Leestijd: 3 minuten

Vis is een grote bron van eiwitten, de vet-oplosbare vitaminen A en D (bij vette vis), vitamine B6, B12, zink, selenium, jodium en omega-3 vetzuren. Vis is dus goed voor de gezondheid; o.a. voor het hart, de hersenen en ogen. De natuurlijke ontstekingsremmende werking wordt geroemd door vriend en vijand, door zo wat het hele spectrum van artsen en therapeuten. Het advies is dan ook om 1-2 keer per week vis te eten. Maar als de smaak of geur van vis je tegenstaat, zul je dat niet zo snel doen. Dan is visolie of plantaardige algenolie een prima alternatief als rijke bron van omega-3 vetten.

Het voordeel van vloeibare visolie (uit een fles) is dat 1 lepeltje de omega-3 van ruim een halve haring bevat en ook nog voldoende vitamine D, wat weer goed is voor je spieren, botten en weerstand. De Nederlander eet tegenwoordig vooral magere omega-3 arme supermarktvis als tilapia, pangasius en kibbeling. Terwijl haring, makreel en sardientjes minder populair zijn geworden en de plofzalm er de laatste jaren nogal op achteruit is geboerd. Visolie is daarom perfect voor iedereen die te weinig vette vis eet of te weinig in de zon zit (vitamine D). De ouderwetse levertraan in een modern jasje!

Omega-3 essentieel voor kinderen, dat begint al tijdens de zwangerschap

Omega-3 visolie is geschikt voor alle leeftijden. Het is een waar familieproduct. Voor de hersenbouwstenen van kleine kinderen vanaf 1 jaar tot senioren en zelfs voor zwangere vrouwen. Al in de buik is de behoefte aan omega-3 vetten namelijk groot. Omega-3 is als je zwanger bent van belang voor de normale groei en ontwikkeling van de hersenen, zenuwen en ogen van je kindje. De aanleg van het zenuwstelsel begint al vroeg in de zwangerschap. Hier is veel omega-3 DHA voor nodig.

In de laatste 3 maanden van de zwangerschap en in de eerste maanden na de geboorte groeien de hersenen van je kindje in verhouding veel. Je ongeboren kindje onttrekt dit dan aan jouw lichaam. Dit kan leiden tot een tekort bij jou als moeder met mogelijk lichamelijke en psychische klachten tot gevolg. Ook tijdens het geven van borstvoeding krijgt je kindje via de moedermelk omega-3 binnen. Gaat je kindje zelf eten, dan blijft de inname van voldoende omega-3 belangrijk.

Welke visolie is het beste voor mijn kind, mijzelf en mijn vader of moeder?

Veel visolie wordt helaas nog steeds gemaakt van hele sardines en ansjovis. Voor een capsule visolie zijn wel 30 hele ansjovisjes nodig. De Keuringsdienst van Waarde had hier eerder ook al aandacht voor, omdat de gevolgen van overbevissing of de nadelige effecten voor het milieu, zeevogels, zeezoogdieren en de lokale bevolking ongewenst zijn. Bij Arctic Blue waren ze ervan overtuigd dat het beter kon. Dat het voor het produceren van visolie niet nodig is om aan de voedselketen van de dolfijn, zeevogel, zeeleeuw of walvis te komen. Dat het produceren van visolie geen nadelige effecten hoeft te hebben voor oceanen, milieu en de lokale bevolking. En dat die visolie dan nog steeds voldoet aan de hoge eisen en kwaliteitscriteria die we zo belangrijk vinden. En dat blijkt mogelijk te zijn!

Oprichter van Arctic Blue, Ludo van de Wiel, werkte al jaren als visolie expert in de reguliere industrie toen hij een documentaire zag van onderzoeksjournalisten die de problematiek van de winning van visolie blootlegden. Het was heel moeilijk een goede en milieuvriendelijke visolie te vinden in onze winkels. Het maakte hem zo boos dat hij besloot te kijken of het ook anders kon. Het resultaat is duurzame visolie die in Noord-Noorwegen van 100% verse Arctische wilde vis gemaakt wordt. In samenwerking met lokale Noorse vissers wordt de visolie gemaakt van de snijresten van visfilets. Er wordt dus geen vis extra voor gevangen. Ludo van de Wiel, die inmiddels de veertig gepasseerd was en zich graag op zijn passie wilde toeleggen, besloot Arctic Blue op te richten. De duurzame visolie leverde Arctic Blue al snel het MSC-keurmerk op, ook volgens het Wereld Natuur Fonds, de beste garantie voor duurzame visserij.

Met de visolie van Arctic Blue ben je gegarandeerd van extreem schone olie (25 keer zuiverder dan een gemiddelde vis), in natuurlijke vorm zoals het in de vis voorkomt (voor optimale opname). Daarnaast is het een extreem verse olie met een oxidatie-waarde (Totox) van 5 en met een zachte sinaasappel- of anijssmaak, wat de visolie ook bijzonder geschikt maakt voor in yoghurt, shakes of smoothies. En dat is bij kinderen natuurlijk ook een pluspunt!

 

visolie