“Een verzwaringsdeken is als een warme knuffel. Ze vormen zich om je lichaam en helpen bij het ontspannen van je zenuwstelsel. Als een baby die gewikkeld wordt in een doek”

Slaap is zo belangrijk voor onze gezondheid, dat als we geen goede nachtrust krijgen, we te maken kunnen krijgen met gezondheidsproblemen. Een slechte nachtrust merk je direct de volgende dag. Je bent vermoeid, prikkelbaar en minder geconcentreerd. Stress, angst, en slapeloosheid beïnvloeden miljoenen mensen wereldwijd, en om deze symptomen te verlichten zijn er verschillende manieren, inclusief de populaire ‘slaappillen’ of ademhalings- of bewegingsoefeningen.

Maar wist je dat iets veel eenvoudigs bestaat? Waar je helemaal geen (gevaarlijke) medicijnen voor hoeft te slikken of rituelen voor hoeft uit te oefenen? Slapen met een verzwaarde deken is een goede oplossing voor stress, angst en slapeloosheid. En nog veel meer! We leggen aan je uit hoe dit precies in elkaar steekt.

Diepe druk aanraking stimulatie.

‘Diepe druk aanraking stimulatie’, druk die zijdelings wordt uitgeoefend over het lichaam, is een vorm van therapie die ‘vergelijkbaar is met het krijgen van een massage’. Het zorgt voor zowel fysieke als psychologische voordelen.

“In vergelijking met zeer lichte aanraking, die het zenuwstelsel activeert, blijkt diepe druk ontspannend en kalmerend te werken.” Temple Grandin, Ph.D.

Een verzwaringsdeken wordt van oudsher gebruikt door ergotherapeuten als een middel voor kinderen met zintuiglijke stoornissen, angst, en stress.

Een studie, met behulp van Grandin’s Hug Machine , onderzocht de effecten van diepe druk als een instrument voor het verlichten van angst in verband met autisme. De onderzoekers vonden :

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

een aanzienlijke vermindering van spanning, en een duidelijke vermindering van angst, voor kinderen die diepe druk kregen ten opzichte van de kinderen die dit niet kregen.”

Hoe werkt een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is als een warme knuffel. Ze vormen zich om je lichaam en helpen bij het ontspannen van je zenuwstelsel. Als een baby die gewikkeld wordt in een doek. Het gewicht en de druk zorgen voor troost en ontspanning, en het stimuleert ook de productie van serotonine om de stemming te verbeteren. Dezelfde chemische reactie wordt omgezet in melatonine, dat je lichaam een signaal geeft om te rusten en te ontspannen. Een verzwaringsdeken is ideaal voor iedereen die op zoek is naar een niet-medicamenteuze therapie die zowel veilig als effectief is.

Waarvan zijn verzwaringsdekens gemaakt?

Om de zwaartedeken te verzwaren, worden meestal plastic ronde bolletjes gebruikt, de deken wordt in vakken genaaid voor een gelijkmatige gewichtsverdeling. Het gewicht van de verzwaringsdeken dient als een diepe aanrakingstherapie, stimuleert de tastzin over het hele lichaam, en maakt dat je beter kan aarden en je veiliger kan voelen.

Hoe gebruik je een zwaartedeken?

Je gebruikt de deken net als je een normale deken gebruikt. Je legt hem over je bed heen in plaats van de deken die je normaliter gebruikt. Je hoeft dus niet de twee dekens op elkaar te leggen, meestal wordt dit dan te warm en het is niet nodig. Ook is het gebruikelijk om een hoes over de verzwaringsdeken heen te doen.

Je gaat onder de verzwaringsdeken liggen (het liefst op je rug) en ontspant langzamerhand.

Voor wie is de zware deken? 

Een verzwaringsdeken wordt vaak gebruikt als je niet goed kan slapen. Deze slaapproblemen kunnen verschillende aarden hebben, zoals stress, angst, pijn of jeuk. Heb je bijvoorbeeld een drukke en hectische week op werk of iets verrekt door bij het lopen of tillen? Dan is de kans groot dat dit je ‘s avonds wakker houdt.

Een zwaartedeken kan hierbij helpen. Zoals bovenstaand al benoemd, helpt het te ontspannen en pijnen en jeuk te verlichten.

Een verzwaringsdeken wordt ook vaak aanbevolen door therapeuten bij de volgende ziekten en aandoeningen:

 • Insomnia (slapeloosheid)
 • Depressie
 • Autisme
 • CPTSD
 • Angst- en obsessief-compulsieve stoornis
 • Craniocerebraal trauma (hersenletsel)
 • Restless legs syndroom RLS (rusteloze benen)
 • Rett of Tourette-syndroom

Bij bovengenoemde ziekten en aandoeningen is slapen vaak een groot probleem door bijvoorbeeld overprikkeling of angsten. Een verzwaringsdeken kan je laten ontspannen en makkelijker in slaap laten vallen mocht je een van deze ziekten of aandoeningen hebben.

Het gewicht van een verzwaarde deken 

Het gewicht van de verzwaringsdeken is afhankelijk van de grootte en persoonlijke voorkeur. Het standaard gewicht voor volwassenen varieert van 7.5  tot 15 kilo. Het wordt aanbevolen met een arts of ergotherapeut te overleggen met betrekking tot het gebruik, als je een medische aandoening hebt. Het wordt sterk afgeraden een verzwaringsdeken te gebruiken als je ademhalingsproblemen, bloedsomloop -of temperatuurregelings problemen hebt.

De verzwaringsdeken hoort ongeveer 10 tot 15% van je lichaamsgewicht te wegen voor een positief effect.

De voordelen van een verzwaringsdeken

We hebben de voordelen van een verzwaringsdeken voor je op een rij gezet.

 • Val sneller in slaap;
 • Vermindert stress en angst;
 • Langduriger en dieper slapen;
 • Verhoog de melatonine en dopamine die vrijkomt;
 • Meer energie in de ochtend en gedurende de dag.

Kant-en-klaar kopen of zelf maken?

Je kunt een goede en betaalbare verzwaringsdeken tegenwoordig gewoon online bestellen, hier bij BOL.com

Wij hebben zelf ook een verzwaringsdeken thuis en we vinden deze heel erg fijn en ontspannend. Ook al lig je er bij wijze van spreken maar een uurtje onder, je voelt het effect direct. Heel fijn. We vielen er ook makkelijker van in slaap.

Liever zelf maken? In onderstaande video’s wordt voorgedaan hoe je een verzwaringsdeken maakt.

 

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

4 REACTIES

 1. Ik gebruik inmiddels een verzwaringsdeken. Ik denk een week. En ben van zeer ernstige slaapproblemen naar mild gegaan. Ik was vaak angstig, moest 5x uit mijn bed enz. Nu een stuk minder.

  Die van bol.com zijn veel te duur.
  De goedkoopste die ik gevonden heb die ze voor jou / kind / kennis kan maken is

 2. Vandaar dat ik er van hou om met zo veel mogelijk dekens te slapen. Ik dacht eerst voor de warmte maar als ik er zo over nadenk vind ik het in de zomer niet eens fijn om met alleen maar een hoeslaken te slapen. In de zomer probeer ik met zoveel mogelijk dekens te slapen ondanks de warmte en dit is dus de reden. Zins kort ben ik er achter gekomen dat ik autisme heb en dat ik hier dan extra baat bij heb is ook niet zo gek dus. 🙂

 3. In mijn herinnering waren de dekbedden vroeger in het algemeen een stuk zwaarder. Toevallig had ik het er laatst met mijn moeder over dat ik als kind altijd vroeg of ze me zo strak mogelijk wou instoppen, now I know why

 4. Wanneer ik niet kon slapen ivm stress etc doe ik altijd extra kussens achter mijn rug en op mijn buik en benen. ik creëer voor mijzelf een soort van nestje en een soort van omarming. Ik weet ook dat mijn moeder toen wij klein waren dit deed wanneer we bijvoorbeeld een middagdutje deden. Altijd omringt met kussens.