Orgasme

Waarom voelt een orgasme zo lekker? 

Als het gaat om seks en seksueel genot, lijkt het wel of er altijd iets nieuws te leren valt. Seksualiteit fascineert de mens al decennia, en er komt steeds meer bewijs dat een ‘diepere verbinding’ met onszelf en onze partner plezierige voordelen biedt.

Geschreven door Amanda Monteiro

Het verlangen naar een diepere verbinding draagt mede bij aan onze koortsachtige zoektocht naar meer informatie over de invloed van seksualiteit op onze verbondenheid met onszelf en anderen.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Het onderzoek

Neurowetenschapper Adam Safron van de Northwestern University legt uit: “Seks geeft een fijn gevoel en emotionele verbinding, maar meer nog dan dat, is het eigenlijk een veranderde staat van bewustzijn.”

In een artikel dat werd gepubliceerd in Socioaffective Neuroscience & Psychologie verdiepen Victoria Klimaj en Adam Safron zich in het mysterie van het klaarkomen. “De omstandigheden waaronder een orgasme plaatsvindt, kunnen voor de mens bijzonder complex zijn, doordat de seksuele beleving mede wordt gevormd door culturele achtergrond, abstracte gedachten en andere factoren die niets met voortplanting te maken hebben”.

De eindconclusie van hun onderzoek kwam tot stand met expertise van een aantal deskundigen in orgasme-onderzoek. Wetenschappers op het gebied van evolutionaire psychologie, dierlijk gedrag, fMRI, alsmede specialisten in het analyseren van grootschalige enquêtes, waren hierbij behulpzaam.

Dr. Safron leerde hieruit dat ritmische stimulatie de hersenactiviteit verandert. Als we seksueel worden geprikkeld, focussen onze neutronen zich zodanig dat we in een hypnotische staat belanden. Daardoor wordt alles waarvan we ons normaal gesproken bewustzijn buitengesloten, zoals geluiden, gevoelens en geuren, en zijn we alleen nog maar gericht op intens genot.

Deze staat van concentratie kan niet door andere vormen van natuurlijke stimulatie worden bereikt. Ons zelfbewustzijn is op dat moment echt ‘even weg’.

“Seks geeft een fijn gevoel en emotionele verbinding, maar meer nog dan dat, is het eigenlijk een veranderde staat van bewustzijn,” verklaart Dr. Safron.

Dr. Safron onderzocht deze trance met behulp van een neurofenomenologisch model dat weergeeft welke ritmische seksuele activiteit de hersenritmes beïnvloeden. Hieruit bleek dat onze neuronen zich kunnen focussen door middel van stimulering van bepaalde zenuwen op een bepaalde manier op een bepaalde snelheid.

Wanneer de activiteit van je neuronen synchroniseert, word je neuraal meegesleept en wanneer deze stimulatie aanhoudt, verspreidt de synchronisatie zich door het gehele brein, waardoor we meer dan ooit gefocust raken.

“Voor deze publicatie wisten we alleen wàt de hersenen verlicht op het moment dat mensen een orgasme beleven en we wisten veel over de hormonale en neuro-chemische factoren bij niet-menselijke dieren, maar we hadden geen flauw idee waarom seks en orgasmes voelen zoals ze voelen,” zei Dr. Safron.

Waarom ritme belangrijk is

Het onderzoek bracht een gemeenschappelijk thema aan het licht: seksuele climax, overweldiging, muziek en dans beïnvloeden allen de sensorische kanalen van de hersenen door middel van ritmische invoer van prikkels. Dr. Safron is van mening dat – omdat seksuele activiteit vergelijkbaar is met muziek en dans – het vermogen om ritme vast te houden kan dienen als test om de geschiktheid van potentiële partners te bepalen.

“Synchronisatie is belangrijk voor signaal propagatie in de hersenen, omdat neuronen eerder geactiveerd worden wanneer ze doorlopend worden gestimuleerd binnen een kort tijdsbestek,” aldus Dr. Safron.

Daaruit leidde Dr. Safron de hypothese dat “neuraal meegesleept worden het belangrijkste mechanisme is waardoor orgastische drempels worden overschreden.”

Dr. Safron: “De idee dat seksuele ervaringen vergeleken kunnen worden met trance, is in sommige opzichten een oude gedachte. Nu blijkt dat dit idee wordt ondersteund door de hedendaagse kennis van neurowetenschap.”

Deze constante ritmische stimulatie is te vergelijken met de oefeningen die worden aangeraden door de 46 jarige Nicole Daedone van OM, ofwel Orgastische Meditatie. Deze techniek omvat een reeks handelingen in een bepaalde volgorde, waarbij de ene partner gedurende 15 minuten zachtjes de clitoris van de andere partner streelt. Het is eerder een therapeutische dan een seksuele handeling. Deze vorm van ‘strelen’ activeert het limbische systeem en laat een vloedstroom van het knuffelhormoon oxytocine vrijkomen.

Deze oefeningen onderstrepen de gedachte dat, om een volledig orgasme (of iets anders substantieels in het leven) te bereiken, je actief aanwezig in het nu dient te zijn en je alle druk uit de samenleving die in je huist, dient vrij te geven. Pas bij volledige overgave aan het Universum en in dit geval ons gevoel, gaan we een wereld van onbegrensde mogelijkheden binnen.

Leestip:

  1. De Karezza-methode: 5 redenen waarom deze spirituele seksuele ervaring het proberen waard is
  2. Maak gebruik van je bekkenbodemspieren om makkelijker tot een orgasme te komen 

 

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in