Hartcentrum

Soms ben je even de weg kwijt of zou je simpelweg meer kwaliteit van leven willen. Vaak zoeken we antwoorden buiten onszelf die er eigenlijk gewoon van binnen al zijn. Als,… we zouden leren luisteren naar ons hart. De weg er naartoe is niet alleen prachtig, maar het hartcentrum is in potentie ook de belangrijkste gids voor ons leven op aarde. In dit artikel doe ik  verslag van mijn hartenreis. En als jouw hart ja zegt, reis dan mee.

In mijn yogalessen is het goed gebruik om te beginnen met een meditatie en af te sluiten met een diepe ontspanning. In beide is intuïtief steeds meer aandacht voor het hartcentrum ontstaan. Beetje bij beetje vind ik steeds meer aanwijzingen over het belang van het hartcentrum. Aanwijzingen die ik in dit artikel met jou wil delen, zodat ook jij je kunt laten inspireren en je voordeel er mee kunt doen.

De zetel van de prana is het hart

‘In het hart bevindt zich een stralende lotus met twaalf bloembladen vers versierd met schitterende tekens. Het bevat de letters kha tot tha, de twaalf prachtige letters. De prana huist daar, getooid met verschillende verlangens, vergezeld van haar vroegere werken, zonder begin, en verbonden met ahamkara (het ego).’ Shiva Samhita¹

Bovenstaande tekst komt uit een boek van mijn lerares Orit Sen-Gupta over oer oude ademhalingstechnieken: de vayu’s (winden). De belangrijkste vayu is volgens haar de prana vayu, gesitueerd in het hartcentrum. Je kunt heel rustig op de grond gaan liggen – bij voorkeur met gebogen benen – en ademen in de hartstreek. Stukje bij beetje zal je bewustzijn hier toenemen en bovendien is het ook nog eens heilzaam voor je luchtwegen. Het is zeer waarschijnlijk dat ook hier mijn hartenreis begonnen is.hart-prana

Twee harten

Via een bevriende yogini kwam ik op het spoor van pranic healing van de inmiddels overleden, maar nog immer aanwezige Master Choa Kok Sui. Ik volgde een paar cursussen en werd diep geraakt door wat zij ‘twin heart’ meditatie noemen. In deze meditatie worden hartcentrum en kruinchakra met elkaar verbonden en vindt zowel een healing van de aarde plaats, als van jezelf. Het is een ongelofelijk liefdevolle meditatie en regelmatige beoefening draagt beslist bij aan mededogen en verbinding met de wereld om ons heen. Volgens de pranic healing is het openen van het hartchakra een voorwaarde voor het creëren van een goddelijke verbinding via het kruinchakra².

Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram
Nieuwetijdskind Magazine Instagram

Body of Light

Het belang van het hartchakra vond ik ook terug in oude boeddhistische meditaties als de body of light. Hier visualiseer je een bol van gouden licht boven je kruin, om deze vervolgens te laten krimpen tot knikkerformaat en via het centrale kanaal – langs de ruggenwervel-, te laten zakken naar het hartcentrum. Vanuit hier laat je het licht en de warmte weer geleidelijk toenemen, totdat het je lichaam vult en dan verder totdat je opgaat in het oneindige. Onze capaciteit tot versmelting en eenwording begint dus ook in het hart. Maar er is meer…

Wat als…

In Myanmar – ook bekend als Birma – bestaat een lange traditie van boeddhistische meditatie. Die relatief ongeschonden is gebleven door hun decennia lange isolatie. Nu het land de deuren opent, kunnen ook buitenlanders hier mediteren. De kunstenares en documentaire maakster Setti Wessels mediteert nu geruime tijd in het bosklooster van Pa Auk,. De inzichten die zij in haar meditaties verwierf vind ik verbluffend.

Pa Auk
http://www.paaukforestmonastery.org/

De stelling van Setti is: Wat als de mind zich nu eens in het hartcentrum bevindt?!

We gaan er vanuit dat wanneer je je vinger beweegt, dit zijn oorsprong vindt in de hersenen. Maar stel je voor dat de hersenen slechts een tussenstation zijn en beweging vanuit het hart ontstaat. Setti nam in haar meditatie waar dat dit zo is. Zij zag subatomaire lichtdeeltjes vanuit het hart, via de hersenen, de beweging van een vinger initiëren. Lastig te geloven? Dit vond zij ook. Vandaar dat zij navraag deed bij de monniken van de orde. Deze bevestigden haar verhaal.³

Intuïtie

Via de nieuwsbrief van Nieuwetijdskind Magazine deed ik mee aan een online cursus van Irene Langeveld. Ik had mij al meer verdiept in intuïtie, maar ze geeft je hele duidelijke handvatten. Ook hier speelt het hart weer de hoofdrol. Van haar krijg je de eenvoudige aanwijzing om je hand op je hart te leggen en zo contact te maken. Dit soort aanwijzingen lijken simpel, maar zijn juist daarom briljant. Een andere aanwijzing die m.n. voor hoog gevoelige mensen belangrijk is, is om je voor alles stevig te gronden. Dan ontstaat er dus een prachtige 3-hoeksrelatie: aarde, hemel en hart. Deze driehoek is het uitgangspunt voor mijn eigen meditaties geworden, waarin er voor mij nog een bijzondere sleutel verborgen lag.

Loslaten

Volop redenen om ons energetische hart beter te leren kennen en hier regelmatig bij stil te staan. Voor mijzelf ontstond er een belangrijke toevoeging in loslaten. Het is geen geheim dat er een sterke verbinding is tussen hart en handen. Wanneer je je diep ontspant en de dingen letterlijk uit handen geeft, ontstaat er onmiddellijk ruimte.  Ruimte in het hart.

Of – zoals dat nu steeds duidelijker wordt – ruimte voor de energie van het hart: in ons…, om ons… en mét ons. Ik moedig iedereen aan om hier eens rustig voor te gaan zitten en deze woorden mee te beleven. Bijvoorbeeld door ze hardop uit te spreken. Ook hier, het klinkt simpel, maar werkt enorm krachtig. Ik wens je veel plezier bij jouw hartenreis en als je wilt, laat me dan weten hoe het je bevalt.

Namasté vanuit het diepst van mijn hart.

Irma Meerloo

Voetnoten

1 Uit Orit Sen Gupta, het geheim van yoga – de weg naar de vayu’s, p. 26 (Altamira, 2012)
2 Mocht je meer willen weten kijk dan even op http://www.globalpranichealing.com
www.settiwessels.com

Engelenboodschap
Engelenboodschap
Engelenboodschap

10 REACTIES

 1. Supertof artikel! Onlangs zei mijn vriend dat de mind in het hart zat en het brein in the gut ofwel buik/dikke darmen.
  Na dit gesprek zei ik opeens: Hello my Solar Light, Hello my Sun Heart. Toen ontstond er een verbinding tussen kruin en hart en veel gegiechel….

  Deze verbinding die jij aankaartte is belangrijk. Weet ik dus uit eigen ervaring…. Liefs

 2. Lieve Irma, Wat een fijn artikel om te lezen. Ook fijn om te merken dat je zo duidelijk werkt vanuit het hartcentrum in je yogalessen. Dat doet goed en maakt bewust. Ook in de egyptische mysteriën, waar ik mee verbonden ben, is het hoogst haalbare het verenigen van de tegenstellingen tussen materie en geest in het hartcentrum. Daardoor opent je hart zich energetisch en ervaar je dat het hartweten zich daar bevindt. Het hart bevat ook hersencellen, neuronen (!) Als je je steeds minder identificeert met je denken, je emoties en je overtuigingen, kom je tot het hogere bewustzijn, je ware zelf. En dat bevindt zich in het hart. De energie van het geopende hart voelen is de hemel op aarde.

 3. Goed artikel, Irma! Dank je wel! Wat ik me al langere tijd afvraag: hoe open ik mijn hartchakra? Ik kan niet terugvinden in je tekst hoe je dat precies doet. Bij mij zit er veel spanning en verdriet in dat gebied en dat houdt me denk ik tegen.

  • Beste Suzanne, goede vraag. Ik herken dat er in het hartgebied veel pijn kan zijn, maar als je contact maakt met de hartenergie ervaar je iets anders, heelheid. Wanneer je vervolgens vanuit heelheid naar je pijn kijkt kun je tot bijzondere inzichten komen. Maar hoe? In mijn artikel wilde ik je eigenlijk laten zien dat er meerdere wegen naar Rome zijn. In de twin heart meditatie – die je gewoon mee kunt doen op http://www.globalpranichealing.com wordt aangeraden contact te maken door aan een prettige ervaring te denken. Mijn ervaring is dat het helpt als je daarbij ook je hand op je hart legt. Mocht je het samen met mij willen doen, neem dan even contact met mij op.

 4. Ik begrijp wat je schrijft en vind het mooi.
  Maar ik denk dat het niet in alle gevallen op gaat.
  Ik heb bijvoorbeeld een ziekte waarbij mijn hersenen zorgen dat o.a. mijn hart niet goed werkt.
  Helaas kan ik niet mijn hart aansporen met welke soort meditatie ook, om mijn hersenen te herstellen.
  Tenminste ik geloof niet dat dit in mijn situatie kan.

  • Beste Galadriel, ik snap wat je zegt en het is helemaal niet makkelijk met ziekte om te gaan. Een kleine verduidelijking – het gaat in mijn artikel niet zozeer om het fysieke hart als wel om het energetisch hartcentrum. Mocht je meer willen weten over het verband tussen energie en ziekte dan kan ik je pranic healing van harte aanbevelen. Dit staat los van het feit we niet altijd bij machte zijn om (onszelf) te genezen. Mensen zijn sterfelijk. Ik wens je veel kracht en liefde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in