Home Spiritualiteit Wat als het niet lukt om beperkende overtuigingen los te laten?

Wat als het niet lukt om beperkende overtuigingen los te laten?

belemmerende overtuigingen
Lukt het je maar niet om beperkende overtuigingen los te laten? Heb je het gevoel dat je iets verkeerd doet en raak je er uitermate gefrustreerd door? Omdat het lijkt alsof het ieder ander wél lukt behalve jou? Wees gerust, het tegendeel is waar.
De meesten van ons hebben beperkende overtuigingen en velen lukt het (nog) niet om deze los te laten. Dit is normaal, er is niets mis met jou!
Veel overtuigingen hebben hun oorsprong in traumatische ervaringen, vorige levens of ons prille bestaan. Daarmee zijn ze verankerd in ons energetisch systeem en moeilijk los te laten.

Verwachtingen

Er zijn talloze boeken geschreven met als uitgangspunt dat gedachten maar gedachten zijn en niet van jou. Deze boeken helpen ons om meer uit ons hoofd te komen, de stilte op te zoeken en in het ‘nu’ te zijn.
Tegelijkertijd merk ik dat deze boeken de lat hoog leggen. Er wordt de indruk gewekt dat het loslaten van gedachten gemakkelijk lukt, als je het maar wilt. Maar ik heb ervaren dat ook deze overtuiging beperkt is. Overtuigingen blijken vaak een dieperliggende, energetische oorsprong te hebben. De energie van een traumatische ervaring heeft zich onder andere als overtuiging in jou verankerd.

Oorsprong van overtuigingen

Beperkende overtuigingen zijn vaak ontstaan in een prille fase van ons huidige bestaan. Bij Leonie bleek de basis te liggen in de baarmoeder. Deze plek voelde voor haar als een energetische martelkamer. Het was donker, kil en onbestemd. Het voelde zo onveilig, dat ze nooit volledig heeft kunnen incarneren in haar lichaam. Deze intense, traumatische ervaring creëerde bij haar de overtuiging dat de aarde geen veilige plek is en dat ze ‘het’ niet kon. ‘Het’ was het uitvoeren van de reden van haar bestaan: het brengen van licht en bewustzijn.
Diep vanbinnen is Leonie in staat om haar potentie te voelen. Ze weet en heeft ervaren dat ze kinderen via paardencoaching veel te bieden heeft. Maar het lukt maar niet om dit werkelijk ten uitvoer te brengen en een eigen praktijk te starten. Haar overtuiging dat ze het niet kan, plopt steeds op waardoor ze geen stappen durft te zetten. Zoals de meeste mensen doen, verwijt Leonie zichzelf deze overtuigingen. Ze neemt het zichzelf kwalijk dat ze deze niet los kan laten, ondanks dat ze voelt dat de overtuiging niet klopt. Haar opluchting is groot als ze ontdekt dat ze er geen ‘schuld’ aan heeft dat het haar niet lukte om de overtuiging los te laten.

Voel en maak contact met je overtuigingen

Als het voor jou niet werkt om beperkende overtuigingen vanuit je verstand los te laten, is het wellicht de bedoeling om deze overtuigingen te onderzoeken en op een andere manier los te laten.
Het is dan belangrijk om geen weerstand te hebben tegen je overtuiging. Constateer dat deze er is en zie ook dat deze niet waar is. Maar hij hoeft niet wég. In plaats van vanuit je verstand jezelf in te prenten dat het ‘maar’ een overtuiging is en niet klopt, is het ook mogelijk om via je gevoel contact te maken met deze overtuiging.
Je kunt de volgende oefening doen. Zoek een rustige plek op en adem een aantal keren diep in en uit. Ontspan je lichaam en doe eventueel een aardingsoefening. Vervolgens zeg je de beperkende overtuiging hardop en herhaalt deze. Laat hem goed doorklinken in je bewustzijn. Voel tegelijkertijd in je lichaam wat er gebeurt. Voel je ergens een beklemming of een spanning? Richt je focus op deze plek en laat de spanning groter worden. Wellicht ontstaan er beelden of komen er ingevingen over het ontstaan van deze spanning. Vaak ligt er aan een overtuiging een angst ten grondslag. Laat deze angst toe en laat hem groter worden. Dit helpt om het ontstaan helder te krijgen. Wellicht ervaar je verdriet, laat ook dit toe. Alle gevoelens mogen er zijn. Sterker nog, ze helpen je om bewuster te worden.
Mochten er niet vanzelf beelden of inzichten ontstaan, dan kun je aan je Hoger Zelf vragen waar je angst of verdriet verband mee houdt. Laat de gevoelens die dit oproept door je lichaam stromen en via je tranen en bewustzijn je lichaam verlaten. Door de onderliggende energie van je overtuiging toe te laten, kan hij loslaten.
belemmerend
Een andere oefening: zeg de overtuiging weer een aantal keren hardop en wees je bewust van het gevoel dat dit oproept. Visualiseer dat je op een oceaan drijft en dat de oceaan dit gevoel is: angst, verdriet, onmacht of anders. Laat je erin zakken, helemaal naar beneden. Weet dat je veilig bent. Op enig moment beland je op de bodem van de oceaan. Kijk dan (met je ogen dicht) om je heen. Wellicht zie je zeedieren of andere wezens die jou iets kunnen vertellen. Stel ze vragen: waarom ervaar ik dit? Wanneer zijn deze gevoelens ontstaan? Is mijn angst gegrond? Hoe kan ik deze loslaten?

Oefening baart kunst

Mochten bovenstaande oefeningen niet (meteen) lukken, verwijt jezelf dan niets. We zijn zo verstrikt geraakt in het aardse 3D-leven, dat dit als onbekend terrein voelt. We zijn in ons fysieke lichaam verbonden met onze 5 zintuigen waardoor de communicatie met ons onderbewuste compleet is ondergesneeuwd. Het is dan ook niet vreemd als het je niet lukt. Probeer het vaker, oefening baart kunst. Bovendien zijn er tal van professionals die jou in contact kunnen brengen met je onderbewuste en op deze manier helpen om beperkende overtuigingen los te laten.

Tot slot

We hebben de neiging onszelf te vergelijken met anderen. Maar iedereen maakt zijn eigen worsteling door, ieder proces is anders. Wat belangrijk is om voor ogen te houden: je hebt maar beperkt zicht op jouw zielenbestaan. Wie weet wat voor trauma’s je hebt opgelopen in vorige levens. Of dat je eigenlijk niet gewenst was door je moeder. Wellicht draag je een groot familiekarma met je mee. Er valt dus niets van jezelf te veroordelen, omdat je een onvolledig beeld hebt van de wonden van je ziel en de last die je in je energetisch systeem met je mee draagt.
Ook pleit ik er om deze reden voor om het woord ‘zelfsabotage’ te benoemen tot Verboden Woord. Het zelfverwijt druipt ervan af en het brengt je in een lagere vibratie. Het doet iedere keer weer pijn in mijn hart als ik dit mensen hoor zeggen. We staan als mensheid aan het begin van een groot bewustzijnsproces, we hebben er geen idee van hoe talrijk en diepliggend trauma’s in ons geworteld zijn. Als negatieve overtuigingen onze groei verhinderen, is daar meestal een oorzaak voor.
Wees dan ook mild voor jezelf. Het feit dat je je bewust bent van je gedragingen en overtuigingen, is al heel wat. Als het je dan ook nog lukt om naar binnen te keren en te voelen, mag je jezelf echt op je schouder kloppen. Met alle trauma’s die we in vorige levens en dit leven hebben ervaren, is dat al een hele prestatie!

5 REACTIES

 1. I am now returning all harmful unloving projections back to the God Self of the senders and entities. What is yours is yours, what is mine, is mine.
  May you be blessed!
  einde citaat.

 2. Jaaaaa, zo goed gezegd Susanne.
  Ik kan me er helemaal in terugvinden.
  Heerlijk toch hoe goed je mensen geruststelt.
  Zeker omdat het soms ook erg zwaar en moeilijk is…na de trauma’s…om jezelf dan soms weer ‘alleen te zetten’ en ‘hard aan te pakken’ als iets niet lukt…jezelf verwijten eigenlijk dat je je nog steeds slecht voelt…
  Dus weerom dankjewel voor je geweldige inzichten!

 3. we doen het allemaal wel eens he? Zelfsabotage.
  dat is gewoon zelfbescherming die niet zo goed voor je is, niet effectief is. Iets wat je zo geleerd hebt vroeger. Toen je nog niet beter wist.
  Niet over oordelen! maar omarmen zodat je het dan los kan laten zodra je daar aan toe bent.

 4. Misschien is de Body Mind Release methode een goede wijze oude en vooral vernietigende overtuigingen achter je te laten. Mij heeft het enorm veel gebracht, en nog steeds pas ik ze toe als ik merk dat ik tegen dingen aanloop. Je begint echt op alle energie niveaus (chakra’s) de overtuigingen te benoemen en los te laten, waarna je helende en helpende overtuigingen terughaalt. Er zijn vele coaches die dit geleerd hebben en je kunnen ondersteunen net dit proces.

  Bodymindrelease.nl de moeite waard om hier eens in de duiken!!

 5. dank je wel susanne

  zelfsabotage een verboden woord.
  een psycholoog verweet mij in 2014 dat ik mijzelf saboteerde en het klinkt nog na.
  Jou schrijven ontschuldigt mij, nu dat zelf nog accepteren.

  lfs arie

Mobiele versie afsluiten