spiral-human-jpg

Spiritualiteit is voor veel mensen nog steeds een “beladen” woord. Deze, vaak onbewuste, programmering houdt mensen om verschillende redenen af van een belevingswereld die veel schoonheid kan toevoegen aan de ervaring van het huidige bestaan.

De “spirituele” New Age beweging in zijn omvang is overwegend geen gebalanceerde representatie van spiritualiteit. Ware spiritualiteit is namelijk synoniem voor Zelfkennis! Je kunt dus met een gerust hart jezelf leren ontdekken zonder de verplichting gebruik te hoeven maken van wierook, kristallen, lange wijde jurken, sandalen, tarot, vage uitspraken, nietszeggende muziek, uren lange meditatie of afzondering.

Spiritualiteit heeft ook niets te maken met paranormaal zijn, geesten, entiteiten, gidsen of engelen. Ware spiritualiteit is Jezelf leren kennen en de verbondenheid ontdekken met alles en iedereen om je heen. Spiritualiteit gaat over het ontdekken van de kracht en de wijsheid in jezelf zonder dit uit handen te geven aan iets of iemand buiten jezelf.

Spiritualiteit staat ook los van geloof of religie want spiritualiteit gaat juist over het ervaren van de Bron van liefde, kracht en wijsheid in jezelf. Geloven is overbodig geworden als je kunt ervaren. Spiritualiteit is een levenswijze die angst voor het onbekende vervangt door nieuwsgierigheid voor het nog niet ontdekte.

Met dit artikel is het niet mijn bedoeling om iemand te kwetsen of te veroordelen maar een poging om de essentie van spiritualiteit naar boven te halen. Het kan voor de beginnende “zoeker” nogal verwarrend zijn wat spiritualiteit nu werkelijk betekent. Het spirituele circuit, zoals dit graag in de media wordt geschetst, staat bol van “de zieners, channelers, goeroes of begaafden”. Veelal mensen die door de “zoeker” worden bewonderd en op een voetstuk geplaatst, omdat zij iets kunnen wat zij (nog) niet kunnen.

Je kracht uit handen geven aan iemand die bijvoorbeeld jouw toekomst voorspelt is juist het tegenovergestelde wat spiritualiteit ons wil bijbrengen. Wil je graag weten wat de toekomst je gaat brengen? Kijk maar naar de gedachten, overtuigingen en de emoties van VANDAAG, tezamen creëren deze jouw dag van morgen!

Te vaak heb ik mensen mogen aanschouwen die heel ongelukkig waren in hun oude leven. Na een spontaan “ontwaken” door middel van een cursusje of workshopje van de ene op de andere dag “spiritueel” waren en begonnen zelfs andere mensen te onderwijzen en adviseren. Dit alles zonder werkelijk gedegen zelfonderzoek te hebben gedaan. Het Ego kreeg een nieuw “speeltje” waardoor het zichzelf (tijdelijk) speciaal en bijzonder kon voelen en beter dan andere mensen.

Natuurlijk zijn er vele prachtige mensen die hun spiritualiteit wel op een gebalanceerde en geïntegreerde manier gebruiken. Ik ben hier nog steeds erg dankbaar voor hoe zij mij hebben laten zien wat de essentie van het leven is. Maar Het is belangrijk dat je jouw onderscheidingsvermogen goed gebruikt. In het spirituele circuit is dit onderscheidingsvermogen vaak nog veel belangrijker dan elders.

Ware spiritualiteit is jezelf leren waarderen met al je mooie kanten maar ook je mindere kanten. Verandering begint met de acceptatie van al je tekortkomingen, je eigenaardigheden of moeilijkheden. Ben je eenmaal bewust dat ook jij kanten hebt die voor vernieuwing of verbetering in aanmerking komen dan is het belangrijk dat je helder hebt hoe jij jezelf graag ziet over een week, een maand of een jaar. Deze verandering komt niet vanzelf maar vraagt aansluitend jouw inzet, actie, daadkracht en doorzettingsvermogen. Spiritualiteit betekent niet dat je bij het hebben van een goed idee achterover kunt leunen en afwachten tot het “universum” het brengt!

Ware spiritualiteit is jezelf kwetsbaar durven opstellen en je eigen waarheid durven leven. Goed aangeven waar je grenzen liggen en uitspreken wat je wenst. Ware spiritualiteit is jezelf niet wegcijferen maar weten dat ook jij een belangrijke schakel bent ik het grote geheel. Dat ook jij met een speciaal doel gekomen bent op deze planeet. Dat het je taak is om jezelf weer te herinneren wat dit is en dit pad te gaan bewandelen.

Ware spiritualiteit is andere mensen laten uitpraten en jezelf onthouden van een mening wanneer er niet om wordt gevraagd. Ware spiritualiteit is het ontmaskeren van je eigen Ego en waakzaam zijn wanneer beschadigde delen van jezelf ongemerkt het stuurwiel van je leven overnemen. Ware spiritualiteit is de verplichting je kwaliteiten op een gebalanceerde manier delen met je medemens. Je zelf weggeven is niet spiritueel, evenals je zelf onredelijk verrijken aan deze kwaliteiten. Weet wat je waard bent maar overschat jezelf niet!

Ware spiritualiteit is het weten dat jouw irritatie, boosheid, angst, verdriet of jaloezie, etc. niets te maken heeft met de mensen om jouw heen. Je weet dat alles IN jezelf ligt en het veranderen van de buitenwereld nooit het zelfde resultaat kan opleveren als het opruimen van deze belangrijke stukken in jezelf.

Ware spiritualiteit is ontdekken dat je veel meer bent dan een lichaam en een verstand. Dat jij ook je Ziel Bent die al op vele werelden in diverse sterrenstelsels heeft geleefd en na “opleiding aarde” hier gewoon mee doorgaat. Ware spiritualiteit kan niemand je aanreiken maar dien je zelf te ontwikkelen door veel tijd en ruimte voor jezelf te creëren. Leer reflecteren en grijp iedere gebeurtenis die je uit balans brengt, positief aan. Ware spiritualiteit is veel vragen stellen. Neem niets klakkeloos aan maar onderzoek het eerst zelf. Ware spiritualiteit is werkelijk nieuwsgierig zijn naar de geheimen van het leven.

“Ware spiritualiteit” bestaat natuurlijk niet! Je bent gewoon wie je bent en het feit dat je een mensenlichaam bezit is de hoogste mogelijke vorm van spiritualiteit. Ik gebruik de term “ware spiritualiteit” op een enigszins humoristische wijze om te accentueren dat er meerdere lagen en dimensies zijn in ieders overtuiging op het fenomeen spiritueel zijn. Spiritualiteit is dicht bij jezelf komen en stil zijn, jezelf niet onbewust laten beïnvloeden door de vele afleidingen in onze werkelijkheid.

Mijn advies luidt; Ga voor Goud! Leer jezelf kennen! De weg naar binnen is fascinerend en verveelt nooit. Bezoek ook alle donkere kamers in je wezen en ontdek welke schoonheid daar verscholen ligt wanneer je jouw licht hier weer laat schijnen.

Laat de buitenwereld wat vaker los en verdiep je in de schoonheid van je binnenwereld.

Michel Tomaello
Heb je nog zin om te lachen:

Leer omgaan met je hooggevoeligheid
Leer omgaan met je hooggevoeligheid
Leer omgaan met je hooggevoeligheid

24 REACTIES

 1. Bedankt voor de reacties op mijn vraag. Toen ik deze stelde, had ik wel iets zo van, ja, de tekst klopt wel, maar ik kon dat in relatie tot mijn vraag niet verstandelijk bevatten.
  Soms wil ik mijn gevoel verstandelijk verklaren, wat niet altijd mogelijk is. Maar op dit vlak kan ik het nu wel plaatsen.

 2. De volgende zin uit de tekst vind heb ik een vraag over; “Ware spiritualiteit is het weten dat jouw irritatie, boosheid, angst, verdriet of jaloezie, etc. niets te maken heeft met de mensen om jouw heen.” Want hoe vertaal ik dit naar iemand die verkracht is, of beroofd of een ander zeer ernstig iets wat vanuit een ander persoon diegene is aangedaan? Wie kan mij daar een uitleg over geven?

  • @michel, Als ik in staat ben te vergeven en kan leven vanuit pure liefde zoals ik waarlijk een deel van God ben, bestaat er geen woede, angst, verdriet, jaloezie etc. meer zover ben ik echter nog niet.

   • @Elvira, naar mijn mening geheel correct.

    Enkel, ‘vergeven’ bestaat nog bij gratie van ego.

    Zonder ego-energie valt er niet meer te vergeven omdat er niet de beleving is iets aangedaan te zijn.

    Je bent verder dan je denkt, Elvira.

    Maar dat is maar mijn mening.

    En die telt lekker niet.

    • @Aart, Haha die Aart toch kom je toch nog onverwacht om het hoekje kijken. Zolang we nog mens zijn blijft het ego nog bestaan we zijn tenslotte mens en dat zijn we ook niet voor niks dat ego dient dus ook een doel. Pas bij de allerlaatste samensmelting met God ga je weer op in het Al en verlies je, je ego weer. En daar tussenin zitten nog heel veel stadia waarin je ego een steeds minder belangrijke rol gaat spelen. Als ik zo naar mijn eigen leven kijk zie ik de enorme verandering in hoe ik nu vanuit mijn ego reageer en hoe ik dat vroeger deed en dat kan op verschillende terreinen heel anders zijn. Dit jaar stond vooral in het teken van het versterken van mijn ego, maar, hoor ik zeggen, moesten we die juist niet loslaten? Ja, soms wel maar ik liet me te vaak ondersneeuwen door anderen en zelfs door mijn eigen lijntjes naar boven, ik begon teveel te leven naar de boodschappen een valkuil als die lijntjes wijd openstaan.

     • @Elvira, Ik zat nog even te brainstormen met mezelf onder de douche, ja wanneer kun je dan je ego helemaal loslaten? Volgens mij als je al je blokkades opgelost hebt. Mijn hoofdblokkade en van velen met mij is leren houden van mezelf.In dit leven kwam ik telkens in verschillende soorten relaties terecht (klasgenoten, familie, partners) waarin ik werd afgewezen en ik mocht leren dat het dan ook oké was, of terwijl ik ook oké was en toch de moeite waard was een les die ik in één van mijn vorige levens had laten liggen en veel wrok en pijn achterliet. en ja, zo gaat dat bewustwordingsproces maar door!

  • Michel,

   Wat hier m.i. wordt bedoeld is de vraag, hoe ga je nu verder na bijv. een beroving of verkrachting.
   Laat je hierdoor de rest van leven verpesten, of ga je proberen de draad weer op te pakken.

   In het laatste geval kan het helpen om je te realiseren dat jij degene bent die zich boos maakt en jij dus ook degene bent die het kan/moet/wil loslaten.

   Een beroving of verkrachting heb je niet zelf in de hand. De emoties erover wél.

   Ik begrijp dat het niet gemakkelijk is, maar het biedt wel een ingang.

 3. Het stuk wat mij nog moeite kost, maar waar ik hard aan werk:

  “Ware spiritualiteit is jezelf kwetsbaar durven opstellen en je eigen waarheid durven leven. Goed aangeven waar je grenzen liggen en uitspreken wat je wenst.”

  Ben totaal anders opgevoed dus het zit zo in mijn systeem, maar ik weet hoe het zou moeten zijn.

  Verder probeer ik nog mensen te plaatsen die over bepaalde paranormale gaven beschikken, maar niet het echt hartbewustzijn lijken hebben…. Hoe zit het dan met BewustZijn? Wat is echt bewustzijn?

  • Ha Sparkle,

   Het probleem is dat mensen hun ik/ego achterna lopen i.p.v. te doen wat zij Zelf (vanuit ZichZelf) willen.
   Dit is wat je waarschijnlijk bedoelt met: “je eigen waarheid durven leven. Goed aangeven waar je grenzen liggen en uitspreken wat je wenst”?

   Met ego bedoel ik de beeldvorming over ik, die meestal door ouders, school, maatschappij wordt opgelegd.
   Die beeldvorming/masker strookt vaak niet met wat iemand in diepste Wezen Is… Het Zelf is zoiets als “ik Ben die ik Ben” en dit wordt bedoeld met bewust-Zijn.

   Wat mij betreft stelt iemand zich niet kwetsbaar op door “zich Zelf te Zijn”.

 4. Mooi geschreven door Michel!

  Spiritualiteit gaat over het ontdekken van de kracht en de wijsheid in jezelf zonder dit uit handen te geven aan iets of iemand buiten jezelf. (…)
  Ware spiritualiteit is ontdekken dat je veel meer bent dan een lichaam en een verstand

  Wat is spiritualiteit? Toch een heel normaal en natuurlijk iets? Het woord komt van het Latijnse “spiritus” dat meerdere betekenissen kent: wind, lucht, ademhaling en in oneigenlijke zin: geest en gezindheid.

  “Spirit” betekent geestkracht (pit, veerkracht, ruggegraat).

  Inspiratie kun je vertalen met geestdrift, elan, en enthousiasme.

  En dan is er nog spiritus sanctus: de heilige Geest ofwel onbegrensd bewust-Zijn.

  Alles bij elkaar kom ik zo ongeveer tot de volgende uitleg.
  Geest is je werkelijke gezindheid.
  Spiritualiteit houdt zich bezig de geest, d.w.z. met bewustzijn. Je onderzoekt de geest. Je bent bezig en afgestemd op geestelijke gebieden.

  Door de afstemming op geest ontvang je geestkracht en geestdrift. Daar komt dus je kracht vandaan.

  🙂

 5. “Ware spiritualiteit is andere mensen laten uitpraten en jezelf onthouden van een mening wanneer er niet om wordt gevraagd.”

  Wil alsjeblieft iemand om mijn mening vragen.

   • @Elvira, heerlijk he dat popelen, ik kan daar zelf nooit genoeg van krijgen.

    Neen, ik doe aan Onvoorwaardelijke Ware spiritualiteit.

    Dat houdt in dat ook al wordt er om je mening gevraagd dat je die dan toch niet geeft.

    Nee hoor, ik ben gewoon een simpele onnozele ziel die geen enkele mening heeft ook al lijkt dat mogelijk anders.

    • @Aart, Die Aart toch worden we hier gewoon in het ootje genomen. Nou ik geef mijn mening wel ongevraagd. Volgens mij is spiritualiteit een duur woord voor het bewustwordingsproces, wie ben je wat ben je en wat doe je hier en alle mensen houden zich hier mee bezig of dat nou bewust is.

 6. Helder verwoord! En inspirerend, want heel vaak wordt het geassocieerd met zweverig, mediums, enz.. Dan zegt men tegen mij, nee ik hou me totaal niet bezig met spiritualiteit, maar als dat jouw ding is.. Ik kan dan heel moeilijk uitleggen dat ’t gewoon het leven bewust leven is. Als ik dat zeg, dan vergelijken ze het weer met pschychologie.. Dus fijn dat je dit uiteen gezet hebt!

 7. Interssant om te lezen, vol herkenning. Grappige is dat ik na lange spirituele zoekttocht die op gegeven moment weer verder naar huis bracht, het spirituele los aan t laten ben.

  geen boeken meer, geen cursussen.. En het voelt dat toen ik jong was dit gewoon stroomde..het spirituele in je stroomt, zonder dat je jezelf in dit hokje plaatst. Dat spirituele hokje werd vet benauwend. Zeker als je vertelt word wat je wel en niet mag eten, wel en niet moet doen..

  leuk filmpje trouwens van JP!

 8. Een hele reis is het om er zelf achter te komen wat
  Je eigen gevoel van spiritualiteit betekend.
  Ik heb vele jaren dingen gedaan om maar aardig gevonden
  Te worden.
  Dat was eigelijk het ego wat mij duidelijk in de weg zat.
  Omdat moment beseften ik nog niet genoeg dat ik eerst aan
  Mijzelf moest werken.
  Na veel zelf onderzoek. Want zo ben ik. Ik doe alles zelf.
  En hoef eigelijk geen echt advies van een ander.
  Ik heb geobserveerd op de avonden van een vereniging.
  Waar diverse medium’s kwamen.
  Als ik aan de beurt kwam . Waren het dingen waar men over sprak
  Die ik zelf al wist. Als je goed luister naar jezelf kan je veel kennis opdoen.
  Ik heb ook geen vragen gesteld. Want overleden mensen. Daar kan ik zelf
  Contact mee maken.
  Ik loop nergens mee te koop want niet iedereen begrijpt je. Hoeft ook niet.
  Wel is het soms niet makkelijk omdat ik zo gauw door heb of iemand tegen
  Je liegt of niet goed in zijn vel zit. Die ogen vertellen alles.
  Aan de andere kant heb ik ook ontdekt dat ik een soort trance kan opwekken.
  Dan kan het zomaar langs me heen gaan.
  Ik moet wel om mijzelf te beschermen.
  Jaloezie is mij vreemd. Eigelijk apart. Want iedereen om mij heen
  Vertoond tekenen van jaloezie.
  Vooral op gebied van materie. Men wil alles maar hebben. Hebben hebben.
  Maar ik ben nog lang niet perfect hoor. Ik ben niet moeder Maria.
  Ik leer .luister . en ondervind.
  Ik accepteer ook mijn tekortkomingen.
  Ik wil een troost zijn voor mensen die het echt nodig hebben.
  En niet om mijn plaatje Op te poetsen.
  Deze opleiding aarde waar hier boven over geschreven wordt
  Hoop ik goed te kunnen doorlopen.

  • @Jannie, Hoi Jannie,
   herkenbaar; ik loop ook nergens mee te koop, want niet veel begrijpen het. Alles zelf uitvinden en kijken en voelen en bewust worden van… Mooi dat je zo zuiver mogelijk probeert te leven (wat voor mij ware spiritualiteit is) en dat je leert, luistert en ondervindt en niet zoals zovelen je spiritueel verheven voelt boven anderen. ZOu het leuk vinden om wat ervarinen met je uit te wisselen, bv hoe jij in die trance komt. En meer. Mocht je dat willen, dan vragen we Gorden even om mijn mailadres naar jouw te sturen of visaversa.
   Hartelijke groet
   Angel

   • @angel,

    Hoi angel.

    Ik ben maar een gewoon mens hoor angel.
    Ik deed dat als kind al verdwijnen met je gedachten
    Zo noem ik het maar.
    Ik heb niet aan mediteren gedaan of zoiets.
    Maar visualiseren gaat zo o’n beetje het zelfde.
    Makkelijk gezegt misschien.
    Denken aan niets. Het is voor mij simpel.
    Soms heb ik dat nare dingen op t v mij soms niet raken
    Als ik het niet wil. Ik hoor het wel maar het doet mij niks.
    Een soort afsluiten denk.
    Ik werd vroeger altijd naar als ik al die ellende hoorden.
    En angel sommige onderwerpen gaan mij te ver.
    Het moet nog een beetje te begrijpen zijn vindt je niet.
    Ik kan alles van internet plukken lezen tot ik een ons weeg.
    Maar ik hoef ook niet alles te weten.
    Het komt beetje bij beetje bij mij binnen.
    En dat is genoeg.
    Ik heb ook nog nooit iets aan cursussen gedaan.
    Ik wil gerust mailen met je hoor.
    Maar ik hoop dat je niet te hoge verwachtingen heb.
    Wat ik zeg komt uit mijn hart.
    Want ik ben niet afgestudeerd aan de academie
    Van spiritualiteit. Als je begrijp wat ik bedoel.

    Groetjes Jannie.

    • @Jannie, Bedankt voor je reactie Jannie..Ja daarom vindt ik het juist zo mooi en zo waar. Het komt uit je hart! En telkens als ik iets lees van jouw, voel ik een zuivere vibe.
     Beetje late reactie van mij, maar een dierbare van mij ligt plots in het ziekenhuis, en ben daar druk mee. Wellicht op een later tijdstip dat we kunnen mailen? Mijn ervaring is dat ware spiritualiteit kan je niet leren op de academie ! Die kan je alleen ervaren. Vindt zelf altijd de dure/onherkenbare woorden die mensen kunnen gebruiken- het lijkt- alsof zij er alles van weten- maar mijn levenservaring is dat dat helemaal niet zo hoeft te zijn. (dure cursussen/opleidingen enz aanprijzen met zeer ingewikkelde woordenkeus zodat het lijkt alsof deze cursus zoveel geld waard is, en als je daar bent voel/denk je; he, dat ik al, alleen ik heb daar veel simpele bewoordingen voor) Ja, helaas…ooit ben ik ook in dit soort dingen getrapt, maar aldoende leert men.
     Het komt natuurlijk omdat in deze westerse wereld de -denk- hersenhelft meer aanzien heeft en als zeer belangrijk wordt ervaren. Maar qua ontwikkeling op spiritueel vlak vindt ik het niet alles zeggen.
     Sterker nog, het zegt veeel minder vindt ik. Mensen die vanuit hun hart leven vindt ik prachtig en dat is denk ik ook de bedoeling van de nieuwe tijd. Hartelijke groet!

     Groetjes Angelique

     • @angel,

      Hallo angel.

      Geeft niks hoor Geen probleem.
      Fam. Gaat ten alle tijden voor.
      Lief van je dat mijn reacties waardeer.
      Wat opkomt schrijf ik op.
      Ik neem niks over uit boekjes dat is niet echt.
      Alleen spontaan ontstane antwoorden.
      Het zegt zeker niks dat andere mensen
      Proberen elkaar te overtroeven met hun
      Op een gegeven moment. Onbegrijpelijke
      Eigen wereldje taal.
      Mij imponeert het in ieder geval niet meer.
      In het begin. Toen ik hier net neerstreek
      Laat maar zeggen. Klapperde ik weleens
      Met mijn oren.
      Ik dacht wat zeggen ze nou. 3e en 4 e dimensie
      Nog nooit van gehoord.
      Maar ach het lukt evengoed wel op mijn
      Eigen manier.
      Ik omschrijf het zoals ik het zie. En voel.
      Sterkte met je Fam. Angel.

      Ik wacht zelf ook op een oproep.
      Van het ziekenhuis. Wacht al 4 weken.
      Eind nov misschien.
      Dus bij geen reactie weet je ervan.
      Kan even duren.

      H. Groeten Jannie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER