Ware liefde begint met zelfliefde
Leestijd: 2 minuten

door Lorna Byrne

In deze tijd van het jaar is het heel makkelijk te geloven dat romantische liefde dé ware liefde is.

Dit is zo onwaar. Zelf-liefde is de belangrijkste vorm van liefde. Als je jezelf niet graag ziet, kan je niemand anders echt liefhebben. De meesten onder ons zien zichzelf niet graag genoeg, we zijn hard voor onszelf en focussen op onze onvolmaaktheden.

Mensen verwarren zelf-liefde soms met trots, egoïsme of arrogantie. Hun begrip van zelf-liefde is niet correct. Mensen die zichzelf echt graag zien zijn daar het tegenovergestelde van. Ze zijn liefdevoller, hebben meer mededogen en zijn guller.

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

We leven in een maatschappij die ons steeds maar vertelt dat we niet goed genoeg zijn, niet succesvol genoeg, niet slank genoeg, niet rijk genoeg. Het is dus niet verrassend dat velen onder ons worstelen met zelf-liefde en het moeilijk vinden onszelf te aanvaarden zoals we zijn.

Ik zie engelen fysiek, en ik doe dat van toen ik een baby was. Ik weet dat het moeilijk te geloven is, en ik weet dat er mensen zijn die me nooit zullen geloven, wat ik ook zeg of doe. Ik heb geen idee waarom ik engelen zie en anderen niet; ik ben een gewone vrouw. Wanneer ik het vroeg aan de engelen rond me, was hun antwoord gewoonweg: ‘Waarom niet?’

Ik zie een beschermengel achter iedereen die ik zie, wat ook hun religie is, of ze in iets of in niets geloven. Ik zie zoveel liefde en mededogen uitstralen van elke beschermengel naar de persoon die hij begeleidt. Je beschermengel houdt onvoorwaardelijk van je, en ziet je zonder fouten, oordeelt je niet of geeft je geen kritiek.

Ik zie vaak een beschermengel die achter de persoon staat die hij begeleidt, traag cirkelvormige bewegingen doen met zijn hand, voor het hart van die persoon. Wanneer ik dit zie, dan weet ik dat de engel probeert de persoon die hij begeleidt aan te moedigen om te groeien in zelf-liefde.

De engel kan helpen, maar de waarheid is dat zelf-liefde alleen maar van onszelf kan komen.

De obsessie van de maatschappij voor het streven naar perfectie heeft een onbereikbaar doel gecreëerd voor ons. De waarheid is dat we allemaal mensen zijn en dat niemand onder ons perfect is.

We zijn allemaal wonderlijke en speciale individu’s met onze eigen unieke rol die we in de wereld te spelen hebben. Een rol die niemand anders kan spelen.

De enige manier waarop we kunnen groeien in zelf-liefde, is onze focus van onze zwakten te verschuiven naar onze sterktes. In plaats van ons te concentreren op onze fouten en onvolmaaktheden, moeten we ons concentreren op al wat we goed doen en hebben gedaan.

Begin je bewust te zijn hoe goed je bent, en gun jezelf de ruimte.

Wanneer je toestaat dat je zelf-liefde groeit, zal je merken dat je gelukkiger en vervulder wordt, en meer in staat om anderen graag te zien.

Lorna Byrne

www.lornabyrne.com

Vert. Fran Tielemans

Over Lorna Byrne:

Lorna Byrne1 Aartsengel Michael beschermt ons allen Lorna Byrne
Lorna Byrne woont op het Ierse platteland en is weduwe en moeder van 4 kinderen. Toen Lorna jong was dacht iedereen dat zij ‘achterlijk’ was, omdat ze zich niet op de wereld om zich heen scheen te richten. Lorna zelf herinnert zich dat ze behalve mensen en dingen allerlei engelen en geesten zag. Jarenlang ging ze ervan uit dat dat heel gewoon was.  Lorna werd bekend met haar bestseller “Engelen in mijn haar“, over haar jeugd en leven in Ierland

 

 

17 REACTIES

 1. lorna byrne? lorna byrne! dat is de schrijver van het boek engelen in mijn haar! door dat boek begrijp ik het leven beter! volgens het boek heeft Lorna een pure ziel. wouw!

 2. De ziel is liefde,
  De ziel hoeft er niet mee bezig te zijn. Het bezig zijn is de reden en reden is verstand. Verstand staat ver van liefde.
  Liefde is. Liefde overwint altijd. Liefde overstijgt….zelfs het zelf!

  Verstand zit tussen je oren, liefde is…….overal.
  Liefde is onvoorwaardelijk, zonder voorwaarden

  Liefde is om te delen, te vermenigvuldigen
  Je kunt een som maken van leven in liefde daar hoef je niet voor te kunnen rekenen 1+1= 1
  Als je de som opmaakt van de reden van het verstand of welke reden dan ook kom je meestal bedrogen uit, in de min/negatief
  Of je doet teveel, geeft teveel; dat is plezieren en uiteindelijk put het je uit.

  Onvoorwaardelijke Liefde is….het in balans zijn de gulden snede
  Een zijn….met al wat is

  Liefde en licht voor jullie allen
  Zonnestralen uit het Oosten

  Be love, do joy, have peace

 3. @Aart,

  Liefde is de conclusie die je (uiteindelijk) trekt op elk nivo van je bestaan, de essentie van al dat is.
  Je weet het als je het ‘ziet’ 🙂

 4. @Aart,

  “de ziel is niet bezig met liefde”

  Zoals je je woorden neerzet, zou het kunnen dat je de liefde onderweg ergens bent kwijtgeraakt?

 5. mooi geschreven stukje…en leuke reacties!

  moest even lachen om jouw aart..met je zonnebril! hihi
  Je kan leuk vertellen…je doet me denken aan iemand die ik kende… 🙂

  Wat is dan die zelf liefde… ik zie het zo: als ziel…ben je liefde….je leert als ziel van je lichaam maar ook van je geest te houden…ze zijn allen even belangrijk= het Rijk en het belang….Belangrijk…. 😉 xxx

  Liefde, licht en de kracht om het te berkstelligen…door te geloven dat het zo is…. en dat doet iedereen op Zijn eigen manier…maak je Manieren Eigen…en je bent wie je bent…oftewel; zoveel mensen…zoveel wensen…manieren…

  leuk toch?! En waar je ook bent…op je Eigen pad…die jij
  op jouw manier hebt gecreëerd….Je bent Liefde….

  Als jij…je “ui” hebt afgepeld…jasjes hebt uit gedaan…
  of een ander kleurtje hebt gegeven..hoe je het ook zegt…

  Jij bent…wie jij bent…mooi en liefdevol 😉
  Je hoeft het alleen maar te geloven…het is een KEUZE….
  En die keuze is een gedachte en die creëert wat jij denkt..

  Dus lieve mensen…aan jullie de keuze…zoals AartEngel michael dat zo mooi zegt….en vele Engelen met hem…

  liefs, Henriëtte xxx 😉

  • @Henriëtte, wat nu als ik zeg; ik ben niet mooi, ik ben niets meer of minder dan een grassprietje in de wei.

   Mijn inziens (tot zover ik het nu zelf ervaar) zijn alle menselijke dingetjes/belevingen/gevoelens/etc/etc enkel een mogelijkheid om te ontdekken dat we in wezen om met jouw woorden te spreken ‘ziel zijn’.

   Als we dat eenmaal ontdekt hebben dan doet die ziel gewoon zijn/haar ding wel. Die ziel is niet bezig met mooi, liefde, etc.

   De ziels-energie is iets anders dan de ego-energie.

   De ziel is HEEL en heeft voor zichzelf niets nodig.

   Het ego behoeft liefde/aandacht/bescherming/veiliggevoel/etc.

   Het ego spreekt over; mooi, eigen manier, eigen weg, eigenwaarde, zelfliefde.

   Dat klinkt/lijkt prettig/logisch vanuit het ego maar vanuit de ziel is dat iets wat niet zo ervaren wordt.

   Bij de ziel is die angel van dat eigen eruit.

   Die ziel straalt als de zon en of er nou bv wolken zijn of niet, de zon straalt.

   Dat ‘eigen’ is voor de meeste mensen vanuit hun comfortzone/hun egogevoel/een beschermingsgrens.

   Ze voelen spanning als dat ‘eigen’ vanuit dat ‘eigen-gevoel/comfortzone’ aangetast lijkt te worden.

   Bij de ziel is dat niet mogelijk, je zou kunnen zeggen dat bv ‘Aart`s zielsuiting’ hier anders is dan bv ‘Henriëtte1s zielsuiting’ en je zou dat ‘eigenheid’ kunnen noemen maar dat heeft geen waarde, eigenwaarde voor de ziel.

   Wat ik eigenlijk zeggen wil is dat ik een ieder gun dat hij of zij niet meer bezig is met ‘eigen, liefde, zelf, mooi, waarde’ maar gewoon dat doet waarvan hij/zij merkt dat tie het niet laten kan. Zonder het gevoel dat wat tie doet enige waarde heeft voor zichzelf of de ander.

   Gelijk de zon die straalt, de boom die boomt en de slak die slakt.

   Maar waarschijnlijk zolang dat er niet is kan zelfliefde zijn nut hebben.

   Zo, ik ga eens uien schillen, ik eet vanavond zoete uientaart met ham.

 6. Mijn beschermengel draagt een zonnebril.

  Zal waarschijnlijk te maken hebben met de gigantische hoeveelheid licht die ik uitstraal.

  Of heb ik nou een slok teveel zelfliefde op.

  Er is trouwens wel 1 heel klein nadeeltje aan zelfliefde.

  Je verdwijnt op een gegeven ogenblik, er niet iets meer wat met zichzelf bezig is (kan zijn), ook niet met anderen trouwens.

  Maar ja dat kan waarschijnlijk enkel als het eerst aangepraatte verwrongen beeld van jezelf d.m.v. zelfliefde oplost als sneeuw voor de zon.

  Als er geen beeeld van jezelf meer is dan heeft zelfliefde zijn nut gehad en kan het op Marktplaats gezet worden.

  Dan is er enkel ‘vrijheid’.

  En niet een jezelf wat met zelfliefde bezig is, nog zelfliefde nodig heeft.

  Ik zie dat er allemaal geplette vliegen op de zonnebril van mijn beschermengel zitten, ik ben veel te hard gegaan, waarschijnlijk.

  Zelfliefde, jammer dat het nodig is maar vaak wel noodzakelijk.

  • @Aart,

   Grappig 🙂

   Maaruh, (zelf)liefde is geen tijdelijk gereedschap ofzo. Het is de weg die je volgt om te leven vanuit liefde vanuit je hart.
   Vrijheid (in jezelf en naar anderen) kan alleen ontstaan als je leeft vanuit liefde vanuit je hart.

   Dus als je die zelfliefde (vanuit je hart) hebt “gevonden”, dan vermoed ik dat je die niet meer kwijt wilt 🙂

 7. ‘De enige manier waarop we kunnen groeien in zelf-liefde, is onze focus van onze zwakten te verschuiven naar onze sterktes. In plaats van ons te concentreren op onze fouten en onvolmaaktheden, moeten we ons concentreren op al wat we goed doen en hebben gedaan.’

  En daarbij dus je zwakte weg duwen. Lijkt me niet de oplossing. Voor is het kijken naar jezelf met de ogen van mededogen/compassie. Maja dat zijn ook vaak maar woorden, voordat ik dat echt kan voelen voor mezelf………

  • @rob, Jaren geleden leerde mijn gids me dit door te zeggen:”Noem elke avond voor je gaat slapen 10 goede eigenschappen of karaktertrekken van je zelf.” Zo eenvoudig, meer hoefde niet. Erg moeilijk vond ik dat aanvankelijk; ik kwam de eerste tijd niet verder dan 3 en daarvan waren er 2 dan nog hetzelfde ook. Maar na een tijdje lukte het me. Wat een andere kijk op mezelf! En onvolmaaktheden, of fouten, of zwaktes… Wanneer ik mezelf op zoiets betrapte en direct veroordeelde en me tegenover mijn gids verontschuldigde voor mijn stommiteit, praatte mijn gids er gewoon overheen, alsof er niets (verkeerds) gebeurd was. En dat klopt uiteindelijk ook: je hebt enkel ervaringen en daarvan leer je. Het is de truc om in de neutraliteit te komen. Zonder oordelen, niet naar de ander, maar óók niet naar jezelf.

 8. Mooie blog. Ik denk zelf dat zelf-liefde wel kan groeien wanneer je de moeilijke dingen, dus de meer negatieve kanten van jezelf, helemaal, door-en-door kunt gaan accepteren. Dit kun je leren. Wanneer je deze door-en-door accepteert, verdwijnt het negatieve gevoel over jezelf wat door automatisch aan vastgekleefd zit, als sneeuw voor de zon. Engelen maken in alle opzichten het leven lichter; wat prachtig dat jij ze kunt zien. Ik voel ze wel maar zie ze niet.

 9. Dankje 🙂

  Ik wil graag mij zelf zien door de ogen van mijn engelen.
  Alleen al als je je hierin verplaatst en zo probeerd te zien zul je iets moois zien in jezelf…
  Degene die jij Werkelijk Bent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in