Portret Mireille Mettes
Mireille Mettes

“Je broer zegt dat jij dit beeldje kapot hebt gemaakt, klopt dat?” “Nee.” “Nou, je maakt anders al zo vaak dingen stuk. Denk nog ‘s goed na of je het niet per ongeluk hebt laten vallen?”

“Er zit een geest in mijn kamer!” “Joh, ga slapen, niks aan de hand!” Knip. Licht aan. “Zie je wel, er is niks. Nu gaan slapen en laat ik je niet meer horen!”

“Mam, opa houdt me altijd zo lang vast.” “Ja, dat doet hij omdat hij je zo lief vindt.” “Maar mam, ik vind het niet zo fijn.” “Joh, hij bedoelt er niets mee, hoor.”

“Juf Lenie zegt dat je een bladzijde uit Janneke’s schrift hebt gescheurd! Dat had je niet moeten doen.” “Maar mam…!”

De wereld wordt onveilig
Deze scenario’s komen vaak voor: kinderen die niet geloofd worden. Ze worden teruggeworpen op zichzelf en zo opgezadeld met grote verwarring. De handige kinderen weten zich er nog uit te praten, maar als je niet zo mondig bent, word je overmand door gevoelens en komen de woorden er niet uit. Het kind denkt: ‘Mama gelooft me niet!’ ‘Maar het is toch waar!?’ ‘Waarom gelooft ze me niet?’ En het kind besluit: “Ik kan beter mijn mond houden, anders wordt ze alleen maar bozer.” Het kind moet in zichzelf terug trekken en gaat zien dat er een wereld is die niet veilig is. Mama beschermt mij niet, neemt het niet voor me op. Ze gelooft me niet. En om haar liefde niet te verspelen, moet het kind zich schikken en de pijn in zichzelf opsluiten. De wereld is ineens een stuk onveiliger.

Wat doet het met je als je niet geloofd wordt?
Het is ondermijnend wanneer je niet wordt geloofd door de mensen waar je van houdt. Je stelt je kwetsbaar op, vertelt wat er is gebeurd en tot je stomme verbazing word je niet geloofd. Het wordt afgedaan als onzin, een fantasieverhaal of je wordt uitgemaakt voor leugenaar. Dit gooit je terug op jezelf. Als mijn eigen papa en mama me niet geloven, wie dan wel? Een kind beslist dan om de gebeurtenis, de beelden, de herinneringen in zichzelf op te sluiten en weg te duwen. Dit worden diepe onverwerkte trauma’s. Het kind kan daardoor de rest van het leven lijden onder een gevoel van eenzaamheid en daarbovenop: niet meer vertrouwen in zichzelf!

Je kunt niet meer op jezelf vertrouwen
Word je niet geloofd, dan moet je een deel van jezelf ontkennen. Je wilt niet meer afgewezen worden. Je wilt erbij horen. Je leert daarmee dat je niet op jezelf kunt vertrouwen, want wat jij zag of voelde werd niet geloofd? Dat zeiden je ouders zelf. Dus moet je wel gaan denken dat je ouders gelijk hebben om hun liefde nog te krijgen. En als je ouders gelijk hebben, dan ben jij dus niet te vertrouwen. Kortom, wat papa en mama zeggen is de waarheid, en wat jij zelf ziet of voelt klopt niet.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Kinderen worden volwassen
De volwassenen van nu die als kind niet geloofd werden, leven in de overtuiging dat ze zichzelf niet kunnen vertrouwen. De eenzaamheid die ze van binnen bij zich dragen, is groot. Het gevoel door niemand geloofd te worden, dragen ze nog altijd met zich mee. Evenals het diepe gevoel dat ze niet op hun eigen waarneming kunnen vertrouwen. Een ander zal het wel beter weten.

De MIR-Methode maakt je weer vrij

Doe je de MIR-Methode dan werk je stapje voor stapje aan het uitwissen van je eenzaamheid. Diep in jou begin je je weer veilig te voelen. Dat is o.a. via stap 3. ‘Vader loskoppelen’. ‘Moeder loskoppelen’ en via stap 7. ‘Basisbehoeften aanvullen’.
Met stap 4. ‘Meridianen zuiveren’ en stap 8. ‘Chakra’s en Aura optimaliseren’ herwin je het vertrouwen in jezelf: het klopt wat ik zie en wat ik voel. Dat iemand anders daaraan twijfelt, is hun zaak. Ik weet wat ik zie en ik weet wat ik voel en daar kan ik voortaan op vertrouwen.

Doe altijd alle 9 stappen

De overige stappen ondersteunen de bovenstaande stappen. De 9 stappen werken namelijk samen. Doe dus altijd alle 9 stappen, zoals het in de instructievideo op www.mirmethode.nl wordt uitgelegd!

Je waarheid spreken
Gandhi

Doe je de MIR-Methode, dan ga je steeds meer jouw waarheid voelen en zien. Je gaat steeds vaker zeggen wat jij vindt, ook al is dat tegen de mening van anderen in. Je wordt steeds dapperder en durft op te staan voor jezelf, ook al kunnen de reacties heftig zijn. Misschien voel je je daarbij gesteund door wat Gandhi zei:

“Als je gelijk hebt, en je weet dat dat zo is, zeg dan wat je te zeggen hebt. Zelfs als jij de enige bent, de waarheid is nog altijd de waarheid.”

Dat je je weer volledig vrij in jezelf mag gaan voelen en je waarheid durft te spreken!

©Mireille Mettes

Website: mirmethode.nl

Meer informatie over de Mir Methode

Wil je meer informatie? Bestel het MIR-Methode Handboek, neem deel aan een cursus, workshop of lezing of kijk bij de Veel gestelde vragen. Bestel de MIR-Methode Instructiekaartjes als geheugensteuntje.

NOTEER IN JE AGENDA! Lezingen MIR-Methode in Ede, Amsterdam en Veldhoven.
Op ma 16 juni geeft Mireille Mettes een lezing over de MIR-Methode in Ede, op di. 24 juni in Amsterdam en op do. 3 juli in Veldhoven (bij Eindhoven). Klik hier voor meer informatie.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

4 REACTIES

 1. Wat ik nu voel bij het lezen van dit stuk zijn ook
  Frustraties, van mij zelf op komen.
  Altijd had ik het gedaan en mijn zus die dat leuk vond
  Zat dan gemeen te lachen.
  Ik weet wel je moet het achter je laten op een gegeven moment
  Maar een kind de schuld geven die zich nergens van bewust is blijft raar.
  Wat je wel leerd, je mond te houden.
  En nog vaak heb ik dat.
  Als kind nam ik ook dingen waar in ons huis, ik was zo bang.
  Nooit over gesproken. Ik heb het niet eens geprobeert.
  Vandaag de dag zie en vooral voel ik dingen.
  In huizen, ik voel of de sfeer niet goed is.
  En mensen die problemen hebben.
  Verbergen voor mij heeft geen zin.
  Ik zie en voel het toch.
  Enkele mensen die ik vertrouw weten het.
  Omdat je wel leerd tegen wie je het zegt.
  Ik zie het als een zegen,echt een cadeautje.
  Ik ben toch in staat om mensen zo af en toe, daar mee te helpen.
  En dankbaarheid is heel fijn.
  Ook is het mooi dat er een methode is zoals hier boven staat .
  De mir Methode, dat kan toch mensen ondersteunen als ze er niet zelf uitkomen.

  Bedankt voor het plaatsen, lieve groeten Jannie.
  Lieve groetjes Jannie

 2. De nagel op de kop!! Dit doet zo’n pijn, ik huilde bij het lezen van jou tekst. Dit heb ik ook doorstaan thuis en mijn zuster was de brave en kon niets verkeerd doen,terwijl zij vanalles uitstak en ik altijd ruzie en de schuld kreeg en als ik dan iets wou zeggen dan was ik de slechte en een lastig jonk.
  Dank je wel,dit is echt wat ik nu nodig heb!!!

  Lieve groetjes,
  Nancy

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in