Waarom we ons tegen verandering verzetten & hoe we dat stoppen

We verzetten ons om allerlei redenen tegen verandering, maar uiteindelijk komt het uit bij onze kern. We willen ons vasthouden aan geloofssystemen, gelijk hebben, verhalen die onze ego’s beschermen. Aan de andere kant kunnen we bang zijn voor het onbekende, maar waar zijn we eigenlijk bang voor?

Om over na te denken: Waarom voel je je zoals je je voelt over bepaalde veranderingen in je leven? Moet je je zo voelen? Waarom kunnen sommigen verandering beter omarmen dan anderen? Geven ze misschien minder kracht aan de verhalen in hun hoofd?

Onze wereld is volop aan het veranderen tegenwoordig, en met goede reden! Diep vanbinnen weten en voelen we dat de dingen een beetje ‘oud’ zijn. We volgen dat gevoel met uitwaartse projecties van emoties over ons systeem, de politiek, het gedrag van anderen, onze baan – eerlijk gezegd voelen de meesten van ons zich gefrustreerd over de stand van zaken.

Maar merk je ook wel eens dat je je verzet tegen gebeurtenissen in je leven? We maken allemaal onze eigen dingen mee, dit artikel zegt niet dat het onmogelijk is om dingen te veranderen en te kiezen om de slechte ervaringen compleet te vermijden. Ik wil simpelweg zeggen dat we ons soms erg verzetten tegen de veranderingen in ons leven en dat dit veel pijn en ‘vastzitten’ veroorzaakt.

Van positief tot negatief, pijn tot geluk, plezier tot lijden, we mogen nooit vergeten dat dit allemaal slechts ervaringen zijn. Ze zijn deel van wat ons laat groeien en brengen ons naar een groter bewustzijn in de ervaring van onze ziel en ons leven.

Wanneer iets lastigs zich voordoet, zoals een relatie die kapotgaat, het verliezen van je baan, moeten verhuizen, niet genoeg geld hebben, iets af moeten ronden dat moeilijk is enz., dan hebben we doorgaans twee keuzes. We kunnen de route kiezen waarbij we overstuur blijven en ons tegen het hele proces verzetten, wat het heel lastig maakt om ervan te leren, omdat we onvermijdelijk vast komen te zitten in oordelen over wat er gebeurt. Of we kunnen ervoor kiezen te accepteren dat het voor nu deel uitmaakt van ons leven, als iets op ons pad, een bepaalde, tijdelijke barrière zo je wilt. Dan zien we wat we er aan hebben in termen van ontwikkeling. Wanneer je reageert op de situatie, let dan op de gedachten en emoties die zich voordoen. ‘Waarom ben ik zo verdrietig over het verliezen van een baan?’ ‘Waarom zit ik zo in over verandering?’ ‘Wat betekent deze verandering voor me dat het me zo overstuur maakt?’ ‘Waarom probeer ik deze ervaringen zo sterk te beheersen?’

Waarom we ons tegen verandering verzetten – de fundamentele waarheid

Nu lijkt het misschien verleidelijk te zeggen dat dit allemaal natuurlijke gevoelens zijn die iedereen zou voelen als ze deze ervaringen hebben, omdat het de ‘menselijke aard’ is. Maar dat is niet waar. Deze reacties zijn juist aangeleerd gedrag, geleerd door hoe ons is verteld om te gaan met bepaalde ervaringen. Het is geen aangeboren wetenschap van onze ziel die ons overstuur maakt en laat stressen als we onze baan verliezen, bijvoorbeeld. Sommigen van ons reageren zo, en anderen niet. Deze reacties worden doorgaans gevoed door onze eigen patronen, triggers, geloofssystemen, angsten, en kan verder worden gevoed door ons collectief bewustzijn. Dat is de echte reden dat we ons verzetten tegen verandering. We beschermen of vluchten weg van de verschillende aspecten van onszelf die ik zojuist noemde, die ons gevangen houden in ons hoofd en daar dezelfde reacties en ervaringen keer op keer afspelen.

Sommige mensen zullen suggereren dat sommigen onder ons beter om kunnen gaan met verandering dan anderen. De simpele reden voor waarom dat zo is, is dat niet iedereen zoveel kracht geeft aan de verhalen van onze geest. Dat is werkelijk waar het allemaal uiteindelijk op aan komt. Je niet verzetten tegen verandering komt neer op het loslaten van die verhalen over alles wat je doet of op het punt staat te doen.

We hebben hartstikke veel controle over hoe we ons voelen tijdens onvermijdelijke veranderingen en uitdagingen, omdat we kunnen kiezen de kracht weg te nemen van het lijden waar we zo vaak induiken. Om eerlijk te zijn kunnen we ons in veel van deze omstandigheden vredig voelen. Daarvoor moeten we bewust en reflectief blijven naarmate de gebeurtenissen zich ontplooien en onze aandacht richten op wat ons uit onze vrede haalt. We kunnen natuurlijk VOELEN wat we eerst voelen, er rustig mee gaan zitten en het echt begrijpen, maar hoe lang we er mee zitten is aan ons, het is niet de schuld van de ervaring.

Verzet tegen verandering is soms als stroomopwaarts zwemmen. Soms zien we de perfectie niet in wat er gebeurt, dus doen we ons best om alles op zijn plek te houden, oftewel, we verzetten ons! Denk na over het loslaten van de noodzaak om alles te beheersen en laat de dingen los en hun gang gaan zoals ze moeten gaan. In de meeste gevallen zullen we merken dat dingen nooit zo slecht worden als we vaak aannamen. En uiteindelijk voelen we ons vereert het allemaal te hebben mogen ervaren.

Hoe we stoppen ons te verzetten tegen verandering

Dus de volgende keer dat we merken dat we ons verzetten, probeer dan de volgende stappen eens uit:

  1. Pauzeer even in de situatie
  2. Neem je huidige emoties waar, ga er even mee zitten als dat nodig is. Neem de tijd om rustig aan te doen en te begrijpen wat er binnenin je gebeurt. Dit geeft je de helderheid zodat je niet alleen zegt ‘ik ben boos’ maar kunt zeggen ‘ik ben boos omdat ik me onzeker voel of machteloos of niet gerespecteerd, enz.’
  3. Denk na over waarom deze dingen je echt dwars zitten. Als je begrijpt wat de emoties of triggers zijn die in je opkomen, dan zie je welke kracht je ze geeft en waarom.
  4. Laat dat wat je probeert te beheersen of vermijden los (maar zorg dat je niet in gevaar komt, natuurlijk)
  5. Kies ervoor om de situatie moment voor moment aan te pakken zonder het te oordelen
  6. Schrijf op hoe je je voelt, als dat helpt. Je kunt er ook met iemand over praten.

Nuttige vragen:

Waarom ben ik bang voor wat komen gaat? Wat zijn alle mogelijke redenen die in mijn hoofd opkomen?

Wat voel ik dat er gaat gebeuren, dat ik hier zo bezorgd over ben? Heeft het invloed op hoe men me ziet? Mijn financiële stabiliteit? Waar komen die verhalen eigenlijk vandaan? De maatschappij? Mijn vrienden? Mijn ouders?

De les

Het komt erop neer dat, als je merkt dat je terugkomt bij dezelfde frustraties, oordelen, woede, schuld, angst, zorgen of nervositeit over iets, je weet dat er iets is dat je triggert en het zit in jou. De enige weg naar vrede en je lijden achter je laten is om de emoties te verwerken en de geloofssystemen, patronen van ideeën in je hoofd, los te laten die deze reacties veroorzaken.

5-hoek

Overige artikelen

Hoogbegaafd en hooggevoelig? Doe de test en in 10 minuten weet je het
Natuurlijker leven na burn-out met de GOLF-filosofie
De kracht van woede in zeven stappen
Je huis beschermen met bergkristal
Moeite met keuzes maken? Zo vind je je intuïtie en vertrouwen
Is verandering van ons huidige “voedingspatroon” noodzakelijk?
5 Goedkope en effectieve hulpmiddelen bij het reinigen en ontgiften van het lichaam
Alles voor je kind doen als excuus om niet van jezelf te houden
Het helen van de innerlijke wond als weg naar meesterschap
Hoogbegaafde kinderen: Een tien voor verwondering en respect
Waarom niemand jouw toekomst kan voorspellen
Waarom zijn er juist nu zoveel hsp-ers op aarde?