Dankbaar
Dankbaar voor de kleine dingen

Dankbaar zijn voor de kleine dingen in het leven. Pffff, wat kan ik me soms irriteren aan deze zin. Uitgesproken of geschreven, goedbedoeld maar het zorgt er soms voor dat mijn bloed gaat koken.

Alles in mij komt in opstand

Wanneer ik moe of chagrijnig ben (oftewel, duidelijk overprikkeld), kan ik niet bedenken waar ik dankbaar voor moet zijn. Dan vind ik het zalvend en zwevend. Dan komt alles in mij in opstand. Hoezo dankbaar zijn voor de kleine dingen in het leven? Een roodborstje in de tuin, een warm bed of een regenboog onderweg. Dankbaar voor deze kleine dingen in het leven….nou nee.

Lost dankbaarheid mijn problemen op?

Lossen deze ‘kleine dingen mijn ‘grote dingen’ op? Mijn worstelingen met mijn thema’s in dit leven? Nee, dat niet. Maar stiekem weet ik dat het er wel degelijk toe doet.

Ergens in mijn achterhoofd zit een stem die zegt: ‘Rustig nou maar’. Dankbaar wil niet zeggen dat je de ‘grote dingen’ in je leven ontkent, of niet serieus neemt. Het wil zeggen dat je, ondanks de grote dingen, of misschien wel, dankzij de grote dingen, de kleine dingen meer leert waarderen. Dat je meer in perspectief gaat zien en kan (leren) relativeren.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Het maakt de ‘grote dingen’ iets minder zwaar

Dankbaar zijn voor de kleine dingen in het leven maakt het dragen van de grote dingen, je worstelingen, iets minder zwaar.

Tips om dankbaar te zijndank je

Maar hoe doe je dat dan? Dankbaar zijn voor de kleine dingen in het leven?

 1.  Allereerst jezelf toestemming geven om dankbaar te zijn voor de kleine dingen in het leven. Huh?  Ja, geef jezelf toestemming om dankbaar te zijn. Het wil namelijk niet zeggen dat je jezelf en je worstelingen dan niet serieus neemt. Je neemt ze daardoor juist serieus.
 2. Vind je het moeilijk om iets te bedenken waar je dankbaar voor kan zijn? Probeer eens door de ogen van een ander naar jezelf te kijken. Wat kan je zien waar een ander dankbaar voor zou zijn, als hij of zij in jouw schoenen zou staan? Vraag het anders eens aan een vriend(in) en schrijf het op.
 3.  De dingen in ons leven die vanzelfsprekend lijken zijn vaak de dingen om dankbaar voor te zijn. Het samenzijn met je familie, het dak op je huis, stromend water; de clichés zijn vaak zo ontzettend waar!
 4. Tot slot, dankbaar zijn en dan? Op momenten dat je het zwaar hebt of het even niet ziet zitten. Pak je lijst(je) met dankbaarheid en probeer deze dingen weer te voelen, te zien, te proeven. Kortom, maak contact met alles, hoe klein ook, waar je dankbaar voor bent. Vanuit dankbaarheid voor de kleine dingen in je leven, ontstaat ruimte voor ontwikkeling en heling van de grote dingen in je leven.

1 REACTIE

 1. accepteren wat er is lijkt mij zinniger
  dan jezelf te gaan forceren om dankbaar te zijn voor de zg leuke dingen die je niet kunt ervaren door de ellende waarin je zit
  het leven is vaak helemaal niet fijn of leuk
  en zeker niet als je er doorheen zit
  crepeerd van de pijn enzoverder
  en dankbaarheid is een gevoel
  geen hebbedingtje
  overprikkeld zijn pijn moe overwerkt zijn is een signaal
  luister daarna ipv je druk tee maken dat je je niet dankbaar voelt
  dat lijkt mij zinniger op dat moment

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in