bleekmiddel

Chloorbleekmiddel. In veel huishoudens is het een van de meest gebruikte en gebruikte schoonmaakmiddelen. Het staat vooral bekend om zijn vermogen om kleren wit te houden, om te helpen bij het verwijderen van schimmel en meeldauw uit een douche of bad en om zijn desinfecterende eigenschappen. Voor deze specifieke doeleinden kan chloorbleekmiddel zeker als effectief worden geclassificeerd, maar de negatieve bijwerkingen en mogelijke gevaren van het gebruik van dit schoonmaakmiddel worden al geruime tijd in het publieke domein geuit.

door Mark DeNicola

Het meest voor de hand liggende gevaar van chloorbleekmiddel staat duidelijk op het etiket. Het is een zwaar bijtend materiaal dat in staat is om de ogen, huid en luchtwegen te irriteren, vaak alleen al door het inademen van de gassen die bij het gebruik vrijkomen. Het is bekend dat deze inademing de longen en slokdarm aantast, naast de littekens op de luchtwegen die ik eerder noemde. Deze bijwerkingen treden misschien niet bij elke blootstelling aan bleekwater zichtbaar op, maar het effect van de chemicaliën is nooit gunstig, vooral niet over een lange periode.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Het is belangrijk om te weten dat er geen organisatie is die de schoonmaakmiddelen reguleert die je in huis haalt. In plaats daarvan waarschuwen groepen zoals de Environmental Protection Agency (EPA) in de Verenigde Staten publiekelijk voor het gebruik van chloorbleekmiddel. In de veronderstelling dat consumenten chloorbleekmiddel in hun huishouden blijven gebruiken, worden de volgende veiligheidsmaatregelen algemeen aanbevolen:

  • Verdun het chloorbleekmiddel met water. De lagere concentratie geeft een potentieel kleiner risico op ongewenste blootstelling.
  • Draag preventief een veiligheidsmasker en rubberen handschoenen bij het werken met bleekwater.
  • Gebruik chloorbleekmiddel alleen in een goed geventileerde ruimte voor voldoende luchtstroom en om te voorkomen dat de ongewenste gassen in de werkruimte blijven hangen.
  • Meng chloorbleekmiddel nooit met andere huishoudelijke schoonmaakmiddelen.

De vierde en laatste aanbeveling is in het bijzonder de moeite waard om te vermelden, omdat de dampen die vrijkomen bij het mengen met gewone ingrediënten – zoals ammoniak – die in veel andere huishoudelijke reinigingsmiddelen voorkomen, nog dodelijker en mogelijk zelfs dodelijker kunnen worden. Neusbloedingen, neurologische aandoeningen, hoofdpijn, kortademigheid en pijn op de borst zijn slechts een klein aantal van de mogelijke bijwerkingen die kunnen optreden.

Hoe nuttig deze veiligheidsmaatregelen ook kunnen zijn, waarom zou je niet gewoon helemaal stoppen met het gebruik van bleekmiddel? Gelukkig zijn er gezonde alternatieven voor niet alleen chloorbleekmiddel, maar vrijwel elk giftig schoonmaak product dat er is. Ik kan onmogelijk elk alternatief in dit artikel bespreken, maar ik wil er graag een paar met jullie delen die ik ben tegengekomen en ik nodig jullie uit om je eigen bevindingen te delen in het commentaargedeelte van het artikel.

Bleekmiddel alternatief (Bron: Grit.com)
Meng 12 kopjes water, 1/4 kopje citroensap en 1 kopje waterstofperoxide. Voeg 2 kopjes per wasbeurt toe of doe het in een spuitfles en gebruik het als huishoudreiniger.

Whitening Schuurpoeder (Bron: Gaiam Life)
Combineer 1 kopje zuiveringszout, 2 theelepels wijnsteen, 1/8 kopje borax, 1/4 kopje geraspte citroen-, sinaasappel- of grapefruitschil en meng goed. Schrob met een vochtige spons.

Natuurlijke sinaasappel allesreiniger
Een geweldige allesreiniger die veilig en eenvoudig thuis te maken is.

Stap 1: Bewaar genoeg sinaasappelschillen om een 1-liter pot te vullen.
Stap 2: Giet er 500 ml (2 kopjes) witte azijn in.
Stap 3: Sluit de pot af en laat hem 2 weken in de kast of op het aanrecht staan.
Stap 4: Open de pot en verwijder de sinaasappelschillen, bewaar de vloeistof.
Stap 5: Meng water met de sinaasappelvloeistof, 4 delen water voor elk 1 deel oplossing in een spuitfles. Maak schoon!

De kracht van zuiveringszout, witte azijn en citroen

Deze eenvoudige en niet bijtende of gevaarlijke ingrediënten zijn echte krachtpatsers als het gaat om schoonmaken in huis. Zuiveringszout is geweldig voor het verwijderen van geurtjes en het opfrissen van stoffen, citroensap is fantastisch om vet te verwijderen en witte azijn gemengd met water is een geweldige ammoniakvrije glasreiniger.

Net zoals we hebben ontdekt met chloorbleekmiddel, zijn er altijd alternatieven. Zorg ervoor dat je je eigen onderzoek doet en weloverwogen beslissingen neemt over de dingen die je in huis haalt en waar jij en je dierbaren aan worden blootgesteld. Vergeet niet dat je altijd verder moet kijken dan het etiket! Zelfs schoonmaakmiddelen die worden aangeduid als “natuurlijk”, “gezond” of “biologisch” moeten altijd worden onderzocht en dankzij het internet is die informatie vaak gemakkelijk beschikbaar.

Ik wil graag afsluiten met een korte lijst van bepaalde chemische stoffen die volgens verschillende bronnen in mijn onderzoek belangrijk zijn om op te letten: Diethyleenglycol, nonylfenolethoxylaat, ammoniak, perchloorethyleen, butylcellosolve, formaldehyde, methoxychloor, naftaleen, zwavelzuur, natriumhydroxide, kaliumhydroxide, chloroform, nitrobenzeen, gedroogde chloor.

BRONNEN
Gaiam Life: http://life.gaiam.com/article/8-household-cleaning-agents-avoid
Organic Consumers: http://www.organicconsumers.org/articles/article_279.cfm
eHow: http://www.ehow.com/about_5376626_side-effects-inhaling-bleach.html
Educating Wellness: http://www.educatingwellness.com/natural-health/dangers-of-bleach/
US EPA: http://www.epa.gov/kidshometour/products/bleach.htm
Grit: http://www.grit.com/tools/safer-bleach-alternative.aspx

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in