Wanneer kies jij voor jezelf

Een korte tijd geleden heb ik de keuze gemaakt om voor mijzelf te kiezen en mijn eigen weg te gaan ontdekken/volgen. Ik stelde de wensen en behoeften van andere mensen altijd voorop. Altijd zette ik mijzelf op de tweede plaats. Ik was (en ben stiekem nog steeds wel een beetje) een “People Pleaser”. Zo, het grote woord is er uit. Het was voor mij moeilijk om dat in te zien, omdat ik het zorgen voor mensen gewoon erg fijn vind. Maar je kunt er natuurlijk in doorslaan en dat deed ik. Ik was alleen voor anderen aan het zorgen. Ik verloor mezelf volledig uit het oog.

De maat was vol

Op een gegeven moment was bij mij de maat vol. Ik wilde niet meer ten dienste staan van andere mensen. Het klinkt misschien negatief, maar zo voelde het voor mij wel aan. Dit leunde enorm op mijn schouders. Na een tijd werd dit zo zwaar, dat ik een keuze moest gaan maken. Kies ik voor mijzelf of voor de ander?

Dat je iets doet (het zorgen voor mensen) waar jij blij van wordt, dat is goed. Maar vergeet jezelf daarbij niet! Maakt het je ook daadwerkelijk gelukkig? Of voel jij je na afloop leeg en ongelukkig? Als dat laatste het geval is, moet je goed gaan nadenken of je hier nog wel mee door wilt gaan.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Ik merkte bij mijzelf, dat ik mij elke keer na afloop ongelukkig en leeg voelde. Ik hielp andere mensen, maar mij leverde het energetisch niets op. Het kostte mij alleen maar energie. Na dit voor de zoveelste keer te hebben meegemaakt, besloot ik het roer om te gooien en mijzelf voorop te stellen.

De veranderingen in je omgeving

Zodra je voor jezelf gekozen hebt en dit ook uitgesproken hebt, beginnen de mensen in jouw omgeving te veranderen. Dat was bij mij ook het geval. In de eerste instantie zijn ze trots op je, dat je “eindelijk” je eigen kracht gevonden hebt en voor jezelf durft te staan. Maar zodra zij merken dat zij niet zo veel meer kunnen leunen op jou als voorheen, worden ze wat minder enthousiast. Hiermee wijs ik niet naar alle personen in jouw omgeving, maar naar de personen die je alleen gebruikt hebben destijds en nu hun grip op jou verliezen. Er zullen ook mensen zijn die jou wel in jouw keuze steunen.

Er wordt van alle kanten aan je getrokken, maar je wordt ook allerlei kanten opgeduwd. Iedereen in jouw omgeving weet wat het beste voor jou is, want zij kennen jou immers toch? Laat ik jou nu eens vertellen dat, dat niet altijd het geval is. Bij veel mensen komt het ego opspelen. Juist de personen waar je het niet van verwacht, zullen jou een andere kant opsturen dan de kant die jij uit wilt gaan. Vaak is dit uit nijd of jaloezie, omdat zij jou benijden dat jij wel jouw stap hebt durven nemen. Laat jou dit niet in de weg staan. Volg je eigen gevoel en laat je niet door andermans emoties/frustraties blokkeren en/of demotiveren.

Hulp uit onverwachte hoek

Dit transformatieproces is ontzettend mooi. Je ontdekt niet alleen je eigen kracht, maar je krijgt ook een duidelijk beeld van jouw omgeving. Op wie kan je bouwen en op wie niet? Het is heel bijzonder, maar juist in dit soort situaties krijg je vaak hulp van personen van wie je het niet verwacht. Je krijgt hulp van mensen die verder weg van je staan, maar je wel succes gunnen en trots op je zijn. Ze zullen wellicht niet voor altijd in jouw leven blijven. Maar juist in dit proces, heb je dit soort mensen nodig die je ondersteunen en je enkele stappen verder helpen.

Jouw leven draait om jou!

Jouw leven draait niet om anderen, het draait om jou! Het gaat erom dat jij gelukkig bent in wat je doet en wie jij bent. Wat anderen daarvan vinden, dat is hun mening.

Als jij heel duidelijk de keuze hebt gemaakt om voor jezelf te kiezen en je eigen weg te volgen, dan moet je hierin je hart volgen. Ga af op jouw gevoel, maak contact met je hart. Laat je leiden door je intuïtie en niet door de meningen van je omgeving. Sommigen zullen heus het beste met je voor hebben, maar sommigen ook niet.

Ga weer in je eigen kracht staan, kom in contact met je eigen gevoel en volg het pad waar je hart je naar toe leidt.

Jij eerst, dan de rest.

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

14 REACTIES

 1. Voor jezelf kiezen heeft alles te maken met grenzen aangeven en er vooral niet meer overheen gaan.Daar krijg je een kracht voor terug die je niet kent.Neem de tijd om over jezelf na te denken.Over je verleden en wat je eigenlijk anders had willen doen.Maar ook over de toekomst:wat wil jij en vooral..wat wil jij niet!Veel grenzen kun je van te voren al bedenken.Hou je er aan!Blijf dicht bij jezelf en jouw mening.Soms word je door iemand voor het blok gezet..er wordt je iets gevraagd en ze willen gelijk een antwoord.Zeg dat je erover na wilt denken.Dit betekent niet dat je er niet voor een ander wilt zijn of niet wilt helpen maar alles binnen jouw kunnen.Als je over je grenzen gaat sla je het negatieve gevoel wat hierbij hoort op.Dit zal op den duur klachten geven van hoofdpijn tot ernstige burnout Probeer het uit en ervaar het.

 2. Kun je uitleggen wat jij precies bedoelt met voor jezelf kiezen? Wat houdt dat concreet en praktisch in, hoe zou dat moeten gaan en zijn? Waar is de handleiding? Is dat toepasbaar en ook noodzakelijk voor elk contact dat je hebt met anderen? Wat is volgens jou de definitie van voor jezelf kiezen?
  Omdat ik de laatste paar weken alleen maar artikelen, nieuwsbrieven en berichten mijn kant op krijg over loslaten, doorgaan, kiezen, en dergelijke, ben ik heel achterdochtig geworden en vat ik het anders op..
  Al zou ik nu inderdaad heel veel dingen af gaan breken en opeens loslaten (hóe dat dan ook zou moeten), zou ik daarmee juist niet (weer) “iets” – een tendens, onderstroom/levensstroom – “pleasen”? Ben ik dan wel voor mezelf aan het kiezen? Deze duidelijke ‘boodschappen’ willen me een bepaalde kant op duwen, en kan ik mijzelf daarmee wel pleasen? Er zijn nu bijvoorbeeld specifieke zaken die heel diep zitten, waarvan ik onmogelijk kan scheiden (omdat ik niet van mezelf kan scheiden). Hieraan vasthouden betekent voor mij juist voor mezelf kiezen (omdat het heel fijn en goed voelt).
  Ik denk dat al die tekens juist andersom bedoeld zijn (hou vast, hou vast).

  • Beste Tiger Lily,

   Bedankt voor je bericht. Met voor jezelf kiezen bedoel ik dat je je eigen gevoel volgt en je niet door andere mensen ( goedbedoeld of niet) kanten op laat sturen/wegen laat bewandelen waarvan zij denken dat dit goed voor jou is of bij jou past. Dat je niet alleen maar voor andere mensen aan het zorgen bent, maar ook goed voor jezelf zorgt. Dat je jezelf op de eerste plek zet.
   Volg het pad wat voor jouw gevoel goed aan voelt.
   Als je van nature een (zeer) zorgzaam persoon bent moet je er altijd rekening mee houden dat je niet teveel geeft.

   Bij elk contact wat je hebt is het geven en nemen. Soms geef je wat meer en soms neem je wat meer. Waar je voor moet waken is dat je niet alleen maar blijft geven en dat dit je energetisch leegzuigt.

   Voor je andere vragen zou ik je willen adviseren om via mijn website (contactformulier of vermeld emailadres) contact met mij op te nemen aangezien het anders een groot en persoonlijk verhaal wordt. Ik bied een gratis en geheel vrijblijvend intakegesprek aan.

 3. Dank je, van harte, dank je wel voor deze prachtige tekst … die ik net zo hard nodig had en die mij vandaag ‘toevallig’ (maar toeval bestaat niet zeg ik altijd) in het oog schiet …

  • Dankje voor je lieve bericht en mooie compliment. Ik vind het erg fijn te lezen dat je er iets aan hebt!

 4. Mooi stukje, het raakt precies bij wat jij schrijft dat als je voor jezelf kiest hoe anderen reageren. iedereen reageert in eerste instantie enthousiast maar de mensen die leunen en dus niet meer kunnen profiteren daarna niet meer. Ik heb daar ook mee te maken gehad. Moeilijk hoor!! de emotionele chantage van vooral mijn familie. Patronen die lang ingesleten zijn omdat je zo door het leven je rol in bent gaan nemen waar je dan mee stopt. Voor mij een enorme opluchting. Ruzie’s zijn erdoor ontstaan. Maar ik vind mij weg er wel in, blijf voor mezelf kiezen ik geef alleen als ik over heb en niet meer vanuit een ik ben niet goed gevoel.

 5. Ik koos tien jaar geleden voor mezelf, ging op eigen benen staan, met drie nog kleine kinderen. Ik was in mijn relatie destijds niet gelukkig. Het was een moeilijke keuze, maar het besef dat ik mijn kinderen wilde laten zien en aanleren dat “je voor jezelf mag, kunt en ook moet kiezen” gaf voor mij de doorslag.
  Nog dagelijks ‘toets’ ik mijn situatie aan de vraag of ik het wel voor mezelf doe en of ik er gelukkig van word. Nog steeds is het antwoord “ja”, en als het op enig moment nee wordt dan neem ik actie. Neemt niet weg dat het soms heel moeilijk kan zijn of kan lijken dat ik actie moet onernemen voor anderen, maar ikzelf zal altijd blijven kijken en dan beslissen. Dat kan niemand voor mij doen.

 6. ik heb 42 gelukkige jaren samen met mijn man gehad..ik leefde vooral voor hem ja en geen spijt ik zou het opnieuw doen…. Sinds zijn overlijden leef ik anders dus vooral voor mezelf gezien hij er niet meer is…. Moet ik nu gelukkiger zijn ? kan niet doch is anders…

 7. ik heb 42 gelukkige jaren samen met mijn man gehad..ik leefde vooral voor hem ja en geen spijt ik zou het opnieuw doen…. Sinds zijn overlijden leef ik anders dus vooral voor mezelf gezien hij er niet meer is…. Moet ik nu gelukkiger zijn ?

 8. Mooi Danielle, dankjewel! Ik zeg altijd: je kunt pas blijven schenken als je eigen theepotje gevuld is…maar soms duurt het even voordat we dat door hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in