Waarom we bijna allemaal magnesiumtekort hebben; wat zijn de vele verschijnselen en wat kan je eraan doen?.

Overal (in de Verenigde Staten) wordt bij mensen magnesiumtekort gesignaleerd, als je tenminste weet wat de symptomen zijn. Deze symptomen zijn echter nogal algemeen van aard, waardoor ze voortdurend aan het oog ontsnappen! Vrijwel iedereen, met name artsen, constateren dat verschillende kwaaltjes waar we regelmatig aan lijden eigenlijk veroorzaakt worden door een tekort aan magnesium… en daar betalen we een prijs voor! Praktisch elk mens dat je ontmoet – met name mensen met gezondheidsproblemen, maar ook mensen met alleen kleine ongemakken – lijden op een of ander manier aan dit tekort. Zelfs jij!

door OrganicOlivia

Wat is magnesium precies?

Magnesium is leven.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Het is naast zwavel (net zo belangrijk) het 4e meest voorkomende mineraal in ons lichaam.

Magnesium is behalve een mineraal ook een elektrolyt. ‘Sportdrankjes’ (ook bekend als met suiker gevulde nepdrankjes) maken je wijs dat ze ingrediënten bevatten als magnesium, kalium en natrium, omdat we deze belangrijke voedingstoffen tijdens inspanning uitzweten en het tekort daarvan tot algemene problemen leidt waarmee sporters geconfronteerd worden, zoals spierkramp! Maar geloof me – elektrolyten (met name magnesium) doen veel meer dan alleen maar spierkramp behandelen of voorkomen.

In de eerste plaats stellen elektrolyten ons in staat om te leven als elektrisch geladen wezens. Zij zijn verantwoordelijk voor alle elektrische activiteit (dus het geleidingsvermogen van de hersenen) in het lichaam. Zonder elektrolyten zoals magnesium, kunnen spieren niet werken, het hart niet kloppen, je hersenen geen signalen ontvangen. We hebben magnesium nodig om in leven te blijven, punt uit. Zodra we niet voldoende binnenkrijgen verliezen we energie en het geleidingsvermogen dat ons aan de gang houdt. Technisch gezien: door een tekort aan magnesium gaan we langzaam dood, krijgen steeds meer pijn en gaan ons van dag tot dag, van jaar tot jaar slechter voelen. Ik kan het niet genoeg benadrukken… signalen van magnesiumtekort worden overal zichtbaar, als je goed kijkt.

Magnesium is een co-factor van meer dan driehonderd lichamelijke reacties, noodzakelijk voor de transmissie van zenuwimpulsen, temperatuurregeling, ontgifting van de lever en vorming van botten en tanden. Echter, magnesium toont zijn ware kracht in de cardiovasculaire gezondheid. De Weston A. Price Foundation schrijft: Magnesium kan op zichzelf alleen al een rol vervullen in het toedienen van veel voorkomende cardiale medicijnen: Magnesium remt bloedstolsels (zoals aspirine), verdunt het bloed (zoals Coumadin), blokkeert calciumopname (zoals calcium-kanaal blokkerende medicijnen als Procardia) en ontspant de bloedvaten (zoals ACE-remmers als Vasotec) – (Pelton, 2001).”

Bijna iedereen lijdt aan symptomen van magnesiumtekort, alleen realiseren we ons dat niet…

Symptomen zijn:

 • Constipatie
 • Hoge bloeddruk (hypertensie)
 • Angst
 • Depressie
 • Slapeloosheid
 • Gedragsstoornissen
 • Lethargie
 • Verminderd geheugen/denken
 • Epileptische aanvallen
 • Vermoeidheid
 • Slaapstoornissen
 • Pijn
 • Spierkrampen
 • Chronische pijn in de rug
 • Hoofdpijn
 • Migraine
 • Spierpijn
 • Tendinitis (peesontsteking)
 • Woede
 • Agressie
 • ADHD
 • Wazig werkende hersenen
 • Spanning
 • Angststoornissen, zoals OCD (dwangneurose)

Alles wat je gespannen en strak maakt kan mogelijk te wijten zijn aan magnesiumtekort. Als je niet kunt ontspannen of niet kunt stoppen – denk aan magnesium! Ernstige gezondheidsproblemen kunnen gekoppeld worden aan dit belangrijke mineraal. De meeste mensen met ELKE chronische ziekte of gezondheidsproblemen zijn enorm gebaat bij magnesiumsuppletie. Omdat chronische ziekte stress veroorzaakt en stress magnesiumtekort veroorzaakt. De hiernavolgende condities kunnen te maken hebben met magnesiumtekort als deel van de puzzel:

magnesiumtekort? Groene groenten eten
Groene groenten bevatten veel magnesium

“Ook patiënten met diagnoses als depressie, epilepsie, diabetes mellitus, tremor, Parkinson, hartritmestoornissen, doorbloedingsstoornissen (beroerte, hartinfarct, artériosclérose), hoge bloeddruk, migraine, clusterhoofdpijn, krampen, neuro-vegetatieve stoornissen, buikpijn, osteoporose, astma, stress afhankelijk stoornissen, tinnitus, ataxie, verwardheid, pre-eclampsie, zwakte, kunnen misschien ook gevolgen zijn van een magnesiumtekort. “Tijdschrift van the American College of Nutrition

Verbazend is dat in het hierboven genoemde artikel ook wordt verwezen naar neuro-vegetatieve aandoeningen als een mogelijk gevolg van magnesiumtekort. Dit zou ook coma kunnen bevatten. Stresshormoonproductie vereist een hoog magnesiumniveau en stressvolle ervaringen kunnen direct leiden tot volledige uitputting van de lichamelijke magnesiumvoorraad. Zou dit een meespelende factor kunnen zijn bij de vraag waarom na traumatische ongevallen/verwondingen coma optreedt? Zoals hierboven omschreven, magnesium is een elektrolyt die verantwoordelijk is voor het geleidingsvermogen van de signalen van de hersenen. Zonder magnesium zijn mensen in coma niet in staat om het geleidingsvermogen te hervatten. Veel mensen met diabetes vallen ook in diabetisch coma. Diabetes staat eveneens op de lijst van mogelijke consequenties van magnesiumtekort. Zou dit ook een factor kunnen zijn bij diabetische coma’s? Zeker iets om over na te denken en verder te onderzoeken!

Begeerten

Hunker je wel eens naar chocolade? Waarom gaan mensen in hoge stressituaties chocolade eten? Chocolade is één van de grootste magnesiumbronnen.magnesiumtekort -chocolade

Magnesium wordt met zó veel aandoeningen in verband gebracht, dat dr. Carolyn Dean van de Nutronial Magnesium Vereniging er een heel boek aan heeft gewijd, waarin wordt besproken hoe zij duizenden patiënten heeft behandeld voor een breed scala ziektes, met magnesium als primair onderdeel. Haar boek The Magnesium Miracle MOET je lezen wanneer je door magnesiumtekort een van bovenstaande symptomen bij jezelf herkent, dan wel bij gezondheidsproblemen in het algemeen – aangezien waarschijnlijk alles met magnesiumtekort te maken heeft.

Waarom kijken artsen bij hun onderzoeken niet naar mogelijk magnesiumtekort?

Ondanks de enorme hoeveelheid onderzoek dat inmiddels naar magnesiumtekort is verricht, is de conventionele geneeskunde helaas nog niet steeds niet wakker.

Een van de redenen waarom de westerse geneeskunde zo beroerd is geïnformeerd over magnesiumtekort komt door de manier van testen: met bloedonderzoek.

Bloedonderzoeken leveren totaal GEEN informatie over magnesiumwaarden… en waarom? Omdat het lichaam zeer nauwlettend het magnesiumniveau in het bloed regelt. Wanneer het magnesiumniveau in het bloed ook maar een klein beetje zakt, sta je op het punt een hartaanval te krijgen. Zo simpel is het. Dus, om dit te voorkomen rooft het lichaam alle magnesium uit cellen, weefsels en botten om het magnesiumniveau in het bloed op peil te houden. Wanneer je bloed wordt onderzocht op het magnesiumgehalte, kunnen de cellen totaal leeg zijn, terwijl de je bloedwaarden constant blijven.

Erger is dat er helemaal geen magnesium in je bloed zit. 99 % van het magnesium wordt opgeslagen in de lichaamscellen die worden leeggeroofd, terwijl slechts 1 % van de totale magnesiumvooraad zich in het bloed bevindt. Dit soort bloedonderzoeken zijn dus volslagen zinloos en artsen worden niet opgeleid tot kennisname van deze realiteit.

“Een serumtest op magnesiumwaarden is in feite nog erger dan ineffectief, aangezien een testresultaat dat zich binnen de normale grenzen bevindt een vals gevoel van veiligheid geeft over de status van aanwezigheid van het mineraal in het lichaam. Het verklaart ook waarom artsen magnesiumtekort niet herkennen; ze veronderstellen dat magnesiumniveaus in het serum een nauwkeurige meting is van alle zich in het lichaam bevindende magnesium.” Dr. Carolyn Dean, The Magnesium Miracle.

Waarom hebben we zoveel tekort?

Hier volgt een korte verklaring: Nummer één: we worden door ons voedsel vergiftigd. Nummer twee: we zijn steeds vaker gestresst. Onze levensmotoren draaien op topvermogen en zuigen ons helemaal leeg. Productie van stresshormonen vereist een hoog magnesiumgehalte en stressvolle ervaringen leiden tot uitputting daarvan. Nummer drie: we eten meer suiker dan ooit. Voor elke molecule suiker die we eten gebruikt ons lichaam 54 moleculen magnesium om het te verwerken. Nummer vier: lage magnesiumwaarden in landbouwgrond en moderne landbouwtechnieken breken het magnesiumniveau af. En tot slot: het magnesiumniveau wordt uitgeput door veel farmaceutische medicijnen en oestrogeensamenstellingen, zoals orale anticonceptiemiddelen, antibiotica, Cortison, Prednison en bloeddrukregulerende medicijnen (“Drug-geïnduceerde nutriënten handboek,” Pelton, 2001). Ook diuretica (plasmiddelen) in koffie en thee verhoogt de uitscheidingsniveaus. En oja, nog iets – fluoride concurreert met magnesiumabsorbtie!

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een magnesiumtekort – daar zijn geen onderzoeken voor nodig. Geraffineerde/voorbewerkte voedingsmiddelen zijn ontdaan van hun mineralen, vitaminen en vezels. Dit zijn anti-nutriënte voedingsmiddelen, aangezien ze ons in feite van magnesium beroven om in onze stofwisseling opgenomen te kunnen worden. En eenmaal geconsumeerd eisen ze dat we ons tekort aanvullen met magnesium, anders zijn we voorbestemd in elkaar te storten wegens een ernstig tekort daaraan. Zoals eerder gezegd, suiker is de ergste dader. Elke suikermolecule die je tot je neemt verbruikt meer dan 50 keer de hoeveelheid magnesium uit je lichaam.

En wat als je een gezond dieet volgt? Niet alleen verwerkte voedselproducten ontberen magnesium. In het algemeen is magnesium grotendeels uit de toplaag van de aarde verdwenen en is de opname in ons voedsel over de gehele linie afgenomen, terwijl de behoefte aan magnesium is toegenomen als gevolg van hoge blootstelling aan giftige stoffen waarmee we in ons dagelijks leven geconfronteerd worden (lucht, water, plastics, chemicaliën… en de lijst gaat verder!). De landbouwgrond wordt van magnesium beroofd door de vele pesticiden die op conventioneel geteelde planten worden gespoten en de wereldwijde vervuiling beïnvloedt ook de schoonste velden. Bovendien doden pesticiden ook nuttige bacteriën/schimmels die voor planten nodig zijn om voedingsstoffen in de bodem om te zetten naar voedingsstoffen voor planten die door mensen als voedsel worden gebruikt.

Ben je een cannabisgebruiker?

Cannabis heeft ontelbare positieve effecten op het gebied van behandeling van ziekten als epilepsie, kanker en meer (lees 123 en cureyourowncancer.org). Vertrouw me, wellicht ben ik de eerste die je vertelt dat ik een groot voorstander ben – het is een veilig en effectief kruid met talloze therapeutische voordelen dat de overheid al jaren voor ons verborgen houdt. De enige manier waarop ze willen dat je het gebruikt is wanneer ze het gepatenteerd hebben als een van hun chemische samenstellingen en ze het met dikke winst aan je kunnen verkopen.

Maar we moeten ook kijken naar wat er op cellulair niveau met ons lichaam gebeurt als we dagelijks cannabis gebruiken. Wil je de rest van je leven dagelijks parasietdodende kruiden gebruiken, of een paar dagen achter elkaar? Waarschijnlijk niet. Je zal ze wellicht nemen wanneer je ziek bent of tijdens een maandelijkse reinigingskuur, want anders zou je bijverschijnselen ontwikkelen door overmatig gebruik. We mogen niet vergeten dat cannabis een krachtig medicinaal kruid is en derhalve als zodanig dient te worden behandeld.Magnesiumtekort, waarom we het bijna allemaal hebben

Het is gebleken dat het gebruik van marihuana de neiging heeft de magnesiumopslag van het lichaam uit te putten, met als gevolg dat de persoon zich nog meer op het randje van uitputting bevindt na terugkomst uit het verheven gevoel.

Natuurlijk betekent dat niet dat matig gebruik niet veilig is. Het betekent dat na verloop van tijd, indien cannabis regelmatig wordt gebruikt zonder een juiste balans te creëren door middel van magnesiumaanvulling, het juist een magnesiumtekort kan en zal veroorzaken.

De beste manieren om magnesium binnen te krijgen.

 1. Eet magnesiumrijk voedsel dat op biologische grond is geteeld.magnesiumrijk voedsel
 2. Neem ionische magnesiumdruppels. Dit is mijn favoriete methode, geleerd van “The Magnesium Miracle
 3. Breng magnesiumolie aan op de huid! Dat is de tweede beste manier om je magnesiumniveau te verhogen.
 4. Neem een Epsom zoutbad. Dit verhoogt niet alleen het magnesiumgehalte in je lichaam, maar ook het zwavelgehalte in je lever.

Aanvullende links 

Magnesiumcitraat bestellen bij Bol.com

Het boek: Magnesium– de oplossing voor gedragsstoornissen en vele andere aandoeningen

Dr. Carolyn Dean, MD: The Magnesium Miracle (het boek)

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

84 REACTIES

 1. “we worden vergiftigd door ons voedsel”
  Ik begrijp dat zulke oneliners het goed doen, en ja, ook bij mij blijft dit hangen, maar ik plaats hier wel vraagtekens bij.

  • het verdient misschien inderdaad wel wat meer uitleg , zo´n opmerking 🙂 maar zo raar is ie nou ook weer niet als je kijkt hoe ver we als mensheid af zijn geraakt van de pure natuur. Een oneliner is het niet, he? die moet grappig bedoeld zijn en dit is serious business. 🙂

 2. Wat ik mis in het hele verhaal van de auteur zijn goede aanwijzingen voor gebruik. Er wordt gezegd dat de bloedwaarden een vertekend beeld geven maar er wordt niet gezegd op welke manier je wel de juiste waardes kan bepalen zodat je weet of er en in je bloed en in je cellen genoeg mg zit. Verder schrijft de auteur dat iedereen tekort heeft maar geeft niet aan bij welke waarden het tekort begint. Ik kan het dus alleen maar lezen als luid geschreeuw in een leeg blikje. Als je iets beweert kom dan ook met gerichte oplossingen dus hoe kan het juist laten meten en wat voor waarde moet er minimaal in de uitslag van die onbekende test zitten. Dan kan je pas aan de slag. Maar ik lees het nergens

 3. Een mooi stuk met veel informatie over ons magnesium tekort en op welke vlakken een magnesium supplement gezondheidsvoordelen biedt.

  Wel jammer dat de link onderaan het stuk om magnesium te bestellen naar de magnesium-oxide van orthica leidt. Dat is nu net de magnesium soort waar je als supplement weinig aan hebt. Je lichaam neemt van de oxide maar een heel klein deel op. En het zorgt bij veel mensen voor bijwerkingen in de darmen.

  Als je een supplement wilt gebruiken koop dan in elk geval magnesium-citraat of magnesium-glycinaat. Dan heb je maximaal profijt. Zeker bij 400mg p/d voelen veel mensen een positief verschil.

 4. Een mooi duidelijk stuk. Er is alleen iets dat ik nooit ergens heb gelezen; wat is de maximale dosering magnesium per dag bij burn out ? Ik heb wel vaker gehoord van orthomoleculair therapeuten dat je met gemak -verdeeld over de dag – 1000 mg magnesium mag gebruiken ,sommigen vertelden me zelfs dat 1200 mg 3 x 400 bijv. de bovengrens p d is( de vulstoffen dus niet meegerekend, maar het elementaire gedeelte), bij ziekte , uitputting, en CVS, en voor of na een operatie. Stress vreet magnesium , dus de A D H is volgens mij ook echt het minimale. Kunt U me hier antwoord op geven . Dank U bij voorbaat, groeten,kim.

  • maximale dosering (bij burn-out) heb ik ook nog niet gevonden. Wel heb ik het Schüssler handboek erop nageslagen en daar worden nog wel tips gegeven over de zgn. "hete 7" Een kompres. Verder wordt er aangegeven om max 20 tabl per dag te nemen van de Celzouten.
   misschien toch nog iets toegevoegd?
   Succes

 5. Okee, vlug rekensommetje…

  Het artikel stelt dat het menselijk lichaam voor het verteren van 1 molecuul suiker, 54 moleculen magnesium verbruikt.

  Een gemiddeld mens eet 65 gram suiker per dag.
  De molariteit van suiker (sacharose) is 342 g/mol
  342/65 = 0,19 mol sacharose per dag

  De molariteit van magnesium is 24 g/mol
  24/0,19 = 4,56 gram in een verhouding 1:1

  In een verhouding van 1:54, betekent dat dat ik een hoeveelheid van 246 gram magnesium per dag naar binnen moet werken om alleen mijn suikerinname te compenseren. Dan heb ik de betrokkenheid bij andere spijsverterings- en neurale processen nog niet meegerekend.

  Magnesium heeft een dichtheid van 1738 gram per liter (dm^3)
  246/1738 = 14 centiliter.

  Moet ik dus per dag het formaat van ongeveer een tennisbal aan pure magnesium wegwerken. Lijkt mij niet het beste idee. Jou wel?

  • Beste rekenenvoorbeginners.

   Dat hele verhaal van jou over magnesium zegt toch niemand wat.
   Je moet al afgestudeerd zijn op dat gebied.
   Ik gebruik 400 Mg : citraat dat neemt goed op.
   Voor de rest voel ik mij er uitstekend bij.

   Groeten Jannie.

  • Hallo marissa .

   Hier is van bangmakerij geen spraken hoor .
   Als er lichamelijke tekorten worden vastgesteld . en aangevuld
   met een supplement . so what , wat is het probleem .
   Zo duur is het niet . wat is je gezondheid je waard .
   Je moet de natuur soms een beetje helpen .
   Heel veel voedsel is vandaag de dag bewerkt . onbespoten niet .biologisch .
   Maar dat kan niet iedereen betalen.
   Ik denk zeker dat solk bij bepaalde mensen helpt .
   Maar de meeste mensen hebben een gigantisch tekort aan vitamine ..
   Drukke banen . Stress omdat je bang voor je baan bent in deze moeilijke tijd.
   Vaak om 7 uur thuiskomend na een uur in de file, kant en klare groente bereiden
   Wat al te lang in de winkel ligt .
   Om mij heen hoor ik niet anders dan dat mensen vitamine tekort hebben .
   Dus ingrijpen is soms noodzakelijk .
   Het kan anders zomaar zijn dat je je baan kwijt raak bij herhaarlijk verzuim .

   Maar veel succes bij solk hoor . als het bij jou werkt . prachtig .

   H groeten Jannie .

 6. ik gebruik hele jaar door magnesium ivm kramp in kuiten als ik een week vergeet dan heb ik direct weer kramp ik kuiten. Was een tijd geleden bij huisarts was al een lange tijd moe lusteloos later bleek uit bloedonderzoek dat ik bijna geen vitamine D meer had. En vitamine B12 was ook bijna op snap er niks van eet wel gezond

  • De kramp zal juist door deze combinatie van tekorten worden versterkt. alleen magnesium slikken zal voor jou dus niet genoeg zijn.

  • Sjoukje mijn zus had dat ook . bij haar neemt het lichaam het niet op
   uit voedsel .
   Zij krijgt allang vit b 12 injectie 's en vit d 3 uit visolie .
   Dus het is duidelijk . uit voedsel neemt het lichaam het vaak moeilijk op .
   Je zal dan echt zeker voor vit d een pilletje moeten nemen .
   B 12 is zo ongelofelijk belangrijk . ik hoop dat dat weer goed komt .
   En laat je vooral niet afschepen na een aantal maanden dat het weer goed is .
   B 12 Google maar eens bij de gevolgen van b 12 te kort hindrik de jong .
   Een goede magnesium tablet met een citraat verbinding is echt belangrijk .

   H. groeten Jannie .

   • Juist Jannie, ongelooflijk belangrijk vit. B12. Helaas door artsen niet altijd erkend terwijl er al genoeg over geschreven is en onderzoek gedaan is! Levenslang injecteren als je eenmaal begint. Ik maak het zelf niet aan en dat gebeurt vaak bij mensen die een maag/darm-ziekte hebben. Je MOET het dan wel aanvullen d.m.v. injecties-en/-of pillen wil je niet vroegtijdig dement worden, je zenuwstelsel overhoop wilt laten halen, blijvend moe zijn, kortademig en weet ik wat allemaal. De B12 moet in de weefsels en cellen opgenomen worden en daar zit het in dat de waarde na een injectie wel tot tevredenheid van de arts is maar dat wil nog niet zeggen dat deze goed is opgenomen in je lichaam. Laat je bloedwaarde een paar maanden later NOG eens prikken en dan eens zien of je niet beter ook structureel de b12 moet gaan toedienen!!. Succes allen.

 7. Ik gebruik sinds kort wiet olie te koop bij van der pigge (haarlem) kun je dan ook nog magnesium pillen slikken?Heb fobromyalgie vast bedankt.

 8. Ik heb CVS en Fibromyalgie en alle 4 weken ga ik naar de eendagskliniek om een baxter van magnesium (6mg) die loopt gedurende 5 uren en dan nog een andere baxter die 1 uur loopt en soms heb ik na 2 dagen bij bloedafname nog een tekort aan magnesium. Heb ook diabetes en een enorm gestresseert persoon en kan het niet afleren. Ben ook een emotionele eter en dan eet ik alles wat niet mag. Na de baxter voel ik mij el beter en zijn de krampen minder dan soms in de laatste week voor ik de baxter moet krijgen. Dit is mij voorgeschreven door mijn specialiste en na dit hier allemaal gelezen te hebben ben ik blij dat zij die beslissing genomen heeft.

 9. Kan allemaal een broodje aap verhaal zijn. En dat is het waarschijnlijk ook. Geen enkel argument dat het aangetoond kan worden
  . Maak naar weer wat mensen bang
  .

 10. we komen niet alleen magnesium te kort, maar alle vitamine en mineralen. Hiervoor hebben allemaal een supplement nodig, die de juiste hoeveelheid voor elk persoon bevatten. Ook dit wisselt weer waar men op de aarde woont. het is gebleken dat mensen in China een heel andere toevoeging nodig heeft dan mensen in Europa en Amerika.
  Er is nu een totaal supplementen pakket met pattent op de markt gebracht waar iedereen precies de juiste hoeveelheid krijgt van wat hij nodig heeft en mag hebben. In Amerika wordt het inmiddels al gebruikt en in juli is het ook in Europa verkrijgbaar. Artsen kunnen inzage krijgen in de jarenlange wetenschappelijk studie en onderzoek die er naar is gedaan.

 11. Er worden 5 redenen genoemd waardoor wij magnesium kwijtraken. Er wordt er één vergeten en naar mijn bescheiden mening de belangrijkste. De ademhaling! Ongeveer 75% van de mensen heeft geen optimale ademhaling. Daarnaast hoor ik op lezingen over voedingssupplementen, dat ongeveer 80% van alle mensen een magnesiumtekort heeft. Wat doe je dan? Kijken of er een verband is. En die is er wel degelijk. In eerste instantie kan ik al vermelden, dat (bijna) alle genoemde symptomen en ziektes ook goed te behandelen zijn door een juiste ademhalingscursus te volgen. Ten tweede heeft de genoemde 75% van de mensen die verkeerd ademhalen last van chronische hyperventilatie, oftewel ze ademen continu teveel. Dit houdt ook in, dat ze teveel CO2(kooldioxide) uit ademen, terwijl dit heel belangrijk is voor het lichaam. Het zorgt ervoor, dat het O2(zuurstof) zijn binding loslaat in het bloed, het zorgt voor ontspanning van het gladde spierweefsel rond de holle delen(o.a. aderen, luchtwegen, maag en darmen) en het regelt de biochemische samenstelling van het bloed. De hoeveelheid CO2 in het bloed daalt dus door teveel in- en uitademen. Deze ademhaling zorgt er dan voor, dat de zuurtegraad(pH) in het bloed omhoog gaat(respiratoire alkalose). Het lichaam komt met plan B om te zorgen, dat de pH weer gecorrigeerd wordt. De wel aanwezige CO2 gaat een verbinding aan met H2O(water) en hier ontstaat H2CO3(koolzuur). Dit wordt vervolgens omgezet in H+(watersof) en HCO3-(bicarbonaat). Deze laatste, en hier gaat het om, wordt afgevoerd via de nieren en neemt mee: Mg+, Na+, Ca+ of K+(magnesium-, natrium-, calcium- en kaliumbicarbonaat).
  Dus naast het feit, dat een verkeerde ademhaling zorgt voor een magnesium tekort. Zorgt het ook voor een calciumtekort, een natriumtekort en een kaliumtekort.
  Mensen met dit soort tekorten zouden dus eens kunnen denken aan een Buteyko Ademhalingcursus. Want…. de uitgeademde lucht is belangrijker, dan de ingeademde lucht. Zorg dat je meer CO2 vasthoudt! Als je dat zelf niet doet, dan komt je lichaam zelf met plannetjes en bij de één knijpt het de bloedvaten samen en diegene krijgt hoge bloeddruk. Bij de ander worden de luchtwegen en bronchiën wat samengeknepen en diegene krijgt astmatische verschijnselen. Bij mensen met een "knoop in de maag" is net daarvoor de ademhaling omhoog geschoten en wordt het gladde spierweefsel rond de maag samengeknepen door een gebrek aan CO2. Zo zijn er ook voorbeelden te noemen voor de darmen. Maar door een verkeerd niveau aan O2 en een verkeerde pH wordt de hormoonafgifte niet goed geregeld en ga je malen in je hoofd. Noem maar op! Heel veel is te verklaren aan de hand van ademhaling. Dat hier geen ruchtbaarheid aan gegeven wordt snap ik wel, want dit brengt geen geld in het laatje van de farmacie. Volgens mij is nu de tijd daar om dat wel te doen.

  • Bedankt dat je het verteld Wim. dit soort dingen wist ik niet . mijn dochter heeft hypocaptie , ze ademt niet juist uit daardoor zit er een te lage koolzuur concentratie in haar bloed. heeft wel te maken met een andere aandoening . Pots / dysautonomie . Gr. Jannie .

  • Dankjewel voor jouw eerlijke informatie.
   Ik heb ook allerlei klachten en tekorten, en ik weet ook al jaren dat ik verkeerd ademhaal.
   Ik ga mij verdiepen in Buteyko ademhalingscursus.
   Nogmaals mijn hartelijke dank hiervoor. God blessure you

 12. maanden heb ik geen last van beenkrampen maar als de kramp zich vooral na intensieve inspanning aandient neem ik een supplement met extra magnesium een week lang. Dan kan ik er weer maanden tegenaan, zonder kramp. Daarnaast gevarieerde voeding, vooral veel groenten.

 13. Magnesium zit ook in ons kraanwater. Drink dus vooral genoeg water. In ieder geval 1 1/2 liter per dag naast het andere drinken dat je neemt en warm weer wel 2 liter afhankelijk van je bouw

 14. Zelf slik ik ook magnesium, alleen merk t effect nooit. Mss toch ns voetenbad proberen..
  Wat ik me wel afvraag van het artikel..
  ''WE hebben allemaal magnesium te kort..''
  ''WE eten teveel suiker..''
  Net als dat ik vaak in de krant las..:
  ''WE bewegen niet, sporten te weinig''
  ''WE zijn te dik''

  Ikzelf beweeg 6 uur per dag (tuinieren, wandelen, sport), eet nauwelijks suiker.
  Kennelijk hoor ik dus echt niet bij de gemiddelde nederlander, of over wie gaat dit onderzoek eigenlijk?..voel me nog meer buitenbeentje nu;)

  • Bijna elke Nederlander heeft magnesium tekort, dus gewoon wat magnesium citraat poeder per dag innemen kan nooit geen kwaad. Of laten meten of je een tekort heeft. Ik loop vaak in de zon voor Vitamine D3, maar heeft een nadeel het rooft je magnesium. Magnesium zit ook niet genoeg in de voeding.

 15. In antwoord op Fenneke en Floor: gisteren had ik weer eens een migrainedag en ik had Schüssler nr 7 in huis, nog niet geopend, in de veronderstelling dat je dit moet verhitten tot een papje met 10 tabletten tegelijk (gelezen in het boekje Schüsslerzouten). Echter deze tabletten bevatten 250 mg per tablet en je mag er max 12 op een dag van. Aangezien ik buiten de deur was, heb ik wat tabletjes meegenomen en ze hebben me heel goed geholpen, dus dank voor deze tip. Ik heb thuis van VSM

 16. mijn chinese dokter zegt dat Magnesiumsupplementen NIET opgenomen word door het lichaam.
  Alleen via voeding en magnesium baden of voetbaden…

  • Ik was vanmorgen voor bloedprikken en kwam in gesprek met mijn prikster. Zij is ook voedingstherapeut en adviseert dat magnesium altijd ingenomen moet worden met calcium. 2/3 deel magnesium en 1 deel calcium. Wie moet je nou geloven pillen,olie , nr 7 Schlussler, combi magnesium/calcium, druppeltjes…….er is teveel…allemaal goed of de één beter…ik weet het echt niet meer….

 17. Een paar jaar geleden heb ik een beroerte gehad, een CVA (bloedpropje). De oorzaak van mijn beroerte was mijn hart. Achteraf bekeken, had ik veel eerder met mijn hartklachten en benauwdheid naar de huisarts gemoeten. Ik dacht, dat het alleen door de overgang kwam en vooral weer doorgaan! Later na de beroerte, ben ik gaan zoeken en terecht gekomen bij een orthomoleculair arts. Na meerdere onderzoekingen, bleek dat ik o.a. een tekort had aan magnesium. Je hersenen hebben het meest magnesium nodig, daarna komt je hart! Het lichaam heeft constant magnesium nodig en heeft geen effectieve methode om het vast te houden. Je lichaam heeft als het ware een reservoir nodig, altijd vol met magnesium. Vanaf die tijd, slik ik de capsules magnesium/mineralen van het merk New Care. Daarnaast gebruik ik de magnesiumolie van het merk Zechsal. Zie voor meer informatie: http://www.zechsal.eu/ Tot nu toe, bevallen deze 2 magnesiumsoorten zeer goed.

  Floor, je schreef: "Denk ook aan magnesium phosphoricum van de Schussler celzouten. Dat is nummer 7 en is heel fijn stoffelijk en wordt direct opgenomen in de cel". Deze magnesium voelt voor mijzelf nog beter aan. Dus, binnenkort maar eens proberen.

 18. Magnesium kan veel goeds voor je doen, maar door de commercie is er ook veel op de markt waar je weinig aan hebt. Neem je supplementen dan moet je wel een magensiumverbinding gebruiken op basis van een citraat, tauraat, malaat of bisglycenaat. Van Zechsal heb je goede producten die via de huid worden opgenomen. In mijn Bowentherapie-praktijk al vele mooie reacties gezien.

 19. Hallo allemaal, het is kostbaar maar ik gebruik alles van Plantina. Magnesium 1 tot 2 x daags 1tablet, evenals de vitamine C,en de vitamine D neem ik 2 tabletjes per dag van in. Plantina wordt ook gebruikt door topsporters, dus altijd goed. Er is ook een internetsite van.

 20. Ik gebruik vloeibaar magnesiumcitraat: wordt direct opgenomen en helpt dus ook direct. af en toe smeer ik ook magnesiumolie ter plaatse. Ook dat werkt meteen.

  • Ik lees een aantal keren de vraag waar kan ik het beste kopen of van welk merk. Ik gebruik vloeibare magnesiumcitraat (alleen als ik het nodig denk te hebben adv klachten) van purelife.nl en de magnesiumolie heb ik van MMS4U: een hele fijne, en niet duur. Zeer werkzaam. Beiden verkrijgbaar via de webshop, het eerste merk ook bij mij thuis, maar dan is het handig als je in de Betuwe woont. Veel wijsheid in je beslissing gewenst.

 21. Goedenavond

  Een van de allerbeste manieren is via de huid en dat kan door middel van floaten.
  Floaten is drijven op hel zout water (magnesiumsulfaat) baden. Het meest effectieve middel.

 22. Ik slik al jaren elke dag Magnesium 400 van een goed merk. Omdat ik weet dat het een gunstige werking heeft. Maar veel van de genoemde klachten in de lijst heb ik nog steeds dus die worden echt niet alleen door magnesium opgelost. Daarbij komt dat ik een artikel al niet helemaal zuiver vind als er direct reclame voor Bol.com bij wordt gemaakt want laten we eerlijk zijn….het kan nog zo goed bedoeld zijn of er zit wel een commercieel kantje aan.

 23. Denk ook aan magnesium phosphoricum van de schussler celzouten. Dat is nummer 7 en is heel fijn stoffelijk en word direct opgenomen in de cel. Let op welke kwaliteit je koopt want mijn ervaring als celzout therapeut is dat de schussler celzouten van adler het beste werken omdat zij weinig steunstoffen gebruiken. Let op met magnesium steheraat dat blokkeert de opname van magnesium en lijdt tot grotere problemen.
  Celzouten zijn inmiddels veelvuldig te verkrijgen maar let dus op het merk.
  het magnesium waar in het artikel over gesproken word valt onder orthomonuculaire voedings suplementen en is grof stoffelijk. Magnesium van celzouten is fijnstoffelijk en geeft vrijwel direct resultaat bij alle genoemde klachten in het artikel.

  • 'hallo floor . Mijn man had een pot Schussle cel zouten magnesium gebruikt .
   Tot de helft . er zitten er 1000 in .
   Helaas hielp het hem niet . zijn klachten bleven .
   Het is niet geschikt voor iedereen.

   Gr. Jannie .

   • @Jannie Veel mensen komen magnesium tekort maar niet alle klachten hebben te maken met een magnesiumtekort of hebben er wel deels mee te maken maar spelen er ook andere tekorten, bijvoorbeeld vitamine B. En veel voedingsstoffen werken ook samen, zoals magnesium met vitamine B6 geloof ik. Het beste is om het dan goed te laten uitzoeken.

 24. 2 zware epileptische aanvallen gehad. Op mijn 41e zomaar. Maanden lang stoned rondgelopen, duizelingen, vermoeidheid. Een week magnesium citraat en over! Neem ze voor het slapen in, perfect spul en gewoon voeding!

 25. Allereerst dank voor dit verhaal. Maar waarom zo lang? Het komt heel schreeuwerig en indringend binnen nl.

  Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat magnesium mij enorm geholpen heeft. Heb een natuurarts bezocht, 3 jr geleden. Ik ben van mening dat het niet uitsluitend om magnesium hoeft te draaien.
  Ik kreeg een combinatie en heb me nog nooit zo goed gevoeld! Ik heb al zeker 35 jr chronisch stress.
  Helaas er mee gestopt, vanwege verstoppingen en nu zelfs pijn op de borst, hart etc.
  Ben dus nu begonnen met magnesium ➕ calcium van een bekend merk. Succes allemaal, bedenk elke persoon en situatie is anders. Wat mij betreft is er geen standaard advies.

  • Hallo Christa, dank je wel voor je reactie. Het is een vertaling van een Amerikaans artikel. Daar schreeuwen ze wat meer geloof ik 🙂 Ik geloof ook niet dat er 1 vaststaand recept is en dat je goed naar je intuitie moet luisteren om te weten wat specifiek voor jou het beste is.

 26. Wat ik nog even wil toevoegen .
  Mijn man heeft een hele stressvolle tijd meegemaakt .
  Als ik toen geweten had wat magnesium voor hem had
  Kunnen doen , dan had het lang niet zo erg geweest .
  Dat had een hoop ellende gescheeld . zeker weten .
  Daarom wil ik dit graag nog even exstra vertellen .

 27. Wat goed zeg dat er aandacht aan dit belangrijke magnesium
  Word besteed.
  Mijn man sport heel veel . en had met gegantische kramp te maken .
  Ik hoorden toen over magnesium en de werking daar van .
  Wij gebruiken nu hele goede magnesium supplementen .
  Wel met een citraat verbinding anders neemt je lichaam het niet
  Goed op .
  Kramp heeft mijn man nooit meer .
  Mijn dochter at enorm veel chocolade . en ik hoorden al een tijdje terug
  Dat dat de rede kan zijn van een magnesium te kort .
  Ik heb haar een potje cadeau gegeven laatst en hoop dat zij ze inneemt .
  Ook dit artikel door gestuurd . haar lichamelijke klachten zie ik in het
  Artikel duidelijk staan.
  De meeste mensen weten echt niet dat magnesium zo belangrijk is .
  Ik vaak praten als brugman om ze te overtuigen .
  Mensen lees dit artikel goed , en ga magnesium gebruiken .
  Wie weet is het voor u de redding .
  Ik heb zelf wel veel pijn in mijn lijf , maar dat heeft niks met magnesium
  Te maken .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in