autisme. De onderzoekers vonden “een aanzienlijke  vermindering van spanning en een duidelijke  vermindering van angst, voor kinderen die de diepe druk kregen ten opzichte van de kinderen die dit niet kregen.”

Ergotherapeut Karen Moore uit de psychiatrische zorg, zegt

“verzwaringsdekens zijn een van onze meest krachtige hulpmiddelen voor het helpen van mensen die angstig, boos, of op de rand zitten , hun controle te verliezen.”

Een studie, gepubliceerd in het Beroepstijdschrift voor de geestelijke gezondheidszorg in 2008, bleek dat verzwaarde dekens helpen tegen angst, en een andere studie gepubliceerd in Australian Psychiatry in 2012 bevestigde dit.

Hoe werken verzwaarde dekens?

Verzwaarde dekens zijn als warme knuffels. Ze vormen zich om uw lichaam geven druk die helpt bij het ontspannen van het zenuwstelsel. Denk aan: een baby die gewikkeld wordt in een doek- het gewicht en de druk , zorgt voor troost en de nodige ontspanning,  het stimuleert ook  de productie van serotonine om de stemming te verbeteren. Deze zelfde chemische reactie wordt omgezet in melatonine, dat je lichaam een signaal geeft om te rusten en te ontspannen. Verzwaarde  dekens zijn ideaal voor iedereen die op zoek  is om een niet-medicamenteuze therapie  uit te proberen, die zowel veilig als effectief is.

Om de dekens te verzwaren, worden meestal  plastic ronde bolletjes  gebruikt, de deken wordt in vakken genaaid  voor een gelijkmatige gewichtsverdeling. Het gewicht van de deken dient als een diepe aanrakings therapie, stimuleert  de tastzin over  het  hele lichaam, en geeft ,dat een persoon beter kan aarden en zich veiliger kan voelen.

Waar te krijgen en hoe de verzwaarde deken gebruiken

Het gewicht van de deken is afhankelijk van de grootte en persoonlijke voorkeur, een standaard gewicht voor volwassenen varieert van 7.5  tot 15 kilo. Het wordt aanbevolen met een arts of ergotherapeut te overleggen met betrekking tot het gebruik, als u een medische aandoening heeft. Het wordt sterk afgeraden een verzwaarde deken te gebruiken als u een ademhalingsprobleem, bloedsomloop- of temperatuurregelings problemen heeft.

Als het over de aanschaf gaat,  er zijn  vele websites waar ze te koop worden aangeboden, met keuze uit verschillende gewichten, stoffen, kleuren en maten voor een persoonlijke ontwerp. U kunt zelfs uw eigen deken maken.

vitaal water
vitaal water
vitaal water

4 REACTIES

  1. Mijn dochtertje van 6 maanden heeft denk ik ook baat bij een verzwaringsdeken. Bij druk tijdens het voeden merk ik dat haar lijfje ontspant. Als ik haar geen druk geef knijpt ze mij hard of beweegt ze haar benen. Ze kan ook bijna niet zelf in slaap vallen. Heeft u een tip bij wie ik hiervoor terecht kan? Alvast bedankt!

  2. Ik kan het me heel goed voorstellen, ook ik slaap altijd met een dekbed over me heen, zomer en winter. Het is een wollen dekbed, ook nog eens 4 seizoenen, bijna niet uit te kloppen zo zwaar.
    Heerlijk vind ik het om hier helemaal in te kruipen.

  3. op een aardingslaken slapen is ook heel effectief. Je word omlaag getrokken naar de aarde toe. En geeft ook tal van gezondheids effecten.Zou het eigenlijk eens met dit verzwaringsdeken moeten combineren.

  4. Ik kan het me goed voorstellen. Zo heb ik zelf ook genoeg gewicht op me nodig om te kunnen slapen. Ook zweef ik weg als ik geen pyjama aan heb. Nou heb ik nooit een serieuze relatie dus niemand die last van me heeft. Het liefst heb ik wel een dekbed; ingestopte dingen vind ik weer vreselijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Laat een reactie achter
vul je naam in