Als ik je vraag welke dingen jij graag voor jouw kind(eren) zou willen, dan is de kans groot dat gezondheid in je top 3 staat, waarschijnlijk samen met gelukkig zijn. Gezondheid is iets dat bijna alle ouders koesteren als het om hun kinderen gaat. En wat mij dan zo verbaast is dat het erop lijkt dat we in groten getale de gezondheid van onze kinderen op het spel zetten.

Overgewicht

Pas geleden stond er een bericht in de krant over overgewicht. Daarin werd gesteld dat op basis van BMI meer dan 50% van de mensen te zwaar is. Wat nog schokkender is, is dat er ook in stond dat, als je kijkt naar buikvet, 80% van de mensen gevaarlijk te dik is. 80%!!! Zij lopen grote gezondheidsrisico’s.

Groei

Al jarenlang is de trend dat we met z’n alleen steeds dikker en ongezonder worden. We groeien met elkaar, maar niet de goede kant op. Er zijn verschillende oorzaken voor, te veel en ongezond eten in combinatie met te weinig bewegen zijn waarschijnlijk de belangrijkste.

Wij als voorbeeld

En als je dan bedenkt dat wij het voorbeeld voor onze kinderen zijn. Dat ze het meest leren van wat ze ons zien doen. Dat ze ons als norm hanteren en ons gedrag, overgewicht en/of ons buikvet dus als normaal zien. Hoe verhoudt zich dit dan tot onze wens dat onze kinderen gezond zijn?

Wens versus realiteit

Dat roept bij mij de vraag op waarom wij bereid zijn om de gezondheid van onze kinderen op het spel te zetten. Natuurlijk zetten we allereerst onze eigen gezondheid op het spel, maar aangezien wij ook degenen zijn die moeten leven met de gevolgen daarvan, laat ik dat aspect hier voor het gemak buiten beschouwing. Als gezondheid één van onze grootste wensen voor onze kinderen is, waarom geven we dan niet het goede voorbeeld? Waarom geven we ze geen gezond leven als het om voeding en/of beweging gaat?

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Wat is echt belangrijk

Zijn er andere dingen in ons leven die we belangrijker vinden dan de gezondheid van onze kinderen? Bijvoorbeeld lekker kunnen leven en kunnen eten waar we zin in hebben? Of erbij horen op feestjes en meedoen met de rest? Niet afwijken van het gemiddelde om de afwijzing die daar mee gepaard kan gaan niet te hoeven voelen? Of lekker lui op de bank kunnen hangen omdat we daar nu eenmaal zin in hebben? Of…?

Check

Kijk eens naar je eigen leven. Welke dingen geef jij voorrang boven een gezond voorbeeld zijn voor jouw kind(eren)? En check dan eens of je die dingen echt belangrijker vindt. Wil je hiermee doorgaan in het volle besef dat je hiermee niet alleen je eigen gezondheid op het spel zet, maar ook, of bovenal, die van je kind? Is het antwoord nee, dan is het tijd voor actie. En denk je nu dat het zo’n vaart niet zal lopen omdat jouw kind absoluut niet te zwaar is, denk dan even terug aan de cijfers. Vier van de vijf mensen worden uiteindelijk gevaarlijk te dik!

Er zijn zoveel andere mogelijkheden, vast ook dingen die bij jullie passen
Er zijn zoveel andere mogelijkheden, vast ook dingen die bij jullie passen

Prioriteit

Als jij gezondheid echt belangrijk vindt voor jouw kind(eren) dan zul je moeten beseffen dat het niet vanzelf komt. Je zult je kind(eren) moeten leren hoe je gezond kunt leven. En dus zelf gezond moeten leven. En daarbij hoef je natuurlijk niet van vandaag op morgen het roer om te gooien, dat kan gerust met kleine stapjes.

Moeilijkheden

Je zult onderweg vast moeilijkheden tegenkomen. Moeilijkheden die je misschien al op voorhand kunt voorspellen. Bijvoorbeeld omdat je van jezelf weet dat je gevoelig bent voor sociale druk. Of omdat je weet dat je ongezonde voeding gebruikt om je kinderen te belonen en je niet weet hoe je het anders zou kunnen doen. Of omdat je echt een gruwelijke hekel hebt aan sporten en geen idee hebt hoe je op dit gebied het goede voorbeeld zou kunnen geven.

Hulp

Denk vooraf na over de mogelijke problemen die je tegenkomt en mobiliseer hulp. Schakel vrienden, buren of familie in om je te helpen met de dingen die jij lastig vindt. Neem niet zomaar de gezonde levensstijl aan die iemand anders je voorhoudt, maar creëer de gezonde levensstijl die bij jou past, zodat je het ook vol kunt houden.

Weet waarvoor je het doet

Herinner jezelf er iedere dag én op ieder moeilijk moment aan waarom je dit ook alweer doet. Je doet het omdat je jouw kind(eren) gezondheid gunt! Gezondheid is kostbaar en niet vanzelfsprekend en alles wat jij kunt doen om bij te dragen aan de gezondheid van jouw kind(eren) is dus kostbaar.

Genieten

En denk je nu: maar hoe het zit het dan met genieten? Dat is inderdaad heel erg belangrijk. Ontspannen kunnen genieten van het leven is een grote gezondheidsbevorderaar. Dus zoek naar een gezonde manier van leven waarvan ontspanning en genieten ook deel uitmaken. Geen idee hoe dat moet? Steek dan eens je licht op bij mensen met een gezonde levensstijl. Vraag hoe zij dat doen. En kijk wat jij daarvan kunt toepassen in jouw leven.

Het kost wat

Inderdaad, het kost wat als je gezondheid wilt voorleven. Je zult veranderingen moeten aanbrengen in je eigen leven en dat kan moeilijk en pijnlijk zijn. Maar vergeet niet: je doet het omdat je jouw kind(eren) gezondheid gunt!

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

12 REACTIES

 1. Die ken ik inderdaad en hoewel ik al best bewust was van veel dingen vond ik het toch nog schokkend om te zien

 2. Ieder lichaam werkt en is anders zou ik zeggen. Daarbij ontwikkelen kinderen zich geestelijk en lichamelijk enorm en hebben we zoiets als hormonen. Volgens mij kun je kinderen direct bewust maken van voeding zodra ze je kunnen begrijpen. Wat zet je op tafel en waarom, wat zit erin aan voedingswaarden en vitamine, waarom heb je het nodig en wat is er niet goed voor je lichaam. Wat zijn de gevaren van de geraffineerde producten die je neemt? Reuze interessant onderwerp voor kinderen om over te praten! Zo ook het effect van bewegen voor je lichaam en je geest. Zo bouwen ze een goede basiskennis op en leren ze zelf hun bewuste keuzes maken. Dat die basiskennis er bij sommige volwassen niet is vind ik ook zeer schokkend. Als mijn zoon bij opa een paar suikerklontjes in zijn hand gedrukt krijgt vind ik dat tenenkrommend.. Gelukkig is mijn kind al zover dat hij zelf kan zeggen hoe slecht dat wel niet is. De nieuwe generatie leeft bewuster, beschikt over meer kennis en mag zijn eigen keuzes maken. We hoeven nu niet meer uit beleefdheid suikerklontjes aan te nemen omdat we anders straf krijgen. Ik zou zeggen kijk echt naar jezelf en neem je eigen verantwoordelijkheid. Het bij een ander neerleggen helpt je niets. Je bent jezelf het beste waard en het is jouw leven.

 3. Dat is ook zo, dat overheid en supermarkten niet makkelijk te veranderen zijn. Het is inderdaad goed om mensen bewust te maken dat ze gemanipuleerd worden en wat ongezonde voeding met je hoofd doet. (Ken je ‘That sugar film’? Dan schrik je en gaan, hopelijk, de ogen van de mensen open.). Dat het niet aan hen ligt dat ze steeds overstag gaan voor ongezonde keuzes. We zijn verslaafd gemaakt.

 4. Dag Rob,

  Het is niet de bedoeling om de suggestie dat wekken dat iedereen met overgewicht teveel eet en te weinig beweegt. Wat ik wel zie is een trend waarin we steeds ongezonder eten, minder bewegen en zwaarder worden. Ik zie het als taak van ons als ouders om onze kinderen te behoeden voor de gezondheidsproblemen die dit met zich meebrengt.

 5. Mee eens Jolanda. Ik vrees alleen dat we de overheid en de supermarkten niet zo makkelijk kunnen veranderen. Dus zie ik het als onze taak om in deze ongezonde omgeving toch gezonde keuzes te maken. En als we dat in grote getale gaan doen, dan veranderen we met elkaar de omgeving.

 6. Helemaal mee eens Silvie en over die onderwerpen schrijf ik ook regelmatig iets. Ik heb nu de focus op voeding en beweging gelegd omdat ik geloof dat daar nog wel het nodige te winnen is en dat dit vaak makkelijker is dat het aanpassen van ons gedrag.

 7. Ik ben het hiermee wel eens, maar wil ook benadrukken dat er nog veel meer dingen zijn die ‘slecht’ kunnen zijn voor onze kinderen dan alleen een eetpatroon. Kinderen nemen alles van hun ouders over, en zodoende ook bepaalde overtuigingen, denkpatronen en gedrag. Hoe wij als ouders met anderen omgaan en hoe wij in het leven staan, wat we vaak zeggen en welke energie we uitstralen wordt allemaal (ongevraagd) door onze kinderen aangehoord, gezien en opgenomen en misschien wel gekopieerd. Denk als ouder goed na over jezelf, over wat je belangrijk vindt in de wereld en wat je van jezelf op je kroost wilt spiegelen. Uiteraard geheel ten overvloede want dit is al sinds jaar en dag bekend.

 8. Er wordt altijd gezegd dat we te weinig bewegen. Vooral de overheid legt daar de klemtoon op. Wat vergeten wordt, is dat de supermarkten vol liggen met kant-en-klare maaltijden en producten, zakjes met ongezonde toevoegingen. Nu worden fruit en groenten ook nog duurder en eetwaar waar suiker in zit wordt almaar goedkoper. Veel mensen vinden het gewoon om liters frisdrank per week te drinken. Overal is suiker aan toegevoegd om ons verslaafd te houden en te zorgen dat we blijven kopen. Daar moet de overheid wat aan doen en niet blijven roepen dat Nederland moet gaan sporten. Echte pure voeding, zonder plastic verpakkingsmateriaal en zonder ongezonde toevoegingen.

 9. lees ik hieruit dat overgewicht alleen teveel eten en te weinig lichaamsbeweging de oorzaak is. Volgens mij ligt het vele malen breder en is het persoons afhankelijk. Er valt miet zo snel een conclusie te trekken waarom iemand overgewicht heeft