Leestijd: 2 minuten

Een verzwaringsdeken is als een warme knuffel. Ze vormen zich om je lichaam en helpen bij het ontspannen van je zenuwstelsel. Als een baby die gewikkeld wordt in een doek

Slaap is zo belangrijk voor onze gezondheid, dat als we geen goede nachtrust krijgen, we te maken kunnen krijgen met gezondheidsproblemen. Stress, angst, en slapeloosheid beïnvloeden miljoenen mensen wereldwijd, en om deze symptomen te verlichten zijn er verschillende manieren, inclusief de populaire ‘slaappillen’.

Maar wist je dat iets eenvoudigs als slapen met een verzwaringsdeken een goede oplossing zou kunnen zijn voor stress, angst, slapeloosheid, en nog veel meer?

Diepe druk aanraking stimulatie.

‘Diepe druk aanraking stimulatie’, druk die zijdelings wordt uitgeoefend over het lichaam, is een vorm van therapie die ‘vergelijkbaar is met het krijgen van een massage’.Het zorgt voor zowel fysieke en psychologische voordelen.

“In vergelijking met zeer lichte aanraking, die het zenuwstelsel activeert, blijkt diepe druk ontspannend en kalmerend te werken.” Temple Grandin, Ph.D.

Een verzwaringsdeken wordt van oudsher gebruikt door ergotherapeuten als een middel voor kinderen met zintuiglijke stoornissen, angst, en stress.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Een studie, met behulp van Grandin’s Hug Machine , onderzocht de effecten van diepe druk als een instrument voor het verlichten van angst in verband met autisme. De onderzoekers vonden :

een aanzienlijke vermindering van spanning, en een duidelijke vermindering van angst, voor kinderen die diepe druk kregen ten opzichte van de kinderen die dit niet kregen.”

Hoe werkt een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is als een warme knuffel. Ze vormen zich om je lichaam en helpen bij het ontspannen van je zenuwstelsel. Als een baby die gewikkeld wordt in een doek.

Het gewicht en de druk zorgen voor troost en ontspanning, en het stimuleert ook de productie van serotonine om de stemming te verbeteren. Dezelfde chemische reactie wordt omgezet in melatonine, dat je lichaam een signaal geeft om te rusten en te ontspannen. Een verzwaringsdeken is ideaal voor iedereen die op zoek is naar een niet-medicamenteuze therapie die zowel veilig als effectief is.

Waar te krijgen en hoe te gebruiken?

Om de dekens te verzwaren, worden meestal plastic ronde bolletjes  gebruikt, de deken wordt in vakken genaaid  voor een gelijkmatige gewichtsverdeling. Het gewicht van de verzwaringsdeken dient als een diepe aanrakings therapie, stimuleert de tastzin over het hele lichaam, en maakt dat je beter kan aarden en je veiliger kan voelen.

Het gewicht van de verzwaringsdeken is afhankelijk van de grootte en persoonlijke voorkeur. Het standaard gewicht voor volwassenen varieert van 7.5  tot 15 kilo. Het wordt aanbevolen met een arts of ergotherapeut te overleggen met betrekking tot het gebruik, als je een medische aandoening hebt. Het wordt sterk afgeraden een verzwaringsdeken te gebruiken als je ademhalingsprobleem, bloedsomloop- of temperatuurregelings problemen hebt.

Kant-en-klaar kopen of zelf maken?

Je kunt een goede verzwaringsdeken tegenwoordig gewoon online bestellen, hier bij Slaapt.nl

Wij hebben hun verzwaringsdeken zelf getest en we vinden deze heel erg fijn en ontspannend. Ook al lig je er bij wijze van spreken maar een uurtje onder, je voelt het effect direct. Heel fijn. We vielen er ook makkelijker van in slaap.

Liever zelf maken? In onderstaande video’s wordt voorgedaan hoe je een verzwaringsdeken maakt.

Bewaar voor later op Pinterest:

 

Verzwaringsdeken

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

4 REACTIES

 1. Vandaar dat ik er van hou om met zo veel mogelijk dekens te slapen. Ik dacht eerst voor de warmte maar als ik er zo over nadenk vind ik het in de zomer niet eens fijn om met alleen maar een hoeslaken te slapen. In de zomer probeer ik met zoveel mogelijk dekens te slapen ondanks de warmte en dit is dus de reden. Zins kort ben ik er achter gekomen dat ik autisme heb en dat ik hier dan extra baat bij heb is ook niet zo gek dus. 🙂

 2. In mijn herinnering waren de dekbedden vroeger in het algemeen een stuk zwaarder. Toevallig had ik het er laatst met mijn moeder over dat ik als kind altijd vroeg of ze me zo strak mogelijk wou instoppen, now I know why

 3. Wanneer ik niet kon slapen ivm stress etc doe ik altijd extra kussens achter mijn rug en op mijn buik en benen. ik creëer voor mijzelf een soort van nestje en een soort van omarming. Ik weet ook dat mijn moeder toen wij klein waren dit deed wanneer we bijvoorbeeld een middagdutje deden. Altijd omringt met kussens.

  • Ik gebruik inmiddels een verzwaringsdeken. Ik denk een week. En ben van zeer ernstige slaapproblemen naar mild gegaan. Ik was vaak angstig, moest 5x uit mijn bed enz. Nu een stuk minder.

   Die van bol.com zijn veel te duur.
   De goedkoopste die ik gevonden heb die ze voor jou / kind / kennis kan maken is

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in